Tyyliniekka ja talvi – talvipukeutumisen perusteet

Suomalainen elinympäristö asettaa klassiselle pukeutumiselle omat vaatimuksensa, sillä Suomen talvi on parhaimmillaan – vai pahimmillaan – huomattavasti läntistä Eurooppaa kylmempi. Vuodenajat poikkeavat sen verran merkittävästi toistaan, että täysin samoilla vaatteilla ei ympäri vuoden pärjää juuri kukaan. Etiketin mukainen pukeutuminen paukkupakkasilla herättää useimmille kysymyksiä joihin ei kansainvälisistä pukeutumisoppaista löydä kattavasti vastauksia. Kylmyyden ja liukkauden yllättäessä saa tilanteenmukainen pukeutuminen uuden vivahteen, eikä sillä ole mitään tekemistä solmio-taskuliina-yhdistelmän kanssa.

Merinovillainen poolopusero ja laivastonsininen villakangastakki ovat talven monikäyttöisiä vaatekappaleita.
Merinovillainen poolopusero ja laivastonsininen villakangastakki ovat talven monikäyttöisiä vaatekappaleita.

Talvipukeutumisen kohdalla ei tarvitse tinkiä tyylikkyydestä tai ajattomuudesta. Enemmän kyse on siitä, että vaatekaapista on syytä löytyä vaatekappaleita, jotka on tarkoitettu talveen, tai joita yhdistelemällä saadaan talveen soveltuvia kokonaisuuksia niin tyylin, kuin lämmöneristyksenkin kannalta. Kärjistetysti ilmaistuna kesäisen ohuet pellavahousut ovat varmin tapa jäädyttää kassit helmikuun pakkasilla.

Mitä talvipukeutumisessa pitää huomioida?

Tilanteenmukainen pukeutuminen on avainsana. Suomen talvessa taistellaan kahta vihollista vastaan: syksyllä (ja lumien sulaessa keväällä) kosteutta ja keskitalvella paukkupakkasia vastaan. Vaikka loskakausi tuntuu eteläisessä Suomessa pitenevän vuosi vuodelta, kannattaa vaatekaapista löytyä sopivia vaatekappaleita myös kylmiin säihin.

Kauluspaita ja kaulahuivi; Herrainpukimo, neulepusero; H&M, kipparitakki; Saint James
Kipparitakki, lampaanvillaneule ja kashmirhuivi on hyvä kombo talvipakkasiin.

Vaatteiden osalta asia kannattaa purkaa materiaalien kautta, eli talvella on fiksua suosia lämpimiä materiaaleja, kuten villaa, paksua puuvillaa ja silkkiä. Kenkien materiaalina nahkaa ei korvaa mikään ja helppohoitoisuutta arvostava suuntaa katseensa mokkanahkaisiin tai ns. full grain -nahkaisiin kenkiin. Kengänpohjissakin on syytä olla pitoa ja tarvittaessa paksuutta, esim. kumipohjan muodossa, ellei sitten käytä pitäviä kalosseja nahkapohjaisten kenkien kanssa. Kaula kannattaa suojata asianmukaisella huivilla.

talvipukeutuminen-kipparitakki-chukkat-neule

Kerrospukeutuminen auttaa kovimmilla pakkasilla

Kun lämpötila painuu nollan alapuolelle, ja kylmä alkaa kangistaa paksummista kankaista huolimatta, on aika lisätä vaatekerroksia. Valitsemalla kolmiosaisen puvun kaksiosaisen sijaan liivi lämmittää mukavasti ylävartaloa. Neule tai slipoveri tuo kaivattua lisälämpöä. Lämpimien alusvaatteiden avulla selviää pitkiäkin aikoja ulkosalla.

