Parittajan vaatekaappi

Toimivan vaatekaapin, tai pikemminkin vaatevalikoiman, rakentaminen ei ole tähtitiedettä. Se on itseasiassa helppoa, kun pysyttäytyy tutuissa ja turvallisissa väreissä, materiaaleissa ja vaatekappaleissa. Yksinkertaisuus tuo helppoutta, sillä valitsemalla sokkona vaatteet kaapista ei voi mennä vikaan.

Parittajan vaatekaapin ideologia

Kyse ei ole nimestään huolimatta sutenöörin pukeutumisesta, vaan simppelistä matematiikasta ja värien yhdistelemisestä. Kaiken pohjalla on yksinkertainen ajatus siitä, että jokaista vaatekappaletta tulee olla kaksi kappaletta, kahdessa eri värissä. Kun vaatteet ja asusteet valitaan oikein, sopivat ne saumattomasti yhteen millä tahansa kombinaatiolla.

Kun vaatekaapissa on

  • sininen ja harmaa puku,
  • valkoinen ja sininen kauluspaita,
  • ruskeat ja mustat kengät,
  • sininen ja harmaa solmio, sekä
  • valkoinen ja kuvioitu taskuliina,

on kuukauden jokaiselle päivälle uniikki asukokonaisuus. Rannekellot ja sukat huomioimalla saadaan variaatioita yli neljäksi kuukaudeksi. Käytännön syistä etenkin paitoja kannattaa olla useampia kuin kaksi, mutta kaksi eri väriä takaa vaatekaapin monipuolisuuden.

Seuraavaksi pureudumme tarkemmin parittajan vaatekaapin kulmakiviin.

Puvut

Pukujen osalta kannattaa luottaa ns. klassikkoväreihin, eli tummansiniseen ja harmaaseen. Materiaaliksi kannattaa valita laadukas villakangas. Riittävän tummansininen puku täyttää tumman puvun kriteerit, jolloin sitä voi käyttää monipuolisesti arjessa ja juhlassa. Hyvänä lisänä puvun takki toimii toisena vaatekaapin ikiklassikkona, tummansinisenä irtotakkina.

Suosittelemme

Tummansinisen puvun ympärille voi rakentaa lähes minkälaisen ja -tasoisen asukokonaisuuden. Kuva: Herrainpukimo
Tummansinisen puvun ympärille voi rakentaa lähes minkälaisen ja -tasoisen asukokonaisuuden. Kuva: Herrainpukimo
Harmaa puku valkoisella kauluspaidalla, ruskeilla nahkakengillä ja valkoisella taskuliinalla on parittajan sotahaalari. Kuva: Herrainpukimo
Harmaa puku valkoisella kauluspaidalla, ruskeilla nahkakengillä ja valkoisella taskuliinalla on parittajan sotahaalari. Kuva: Herrainpukimo

Harmaa puku on työpukujen klassikko, joka toimii missä vaan. Yhdistämällä harmaan puvun housut tummansinisen puvun takkiin saadaan ajattoman tyylin kulmakivi, jota käytetään ympäri maailmaa – eikä se ole koskaan pois muodista.

Tummansininen takki ja harmaat housut mustien cap-toe oxfordien kanssa on ajaton klassikko. Kuva: Herrainpukimo
Tummansininen takki ja harmaat housut mustien cap-toe oxfordien kanssa on ajaton klassikko. Kuva: Herrainpukimo

Pukujen tyylin osalta kannattaa niin ikään suosia klassista tyyliä. Tummansinisen puvun kohdalla yksirivinen takki kahdella napilla ja kahdella takahalkiolla on varma valinta. Kauluskäänteiden osalta kyse on omista mieltymyksistä, eli lovikaulus tai pystykaulus ovat kumpikin yhtä hyviä vaihtoehtoja.

Lisää valinnanvaraa ja tyyliä saat valitsemalla kolmiosaisen puvun, jossa liivi on tehty samasta kankaasta puvun kanssa.

Taskujen osalta perinteinen läppätasku on varma valinta, kun taas rennompaa tyyliä arvostava valitsee paikkataskut. Paikkataskut tekevät puvusta hieman epäformaalimman, mutta jos ympäristö ei ole tiukkaa etikettipukeutumista vaativaa, menevät paikkataskut täydestä. Jos puvun takkia käytetään usein irtotakkina, tuovat paikkataskut tähän hyvällä tavalla vapaamuotoisuutta.

