Tumma puku

“Tumma puku” on eräs yleisimmistä Suomessa tavattavista juhlien ja virallisten tilaisuuksien pukukoodeista. Valitettavasti se on samalla myös eräs väärinymmärretyimmistä pukinekokonaisuuksista. Oletettavasti syy löytyy nimityksestä – näyttäähän “tumma puku” määrittävän vain puvun, vaikka se nimikkeenä määritteleekin koko asun.

Asusteiden sekä paidan katsotaan usein olevan vapaavalintaisia, vaikka asia ei ole näin. Vääränlaiset muutokset suistavat kokonaisuuden väistämättä arkipukeutumiseen kuuluvaksi. Ylipäätään juhla-asujen kohdalla on miehelle turvallisinta välttää kaikenlaista soveltamista ja sooloilua, kyse on kuitenkin määritellystä juhlaunivormusta.

Eräs haitta tumman puvun etiketin vapaasta käsityksestä on sen liikaviljely. Esimerkkinä tästä on sen suosio häiden pukukoodina. Koska häät ovat iloinen perhe- ja ystäväjuhla, niihin sopii mainiosti myös rennompi etiketti. “Juhlava pukeutuminen” tai yksinkertaisesti “puku” riittävät tällöin – ei ole liioiteltua väittää, että jäykkä pukukoodi tuo muassaan usein myös jäykät juhlat.

Vuoden 2013 uutinen Suomen itsenäisyyspäivän juhlimisesta tumman puvun etikettiä noudattaen antoi erinomaisen tilaisuuden asian tarkempaan läpikäymiseen. Tumma puku on aiemminkin soveltunut korvaamaan juhlapuvun – iltajuhlissa frakin – joten kertaaminen on tätäkin ajatellen tarpeen.

Puku

Suosittelemme

Tumman puvun puku on aina joko musta tai syvän tummansininen. Joissakin tapauksissa myös erittäin tumma harmaa puku voidaan katsoa sopivaksi, joskin se usein näyttää sisävalaistuksessa hivenen tunkkaiselta. Puku voi olla yksi- tai kaksirivinen sekä kaksi- tai kolmiosainen. Kolmiosaisen puvun tapauksessa on tärkeää, ettei liivi kankaaltaan poikkea puvun muusta materiaalista vaan muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden.

Kuva: Herrainpukimo, kuvaaja: Ari Peuho / Studio Brahe
Kuva: Herrainpukimo, kuvaaja: Ari Peuho / Studio Brahe
Puvun materiaalin tulee olla kuviotonta villaa. Liituraidat sekä erilaiset ruutukuviot eivät kuulu etiketin määrittämään tummaan pukuun. Mikäli kankaassa on hillitty, kankaan itsensä värinen kudonnalla saavutettu raita, se voi soveltua tummaksi puvuksi etenkin perheen ja ystävien kesken vietetyissä juhlissa. Virallisissa tilaisuuksissa on kuitenkin turvallisinta pitäytyä täysin yksisävyisessä, kuviottomassa ja pinnaltaan hienostuneessa kankaasta. Kiiltävät puvut on tässäkin tapauksessa parasta jättää kaupan hyllyjen koristeeksi.

Muodikkaat yksityiskohdat, kuten äärimmäisen kapeat kauluskäänteet, eivät kuulu juhlapukuun. Turvallisinta on pysyä näiden osalta perinteisissä pukumalleissa. Perinteinen kauluskäänneleveys vaihtelee n. 7-9 sentin välillä. Tämä määrittää myös solmion leveyden.

Istuvuus on kaiken a ja o

Kuten aina, puvun tulee istua moitteettomasti. Tällöin kaulus myötää paidan kaulusta aukottomasti takana ja sivuilla. Olkasaumat asettuvat tarkalleen olkalisäkkeen päätyyn – siis olkapään luisen kohdan ulkoreunaan. Tällöin olkasauma ei roiku hartialihaksen päällä tai jopa sen ulkopuolella. Liiallista olkatoppausta on niinikään syytä välttää. Rinnan ja vyötärön on istuttava suhteellisen kehonmukaisesti, kuitenkin kiristämättä. Takin ja liivin alimmat napit jätetään aina auki, samoin kolmenappisen puvun ylin nappi. Hyvän puvun kädentiet ovat napakat, tarjoten näin käsille riittävän liikkumavaran. Hihat jättävät paidanhihoja näkyviin sentin-kaksi.

