Hautajaispukeutuminen

Hautajaisiin pukeutuminen on tilanne, jota harva kohdalleen toivoo. Kun suru kohtaa, ei vaatetus ole asialistan kärjessä. Tämä artikkeli on kirjoitettu helpottamaan pukeutumista hautajaisiin, jotta asiaan ei tarvitse uhrata aikaa loputtomasti.

Haluan kuitenkin huomauttaa, että pukeutuminen ei ole hautajaisten ydinajatus, vaan edesmenneen ihmisen saattaminen arvokkaasti viimeiselle matkalle. Pukeutumiskoodi on tehty vain ja ainoastaan helpottamaan valintoja, jos asiat askarruttavat. Surun määrä ja arvo ei riipu vaatteista.

Esimerkki etiketinmukaisesta hautajaisasusta; tumma puku, valkoinen kauluspaita, musta silkkisolmio, valkoinen pellavataskuliina hillitysti taiteltuna, mustat sukat, mustat nahkaiset nauhakengät sekä mustat olkaimet.
Esimerkki etiketinmukaisesta hautajaisasusta; tumma puku, valkoinen kauluspaita, musta silkkisolmio, valkoinen pellavataskuliina hillitysti taiteltuna, mustat sukat, mustat nahkaiset nauhakengät sekä mustat olkaimet.

Kaiken perustana on tumma puku

Tumma puku on hautajaisetiketin mukainen valinta, josta olemme kirjoittaneet laajan artikkelin aiemmin. Hautajaisten kyseessä ollessa musta puku on täysin korrekti valinta ja suomalaisessa hautajaisperinteessä myös varmin. Puvussa voi olla hillitty tekstuuri, mutta kiiltäväpintaista kangasta on syytä välttää.

Valkoinen kauluspaita

Tumman puvun kanssa puetaan hillitty valkoinen puuvillainen kauluspaita, jonka kalvosimet voivat olla joko yksinkertaiset (ns. tynnyrikalvosimet), tai kaksinkertaiset (ns. ranskalaiset kalvosimet).

Tynnyrikalvosin
Tynnyrikalvosin

Mikäli paidassa on ranskalaiset kalvosimet, tulee kalvosinnappien olla hillityt. Esimerkiksi valkoiset silkkisolmut ovat materiaalista huolimatta korrekti valinta.

Valkoinen silkkisolmu on äärimmäisen pelkistetty ja siksi toimiva pari ranskalaisille kalvosimille.
Valkoinen silkkisolmu on äärimmäisen pelkistetty ja siksi toimiva pari ranskalaisille kalvosimille.

Musta solmio

Tumman puvun ja valkoisen kauluspaidan kanssa puetaan ensisijaisesti musta mahdollisimman mattapintainen solmio. Mikäli mustaa solmiota ei ole, muu tummasävyinen ja hillitty solmio käy hyvin (esimerkiksi tummansininen, tummanharmaa). Solmion solmuksi kannattaa valita joko englantilainen tai ranskalainen solmu.

Englantilainen solmu, eli ns. four-in-hand.
Englantilainen solmu, eli ns. four-in-hand.

Solmion kohdalla suomalainen käytäntö poikkeaa mm. Ruotsista, jossa lähiomaiset käyttävät valkoista solmiota.

Suosittelemme

Valkoinen taskuliina

Pukuun kuuluva taskuliina on ehdottomasti valkoinen. Materiaali on pellavaa, tai vaihtoehtoisesti silkkiä tai puuvillaa. Taskuliina voidaan taittaa joko taskusta n. puoli senttiä pilkistäväksi siistiksi viivaksi (ns. tv-fold) tai hillityksi kulmataitokseksi. Mikäli liinan reuna jää taitoksessa näkyviin, sen tulee olla käsin viimeistelty.

Taskuliinan taittelussa ns. tv-fold on varma valinta.
Taskuliinan taittelussa ns. tv-fold on varma valinta.

Mustat nauhakengät ja sukat

Koristelemattomat mustat nahkaiset nauhakengät ovat osa hautajaispukeutumista. Mustat cap-toe oxfordit ovat etiketin mukaisin valinta, mutta yhtälailla mustat derby-malliset nauhakengät nahkaisina ovat korrektit. Etiketti suosittelee nahkapohjaisia kenkiä, mutta hillityt kumipohjaiset kengät ovat täysin hyväksyttävät. Oli kenkävalinta mikä hyvänsä, tulee niiden olla puhtaat ja kiiltää hillitysti. Huonolla tai liukkaalla kelillä kengät voi suojata mustilla tai tummilla kalosseilla. Mustien kenkien kanssa käytetään mustia sukkia.