Suosittelemme

Alusvaatteet

Aluspaita suojaa kauluspaitaa suoralta ihokosketukselta, joten sen käyttöä voi suositella kylmällä ilmalla. Sen vaihtaminen talvella paksumpaan on mietittävä tapauskohtaisesti: jos ajattelematon tyyliniekka esimerkiksi keksii paksun aluspaidan lisäksi käyttää neuletta ja vielä paksusta kankaasta tehtyä takkia sisätiloissa, niin lopputulemana on tukala kuumuus. Mikäli päivään kuuluu pidempiä jaksoja ulkona, vaikkapa joulurauhan julistusta kuunnellessa, on paksu aluspaita toki fiksu valinta.

Pitkien kalsareiden käytön on syytä pysyä herrasmiehen omana salaisuutena mikäli ne jalkaansa vetää. Etiketin mukaan sukat ovat joka tapauksessa niin pitkät, etteivät kanssaihmiset missään tilanteessa joudu katselemaan miehen karvaisia sääriä, joten kalsonkien kirjavat lahkeet on siis ehdottomasti laitettava sukkien sisään. Päiväkodin sukkalukko kunniaan.

Päällystakit

Päällystakeissa avainsana on villakangas. Päällystakki voi olla tehty hienosta kashmirvillasta, rouheasta villakankaasta tai mohairista, kuten myös näiden sekoitteista. Sekoitekankaissa voi olla mukana muitakin kuituja, kuten silkkiä, puuvillaa, hamppua sekä keinokuituja.

Laivastonsininen kipparitakki on klassinen ja aina tyylikäs valinta, johon voi yhdistää mainiosti vaikka samettihousut.
Laivastonsininen kipparitakki on klassinen ja aina tyylikäs valinta, johon voi yhdistää mainiosti vaikka samettihousut.

Tyylillisesti takkeja on monenlaisia, formaaleista vapaa-ajan malleihin. Edustavuuteen vaikuttavat paitsi tyyli, myös käytetyt materiaalit ja yksityiskohdat. Varmoja valintoja monenlaisiin tarpeisiin ovat ehdottomasti klassinen yksirivinen villaulsteri sekä kipparitakki. Näillä kahdella takilla pärjää lähes tilanteessa kuin tilanteessa, etenkin jos värimaailma on hillitty.

No brown in town -sanonta on loppuunkulunut fraasi, eli tummanruskea villakashmirtakki sopii hyvin niin maalle kuin kaupunkiin.
No brown in town -sanonta on loppuunkulunut fraasi, eli tummanruskea villakashmirtakki sopii hyvin niin maalle kuin kaupunkiin.

Värimaailman suhteen on helppoa pysytellä tummissa sävyissä. Tummansininen tai laivastonsininen on väri, jolla ei mene metsään. Joku voi syyttää värivalintaa tylsäksi, mutta se jättää vapaat kädet varioida asukokonaisuutta muilla edullisemmilla vaatekappaleilla, kuten housuilla, huiveilla ja käsineillä.

Muita hyviä värejä ovat tummanruskea ja ruskean muut sävyt, harmaa eri sävyineen, sekä musta.

Pitkä kamelinvärinen kashmirulsteri on ylellinen valinta bisnespukeutumiseen.
Pitkä kamelinvärinen kashmirulsteri on ylellinen valinta bisnespukeutumiseen.

Housut

Samoilla housuilla ei pärjää ympäri vuoden. Ohuesta kankaasta tehdyissä kesähousuissa vilu iskee jo pilvisenä kesäpäivänä, joten ne kannattaa suosiolla unohtaa. Paksuilla talvihousuilla taas pärjää kovemmillakin pakkasilla ilman turvautumista pitkiin kalsareihin. Paksu kangas tuo bonuksena mukanaan myös erinomaisen kulutuskestävyyyden.

talvipukeutuminen-villakangashousut-chukkat-merino-nappikauluspaita

Perinteisin vaihtoehto on villakankaiset (flanelli)housut, jotka ovat harmaana ajaton klassikko. Entisaikojen pappamaista kulmahousufiilistä niiden mukana ei tule, kun valitsee nuorekkaammalla leikkauksella ja istuvuudella varustetut versiot. Housuja voi etsiä mm. Stockmannilta ja hyvistä miesten vaateliikkeistä.