Housujen osalta kannattaa juhla-asussa suosia vyötäröltä hitusen korkeammalle nousevaa tyyliä. Näin mies näyttää pidemmältä ja hyväryhtisemmältä. Lahkeiden tulee päättyä joko kenkää hipaisevaan pituuteen tai tästä korkeintaan sentin pidemmäksi. Lyhyemmän miehen kannattaa myös harkita puolisen senttiä lyhyempiä lahkeita niiden tuoman ryhdikkyyden vuoksi.

Puku, samoin kuin pukupaita, kannattaa muokkauttaa osaavalla vaatturilla mahdollisimman istuvaksi, ellei kyseessä ole mittatilaus- tai peräti vaatturinpuku.

Pukupaita

Miehen juhlapuvun paita on poikkeuksetta valkoinen. Materiaalina on aina puhdas, sileä puuvilla, eikä paidassa ole ylimääräisiä koristeompeleita, -kuvioita tai sävynappeja. Kauluksen tulee olla mahdollisimman perinteistä mallia. Kauluskärkien pituuden tulee yltää puvun kauluskäänteen alle, olematta kuitenkaan liioittelevan pitkät.

Juhlapaidan mansetit ovat kaksinkertaiset ns. “ranskalaiset kalvosimet”, jotka suljetaan kalvosinnapeilla. Hautajaistilaisuuksissa myös ns. tynnyrikalvosimet ovat koruttomuutensa vuoksi etiketinmukaisia.

Asusteet

Yleisin tumman puvun etikettiä koskeva virhe liittyy asusteisiin. Solmioksi valitaan helposti oman maun mukainen, värillinen ja jopa voimakkaasti kuviollinen asuste. Tämä kuitenkin tekee asusta välittömästi arkipuvun.

Tummaan pukuun kuuluvan silkkisolmion tulee olla sävyltään hopean- tai helmenharmaa ja joko kuvioton tai erittäin hillitty. Pieni pilkkukuvio tai tummanharmaasta ja valkoisesta muodostuva kudoskuvio ovat sallittuja, häätilaisuuksissa myös herkkä kasmir- eli paisleykuvio voi tulla kysymykseen. Grenadiinisilkistä valmistettu solmio on myös mainio valinta.

Mustaa solmiota käytetään vain hautajaistilaisuuksissa. Tällöin solmio on pinnaltaan mahdollisimman hillitty.

Juhlaan sopivat solmiot ja taskuliina.
Juhlaan sopivat solmiot ja taskuliina.

Solmiosolmuksi valitaan joko ns. englantilainen tai joku muu pieni, mieluiten pitkänomainen solmu. Suuret solmut on parasta jättää jalkapallovalmentajien kaulaan peliareenoille. Ranskalainen solmu ei siis tässäkään tilanteessa ole oikea valinta – jos koskaan.

Pukuun kuuluva taskuliina on ehdottomasti valkoinen. Materiaali on pellavaa, ollen oikea valinta myös frakin tai smokin taskuliinaksi. Taskuliina voidaan taittaa joko taskusta n. puoli senttiä pilkistäväksi siistiksi viivaksi tai hillityksi kulmataitokseksi. Mikäli liinan reuna jää taitoksessa näkyviin, sen tulee olla käsin viimeistelty.

Juhlapuvun vyö on aina musta. Solki on kooltaan hillitty ja tyyliltään siisti, käytännössä noudattaen puvun korujen väriä. Vyötäkin parempi vaihtoehto ovat olkaimet, koska ne eivät kiinnitä huomiota kehon keskivaiheille. Kolmiosaisen puvun kanssa olkaimet ovat ainoa vaihtoehto. Liivin alta näkyvä vyönsolki on huonon maun osoitus.

