Vapaa tyyli –kirja rikkoo sääntöjä

Jani Niipolan kirja Vapaa tyyli kertoo viihdyttävästi kieli poskella miehen vaatekaapin klassikko-vaateartikkeleista, pukeutumisen säännöistä ja siitä, miten niitä rikotaan. Lähestymistapa on mainio, sillä vaatteiden suhteen jos jossakin on sääntöjen rikkomisella oma aikansa ja paikkansa. Kirjassa esimerkiksi mainitaan, että hautajaisissa ei kannata lähteä kikkailemaan.

Miehen tyylin raamatuksi kirjasta ei ole, eikä se yritä sellainen ollakaan. Vapaa tyyli toimii mainiosti kevyenä ’palate cleanserina’ raskaiden annosten välissä, esimerkiksi Bernard Roetzel: Gentleman – A Timeless Guide to Fashion –kirjan jälkeen.

Kirjan ilahduttavuus piilee sen mukaansa tempaavassa kevyessä tyylissä, johon jää helposti koukkuun. Tekstissä vilahtelee nimiä kirjoista ja ihmisistä, joista haluaa heti googlettaa lisää. Teoksen suurin ongelma onkin valokuvien vähäisyydessä. Vaikka valokuvia onkin niukasti, tehokeinona kirjassa käytetään kuvitusta.

_MG_4678

Kuvitus on persoonallinen ja onnistunut tyylinsä osalta hyvin. Se ajaa asiansa esimerkiksi hihan ja lahkeen pituuksien demonstroimisessa.

Sääntöjen rikkominen

Kirjassa kannustetaan rikkomaan sääntöjä siten, että rikkoja ymmärtää syyn säännön taustalla. Esimerkiksi suomalaiseen pukeutumiskulttuuriin juurtunut sääntö mustista sukista rikotaan:

Suosittelemme

Sääntö: Sukkien pitää olla mustat

Riko se: Tämä sääntö rikotaan sukkana! Käytä keltaisia sukkia. Oransseja. Happy Socksin hulluja kuviollisia. Kaikki ne kuviot, jotka solmiossa näyttävät kreisiltä, näyttävät sukissa hyvältä. Kuka sukkiasi edes näkee? Vain ihmiset, jotka osaavat arvostaa sitä, että annat persoonallisuutesi pilkistää myös pieninä annoksina nilkassa.

Oman persoonansa hakeminen sääntöjä rikkomalla vaikuttaa hauskalta lähestymistavalta niinkin vakavaan aiheeseen, kuin klassisen tyylin säännöt ja lainalaisuudet. Sääntöjen rikkominen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi pukeutua kuin virka-asuinen klovni, huomiotaherättävästi.

Tietoa ja vinkkejä

Tieto lisää tuskaa. Joskus se myös pelastaa. Hyvin ja huonosti istuvan paidan erot jokainen tunnistaa kirjassa olevan esimerkin mukaan:

”Kun kurotat jotain korkealta, käsi ei vedä paitaa ylöspäin. Napolilaisen laatuvalmistaja Isaian toimitusjohtaja Gianluca Isaia sanookin tunnistavansa hyvän paidan aina lentokoneessa: jos mies nostaa matkatavaransa ylälokeroon eikä joudu tunkemaan paitaa takaisin housuihinsa, paita istuu oikein.”

Klassiseen tyyliin ja sen moderneihin twisteihin sekä trendeihin otetaan isällisesti kantaa. Takin pituudesta Niipola kirjoittaa: ”Trendit saattavat suosia lyhyttä takkia, mutta jos haluat klassisen bleiserin, takin pitää peittää takapuolesi – tai ainakin suurimman osan siitä. Pituudesta on monia näkemyksiä, sillä muoti ja trendit vaikuttavat siihen.”

_MG_4684

Hiljattain valmistujaisjuhlissa nuorilla miehillä erilaisia pukuja nähneenä voin vain toivoa, että kirja päätyy monen nuoren miehen kirjahyllyyn. En sano tätä pelkästään sen takia, etteikö nuoret miehet osaisi olla tyylikkäitä, mutta veikkaan että kovin moni asukokonaisuus ei ole ostettu nuoren miehen omasta tahdosta vaan esimerkiksi äidin ohjaamana. Miehet, ottakaa valta pukeutumisestanne!

 

Lue lisää