Toinen talvikäyttöön aateloitu housutyyppi on samettihousut, tuttavallisemmin sammarit. Näihin pätevät samat sanat kuin flanellihousuihin, eli pappafiiliksen välttää hankkimalla housut, joissa lahkeet eivät lepata ja vyötärö jää navan alapuolelle. Ja jos lepattavat, niitä voi helposti kavennuttaa omaan makuun sopivaksi.

Useat valmistajat ovat varioineet tyylikkäitä kapealinjaisia vakosamettihousuja, joiden kangas on vähän ohuempaa ja soveltuvat siten mainiosti pikkupakkasille. Kovempaan pakkaseen soveltuvia sammareita etsivän kannattaa puolestaan tutustua Barbourin, Bugattin ja Cavalieren ja Barbourin tarjontaan.

Vakosamettihousut ylhäältä alas; Bugatti, Charles Tyrwhitt, Cavaliere
Vakosamettihousut ylhäältä alas; Bugatti, Charles Tyrwhitt, Cavaliere

Kolmas Suomessa vähemmän huomiolle jäänyt talvihousumateriaali on molski, joka on nukkapintaista paksua puuvillaa. Molskihousut ovat paitsi lämpimät, myös kestävät ja helppohoitoiset. Suomesta molskihousuja löytää ainakin Barbourin mallistosta.

Kengät

Pitävät ja lämpimät kengät ovat paitsi hyväksi terveydelle, myös miellyttävät jalassa kovillakin pakkasilla. Aina varma valinta ovat laadukkaat nahkakengät, joissa on pitävät kumipohjat. Käyttöympäristöstä riippuen, parhaan pohjapidon tarjoaa dainite, crepe, ridgeway, commando ja usein puolipohjauksissa käytetty vibram.

Dainite ja sen muunnelmat on yleisin pohjavaihtoehto, jota lähes kaikki laatuvalmistajat tarjoavat. Parhaissa kengissä dainite-pohja on myös erittäin siro, eli kengänpohjat eivät ole möhkälemäiset. Vibram on puolestaan järkevä vaihtoehto nahkapohjaisten kenkien puolipohjaamiseen, jossa kengänpohjaan liimataan kulutusta hyvin kestävä ja pitoa tuova kumipohja.

Red Wingin klassikkokengissä on crepe-pohja. Kuva: Jake Papinaho
Red Wingin klassikkokengissä on crepe-pohja. Kuva: Jake Papinaho

Crepe- eli raakakumipohjaiset kengät tunnistaa yleensä paksusta valkoisesta tai värillisestä pohjasta, joka kestää hyvin kulutusta ja on pitävä talvella. Commando-pohja on taas nimensä veroisesti erityisesti raskaampiin kenkiin soveltuva voimakkaasti muotoiltu pohja, jolla pärjää kovemmissakin olosuhteissa. Hiekoitetulla kadulla commando tosin kerää helposti kiviä pohjaansa.

Kaupunkiolosuhteissa pärjää millä tahansa kumipohjalla, dainiten ollessa ehkäpä monikäyttöisin vaihtoehto vaihteleviin talviolosuhteisiin sekä tyyleihin.

Loaken Kempton ruskealla mokkanahalla

Kenkätyypeissä riittää valinnanvaraa. Jos unohdetaan bisnespukeutumisessa suositeltavat pintanahkaiset oxfordit, on sopivia valintoja mm. chukkat, derby-malliset nauhakengät, varsikengät ja chelsea-bootsit. Mokkanahkaisina tai ns. full grain -nahkaisina kaikki edellämainitut kengät ovat pintanahkaisia rennompia ja helppohoitoisempia.

