Toimittajan kalusto, joka kulkee repussa

Teen liikkuvaa toimittajan työtä, jota varten repussani kulkee kannettava tietokone tai tabletti, järjestelmäkamera yhdellä objektiivilla, kevyt kuvausvalo, käsikuvausjalusta mobiilitelineellä, podcast-kalusto, sekä johdot, paristot, akut ja laturit.

Olen vuosien ajan matkustanut ympäri Suomea sekä Eurooppaa työni johdosta, pääasiassa kelloalan myymälöissä, tapahtumissa ja tehdasvierailuilla. Valtaosa matkoista on 1-4 päivän mittaisia, joten kaikki työn kannalta oleellinen on pitänyt kuljettaa mukana. Pitkään kuljetin tavaroitani tilavassa Mismon olkalaukussa, mutta lopulta hankin paremman ergonomian takia kunnollisen – ja onnekseni myös tyylikkään – Montblancin selkärepun.

Montblanc Sartorial Medium Backpack 3 Compartments

Samalla kertaa – sopivasti ennen Watches & Wonders -kellomessuja – päätin laittaa mukana kulkevan kaluston jiiriin, eli kävin ajatuksella läpi mitä reissuolla välttämättä tarvitsen ja mitä en. Tämän pohjalta kävin läpi olemassa olevan kaluston ja päätin hankkia tilalle sopivampaa, jos sille oli laadullisia tai ergonomisia (tässä tapauksessa hain keveyttä ja pientä tilavuutta) perusteita. Kokonaisuudessaan uusia hankintoja tuli tehtyä noin puolellatoista tonnilla, joista on iloa vuosiksi eteenpäin.

Pakolliset työkalut

Työnkuvani sisältää kellojen kuvaamista, ihmisten haastattelua ja pienimuotoista videointia. Tätä varten matkassani on aina Canonin kevyt peilitön järjestelmäkamera (EOS RP) yhdellä valovoimaisella zoom-objektiivilla (Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM), jonka olen todennut parhaaksi kompromissiksi omiin tarpeisiin. Linssillä saa otettua käyttökelpoisia valokuvia haastavissakin kuvausolosuhteissa, plus se toimii tarpeen vaatiessa videokuvauksessa. Videot kuvaan toki aina kun mahdollista iPhonella, jota varten mukana on mainitsemani mobiiliteline.

Montblancin repussa kulkee tarvittava kalusto vetoketjullisiin rasioihin pakattuina.

Matkakäyttöön sopivaksi podcast-kalustoksi valikoitui Zoom F2 -kenttätallennin Bluetooth-mallina, jolla on helppo tarkkailla, että äänitys sujuu muitta mutkitta. Zoomin kaveriksi hankin vielä Saramonic LavMicro 2M -solmiomikkisetin, jossa on kaksi mikrofonia yhden äänijohdon päässä. Näin henkilöhaastatteluissa voin mikittää kaksi henkilöä tasapuolisesti. Mukana kulkee luonnollisesti Zoomin mukana tullut solmiomikki monologejani varten. 🙂 Tämä mikki toimii samalla halpana toiminnallisena vakuutuksena, jos Saramonicin mikkisetille tapahtuu jotain.

Suosittelemme

Investoin tässä kohtaa helposti mukana kulkeviin langallisiin nappikuulokkeisiin. Shure SE215 -kuulokkeisiin päädyin äänenlaadun, ergonomian ja huollettavuuden takia, sillä niihin voi vaihtaa tarpeen vaatiessa vaikka yksittäisen korvakuulokkeen. Lisäksi äänieristävyys on tien päällä ja messuoloissa tärkeä ominaisuus, sillä taustahälinä vaikeuttaa usein editointityötä.

Kirjoitus- ja editointityön teen kannettavalla tietokoneella (Kari Tapiota lainaten “Mä oon mäkkimies”) tai iPadilla. Koska en tee mitään raskasta videoeditointia, olen pärjännyt mainiosti 13 tuuman kokoisella Macbook Air (M1) -koneella, sekä Adoben softilla. Muistikortit luen dongelilla ja varmuuskopiot kaikista materiaaleista laitan salasanasuojatulle Samsungin ulkoiselle ssd-kiintolevylle (T7). Ulkoinen kiintolevy on erittäin mainio ratkaisu myös tiimityön kannalta, sillä raakamateriaalin siirtäminen kollegalle (oli kätevää, kun siirsin omat kuvat hänelle kiintolevylle, josta hän sai ne videoihin).