Sanders Stockholm. Kuva: Sanders
Sanders Stockholm on pelkistetty cap-toe oxford. Kuva: Sanders

Vyö tai olkaimet

Puvun housujen kanssa voi käyttää mustaa hillittyä pukuvyötä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää joko mustia tai valkoisia olkaimia. Olkaimien väri on makuasia, sillä puvuntakkia pidetään kiinni ja olkaimia ei näin ollen esitellä. Jos olkaimet vilahtavat, sointuvat ne hyvin joko kauluspaidan tai puvun väriin. Mikäli mahdollista, kannattaa suosia nappiolkaimia.

Hillitty musta nahkavyö. Kuva: Bassa|Collina.
Hillitty musta nahkavyö. Kuva: Bassa|Collina.

Vyön tulee olla mustaa ja nahkaa, soljen tulee olla hillitty. Niin sanotut farkkuvyöt eivät ole korrektein valinta tumman puvun pariksi. Pukuvyön helppo tunnusmerkki on maksimissaan 3,5 sentin korkeus.

Päällystakki

Kesän kovimpia helteitä lukuunottamatta pitkän tai vähintään polvimittaisen päällystakin käyttäminen on suositeltavaa. Päällystakin tulee olla joko musta, tai tummasävyinen (esimerkiksi tummansininen, tummanharmaa). Päällystakin pitää peittää puvun takki kokonaan.

Kaulahuivi

Mikäli sää niin edellyttää, voidaan tumman päällystakin kanssa käyttää kaulahuivia. Lähiomaisella kaulahuivi on valkoinen, muilla tummasävyinen. Esimerkiksi tummanharmaa, musta, tai tummansininen ovat korrekteja värejä.

Lähiomaisen kaulahuivin väri on valkea, muilla vierailla tummasävyinen.
Lähiomaisen kaulahuivin väri on valkea, muilla vierailla tummasävyinen.

Käsineet

Mikäli käsineet ovat käytössä, on niiden oltava nahkaa ja mielellään mustat. Myös tummanharmaa, tai tummansininen ovat korrekteja värejä.

Tummat nahkakäsineet. Kuva: Kammencraft
Tummat nahkakäsineet. Kuva: Kammencraft

Hattu

Hatun tulee olla tumma, lierillinen huopahattu, tai talvella turkismateriaalista valmistettu lakki. Suomen talvessa on kuitenkin järkevää pitää mitä tahansa tummasävyistä ja hillittyä hattua päässä. Hattu pidetään päässä surusaaton aikana, mutta se otetaan pois päästä arkun laskemisen ajaksi.

Sateenvarjo

Sateenvarjo on varreltaan pitkä ja kankaaltaan joko tummansininen tai musta, hillityllä kuosilla.

Pitkävartinen sateenvarjo. Kuva: London Undercover / Mukama.
Pitkävartinen sateenvarjo. Kuva: London Undercover / Mukama.

Kello

Hautajaisasussa käytetään siistiä, yksinkertaista ja kooltaan hillittyä pukukelloa. Kello voi olla joko terästä tai arvometallia, sointuen yhteen muiden korujen kanssa. Rannekkeen materiaaliksi musta nahka on varmin valinta. Urheilukellot eivät ole soveliaita juhla-asun kumppaniksi.

Kalevala Korun surunappi Elämän langat. Kuva: Kalevala Koru
Kuva: Kalevala Koru

Surunappi

Surunappia käytetään lähiomaisen (esim. aviopuoliso tai äiti) kuoltua hautajaisten jälkeen. Surunapin paikka on takin vasemmassa kauluksessa kaksi senttiä napinläven alapuolella.

Naisten pukeutuminen

Etiketin mukaisesti naisen tulee pukeutua hautajaisiin mustiin vaatteisiin ja asusteisiin. Jakkupuku, vähintään polvipituinen tumma hame, leninki tai leningin ja jakun yhdistelmä ovat suositeltuimpia vaihtoehtoja. Leningin kanssa voidaan pitää suruhuntua tai -huivia, lähiomainen voi käyttää myös suruhattua harsoineen.

Paidan tulee olla peittävä ja pitkähihainen. Sopivia värejä ovat musta, vaaleanharmaa, tummansininen tai tumma lila, koska se on kirkollinen väri. Kengiksi suositellaan tummia umpikärkisiä avokkaita. Huomiota herättävien korujen ja asusteiden käyttöä tulee välttää. Tummien lasien käyttäminen on sallittua. Käsilaukun tulee olla hillitty ja musta.

Päällysvaatteissa noudatetaan samoja suosituksia kuin miesten pukeutumisessa, eli vähintään polvipituinen tumma takki ja käsineet ovat sään vaatiessa paikallaan.