Ruskea puku paikkataskuilla, valkoisella kauluspaidalla ja valkoisella pellavataskuliinalla on täydellinen kombinaatio. Kuva: Herrainpukimo
Ruskea puku paikkataskuilla, valkoisella kauluspaidalla ja valkoisella pellavataskuliinalla on täydellinen kombinaatio. Kuva: Herrainpukimo

Mikäli vierastat harmaata pukua, kokeile rohkeasti ruskeaa. Tänä päivänä “no brown in town” -ajattelu on heitetty romukoppaan ja valitsemalla sopivan sävyisen ruskean puvun on se yhdistelykelpoinen sinisen puvun kanssa.

Paidat

Kauluspaidoissa varmat värit ovat valkoinen ja sininen. Edellä mainittuihin pukuihin suositeltava sinisen sävy on ennemmin vaalea kuin tumma. Materiaaliksi kannattaa valita sataprosenttinen puuvilla ilman easy iron -käsittelyitä.

Jos olet hankkimassa ensimmäistä valkoista kauluspaitaa, valitse siihen yksinkertaiset kalvosimet. Näin voit käyttää sitä aina – niin arjessa kuin juhlassa.

Valkoinen ja sininen kauluspaita on kaksikko, joka toimii aina ja kaikkialla. Kuvat: Herrainpukimo
Valkoinen ja sininen kauluspaita on kaksikko, joka toimii aina ja kaikkialla. Kuvat: Herrainpukimo

Paidan yksityiskohdissa kannattaa huomioida oma tyyli ja käyttötarve. Jos pukeutuminen ei ole viimeisen päälle formaalia, toimivat kuvassa näkyvä levitetty kaulusmalli (wide-spread collar) sekä hihan yksinkertainen kalvosin erinomaisesti. Sitäpaitsi tämä paita soveltuu täydellisesti tumman puvun pariksi. Valkoinen kauluspaita on solmion kannalta helppo valinta, sillä siihen on helppo parittaa lähes mikä tahansa solmio.

Paidan kaulus rullaa kauniisti, joka on hyvän nappikauluspaidan tuntomerkki.
Paidan kaulus rullaa kauniisti, joka on hyvän nappikauluspaidan tuntomerkki.

Sinisessä kauluspaidassa toimivat täsmälleen samat speksit, kuin yllä olevassa valkoisessa kauluspaidassa. Jos tyylisi on rennompi, kannattaa sinun perehtyä nappikauluspaitoihin, sillä ne toimivat solmion kanssa ja ilman. Valkoinen, sininen tai raidallinen (ns. university stripe) nappikauluspaita on ajaton klassikko, jota käytetään ympäri maailmaa.

Kengät

Miehellä on hyvä olla useampi laadukas kenkäpari, jolloin niitä voi lepuuttaa ja huoltaa. Kenkien suositeltava materiaali on nahka ja parittajalla värivaihtoehtoja ovat ruskea ja musta, sillä nämä värit sopivat parittajan vaatekaapin muihin vaatteisiin täydellisesti.

Mustat cap-toe oxfordit ovat bisnespukeutujan korvaamattomat kumppanit.

Kenkähyllyn klassikko on mustat cap-toe oxfordit, eli suomennettuna mustat nauhakengät. Nämä ovat kaikista formaaleimmat kengät, jotka ovat aina oikea vaihtoehto puvun kanssa pidettäväksi.

Parittajan vaatekaapin ruskeat nahkakengät.

Ruskeat nahkakengät sointuvat niin ikään hyvin tummansinisen ja harmaan kanssa. Näissä kannattaa huomioida jälleen kerran oma käyttötarve ja tyyli. Jos tyylisi on rento, voi hyvä vaihtoehto olla mokkanahkasta tehdyt louferit, chukkat tai solkikengät. Bisnespukeutuja voi pitäytyä edelleen pintanahkaisissa cap-toe oxford -kengissä, joihin voi hakea särmää kuvassa näkyvien kenkien kaltaisella hillityllä perforoinnilla (ns. semi-brogue).

Solmiot

Solmiot ovat asukokonaisuuden täydentäjä ja sopivia värejä löytyy useita. Väreistä kolme on ylitse muiden, eli sininen, harmaa ja ruskea. Nämä värit eivät sattumalta ole myös kuuluisan suomalaisen tyylibloggari Atte Rytkösen suosikkeja, sillä valitsemalla minkä tahansa solmion näistä kolmesta mihin tahansa asukokonaisuuteen, on lopputulos aina toimiva. Jos haluat pelata parittajana täysin varman päälle, valitse tummansininen ja harmaa, tai harmaan tilalle ruskea.