Jalkineet ja sukat

Mustat, koristelemattomat ja lestiltään sirot oxford-tyyppiset nauhakengät ovat oikea valinta tumman puvun jalkineiksi. Mikäli jalkapöytä on korkea, myös sirot derby-tyyppiset, kärjeltään saumattomat kengät voidaan katsoa etiketinmukaisiksi. Jalkineet ovat aina nahkapohjaiset, talvisten hautajaisten tuodessa tähän ainoan poikkeuksen. Nauhattomat jalkineet eivät koskaan kuulu tumman puvun kumppaniksi. Juhliin siirryttäessä jalkineet voidaan suojata mustilla kalosseilla.

Sandersin nahkapohjaiset cap-toe-oxfordit ovat varma valinta.
Sandersin nahkapohjaiset cap-toe-oxfordit ovat varma valinta.

Kiiltonahkakengät eivät kuulu tummaan pukuun. Kengät on tästä huolimatta huollettava ja kiillotettava hyvin. On myös suositeltavaa käyttää kenkiä vähintään kotona (ja mikseipä töissäkin) riittävästi, jotta ne muokkautuvat käyttäjänsä jalkohin. Rakkulat tai hiertymät eivät paranna juhlatunnelmaa.

Sukat ovat huomiotaherättämättömät, kuviottomat ja ohuet. Ne noudattavat joko kenkien tai puvun väriä. Silkki, ohut puuvilla tai hienostunut villa ovat oikeita valintoja materiaaleiksi. Sukkien tulee olla niin pitkät, ettei paljas sääri pääse missään tapauksessa vilkkumaan lahkeen ja sukan välistä. Juuri polven alle yltävä mitta onkin paras valinta.

Kellot, korut ja kunniamerkit

Vaikka ajankulun tulisi juhlissa unohtua, voidaan tumman puvun kanssa käyttää siistiä, yksinkertaista ja kooltaan hillittyä pukukelloa. Kello voi olla joko terästä tai arvometallia, sointuen yhteen muiden korujen kanssa. Rannekkeen materiaaliksi musta nahka on varmin valinta, toki myös siro metalliranneke on sopiva. Urheilukellot, vaikka niitä jokaisen miehen suosikkiagentti elokuvissaan käyttääkin, eivät ole soveliaita juhla-asun kumppaniksi.

Hillityt, kulta- tai hopeasävyiset tai helmipintaiset kalvosinnapit ovat juhlissa varmin valinta. Sävyiltään neutraalit arvokivet voivat myös tulla kysymykseen. Kalvosinnappien koko ja muoto tulee pitää huomiotaherättämättöminä.

Solmiopidikkeen tai -neulan suhteen pätevät samat säännöt kuin kalvosinnappienkin osalta. Kolmiosaisen puvun kanssa kaunis, solmion lävistävä helmipäinen neula vie asua askelen kauniin historialliseen suuntaan.

Mikäli puvun kanssa käytetään arvomerkkejä, taskuliina jätetään pois rintataskusta.

Päällysvaatteet

Vaikka siirtyminen juhliin käykin yleisimmin autolla, ei tumman puvun päälle voi pukea mitä tahansa. Tumman päällystakin tulee olla muodoltaan polvimittainen tai pidempi. Päähineenä tumma, lierillinen huopahattu tai talvella turkismateriaalista valmistettu lakki ovat oikeita valintoja. Nahkahansikkaiden sävy on joko harmaa tai musta. Mahdollinen sateensuoja on varreltaan pitkä ja kankaaltaan joko tummansininen tai musta.

