Laphroaig Quarter Cask ja savusauna – ehkä maailman paras yhdistelmä

5

Suomen juhannus. Vettä, tuulista, perkeleen kylmää, poislukien muutama aurinkoinen tunti. Juhannus oli kuitenkin kaukana epämukavasta. Märkähän se oli, koska kesän ensimmäiset savusaunat laitettiin tulille, talviturkki täytyi heittää ja mukana oli yksi parhaimmista viskeistä maan päällä: Laphroaig Quarter Cask. Mietin pitkään kumpi soveltuisi savusaunaan paremmin: Laffe QC vai Ardbeg 10 yo. Oikeaa vastausta kysymykseen ei kuitenkaan ole ja itse valitsin Laffe QC:n sen vuoksi, että siinä on muitakin makuja kuin lähes pelkästään turve turvassa. Savuahan saan siellä savusaunassakin, mutta sen ulkopuolella haluan saunan mustia pilviä uloshengittäessäni maistaa jotain muutakin.

Was ist Laphroaig?

kartta-laphroaigLaffe, Lappari, Lappis. Hyvällä ystävällä on monta nimeä. Islayn saarella Port Ellenissä sijaitseva tislaamo on nimetty Loch Laphroaigin kärjessä olevan maa-alueen mukaan. On epäselvää mitä Laphroaig käytännössä tarkoittaa, mutta viisaat teoreetikot arvelevat sanan tarkoittavan the hollow of Broadbay. Huhtikuun viskihankinnoissa kerroimme Laffen kuuluvan nykyisin Beam Suntorylle, Suntoryn ostettua Beamin 2014. Omistusrakenteista ei kuitenkaan enää toistamiseen tämän enempää. Koordinaateita 55° 37′ 47.6″ N, 6° 9′ 8.4″ W löytyvä Laphroaig distillery perustettiin vuonna 1815 Donald ja Alexander Johnstonin toimesta. Laffe juhlii tänä vuonna 200-vuotista taivaltaan hyvin näkyvästi: Juhlapullotteita on luvassa ainakin 15 yo 200th Anniversary, Cairdeas 2015, 32 yo sekä 21 yo (21 yo pullotteella juhlitaan 21 vuotta sitten perustettua Friends of Laphroaig -yhteisöä).

Friends of Laphroaig

fol-certFoL, eli Laphroaigin ystävät, on vuonna 1994 perustettu yhteisö laffefaneille. Yhteisö on yksi aktiivisimpia, sisältörikkaimpia ja markkinoinnillisesti onnistuneimpia viinavalmistajan viinaklubeja. Jokainen FoL:n jäsen saa palan tislaamon maata eliniäkseen ilman sen kummempia vastineita. Tämä toimii myös nimellisenä arvokkaan turvealueen suojeluprojektina ja takaa, että Laphroaig saa jatkossakin viskille elintärkeää turpeella höystettyä vettä käyttöönsä.

Tislaamolla vierailtaessa omalle tilkulle löytää kartan avulla, eli maapläntillä pääsee konkreettisesti käymään. Tislaamo tarjoaa tätä varten tarvittavat varusteet (kumisaappaat) ja pienen paperilipun tikun päässä, minkä saa ihan itse värittää mielensä mukaan. Kun on käynyt soisella alueella etsimässä oman tilkkunsa ja hetken ihaillut sillä kasvavaa mätästä, voikin hyvillä mielin palata tislaamolle keräämään “vuokransa” eli dramin Lapparia. Tislaamo järjestää myös kivoja maistiaisia, joten matkaa ei tarvitse tehdä vain yhtä kokemusta varten.

Laphroaig Quarter Cask

QC on osa Laffen pysyvää NAS-viskien valikoimaa. QC ikäännytetään ensin normalikokoisissa ex-bourbon tynnyreissä, joista ikääntyvä viski siirretään quarter cask, eli neljännestynnyreihin. Nämä ovat vetoisuudeltaan 50 litraa verrattuna amerikassa käytettyihin ASB (American Standard Barrel) tynnyreiden 200 litraan. Pienempi tynnyrikoko mahdollistaa sen, että suurempi osa viskiä on kosketuksissa tynnyrin tammen kanssa. Tämä tuo Laffe QC:iin intensiivien tammen ja vaniljan maun, lyhentäen ikääntymiseen tarvittavaa aikaa. Quarter caskeilla saadaan toisin sanoen maistuvaa viskiä nopeammin.

Suosittelemme

Moni harrastaja pitää QC:a yhtenä parhaista Laphroaigeista. Maku on samettinen mutta intensiivisen turpeinen, vaniljainen, tamminen ja makea. QC on ehdottomasti parhaita turpeisia viskejä mitä markkinoilta löytyy. Se soveltuu sekä aloittelijalle että kokeneelle harrastalle – kunhan turve, savu ja vanilja sopivat omaan suuhun.

Laphroaig Quarter Cask. 100 cl pullo.


laphroaig-kaislassaVäri:

Kirkas kulta.

Tuoksu:
Turve, savu, tammi, vanilja, pähkinät.

Maku:
Turve, savu, toffee, pähkinät, vanilja, öljyisyyttä. Turpeista karkkia. Savusaunaa.

Jälkimaku:
Pitkä. Savu ja makeus jäävät suuhun.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Soveltuu vain jos tykkää vahvoista mauista, kuten salmiakki, lakritsi, savuiset ruuat, vahvat juustot. Jos on herkkä maku tai haluaa kevyttä hedelmäisyyttä, kannattaa katsoa muualle.

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Ikuinen klassikko. Harrasta jotain muuta jos et tykkää.

Pullokoko:
70 cl vakiona, 100 cl Travel Retail.

ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
48 %

Mistä ostaa:
Handeli, lentokentät ympäri maailman (paitsi Pohjoismaissa!) ja viinakaupat ympäri maailman.

Savusaunan historiaa

Laphroaig Quarter Cask keski-suomalaistyylisen savusauna Tuomaksen terassilla. Samanlainen sauna löytyy myös Venäjän pääministeriltä Dmitry Medvedeviltä.
Laphroaig Quarter Cask keski-suomalaistyylisen savusauna Tuomaksen terassilla. Samanlainen sauna löytyy myös Venäjän pääministeriltä Dmitry Medvedeviltä.

Savusaunan historia on huomattavasti perinteistä saunaa pidempi. Kaikki perinteisen saunan ominaisuudet ovat syntyneet savusaunoista. Historia on niin pitkä, että modernin saunan elinkaari on kokonaiskuvaa katsottaessa vain moderni jatke. Savusaunan juurista ei ole varmaa tietoa, vaikka asiaa on tutkijoiden ja kirjailijoiden toimesta selvitetty jo pitkän aikaa. Yksimielisiä voidaan olla vain siitä, että suomalaiset ovat säilyttäneet saunakulttuurin maailmassa parhaalla mahdollisella tavalla. (Vuolle-Apiala, R, 2009.)

Eri savusanoissa lämpötilat vaihtelevat lämmityksen ja kylpemisen aikana eri tavoin. Tämän vuoksi savusaunakokemukset voivat olla hyvin erilaisia. Läpileiskauksessa laipion lämpötila nousee jopa 200 asteeseen ja liekit voivat nousta jopa 35 cm kivien yläpuolelle. Yleisimmin lepällä lämmitettäviä savusaunakiukaita on useita erilaisia. Irtokivistä ladotut tulipesälliset kiukaat ovat käytössä vielä tänäkin päivänä, mutta myös kivistä ja tiilistä ympärimuurattuja kiukaita esiintyy. (Vuolle-Apiala, R, 2009.)

Savusaunan lämmittäminen on taitolaji, jonka oppii vain kokemuksen kautta. Eri saunat lämpiävät eri tavoin, joten jokaisessa saunassa on omat niksinsä. Aamulla sytytetystä tulesta voi hyvässä saunassa kylpeä vielä illallakin ja jopa seuraavana aamunakin saunasta saa vielä pienet pintalämmöt aamu-uinnin kaveriksi. Kokeile, sauno ja kylve, jos mahdollisuus tarjotaan!

Laphroaig, savusauna, järvi ja Suomen kesä - maailman paras yhdistelmä.
Laphroaig, savusauna, järvi ja Suomen kesä – maailman paras yhdistelmä.

Laffea ja kokkoa.

Lähteet:
Vuolle-Apiala, R. Savusaunan ennen ja nyt, Multikustannus 2009.

Lue lisää