Muita pienempiä työkaluja ja tarvikkeita olivat pieni kuvausjalusta, mobiiliteline puhelimelle, kevyt kuvausvalo cold shoella, usb-dongeli muistikortinlukijalla, paristot, latausjohdot ja laturit, sekä varavirtalähde nopealla latauksella.

Repun pakkaaminen

Montblancin repun valitsin useammasta syystä, joista tyylin ohella tärkeimpiä syitä olivat sopiva tilavuus, sekä rakenteellisuudesta ja riittävän jämäkästä materiaalista johtuen repun pysyminen pystyssä ilman tukea. Repun ostopäätöksen teinkin, kun sain testattua sen sopivuutta mukanani olleilla työkaluilla.

Repun pohjalle pakkaan tavarat, joita tarvitaan vähiten; alimmaisena on kameran akkulaturi, sen päällä on latausjohdot, kuvausvalo ja muut tarvikkeet.
Akut, paristot ja usb-dongeli kulkevat vetoketjutaskussa.

Aiempien kokemusten perusteella olin oppinut pakkaamaan tavarat erilaisiin koteloihin, jolloin ne mahtuvat mahdollisimman pieneen tilaan ja pysyvät järjestyksessä. Olin jo aiemmin hankkinut jonkin verran erilaisia vetoketjullisia koteloita Mukaman verkkokaupasta, joka on muuten tähän tarkoitukseen todellinen aarreaitta, jonka lisäksi olen hyödyntänyt teemaan sopivasti aiemmilta kellomessuilta saamiani matkakoteloita tavaroiden pakkaamiseen.

Reppuun päällimmäiseksi tulee kamera, jota tarvitsen useimmiten. Sen vieressä on kuvauskahva ja podcast-kalusto.
Repun pikkutaskuissa kulkevat nappikuulokkeet sekä varavirtalähde, johon voi laittaa vaikka puhelimen latauspiuhan, jonka tuo vetoketjujen välistä esille.

Geneven työmatka opetti kuitenkin hieman lisää, sillä aluksi pakkasin reppuni siten, että painavin esine, eli kamera, oli repun pohjalla, jonka molemmin puolin asettelin nätisti muut tavarat sisältävät rasiat. No, äkkiä huomasin, että kannattaa sijoitella nämä rasiat sinne repun pohjalle ja se eniten käytetty kamera niiden päälle, josta se oli ilman rasioiden purkamista helposti käsien ulottuvilla. Lopputulos on siinäkin mielessä hyvä, että repussa on vielä tilaa jollekin tarpeelliselle – tai tarpeettomalle. 😀

Yhteenveto

Tehokas työnteko ei vaadi raahattavaa määrää kalustoa, vaan sen saa pakattua järkevästi yhteen keskikokoiseen reppuun. Kalustoa olemme hankkineet vuosien saatossa ajatuksella, maksimaalinen yhteensopivuus mielessä pitäen. Näin ollen esimerkiksi kollegan kanssa (jonka vastuulla on videotuotanto ja -editointi) matkatessa työkalut toimivat tarpeen vaatiessa ristiin.

Esimerkiksi videointia teemme Sony ZV-1 -kameroilla, jotka toimivat myös striimikameroina. Näihin olemme hankkineet Sonyn käsikuvausjalustat, joilla kontrolloidaan kameraa Bluetooth-yhteydellä. Jos videokamerassa oleva jalusta lakkaa toimimasta, voimme vaihtaa repussani kulkevan identtisen jalustan tilalle. Omassa käytössäni kun jalustan Bluetooth-toiminnot ovat tarpeettomia.

Tärkeimpiä oppeja tien päältä

  • Pakkaa eniten käyttämäsi työkalu päällimmäiseksi.
  • Suosi koteloita ja rasioita, ne on helppo pakata reppuun tai laukkuun.
  • Pidä laitteet virtalähteen päässä aina kuin mahdollista.
  • Lataa akkuja aina kun mahdollista.
  • Varaa riittävästi muistikortteja per tallentava laite.
  • Jos sinulla on painavaa kalustoa, kuljeta ne pyörien päällä.
  • Kaksi olkapäätä kantaa paremmin kuin yksi – etenkin pidemmillä reissuilla.

Lue lisää