Tumma puku pähkinänkuoressa

Puku Yksi- tai kaksirivinen, kaksi- tai kolmiosainen. Musta, yönsininen tai tummanharmaa
Paita Valkoinen, kuvioton. Perinteiset kaulukset, ranskalaiset- tai hautajaisissa tynnyrikalvosimet
Solmio Helmen- tai hopeanharmaa, hillitty. Hautajaisissa musta
Taskuliina Valkoinen, pellavaa, reuna käsin viimeistelty, siisti suora- tai kulmataitos
Sukat Puvun- tai kenkien värin mukaiset, silkkiä, ohutta villaa tai hienoa puuvillaa
Jalkineet Mustat, elegantit kuviottomat oxford- tai derby-jalkineet, nahkapohja
Päällystakki Tumma, polvimittainen tai pidempi
Kaulahuivi Ns. herrainhuivi, juhlahuivi tai elegantti vaalea huivi. Hautajaisissa valkoinen
Käsineet Harmaat tai mustat
Päähine Tumma lierillinen huopahattu, talvella myös siisti turkislakki on sopiva

Disclaimer: Herrainpukimo on Tyyliniekan yhteistyökumppani.

30 KOMMENTIT

 1. “Takin ja liivin alimmat napit jätetään aina auki, samoin kolmenappisen puvun ylin nappi”. Miksi kolmenappisen puvun yli nappi jätetään auki jos sen roll on siihen kolmanteen nappiin asti? Ymmärrän kyllä ettei 3-roll-2 tai 2,5 roll:n puvun ylintä nappia laiteta kiinni.

  • Ylin nappi pidetään kiinni, vain alin nappi liivissä ja takissa jätetään auki (tähän pitkät perinteet ja ovat varsin käytännölliset)

   • Ei herranjumala mitä “muka-elitistä-ja-hienoa” -pelleilyä. Osa kohdista sai osakseen tavatonta huvittuneisuutta. Hei, ei se ole noin tarkkaa. Jos joku loukkaantuu siitä, että tehdään niin kuin hyvältä tuntuu ja oikein on, niin taitaa olla ainoastaan peiliinkatsomisen paikka kyseisellä hölmöläisellä. Mutta kiva blogi hei…

 2. Syy on sekä käytännössä että käytännöllisyydessä. Ylimmän napin sulkeminen jäykistää jo entisestään kankeaa korkealle napittuvaa pukua entisestään. Kyse ei ole armeijavaatteesta, joten pieni rentous – sanoisinko, juhlavuus – on tarpeen. Jäykistelijä ei ole hyvää keskusteluseuraa. Hautajaisissa ylimmänkin sulkeminen on kohdallaan.

  On myös muistettava, että takki avataan istuessa ja napitetaan seisomaan noustaessa. Koska naispuolisten pöytävieraiden poistuessa tai muualla vieraillessa heille tehdään kunniaa seisomaan nousemalla, tulisi ylimmänkin napituksesta turha rasite.

  Kalsirivistä takkia ei avata istuttaessa.

 3. Solmion väristä kaksi kysymystä. Ensin, mistä juontaa käsitys että solmion tulee olla hopeanharmaa? Kuva-arkistosta löytyy tukoittain kuvia yleisesti tyyli-ikoneiksi mielletyistä herroista iltatilaisuuksissa mustassa tai keskiyönsinisessä satiinisolmiossa. Onko tälle väittämälle jotain taustaa?

  Toiseksi, miten niin musta solmio vain hautajaisissa? Suomessa tuntuu olevan vallalla muun maailman kanssa täysin päinvastainen mieltymä, että musta puku on ok mutta solmio ei. Olen lukenut useista vieraskielisistä lähteistä että musta puku on sopiva ainoastaan hautajaisissa, mutta musta solmio puolestaan on korrektiudessaan ylittämätön ja siksi soveltuva mihin tahansa tilaisuuteen. Mistä moinen epäsuhta Suomen ja mm. brittiläisen katsantokannan välillä?

  • Käytönnössä myös maailmalla virallisimman solmion väri on harmaa. Kuvat, voihin viitataan, ovat todennäköisimmin ns. Black Tie Optional -juhlista, joissa pukua käytetään smokin korvikkeena. Kyseessä on siis periaatteessa bisnespukua rennompi tilaisuus. Suomen käytössä kyse taas on “white tie optional”, jolloin pukua käytetään muodollisimman puvun, frakin, korvikkeena.