Jos kengät tulevat pelkästään ulkokäyttöön, kannattaa tutustua paksuvuorisempiin varsikenkiin, kuten Loaken Wolf-mallin kenkiin. Sisäkäytössä Wolfit ovat auttamattoman kuumat, mutta pakkasessa ne ovat kuin kotonaan.

Sukat

Kenkien ohella sukat ovat tärkeä osa jalkojen hyvinvointia. Hieman paksumpi sukka lämmittää enemmän kuin seitinohut ja talvella sukissa voi olla muutakin materiaalia kuin puuvillaa. Puuvillan seassa voi olla sekoitteena esim. villaa tai silkkiä, joka tuo lämpöä. Värien käyttöäkään ei kannata unohtaa. Paukkupakkasilla myös suomalaiskansalliset, mummon kutomat paksut villasukat ovat hyväksyttävä vaate vaikkapa chelsea-bootsien kaverina. Varrettomien kenkien sisältä pursuavat villasukat ovat luonnollisesti no-go.

Villasukat voivat olla myös ohuemmat ja samalla äärimmäisen tyylikkäät.
Villasukat voivat olla myös ohuemmat ja samalla äärimmäisen tyylikkäät.

Kauluspaidat

Kauluspaidat ovat ehkä vähiten vuodenajan mukaan vaihtuva vaatekappale, jos puhutaan perusvaatekaapista. Toisin sanoen puuvillaiset kauluspaidat käyvät hyvin kaikkina vuodenaikoina. Jos jotain käytännön eroa haluaa hakea, niin talvella on luontevampaa käyttää paksumpia kankaita, kuten oxford-puuvillaa ohuempien twilli- ja popliini-kankaiden sijaan.

Lean Garmentsin nappikauluspaidan kaulus rullaa kauniisti myös solmion kanssa.
Paksumpi oxford-kankainen kauluspaita ja tweed-solmio ovat talveen sopivia valintoja.

Tässäkin kannattaa huomioida kokonaisuus oman kehon mukaan, eli jos käytät neuleita ja olet helposti hikoavaa sorttia, ei paksumpi paitakangas ole välttämättä paras vaihtoehto mukavuuden kannalta. Viluiselle oxford-kangas on puolestaan omiaan.

Neuleet

Neuletta voi huoletta käyttää lähes missä tahansa tilaisuudessa. Ainoastaan frakki-, saketti- ja smokkietiketit ovat niin tiukat, että lisälämpöä tuova neule on ehdottomasti poissuljettu. Jos pukukoodi vaatii näitä, ei luonnollisesti niitä korvaava tumma pukukaan ota kaverikseen neuletta. Käytännön syistä talvisissa hautajaisissa tumman puvun kanssa voi käyttää tummaa neuletta (ei missään nimessä värillistä tai kirjavaa) mikäli vaikkapa terveydellisistä syyt sitä vaativat, koska tumman neuleen voi rinnastaa liivin käyttöön.

talvipukeutuminen-nappikauluspaita-neuletakki

Neuleissa riittää valinnanvaraa runsaasti. Yleisimmät neuletyypit ovat neulepusero, slipoveri ja neuletakki (cardigan). Neulepusero on pitkähihainen pusero, slipoveri puolestaan hihaton ja neuletakki on edestä joko napeilla tai vetoketjulla suljettava.

Merinovillaiset neuleet sopivat hyvin esimerkiksi kauluspaidan kaveriksi.
Merinovillaiset neuleet sopivat hyvin esimerkiksi kauluspaidan kaveriksi.

Neuleiden kangas valitaan käytön mukaan. Mitä karkeampaa ja paksumpaa kangas on, sitä epämuodollisempiin kokonaisuuksiin se soveltuu. Puvun kanssa valitaan ehdottomasti ohuesta kankaasta valmistettu neule. Vastaavasti karkeat neuleet neuleet sopivat hyvin rentoihin asuihin vaikkapa vakosametin kaveriksi. Mikäli kangas on erittäin karkeaa tai sen miehustassa on voimakas kuviointi, on neule väkisinkin formaaliin pukeutumiseen sopimaton valinta. Esimerkiksi norjalaisneuleet sopivat ainoastaan vapaa-aikaan.

Krouvimpi lampaanvillaneule ja nappikauluspaita on klassinen parivaljakko.
Krouvimpi lampaanvillaneule ja nappikauluspaita on klassinen parivaljakko.

Materiaaleissa on paljon luonnonkuituisia vaihtoehtoja, joista yleisimmät ovat lampaanvilla, merinovilla, kashmir, puuvilla, mohair sekä edellä mainittujen sekoitukset. Kankaissa voi olla myös hieman keinokuitua mukana tuomassa kestävyyttä, mutta kannattaa ehdottomasti suosia luonnonkuituja. Tällöin neule on lämmin ja hengittävä.

talvipukeutuminen-merino-silkki

Kaulahuivit

Kaulahuivi on talvella ehdoton. Se viimeistelee tyylikkään miehen asukokonaisuuden ja lämmittää tuulessa ja tuiskussa. Talvella kannattaa suosia luonnonkuitua, eli lähtökohtaisesti villaa ja villasekoitteita. Nämä paitsi lämmittävät, myös tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten. Värien puolesta varmoja valintoja ovat jälleen hillityt sävyt ja kuviot muodollisemmissa tilaisuuksissa, vapaa-aikana värejä voi käyttää rohkeasti.

talvipukeutuminen-alpakka-huivi

talvipukeutuminen-balmuir-huivi-kashmir

Talveen sopivia kaulahuiveja eri materiaaleista.
Talveen sopivia kaulahuiveja eri materiaaleista.

Käsineet

Talvella käteen vedetään vuorilliset nahkahanskat. Käsineissä on runsaasti vaihtoehtoja vuorimateriaalin osalta. Suomalainen Kämmen luottaa kaninkarvaan, monet muut valmistajat joko kashmirvillaan tai villaan. Toppahanskat ja muut nykypäivän tekniset oivallukset jätetään suosiolla rinteeseen ja muihin talvisiin rientoihin.

Lisää laadukkaista talvikäsineistä voi lukea Käsineet talveksi -artikkelista.

Kämmenen Logger Marrakech -käsineet.
Kämmenen Logger Marrakech -käsineet.

Päähineet

Päähineiden suhteen etiketti ei kunnolla tunnista suomalaista talvea, mutta pää ja korvat kannattaa suojata tyylirikonkin uhalla. Tämän voi tehdä myös tyylillä. Esimerkiksi kipparitakin kanssa sopii mainiosti neulepipo tai turkislakki. Bisnespukeutumisessa voidaan käyttää lierihattua tai etulippaista hattua – eli tuttavallisemmin lätsää – virallisuusasteen mukaisesti, mutta kovalla viimalla nämä eivät kuitenkaan suojaa korvia kovinkaan kummoisesti.

Lätsä suojaa päätä kylmyydeltä kohtuullisen hyvin. Kuva: Anu Rautalin
Lätsä suojaa päätä kylmyydeltä kohtuullisen hyvin. Kuva: Anu Rautalin

Käytännön kompromissina kovimpiin pakkasiin ja tuulisin talvipäiviin soveltuu villapipo silloin, kun se on välttämätöntä korvien lämpimänä pysymiseksi. Mainittakoon vielä huonojen ideoiden välttämiseksi, että korvalaput ja tupsupipot ovat liian sprezzaturaa kaikille tavallisille kuolevaisille.

Heijastin

Suomen syksy ja talvi ovat pimeätä aikaa, joten mukana kannattaa kuljettaa halvinta henkivakuutusta, eli heijastinta. Tästä suomalaisesta keksinnöstä voit lukea tarkemmin täältä.

Lue lisää