Kaikki nämä solmiot sopivat täydellisesti parittajan vaatekaappiin. Valitse näistä kuitenkin tummansininen ja sitten toinen oman makusi mukaan.
Kaikki nämä solmiot sopivat täydellisesti parittajan vaatekaappiin. Valitse näistä kuitenkin tummansininen ja sitten toinen oman makusi mukaan. Kuva: DLA

Taskuliinat

Taskuliina on pukeutujalle piste i:n päälle. Toinen taskuliinoista tulee – sana painolla tulee – olla valkoinen pellavataskuliina siitä syystä, että se sopii kaikkiin käyttötilanteisiin, Linnan juhlista arkipukeutumiseen. Monipuolisuutta valkoiseen pellavaan saa hankkimalla sellaisen version, jossa rullatut reunat ovat värilliset, esimerkiksi ruskeat. Näin se taipuu formaalista tv-foldista – eli se usein nähty pieni valkoinen viiru rintataskussa – vapaamuotoisempaan taittelumalliin. Voidaankin puhua rintataskun todellisesta moniottelijasta.

Kuva: Herrainpukimo, kuvaaja: Ari Peuho / Studio Brahe
Kuva: Herrainpukimo, kuvaaja: Ari Peuho / Studio Brahe

Valkoisen pellavan rinnalle kannattaa valita kuvioitu taskuliina, mieluusti ohuesta villakankaasta tai silkistä. Hyviä kuosivaihtoehtoja ovat paisley ja pilkut, sekä erilaiset painetut kuvat. Suomalaiseen sielunmaisemaan sopivia taskuliinoja löytyy mm. DLA:n Kalevala-aiheisesta mallistosta.

DLA - The Symposium -taskuliina

Muuta huomioitavaa

Yllä oleva ohjeistus on suuntaa antava, jolla on hyvä lähteä liikenteeseen. Lähtökohtana on rakentaa helposti hallittava vaatekaapin sisältö, jota voi käyttää huoletta ristiin. Näin vältetään päivittäinen stressaaminen siitä, mitä pitäisi seuraavana päivänä päällensä laittaa.

Mikäli haluat rikkoa pukeutumissääntöjä hyvällä maulla, lue toimittaja Jani Niipolan mainio kirja nimeltä Vapaa tyyli.

Tummansiniset sukat sointuvat hyvin yhteen sinisen puvun ja ruskeiden kenkien kanssa.
Tummansiniset sukat sointuvat hyvin yhteen sinisen puvun ja ruskeiden kenkien kanssa.

Yksi osa-alue, joka kannattaa vielä huomioida on sukat. Sukkien kohdalla tärkeintä on huomioida niiden riittävästä pituudesta, jotta säärien paljas iho ei vilku lahkeen alta. Väreinä parhaiten toimivat joko housujen tai kenkien sävyiset sukat, jolloin ne eivät korostuneesti huuda olemassaoloaan. Tummansiniset ja tummanharmaat sukat ovat näiltä osin varma valinta, ruskean ja burgundyn väristen sukkien tehdessä hyvän lisän kahden perusvärin rinnalle.

Sananen rannekelloista

Rannekello täydentää elegantisti pukeutumista, kun ajannäyttäjän on valinnut hyvällä maulla asukokonaisuus ja tilaisuus huomioiden. Juhlapukeutumisessa siro pukukello on toimivampi valinta, kuin sporttinen kello. Kellonkäyttö on kuitenkin – ja onneksi – sen verran vapaata, että sillä on lupa tuoda esille omaa tyyliään varsin vapaasti ilman tyylirikkojan leimaa.

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph on upea pukukello.

Tilaa parittajan tyyli-ilta

Stylefellow järjestää Parittajan vaatekaappi -teemalla tyyli-iltoja yrityksille ja yhteisöille. Illan kesto on 2-3 tuntia ja sinä aikana käydään läpi vaatekaapin rakentamisen perusteet huumorintajuisella otteella. Tyyli-illan hinta on 1.290 euroa (alv 0 %), plus mahdolliset matkakulut.

Lisätietoja ja tilaukset: [email protected].

Lue lisää