   Suomen tyylin historia on sinällään hieman epäselvä. Vielä 50-luvulla smokki, saketti ja frakki löytyivät sosiaalista elämää viettävien ihmisten kotoa. 60-luvun loppuun mennes tumma puku – nimenomaisen korostettuna helmen- tai hopeanharmaan solmion kanssa (yhtenevästi kansainväliseen linjaan nähden) oli ilmestynyt frakin ja saketin rinnalle näiden korvaajaksi korkeimpiin juhliin. Smokin korvaajana tätä virallisempi arkipuku (se nykyinen bisnespuku) katsottiin tummasävyisenä sopivaksi kaulavaatteeseen sen kummemmin takertumatta.

   Historia siis lienee yleisen vaatekaapin kaventumisessa – niin Suomessa kuin muuallakin.

 4. Kyseessä hautajaiset. Musta puku ,valkoinen paita, musta solmio. Onko taskuliina ehdottomasti oltava valkea,koska hyvin useasti sanotaan ,että taskuliinan väri tulee olla yhdensopiva solmion kanssa,eikä väri saa hirveästi poiketa solmion väristä. Elikkä voiko taskuliina olla myös musta?

  • Hei. Asia on ajankohtainen ja olenkin parhaillaan kirjoittamassa hautajaispukeutumisesta artikkelia.

   Jos etikettiä noudatetaan, niin taskuliina on hautajaispukeutumisessa miehellä aina valkoinen, kuten kauluspaitakin. Itse suosin valkoista pellavataskuliinaa. Taitoksena käytän tv-foldia, eli pientä suoraa taistosta, joka näkyy viiruna rintataskussa.

 5. Hei,

  Mainitset tekstissäsi “tynnyrikalvosimet”. En ole kuullut tätä nimitystä koskaan aiemmin, eikä Googlestakaan löydy tämän tekstin lisäksi muita osumia. Osaatko kertoa tarkemmin millasesta kalvosimesta on kyse?

  • Tynnyrikalvosimet, barrel cuffs…eli aivan tavalliset kalvosimet. Ranskalaiset kalvosimet ovat monelle liian keikaroivat hautajaisiin. Niitäkin, kuitenkin, voi käyttää – voi esimerkiksi kiinnittää kalvosimen valkoisilla silkkisolmuilla.

 6. Olin juhlissa keskipisteenä ja nyt valokuvista huomasin, että puvun takki oli jäänyt huomaamatta jännityksessä auki myös ns. kriittisimillä hetkilläkin. Tämän huomasin vasta valokuvia katsellessa. Asukokonaisuus ei sisältänyt kravaattia. Onko tämä kuinka suuri etikettimoka? Olen todella amatööri näissä pukuasioissa, mutta tuon sentään tiedän jo sanomattakin, että pitäisi olla kiinni. Harmitus kova…

 7. Tänä kesänä kahdet häät kahden viikon sisällä, ensimmäiset nk. perinteiset upseerihäät ja pukukoodina tumma puku / kesähäihin soveltuva juhlava pukeutuminen.
  Toisissa häissä morsiamen isä ja sitä mukaa osa vieraista suhteellisen korkea-arvoisia upseereja, heistä tosin osa eläkkeellä, hääkutsu vielä tulomatkalla, pukukoodi todennäköisesti hiukan rennompi.

  Osaatko sanoa voiko Helsingissä vuokrata miehen asukokonaisuuden kahdeksi kerraksi järkevään hintaan (puku, paita, solmio, kengät), vai kannattaako ostaa itse?
  Jos itse ostaa, käykö sama puku nk. businesspukuna työtilaisuuksissa?
  Ja jos itse ostaa, voiko puvun teettää järkevään hintaan Suomessa tai esim. Tallinnassa?

  Kesä ja häät 🙂

 8. Osaisiko joku selventää vielä juhlapuvun ja tumman puvun eroja sekä käyttökohteita.

  Minulla on omia häitä varten hankittu MUSTA puku ja tietty valkoinen paita sekä helmen harmaan solmio. Se puku on siis täysin kuvioton ja MUSTA, ei häivähdystäkään harmaasta vaikka valo kuinka siihen tulisi. Siksi se jää monesti kaappiin ja vedän ylle halvemman keskiharmaan puvun kun pitää pukeutua sukulaisten/firman juhliin juhlavasti.
  Ajattelin ostaa tummaksi puvuksi joka syvän tumman sinisen tai harmaan koska mustalla puvulla olen menossa pään sisäisesti hautajaisiin 🙂
  Toinen vaihtoehto, että mustan puvun kanssa koittaisi yhdistää muita paitoja/solmiota kuin hyvin hillittyjä/yksivärisiä. Se tosin vie pukeutumisen helposti casualiksi, siis ruudulliset paidat jne.

 9. Tumma puku on todella juhlapuku – käytännössä siis yksi bisneskategorian ulkopuolisista asuista. Sinällään koen mustan puvun suhteellisen vaativaksi yhdistettäväksi muihin kuin valkoisiin paitoihin. Solmioiden ja taskuliinan kohdalla voi jonkinlaista vaihtelua tehdä – tällöin tuloksena on asuyhdistelmä, josta käytän yleensä nimitystä “suomalainen tumma puku”. Statukseltaan tämä on varsinaista tummaa pukua rennompi, olematta silti arkipuku. Kengät, luonnollisesti, ovat aina mustan puvun kanssa mustat, ruskeat eivät vain käy laatuun.

  Mahdollisimman monipuolista pukua hankkiessa on tummansininen ehkä paras vaihtoehto. Rennoimmassa päässä sen takin voi yhdistää harmaisiin housuihin, jolloin tuloksena on smart casualiin sujahtava kokonaisuus. Sen voi myös pukea harmaalla (hautajaisissa mustalla) solmiolla tummaksi puvuksi. Jos puvun kangas ja tyylilliset yksityiskohdat tämän sallivat, puku voi myös – hivenen rajaa venyttämällä – toimia mustan rusetin ja asianmukaisen paidan kanssa smokkia korvaavana, vaikka tämä ei aivan puhdasoppista olekaan.

  Näkemykseni mukaan musta puku kannattaa siis aina ostaa nimenomaisesti juhlapuvuksi ja tehdä tyylilliset valinnat sen mukaan. Arkipuvuiksi soveltuvat parhaiten muut asut.

  • Hi, Can I merely say this kind of relief to find people who actually knows what theyre discussing online. You certainly know ways to bring a problem to gentle and allow it to be important. More people need to read this and will see this side of the account. I cannot believe youre no more popular because you definitely contain the gift.

 10. Lahkeiden pituudesta olen ihan toista mieltä. Lahkeen leveys sanelee pitkälti lahkeen pituuden. Vain kapeimissa housuissa voi olla “kenkää hipova pituus”. Suurin osa asiakkaista joita olen yli 10 vuoden aikana palvellut haluaa että lahkeen pituus on kengän kannan yläreunaan. Samaa mieltä on muutkin myyjäkollegat. Ja kukaan ei ole ikinä kuullutkaan puhuttavan “tynnyrikalvosimista”.

  • Mm. näistä syistä en suomalaisissa liikkeissä asioidessani juuri uskalla luottaa myyjiin. Jos tyyliasiat ovat lainkaan hallussa, ovat ne todennäköisesti muutaman kymmenen vuoden takaa päivittämättä. Eikä edes sanastoa tunneta monipuolisesti.