Lasten pukeutuminen

Lasten pukeutuminen on vapaamuotoisempaa, joten siistit pyhävaatteet ovat sopiva valinta. Tytölle sopiva asukokonaisuus muodostuu tummansinisestä hameesta ja valkoisesta paidasta. Pojalle puolestaan suositellaan tummansinisiä housuja ja valkoista paitaa. Kenkinä mustat tai tummansiniset kävelykengät, voivat olla myös kiiltonahkaa, mustien tai tummansinisten sukkien kanssa. Taaperolla riittää valkoiset sukat.

 

2 KOMMENTIT

 1. Hei, kiitos hyvästä jutusta! Muutamia kokemuksia ja havaintoja vielä yhteiseen pohdintaan pastorin näkökulmasta, jos sellainen sallitaan:

  On aivan oikein, että pukeutuminen ei ole kaikkein tärkeintä, mutta se on osa tapakulttuuria ja huomaavaisuutta. Siksi siihen pitää kiinnittää huomiota.

  Olen havainnut, että hautajaisvierailla yhä useammin nykyään ei ole hautajaisiin sopivia (mustia) talvivaatteita. Haudalle mentäessä olisi hyvä olla talvella kunnon talvikengät, kylmähän siellä tulee! Talvella pitäisi olla kunnon päällystakki, hattu, hanskat ja kaulaliina. Muistotilaisuuteen tultaessa voi sitten vaihtaa toiset kengät.

  Pastorille ja kanttorille (“ruumiinlaulajalle”) hautajaiset ovat työtä. Pukeutumisen osalta on siis kysymys työvaatteista ja juhlavaatteista samalla kertaa. Näitä kirkkotyönantaja ei hanki vaan ne on hankittava ja huollettava omalla kustannuksella. Kun on kyse työstä, voi toisinaan unohtua, että toisille on kyse ainutlaatuisesta juhlasta. Siksi lyhythihaiset kauluspaidat ja sandaalit ovat noloja pastorin tai kanttorin päällä.Olen nähnyt myöskin mustat farkut pastorilla hautajaisissa. Surullista. Kysymys on tilannepukeutumisesta, jonka fiksu ymmärtää: harmaiden kanssa ollaan harmaita, mustien kanssa ollaan mustia.

  Lopuksi vielä vinkki kaikille hautajaisvaatteiden kanssa pähkäileville: pukuja voi myös vuokrata, melkein jokaisessa pikkukaupungissakin on hääpukuliike, josta voi myös mustan puvun vuokrata hautajaisiin muutamalla kympillä. Usein vuokrapukuja voi niistä myös ostaa itselleen halvalla, ovat kuitenkin aina paljon parempia kuin halpisketjujen uudet puvut koskaan.Naisilla on usein silmää pukeutumisasioihin enemmän kuin miehillä. Kannattaa siis kysyä vaimolta, tyttöystävältä, siskolta tai naapurilta, miltä kokonaisuus näyttää!

  Ville Ojala, Joensuu.

 2. Kiitos Ville kommenteistasi.

  Kengät ovat kysymys, jossa itsekin suosin etiketin tarkoituksenmukaista rikkomista talvisaikaan. Jos on kova pakkanen, niin ei jalkojaan kannata palelluttaa. Tämän päivän kalossit ovat sellaiset, että ne kyllä lämmittävät yllättävän hyvin nahkapohjaisia kenkiä. Tällaisella kombolla osallistuin helmikuun pakkasilla hautajaisiin, eikä minulla ollut asian kanssa ongelmia vaikka olin myös arkkua kantamassa.

  Monikäyttöisyyden kannalta suosittelen tummansinistä, koska se on yhtälailla arvokas väri ja sopii sitten paremmin myös muihin tilanteisiin kuin pelkästään hautajaisiin. Kun sinisen sävy on hyvin tumma, ei se erotu juurikaan mustasta ja toiseksi suomalaisen vaalealle iholle tummansininen on parempi väri kuin musta.

  Vuokravaatteissa suurin yksityiskohtainen haaste on yleensä hihojen ja lahkeiden pituus. Lahkeet nyt pystyy vaikka välikaikaisesti neulomaan lyhyemmiksi, mutta hihat ovat ongelma. Vuokrapukuihin harvemmin lähdetään tekemään isompia muokkauksia, ellei sitten ole erikseen vuokrattavana sellaisia puvuntakkeja, joissa hihoista on tarkoituksella otettu vuorikangas pois, jotta hihan pituutta voidaan säätää muutamalla neulanpistolla ja silitysrautaa tarjoamalla.

  Isäni hautajaisissa kiinnitin huomiota siihen, että kirkkoherralla oli erittäin istuva päällystakki, joka sopi hänen pukeutumiseensa hyvin. Tuskin siihen kukaan muu huomiota kiinnitti, mutta tietyllä tapaa hyvä mieli siitä itselle tuli.

Kommenttien lisääminen on estetty.

Aihepiirin uusimmat