Titaaninen unelmakello – BVLGARI Octo Finissimo

Lähes yhdeksän vuoden matkani tyylin ja rannekellojen parissa on saavuttanut eräänlaisen lakipisteen, sillä olen löytänyt merkin ja mallin, johon olen palannut säännöllisesti viimeisen puolen vuoden ajan.

Lyhyt taustoitus

Rannekellot ovat olleet minulle aluksi mielenkiinnon kohde, josta kehittyi hiljalleen harrastus ja lopulta työ media-alan yrittäjänä. Kiinnostukseni kelloihin heräsi pukeutumisen kautta, eli minulle kellot ovat olleet aina muutakin kuin vain teknisiä esineitä. Toki ajan saatossa tekniset seikat ovat nousseet arvoasteikollani, mutta sitäkin merkityksellisempää minulle on aina ollut design, sekä kellojen historiasta ja suunnittelusta kumpuava filosofia – mitä kello ja sen valmistaja edustavat.

Kuten tavallista, myös kellomaku muuttuu ja kehittyy. Kohdallani tämä on seurannut johdonmukaisesti elämääni ja miten olen sen aikana pukeutunut. Voin siis sanoa, että tyylini (eli vaatekaappini) on pitkälti määritellyt millaisia kelloja olen ostanut ja myynyt, ja millaisista kelloista olen haaveillut.

Tyyliniekan vaatekaappi - kauluspaidat

Oma tyylini on nojannut aina tietynlaiseen formaaliuteen, joka on matkan varrella rentoutunut. Voisin sanoa, että olen pyrkinyt pukeutumaan lähtökohtaisesti mahdollisimman rennosti säilyttäen kuitenkin jonkinlaisen bisneshenkisyyden. Materiaalien ja leikkausten suhteen olen arvostanut kepeyttä, joten mielenmaisemani on vahvasti Italiaan kallellaan. Värimaailma on ollut sen sijaan varsin konservatiivinen, jossa valkoiset chinot värikkäillä sukilla ovat edustaneet hassuttelua.

Vaatekaappini on vuosien myötä yksinkertaistunut ja laatu noussut. Sen sijaan, että omistaisin kymmeniä erilaisia pukuja, omistan niitä muutamia kuitenkin niin, että niiden eri osia voin yhdistää monipuolisesti. Tämän lisäksi kaapistani löytyy muutamia irtohousuja ja -takkeja, jotka sopivat keskenään yhteen. Kauluspaidat ovat niin ikään toisiinsa yhteensopivia, eli joko valkoisia tai sinisiä. Kenkäni ovat pääosin ruskeita, joukossa löytyy myös yhdet mustat kaikkein formaaleihimpin tilanteisiin. Nimesin tämän puusilmällekin sopivan konseptin aikanaan parittajan vaatekaapiksi.

Suosittelemme

Kohti unelmakelloa

Kelloharrastamisessa puhutaan usein ns. graalikellosta, siitä ultimaattisesta unelmasta, johon kaikki tähtää. En ole itse tähän termiin oikein uskonut, sillä usein kun unelma on saavutettu, ihmisen levoton mieli alkaa halajamaan jotain uutta. Mutta joskus se voi pitää myös paikkaansa. Rimpuilin asiaa vastaan pitkään, mutta nyt olen ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa tiedän mikä on unelmieni kello.

Mieleni tekemään valintaan on vaikuttanut merkittävästi puolisen vuotta sitten tapahtunut autokolari, jonka seurauksena lannerankani nikama murtui ja se korjattiin titaanilla. Tuolloin ystäväni heitti toipumisen alkuvaiheessa puolitosissaan ja läpällä, että seuraavaksi minun pitääkin hankkia titaania ranteeseen. Naurahdin asialle, mutta niin vain mieli alkoi tehdä hienovaraisesti työtään ja tunne siitä, että haluan muistuttaa itseäni loppuelämäni ajan tapahtumasta selviämistä titaanisella kellolla.

Tästä oivalluksesta aloitin sopivan vaihtoehdon kartoittamista, jonka lopputulema oli näin jälkikäteen ajatellen selvä jo etukäteen – vaikka kovana James Bond -elokuvien ja -tyylien fanina löysin varteenotettavan vaihtoehdon titaanisesta Omega Seamaster Diver 300M 007 Editionista.

Italialaisen elämän ja tyylin ilmentymä

Kyseinen kellomerkki oli minulle entuudestaan tuttu yhden mallin osalta ja jonka myymistä olin ehtinyt katumaan. Tuolloin perustelin asiaa sillä, että kyseessä on sarjatuotantokello, jonka voi aina hankkia uudestaan. Kyseinen kellomerkki on BVLGARI, jonka Octo Roma -kellon ostin aivan covid19-pandemian alkuvaiheessa Lindroosilta. BVLGARI (tai Bulgari) on minulle ja vaimolleni yhteisesti tykätty merkki mm. hajuvesien suhteen. Lisäksi italialaisen – tai oikeastaan roomalaisen – Bulgarin edustama kepeä dolce vita -elämäntyyli osuu ja uppoaa täydellisesti omaan sielunmaisemaani ja pukeutustyyliini.

Bulgari Octo Roma

Pidän BVLGARI Octo -mallistoa kellomaailman modernina klassikkona, jonka arvo ja arvostus tulevat nousemaan. Octon sofistikoituneempi Finissimo-mallisto edustaa valmistajansa korkeinta horologista osaamista ultraohuine koneistoineen, josta olen kirjoittanut aiemmin. Siinä missä Octo Finissimon teräksinen GMT-kronografimalli on omassa ranteessani hitusen liian hallitsevan kokoinen, istuu kolme milliä pienempi titaaninen Finissimon “perusmalli” 40 millimetrisenä ranteeseeni erinomaisesti.

BVLGARI Octo Finissimo 102713

Oma unelmakelloni on Bulgari Octo Finissimo (ref. 102713), jossa on titaaninen kellonkuori ja ranneke. Olen rannettanut useaan otteeseen vuosien varrella titaanista sisarmallia, jossa on erittäin miellyttävä nahkaranneke. Täystitaanisen mallin valinnan puolesta puhuu kellon painottomuus, sillä nahkarannekkeellakin kellon painontunne tulee rannekkeesta, ei kellosta.

Octo Finissimon kauneus piilee sen harmonisuudessa ja veistoksellisuudessa, jossa tavattoman kaunis kahdeksankulmainen kellonkuori ja hienostunut ranneke muodostavat esteettisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Kapeneva ranneke tuo käyttömukavuutta ja keventää kellon rannetuntumaa sopivasti, vaikka titaanisena painoa ei juuri olekaan.

BVLGARI tunnetaan kellomaailmassa ohuista koneistoistaan, eikä Octo Finissimon sisällä toimiva BVL 138 -koneisto 60 tunnin käyntivarallaan tee tästä poikkeusta. Kauniisti viimeisteltyä koneistoa kelpaakin ihailla läpinäkyvän takakuoren läpi ja ihmetellä samalla, miten kokonaisuus on saatu sovitettua vain 5,15 millimetriä ohuisiin kuoriin. Tällainen tekninen osaaminen herättää mielihyvää, etenkin kun tyylistä ei ole tingitty.

Sama hienostuneisuus jatkuu kellon vetonuppia käytettäessä, jossa ei ole minkäänlaista väljyyttä. Kellonajan asettaminen tarkkaan aikaan tapahtuu täsmällisesti ja sama helppous toistuu koneiston virittämisessä, joka tapahtuu ilman kitkan tunnetta. Rutinan aihetta keksin tässä kohtaa vain kellon 30 metrin vesitiiviydestä, koska teräksisistä Octo Finissimo -malleista löytyy jo 100 metrin tiiviyksiä.

Yhteenveto

BVLGARI Octo Finissimo on unelmakello, jonka täystitaaninen malli on vilahtanut entistä useammin kuvaruudullani. Kellon 14.800 euron hintalappu on laittanut jäitä hattuuni, jonka lisäksi olen kiitellyt sitä, että Lindroosilla on ollut Kämp Gallerian myymälässä kuvissa näkyvä nahkarannekkeinen malli. Mutta nyt tilanne on muuttunut hitusen tuskallisemmaksi, sillä tätä juttua kirjoittaessani huomasin verkkokaupan valikoimista myös himoitsemani täystitaanisen mallin.

Mutta tässä piileekin graalin metsästyksen hienous. Se on usein lähellä, mutta niin kaukana. 😀 Mutta väkisinkin tässä herää halu pistää kellolaatikossani jo olevia kelloja myyntiin.

Bulgari Octo Finissimo

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: BVLGARI
 • Mallisto: Octo Finissimo
 • Mallinumero: 102713
 • Koneisto: BVL 138 (in-house automaatti)
 • Käyntitaajuus: 3 Hz (21 600 A/h)
 • Käyntivara: 60 tuntia
 • Kuoren materiaali: titaani
 • Kuoren halkaisija: 40 mm
 • Kuoren paksuus: 5,15 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 30 m
 • Ranneke: titaani terässoljella
 • Hinta: 14 800 €

Lue lisää