Tumma puku

“Tumma puku” on eräs yleisimmistä Suomessa tavattavista juhlien ja virallisten tilaisuuksien pukukoodeista. Valitettavasti se on samalla myös eräs väärinymmärretyimmistä pukinekokonaisuuksista. Oletettavasti syy löytyy nimityksestä – näyttäähän “tumma puku” määrittävän vain puvun, vaikka se nimikkeenä määritteleekin koko asun.

Asusteiden sekä paidan katsotaan usein olevan vapaavalintaisia, vaikka asia ei ole näin. Vääränlaiset muutokset suistavat kokonaisuuden väistämättä arkipukeutumiseen kuuluvaksi. Ylipäätään juhla-asujen kohdalla on miehelle turvallisinta välttää kaikenlaista soveltamista ja sooloilua, kyse on kuitenkin määritellystä juhlaunivormusta.

Eräs haitta tumman puvun etiketin vapaasta käsityksestä on sen liikaviljely. Esimerkkinä tästä on sen suosio häiden pukukoodina. Koska häät ovat iloinen perhe- ja ystäväjuhla, niihin sopii mainiosti myös rennompi etiketti. “Juhlava pukeutuminen” tai yksinkertaisesti “puku” riittävät tällöin – ei ole liioiteltua väittää, että jäykkä pukukoodi tuo muassaan usein myös jäykät juhlat.

Vuoden 2013 uutinen Suomen itsenäisyyspäivän juhlimisesta tumman puvun etikettiä noudattaen antoi erinomaisen tilaisuuden asian tarkempaan läpikäymiseen. Tumma puku on aiemminkin soveltunut korvaamaan juhlapuvun – iltajuhlissa frakin – joten kertaaminen on tätäkin ajatellen tarpeen.

Puku

Tumman puvun puku on aina joko musta tai syvän tummansininen. Joissakin tapauksissa myös erittäin tumma harmaa puku voidaan katsoa sopivaksi, joskin se usein näyttää sisävalaistuksessa hivenen tunkkaiselta. Puku voi olla yksi- tai kaksirivinen sekä kaksi- tai kolmiosainen. Kolmiosaisen puvun tapauksessa on tärkeää, ettei liivi kankaaltaan poikkea puvun muusta materiaalista vaan muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden.

Kuva: Herrainpukimo, kuvaaja: Ari Peuho / Studio Brahe
Kuva: Herrainpukimo, kuvaaja: Ari Peuho / Studio Brahe

Puvun materiaalin tulee olla kuviotonta villaa. Liituraidat sekä erilaiset ruutukuviot eivät kuulu etiketin määrittämään tummaan pukuun. Mikäli kankaassa on hillitty, kankaan itsensä värinen kudonnalla saavutettu raita, se voi soveltua tummaksi puvuksi etenkin perheen ja ystävien kesken vietetyissä juhlissa. Virallisissa tilaisuuksissa on kuitenkin turvallisinta pitäytyä täysin yksisävyisessä, kuviottomassa ja pinnaltaan hienostuneessa kankaasta. Kiiltävät puvut on tässäkin tapauksessa parasta jättää kaupan hyllyjen koristeeksi.

Muodikkaat yksityiskohdat, kuten äärimmäisen kapeat kauluskäänteet, eivät kuulu juhlapukuun. Turvallisinta on pysyä näiden osalta perinteisissä pukumalleissa. Perinteinen kauluskäänneleveys vaihtelee n. 7-9 sentin välillä. Tämä määrittää myös solmion leveyden.

Suosittelemme

Istuvuus on kaiken a ja o

Kuten aina, puvun tulee istua moitteettomasti. Tällöin kaulus myötää paidan kaulusta aukottomasti takana ja sivuilla. Olkasaumat asettuvat tarkalleen olkalisäkkeen päätyyn – siis olkapään luisen kohdan ulkoreunaan. Tällöin olkasauma ei roiku hartialihaksen päällä tai jopa sen ulkopuolella. Liiallista olkatoppausta on niinikään syytä välttää. Rinnan ja vyötärön on istuttava suhteellisen kehonmukaisesti, kuitenkin kiristämättä. Takin ja liivin alimmat napit jätetään aina auki, samoin kolmenappisen puvun ylin nappi. Hyvän puvun kädentiet ovat napakat, tarjoten näin käsille riittävän liikkumavaran. Hihat jättävät paidanhihoja näkyviin sentin-kaksi.

Housujen osalta kannattaa juhla-asussa suosia vyötäröltä hitusen korkeammalle nousevaa tyyliä. Näin mies näyttää pidemmältä ja hyväryhtisemmältä. Lahkeiden tulee päättyä joko kenkää hipaisevaan pituuteen tai tästä korkeintaan sentin pidemmäksi. Lyhyemmän miehen kannattaa myös harkita puolisen senttiä lyhyempiä lahkeita niiden tuoman ryhdikkyyden vuoksi.

Puku, samoin kuin pukupaita, kannattaa muokkauttaa osaavalla vaatturilla mahdollisimman istuvaksi, ellei kyseessä ole mittatilaus- tai peräti vaatturinpuku.

Pukupaita

Miehen juhlapuvun paita on poikkeuksetta valkoinen. Materiaalina on aina puhdas, sileä puuvilla, eikä paidassa ole ylimääräisiä koristeompeleita, -kuvioita tai sävynappeja. Kauluksen tulee olla mahdollisimman perinteistä mallia. Kauluskärkien pituuden tulee yltää puvun kauluskäänteen alle, olematta kuitenkaan liioittelevan pitkät.

Juhlapaidan mansetit ovat kaksinkertaiset ns. “ranskalaiset kalvosimet”, jotka suljetaan kalvosinnapeilla. Hautajaistilaisuuksissa myös ns. tynnyrikalvosimet ovat koruttomuutensa vuoksi etiketinmukaisia.

Asusteet

Yleisin tumman puvun etikettiä koskeva virhe liittyy asusteisiin. Solmioksi valitaan helposti oman maun mukainen, värillinen ja jopa voimakkaasti kuviollinen asuste. Tämä kuitenkin tekee asusta välittömästi arkipuvun.

Tummaan pukuun kuuluvan silkkisolmion tulee olla sävyltään hopean- tai helmenharmaa ja joko kuvioton tai erittäin hillitty. Pieni pilkkukuvio tai tummanharmaasta ja valkoisesta muodostuva kudoskuvio ovat sallittuja, häätilaisuuksissa myös herkkä kasmir- eli paisleykuvio voi tulla kysymykseen. Grenadiinisilkistä valmistettu solmio on myös mainio valinta.

Mustaa solmiota käytetään vain hautajaistilaisuuksissa. Tällöin solmio on pinnaltaan mahdollisimman hillitty.

Juhlaan sopivat solmiot ja taskuliina.
Juhlaan sopivat solmiot ja taskuliina.

Solmiosolmuksi valitaan joko ns. englantilainen tai joku muu pieni, mieluiten pitkänomainen solmu. Suuret solmut on parasta jättää jalkapallovalmentajien kaulaan peliareenoille. Ranskalainen solmu ei siis tässäkään tilanteessa ole oikea valinta – jos koskaan.

Pukuun kuuluva taskuliina on ehdottomasti valkoinen. Materiaali on pellavaa, ollen oikea valinta myös frakin tai smokin taskuliinaksi. Taskuliina voidaan taittaa joko taskusta n. puoli senttiä pilkistäväksi siistiksi viivaksi tai hillityksi kulmataitokseksi. Mikäli liinan reuna jää taitoksessa näkyviin, sen tulee olla käsin viimeistelty.

Juhlapuvun vyö on aina musta. Solki on kooltaan hillitty ja tyyliltään siisti, käytännössä noudattaen puvun korujen väriä. Vyötäkin parempi vaihtoehto ovat olkaimet, koska ne eivät kiinnitä huomiota kehon keskivaiheille. Kolmiosaisen puvun kanssa olkaimet ovat ainoa vaihtoehto. Liivin alta näkyvä vyönsolki on huonon maun osoitus.

Jalkineet ja sukat

Mustat, koristelemattomat ja lestiltään sirot oxford-tyyppiset nauhakengät ovat oikea valinta tumman puvun jalkineiksi. Mikäli jalkapöytä on korkea, myös sirot derby-tyyppiset, kärjeltään saumattomat kengät voidaan katsoa etiketinmukaisiksi. Jalkineet ovat aina nahkapohjaiset, talvisten hautajaisten tuodessa tähän ainoan poikkeuksen. Nauhattomat jalkineet eivät koskaan kuulu tumman puvun kumppaniksi. Juhliin siirryttäessä jalkineet voidaan suojata mustilla kalosseilla.