  • Hei, ja pahoittelut pitkästä vastausviiveestä. Puvun housujen mitoittaminen kengän kannan yläosaan on joko kansallinen erityispiirre tai väärinkäsitys. Alkujaan vaatturinmitta otetaan toki ns. “maahan asti” ilman kenkiä, mutta mittaa lyhennetään asiakkaan mukaan. Yleisin lyhennys on n. 4cm, joka tarkoittaa lahkeen takareunan laskeutuvuutta kengän kantakupin puolivälin tasolle. Yhdistettynä asianmukaiseen prässäystyöhön lahje laskeutuu edessä tällöin kenkää hipoen, korkeintaan aavistuksenomaisen vaatturinlaskoksen jättäen. Mitasta ollaan ainakin vaatturien ja suunnittelijoiden osalta suhteellisen yksimielisiä – pidemmät lahkeet nähdään oikeina vain ns. “leipämyyjien”, eli kokeneidenkin vaatemyyjien parissa. Samat vaatemyyjät myyvät säännönmukaisesti liian suurikokoisia takkeja ja välttävät muokkausten tekemistä loppuun asti. Lopputuloksen voi nähdä jokaisessa suomalaisessa juhlassa. Asiakkaiden halun taakse on turha piiloutua – hyvä myyjä pystyy ohjaamaan asiakkaan oikeaan suuntaan tietäen, että asiakas harvemmin on vaateasiassa asiantuntija. Myyjän taas tulee olla sellainen..

   Voimme siis suoraan todeta, että hyvät vaatemyyjät ovat Suomessa harvassa. Niitä löytyy kyllä, mutta etsintää saa tehdä pidemmänkin hetken. Suosittelemme myyjille ammattitaidon jatkuvaa päivittämistä kokemusvuosiin katsomatta – “yli kymmenen vuoden kokemus” on arvoltaan melkoisen vähäinen, jos asiakasta ei saa ulos asiallisen näköisenä.

 11. Ensimmäisen kommentin vastineessa mainitaan osuvasti “Jäykistelijä ei ole hyvää keskusteluseuraa”.

  Kolumnin sisältö on asiallinen ja varsinkin nykyaikana tarpeellinenkin. Kuitenkin pitää muistaa, että hautajaisia lukuunottamatta monet tumman puvun tilaisuudet suomalaisessa kulttuurissa ovat melko rentoja. Yleisimpinä varmaankin ovat yrityksen juhlat ja illalliset, kuten vaikkapa pikkujoulut, joihin liittyen kaverini kysyi neuvoja ja antoi viitteeksi tämän kirjoituksen. Näissä taas näkee jopa muodollisena ja jäykkänä pidettynä finanssialallakin melkoista soveltamista tässä kuvattuun etikettiin verrattuna. Muutamat toki panostavat huomattavasti enemmän ja tarkemmin, kuten varmaan missä tahansa suuremmassa yhteisössä. Perhejuhlissa taas on yleensä jokaisella suvulla omat melko selkeät tapansa ja siellä liian särmästi etiketin mukaan pukeutuva voi tuntea olonsa myös aika ulkopuoliseksi.

  Tärkeintä lienee on, että juhlissa on hauskaa. Tähän liittyen etiketti toki on hyvä apuväline, koska tällöin ei tarvitse juhlapaikalla tuntea poikkeavansa joukosta. Mutta liiallinen stressaaminen kravatin sävystä, kuviosta tai solmioneulan koristekivestä eivät ole omiaan luomaan mukavaa ilmapiiriä. Päädytään siihen jäykistelyyn ja epämiellyttävään pönöttämiseen. Se erottuu ja on ikävämmän näköistä kuin punainen paita jouluteemaisella The Simpsons-kravattilla.

 12. Tulinpa vihaiseksi luettuani tämän. Olisi syytä jo tässä maailmanvaiheessa pystyä joustamaan näin pilkuntarkoista etiketeistä. Toki on tilaisuuksia, joissa kiistatta on syytä osata pukeutua huomiotaherättämättömästi, mutta ne ovat kyllä hyvin harvassa.

 13. Pahoittelumme suuttumuksesta. Tumma puku ei ole ainoa mahdollinen etiketti ja on monia muita etikettejä, jotka ovat arkisempiin ja/tai esimerkiksi perhejuhliin, kuten häihin, sopivampia. Itse pidän tumman puvun etikettiä sopivana lähinnä kaikista virallisimpiin tilaisuuksiin. Tällöin etiketistä ei pidä joustaa pätkääkään.

