Tyylikkäästi tien päälle – esittelyssä Montblanc Sartorial Medium -reppu

Mustasta nahkasta tehty Montblanc Sartorial Medium -reppu on tyylikäs ja ergonominen valinta liikkuvaan työhön.

Olen etsinyt jonkin aikaa matkatyöhön sopivaa laukkua, jossa kulkeutuisi mukana peilitön järjestelmäkamera yhdellä objektiivilla, kevyt podcast-kalusto, kannettava tietokone tai tabletti, sekä näiden virtalähteet ja akut. Tyylinsä puolesta sen pitäisi olla kotonaan myös puvun kanssa, joka on omassa työssäni perusvaatimus.

Ensimmäinen ajatukseni oli hankkia laadukas olkalaukku, josta olisi etenkin kamera helppo ottaa esille vaivattomasti. Budjettia olin varannut ajatuksella “maksaa mitä maksaa”, joten vaihtoehtona oli kuvaajien suosittelemia toiminnallisesti parhaita ja myös varsin tyylikkäitä kameralaukkuja. Sain kysyessäni hyviä vinkkejä ylläpitämästäni Tyylin sisäpiiri -ryhmästä, jonka perusteella erään valmistajan tietty laukkumalli (Billingham Eventer MKII) nousi ylitse muiden.

Haasteeksi muodostui se, että juuri tätä vaihtoehtoa (joka täytti vaatimukseni) ei ollut Suomesta saatavilla mistään, jotta olisin voinut nähdä sen ennen ostopäätöksen tekemistä. Valmistaja ohjasi kääntymään ruotsalaisten jälleenmyyjien puoleen, jossa laukku olisi ollut saatavilla, mutta verkko-ostamiseksi sekin olisi mennyt.

Olin tästä huolimatta päätymässä tähän erinomaiset arvostelut saaneeseen kameralaukkuun, kunnes piipahdin espressolla Kulta-Centerin Tampereen myymälässä. Siellä päätin kokeilla edellisellä käynnilläni näkemääni Montblancin mustaa nahkareppua, jonka ajattelin olevan tarpeisiini nähden hieman liian pieni. Onneksi kuitenkin kokeilin.

Sopivasti tilaa

Sartorial Medium Backpack 3 Compartments -nimeä kantavaan mustasta nahkasta tehtyyn reppuun mahtui heittämällä mukanani ollut järjestelmäkamera ja tietokone johtoineen. Tilaa jäi podcast-kalustolle ja vaikka videokameralle käsikahvoineen, sekä pienille eväille. Messuilla tulee myös poikkeuksetta jotain pieniä goodie bageja, joiden sisällöt voi sulloa eväiden sijasta reppuun, jolloin seuraavaan paikkaan voi kävellä ja mennä kädet vapaina.

Suosittelemme

Laukun nahka kantaa nimeä Saffiano, joka on alkujaan Pradan kehittämä menetelmä, jossa naudannahkaa vasten painetaan vahaa, joka tekee nahkasta jos ei vedenpitävän, niin ainakin vettä hylkivää. Menetelmän myötä nahkan pintaan tulee tunnistettava, ristikkomainen pinta.

Käytännön kannalta repun kolmiosainen tilanjako on hyvä, koska selkää vasten olevassa tilassa kulkeutuu läppäri tai tabletti, isossa keskellä olevassa osastossa kulkeutuvat kamera ja muu kalusto, ja ulommaisessa pienemmässä osastossa menevät parhaiten johdot ja muut tykötarpeet. Olen tottunut järjestelemään tavarat omiin pienempiin tarviketaskuihin, jolloin kaikki pysyvät järjestyksessä ja mahtuvat mahdollisimman pieneen tilaan. Tällä tavalla tavarat löytyvät myös helposti ilman hampaiden kiristelyä, kun yksikään esine ei ole sikinsokin jossain päin laukkua.

Käyttöergonomia kohdallaan

Montblanc Sartorial -repun käyttöergonomia vaikutti osaltaan ostopäätökseeni. Repussa on kaksi selkeää etua, joista ensimmäinen on sen rakenne. Reppu pysyy pystyssä, kun sen laittaa lattialle. Tämä pieni asia on yllättävän iso, sillä nykyisessä olkalaukussani on se puute, että se pitää asetella tuolia, pöydän jalkaa tai seinää vasten, jotta se ei kellahda kumoon. Pystyssä pysyminen pitää laukun todennäköisemmin puhtaana, kun se ei kerää kaikkea likaa lattialta. Samoin tavaroiden pakkaaminen ja purkaminen on vaivattomampaa, kun repun voi nostaa vaikka tuolille pakkaustoimenpiteiden ajaksi.

Toinen käytännön kannalta hyvä ratkaisu on repun olkahihnat, jotka on tehty repun selkäosan tapaan vahvasta tekstiilistä. Ensimmäinen ajatukseni oli se, että olisipa olkahihnatkin tehty nahkasta, mutta valittu ratkaisu tekee niistä karheammat, jolloin reppu pysyy jämptisti paikallaan, eikä hihnat valu kohti olkapäiden päätä, kuten monissa repuissa on tapana. Tähän toki vaikuttaa myös repun design, joka sopii hyvin oman kroppani muotoihin. Uskoisin, että sopivan karhea pinta pitää laukun niin hyvin paikallaan, että se ei jätä jälkiä puvuntakin tai irtotakin olkapäihin.

Montblanc Sartorial Medium Backpack 3 Compartments

Repussa on myös integroitu sadehuppu, jonka saa esiin pohjasta vetoketjutaskusta. Hupun saa tarpeen vaatiessa nopeasti repun suojaksi ja kun se on repussa kiinteänä, on se myöskin aina mukana.

Oivallinen lisä matkustamiseen

Montblanc Sartorial -repun kolmas etu on sen yhteensopivuus käytössäni olevan lentolaukun kanssa. Repussa on matkalaukun teleskooppikahvaan pujottamista varten nahkainen leveä “vyö”, joten reppu kulkee näppärästi ja selkää säästäen matkalaukun mukana esimerkiksi lentoasemilla. Enkä voi väheksyä myöskään tyylin merkitystä. 🙂

Montblanc Sartorial Medium Backpack 3 Compartments
Kuvavinkki, miten repun kantohihnat saa niputettua kantokahvaan siten, että ne eivät roiku vapaana.

Laadulla on toki hintansa. Leisure-mallistoon kuuluvan Monblanc Sartorial Medium -repun hinta on reilut tuhat euroa, jonka ainakin itse suhteutan odotettavissa oleviin käyttövuosiin ja ergonomiaan, joka näyttää kaiken lisäksi hyvältä. Business-henkisiä reppuja on kuitenkin kohtalaisen vähän tarjolla niin, että niitä pääsisi kokeilemaan etukäteen. Lopulta olin valmis maksamaan siitä, että sain tutustua tuotteeseen kivijalkamyymälässä ja testattua käytännössä sen, että mahtuvatko siihen kaikki ne tavarat, joita työssäni tämän repun kanssa tarvitsen.

Loppusanat: 
Olen tehnyt yhteistyötä Kulta-Centerin kanssa, mutta tämän repun osalta laitoin kättä reilusti omaan taskuun. Uskon tehneeni hyvän investoinnin. Mikäli sinäkin etsit itsellesi hyvää laukkua tai vaikka mustekynää, suosittelen tsekkaamaan Kulta-Centerin tarjonnan verkkokaupasta tai Tampereen myymälästä, jossa on Suomen ainoa Montblanc shop-in-shop.

Lue lisää