Sandersin nahkapohjaiset cap-toe-oxfordit ovat varma valinta.
Sandersin nahkapohjaiset cap-toe-oxfordit ovat varma valinta.

Kiiltonahkakengät eivät kuulu tummaan pukuun. Kengät on tästä huolimatta huollettava ja kiillotettava hyvin. On myös suositeltavaa käyttää kenkiä vähintään kotona (ja mikseipä töissäkin) riittävästi, jotta ne muokkautuvat käyttäjänsä jalkohin. Rakkulat tai hiertymät eivät paranna juhlatunnelmaa.

Sukat ovat huomiotaherättämättömät, kuviottomat ja ohuet. Ne noudattavat joko kenkien tai puvun väriä. Silkki, ohut puuvilla tai hienostunut villa ovat oikeita valintoja materiaaleiksi. Sukkien tulee olla niin pitkät, ettei paljas sääri pääse missään tapauksessa vilkkumaan lahkeen ja sukan välistä. Juuri polven alle yltävä mitta onkin paras valinta.

Kellot, korut ja kunniamerkit

Vaikka ajankulun tulisi juhlissa unohtua, voidaan tumman puvun kanssa käyttää siistiä, yksinkertaista ja kooltaan hillittyä pukukelloa. Kello voi olla joko terästä tai arvometallia, sointuen yhteen muiden korujen kanssa. Rannekkeen materiaaliksi musta nahka on varmin valinta, toki myös siro metalliranneke on sopiva. Urheilukellot, vaikka niitä jokaisen miehen suosikkiagentti elokuvissaan käyttääkin, eivät ole soveliaita juhla-asun kumppaniksi.

Hillityt, kulta- tai hopeasävyiset tai helmipintaiset kalvosinnapit ovat juhlissa varmin valinta. Sävyiltään neutraalit arvokivet voivat myös tulla kysymykseen. Kalvosinnappien koko ja muoto tulee pitää huomiotaherättämättöminä.

Solmiopidikkeen tai -neulan suhteen pätevät samat säännöt kuin kalvosinnappienkin osalta. Kolmiosaisen puvun kanssa kaunis, solmion lävistävä helmipäinen neula vie asua askelen kauniin historialliseen suuntaan.

Mikäli puvun kanssa käytetään arvomerkkejä, taskuliina jätetään pois rintataskusta.

Päällysvaatteet

Vaikka siirtyminen juhliin käykin yleisimmin autolla, ei tumman puvun päälle voi pukea mitä tahansa. Tumman päällystakin tulee olla muodoltaan polvimittainen tai pidempi. Päähineenä tumma, lierillinen huopahattu tai talvella turkismateriaalista valmistettu lakki ovat oikeita valintoja. Nahkahansikkaiden sävy on joko harmaa tai musta. Mahdollinen sateensuoja on varreltaan pitkä ja kankaaltaan joko tummansininen tai musta.

Tumma puku pähkinänkuoressa

PukuYksi- tai kaksirivinen, kaksi- tai kolmiosainen. Musta, yönsininen tai tummanharmaa
PaitaValkoinen, kuvioton. Perinteiset kaulukset, ranskalaiset- tai hautajaisissa tynnyrikalvosimet
SolmioHelmen- tai hopeanharmaa, hillitty. Hautajaisissa musta
TaskuliinaValkoinen, pellavaa, reuna käsin viimeistelty, siisti suora- tai kulmataitos
SukatPuvun- tai kenkien värin mukaiset, silkkiä, ohutta villaa tai hienoa puuvillaa
JalkineetMustat, elegantit kuviottomat oxford- tai derby-jalkineet, nahkapohja
PäällystakkiTumma, polvimittainen tai pidempi
KaulahuiviNs. herrainhuivi, juhlahuivi tai elegantti vaalea huivi. Hautajaisissa valkoinen
KäsineetHarmaat tai mustat
PäähineTumma lierillinen huopahattu, talvella myös siisti turkislakki on sopiva

Disclaimer: Herrainpukimo on Tyyliniekan yhteistyökumppani.

Lue lisää