  Totuus on, että Suomessa tumman puvun etikettiä käytetään turhan usein. Yleisesti suosittelisin käyttämään vaikkapa cocktail-, puku- tai juhlavan pukeutumisen etikettiohjetta. Jos kuitenkin tumman puvun etikettiin päätyy, on se kutsujan vastuulla eikä kutsutun tule asiassa sooloilla.

  Klassisen totuuden mukaan: “Ylipukeutuneena tunnet olosi idiootiksi. Alipukeutuneena olet idiootti.” Juhlakutsun esittäjä siis määrittää etiketin, eikä vieraan pidä siitä lipsuman. Tässä siis vihastuminen tulee suunnata oikeaan suuntaan – kutsujalle. Toisaalta, en ole vielä havainnut kenellekään tulleen vahinkoa siitä, että tältä onnistuu pukeutuminen etiketinmukaiseen tyyliin.

 14. Hei,

  Spesifi kysymys tumman/mustan puvun käytöstä keveässä, mutta tyylikkäässä juhlassa:

  Omistan valkoisen ohuen silkkirusetin, jota olen miettinyt käyttäväni tumman tyköistuvan puvun kanssa yrityksen juhlatilaisuudessa muutaman viikon päästä. Kokonaisuus olisi musta puku, valkoinen rusetti ja liina, paita ranskalaisilla kalvosimilla ja toecap -oxfordit. Onko teillä antaa mielipidettä moisesta yhdistelmästä juhlagaalan kontekstissa.

 15. En itse henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi kravatin/solmion pitäisi olla helmen harmaa? Itse en edes omista harmaata kravattia. Jos laitan valkoisen paidan, saatan laittaa punaisen, sinisen, lilan, tai minkä värisen kravatin, koska kaikki paitsi valkoinen näyttävät hyvältä valkoisen paidan kanssa, mutta se on tietysti mielipide- tai makuasia. Sama sääntö pätee muihinkin paitoihin, jos laitan sinisen paidan, saatan laittaa mustan, punaisen, valkoisen kravatin. Minkä vaan joka istuu hyvin sinisen paidan kanssa. Tykkään yhdistellä värejä keskenään. Hieno kombinaatio on musta puku, musta kravatti ja punainen paita. Testattu on

 16. Olen menossa juhliin, jossa koodina on tumma puku. Kävinkin ostamassa melko kalliin tummansinisen puvun alan liikkeestä ja myyjä suositteli sen kanssa käytettäväksi ruskeita nahkakenkiä. Sellaiset sitten ostin ja nyt kun silmiini osui tämä artikkeli, jossa kerrotaan, että kenkien on oltava mustat, niin onko tässä nyt lähdettävä taas ostamaan kalliita kenkiä? Teenkö itsestäni pellen, jos marssin juhliin ruskeissa kengissä?

  • Hei Kristian.

   Tumma puku tarkoittaa tosiaan kahta asiaa: asukokonaisuutta ja etikettiä. Jos tiukasti mennään tumman puvun etiketin mukaan, tällöin mustat oxfordit kuuluvat siihen. Mutta jos kyse on juhlista, eikä puhuta hautajaisista, niin ruskeat kengät ovat ihan ok. Yksittäistä tarvetta varten ei ole muutenkaan järkevää ostaa vaatteita tai kenkiä.

   Ruskeat kengät (jos eivät ole ihan vaaleat) sitäpaitsi sopivat hyvin yhteen tummansinisen puvun kanssa. Samoin ruskeat kengät ovat monikäyttöiset muidenkin värien kanssa, joten anna mennä vaan. 🙂

 17. Jos haluaa perhejuhliin ja häihin rennomman etiketin ja laittaa pukukoodiksi tumman puvun sijaan “juhlava pukeutuminen” tai yksinkertaisesti “puku” niin millainen se puku siinä tapauksessa on?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.