Käsineet talveksi

Kun alkaa paukkua ja pakastaa, sitä luulee on aika tullut… kaivaa esiin vuorilliset nahkakäsineet. Vaihtoehtoja on tänä päivänä runsaasti, erilaisista materiaaleista ja väreistä alkaen. Itse asiassa, värikkäiden käsineiden määrä katukuvassa on lisääntynyt voimakkaasti ja oman lisänsä on tuonut mokkanahkaisten käsineiden paluu. Tämä antaa lisää vaihtoehtoja yksilölliseen pukeutumiseen.

Schoffan valikoimissa olevat A. Christensenin burgundinväriset mokkakäsineet tuovat hillittyä väriä pukeutumiseen.
Schoffan valikoimissa olevat A. Christensenin burgundinväriset mokkakäsineet tuovat hillittyä väriä pukeutumiseen.
Pohjanheimolta löytyy A. Christensenin mokkakäsineitä tummansinisenä ja mustana.
Pohjanheimolta löytyy A. Christensenin mokkakäsineitä tummansinisenä ja mustana.

Yleisimmät materiaalit

Nahkakäsineiden valmistuksessa käytetään yleisimmin poron, lampaan, hirven, peuran, naudan, villisian ja kalliimmissa käsineissä villisian kaltaisen pekarin nahkaa. Mokkanahkaiset käsineet tehdään enimmäkseen naudasta, mutta esimerkiksi Liisa Sauso valmistaa mokkanahkaisia käsineitä porosta. Pekarin nahkasta tehtyjä käsineitä valmistaa mm. Sakari Sauso ja niitä voi ostaa esimerkiksi Stockmannilta.

Liisa Sauson käsineiden kashmirvuori on lämmin ja ja hellii kättä.
Liisa Sauson hirvennahkaisten käsineiden kashmirvuori on lämmin ja ja hellii kättä.

Vuorimateriaaleina suositaan villaa, kashmirvillaa ja erilaisia turkiksia. Käyttömukavuuden kannalta kannattaa ehdottomasti välttää keinokuituja, sillä niiden hengittävyys ja ihotuntuma eivät ole luonnonmateriaalien tasolla.

Mistä laadukkaat käsineet tunnistaa?

Laatu muodostuu kolmesta asiasta; materiaaleista, työnjäljestä ja istuvuudesta. Lähtökohtaisesti tämän voi havaita myös hinnasta, sillä kympillä saa korkeintaan perushanskat, mutta niiltä ei kannata odottaa kovinkaan monen vuoden käyttöikää. Tämän huomaa nopeasti siitä, kun joko vuori tai peukalon ja etusormen välinen tikkaus hajoaa.

Laatukäsineissä tikkaukset ovat tasaisesti ja kauniisti ommeltu. Monissa halvoissa käsineissä tikkaus on epätasaisen harvaa ja sitä on kompensoitu laittamalla tikkauksen väliin liimaa, joka pettää käytön ja kosteuden myötä. Toisin sanoen laadukkaiden käsineiden tikkausten välistä voi pilkottaa hieman turkisvuorin karvaa, sillä liimasauma ei ole sitä estämässä.

Istuvuuden osalta paras mittari on kokeilla miltä käsine tuntuu kädessä. Yleisin mittaongelma on liian pitkät tai lyhyet sormet, jolloin vaihtoehtona on mittatilauskäsineet.

Suomalaisen Kämmenen The Logger Moscow -käsineet ovat osoittautuneet vuoden aktiivisen käytön aikana laadukkaiksi, Tikkaus on tasaisen kaunista, nahka on pehmeää ja kaninvuori lämmin.
Suomalaisen Kämmenen The Logger Moscow -käsineet ovat osoittautuneet vuoden aktiivisen käytön aikana laadukkaiksi, Tikkaus on tasaisen kaunista, nahka on pehmeää ja kaninvuori lämmin.

Nahkakäsineiden hoitaminen

Toisin kuin nahkakenkiä, nahkakäsineiden hoitamiseen ei kannata käyttää vahvoja öljyjä, rasvoja tai vahoja. Syynä on se, että käsineissä käytetty nahka on lähtokohtaisesti ohutta ja niiden huokoset tukkeutuvat öljystä, toisin kuin paksummasta “rasvanahkasta” tehdyt kengät.

Suosittelemme

Nahkakäsineiden hoitamiseen soveltuu parhaiten talkki, jota kannattaa ajoittain käyttää – etenkin sen jälkeen kun käsineet ovat kastuneet ja kuivuneet. Kuten kenkiä, nahkakäsineitä ei tule koskaan kuivata patterin tai muunkaan hehkuvan lämmönlähteen läheisyydessä. Mikäli käsineet ovat päässeet pahasti kuivumaan, voi niihin varovasti käyttää esimerkiksi käsirasvaa tai mietoa nahkavoidetta.

Nahkakäsineet hyötyvät kenkien tavoin levosta. Näin ne ehtivät kuivumaan ja palautumaan, jolloin ne kestävät pidempään.

T'Uomon valikoimista löytyy Sandin ruskeita nahkakäsineitä, joissa on todella upeat sävyt.
T’Uomon valikoimista löytyy Sandin ruskeita nahkakäsineitä, joissa on todella upeat sävyt.

Lue lisää