Näin teet hyvää kahvia ilman hifistelyä

Kaupallinen yhteistyö: Shave Club Finland

0
3669
Kuppi hyvää kahvia.
Kuppi hyvää kahvia.

Kahvista on tullut trendi-ilmiö, joka on tuonut mukanaan uusia laadukkaita kahviloita, kahvipaahtimoja sekä tietysti laatukahveja, joiden liepeillä pyörii asiaansa syventyneitä kahvibloggareita, jotka osaltaan vievät laatukahvin ilosanomaa eteenpäin. Voidaankin todeta, että kahvikulttuuri on mennyt aimo askeleen eteenpäin niistä ajoista, jolloin tunteja seissyt pumppukahvi oli se mitä totuttiin juomaan – ja mitä kansalle pääasiassa tarjottiin.

Trendi-ilmiön mukana kahvista on samaan aikaan tehty hifistelyä, jossa erilaisia kahvipapuja jauhetaan tarkasti tiettyyn karkeuteen ja sitten niitä lisätään vaa’an kautta gramman tarkkuudella per kuppi keittimeen, jotta maku on kohdallaan. Syvissä kahvikupeissa makusteleville kahviharrastajille tämä suotakoon, mutta vähemmälläkin tulee mainiosti toimeen – ja ennen kaikkea, saa maistuvaa kahvia.

Eipä silti, vaateharrastajilla on täsmälleen sama syvään päähän hukkumisen vaara siinä vaiheessa, kun erilaiset materiaalit ja tekstuurit ottavat vallan. 🙂

Kuppi maistuvaa kahvia.
Kuppi maistuvaa kahvia.

Hyvän kahvin kaava

Hyvän kahvin valmistaminen ei ole rakettitiedettä, vaan todella yksinkertaista. Hifistelyyn ei kannata mennä, ennen kuin perusasiat ovat kupissa – jos silloinkaan. Jo pelkästään perusasioihin keskittymällä kahvista saa takuulla parempaa.

  1. Käytä tuoreita raaka-aineita
  2. Hae omaan suuhusi sopiva annostus
  3. Valmista kahvi puhtaissa astioissa juuri ennen kahvin nauttimista

Kaiken a ja o on tuoreus ja puhtaus. Tämä koskettaa niin kokonaisia papuja tai valmiiksi jauhettuja papuja. Sekä tietysti vettä. Yleisin kahvin maun “pilaaja” on kahvinkeittimen täyttäminen itse kahvipannulla, jolloin kahvipannusta tulee keitinveteen vanhoja rasvoja ja makuja, jotka pilaavat tuoreen kahvin maun. Lisäksi rasva ei tee hyvää kahvinkeittimen koneistolle. Huolehdi siis hygieniasta.

Toinen yleisin ongelma on laiskuus, eli kahvinkeitin “ladataan” illalla valmiiksi aamua varten. Tällöin kahvinpurut ehtivät hitusen kuivua ja vesikään ei ole enää tuoretta. Kahvi kannattaa valmistaa juuri ennen sen nauttimista.

Kolmas perisynti on käyttää vanhoja kahvipapuja tai kahvinporoja, joiden rasva on pahimmassa tapauksessa päässyt jo hieman härskiintymään. Tällaisesta kahvista saa vain vatsanpuruja ja se kannattaa säästää pahimmille vihamiehille.

Aeropress – näin teet helposti hyvää kahvia

Kahviharrastajat tunnistaa tänä päivänä siitä, että heillä on keittiössään vaaka, jolla kahvin määrä mitataan grammalleen. Oikeassa elämässä tämä on turhaa, sillä kahvimakuja on monenlaisia ja kahvista tulee nopeasti kokemuksen kautta kahvimittaa käyttämällä oikein hyvää.

Kahvimylly ja aeropress - näillä valmistuu erinomaista kahvia.
Kahvimylly ja aeropress – näillä valmistuu erinomaista kahvia. Tuotteet: Shave Club Finland

Kahvipapuja

Oma ahaa-elämykseni liittyy kahvintekovälineisiin, sillä hurahdin muutamia kuukausia sitten aeropress-kahviin, joka on nopea tapa valmistaa hyvää kahvia. Kahvin teen lähes poikkeuksetta pavuista jauhamalla ne kahvimyllyllä.

Tämän jälkeen huuhtelen aeropressin siivilän kylmällä vedellä ja laitan siihen valkaistun paperisuodattimen, joka kostuu sopivasti siivilästä. Näin kahviin ei tule paperinmakua. Sitten annostelen kahvijauhoja aeropressiin kahvimitalla sen mukaan, teenkö yhden vai kaksi kuppia kahvia.

Aeropress-kahvia.

Oikean määrän oman makuhermooni olen selvittänyt yritys- ja erehdys -metodilla parin valmistuskerran aikana.

Tämän jälkeen lisään vastakeitettyä vettä vedenkeittimestä ensin puoleen väliin, jonka jälkeen sekoittelen seosta pari kierrosta. Sitten täytän aeropressin melkein piripintaan ja sekoitan taas muutaman kierroksen. Tämän jälkeen painan kahvin hitaasti aeropressin sylinterillä kahvikuppiin. Siinä kaikki.

Suodatinkahvin tekeminen noudattelee samoja latuja. Ainoa pieni kikka täysin normisuoritukseen on suodatinpaperin kostuttaminen ennen kahvinpurujen laittamista siihen, jolloin estän paperinmaun siirtymisen kahviin. Ja tietysti pääsääntöisesti jauhan kahvin pavuista juuri ennen kahvinkeittoa.

Kahvintekovälineitä myy mm. Shave Club Finland.

aeropress-kahvi-lahikuva

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän