Viskiä sadan vuoden takaa

Brittiläinen tutkimusmatkailija Ernest Shackleton lähti vuonna 1907 valloittamaan etelänapaa. Retkikunta saavutti Etelämantereen, mutta napajäätikkö jäi erittäin huonojen keliolosuhteiden takia valloittamatta. Napajäätikön reunalle rakennettu tukikohta jouduttiin hylkäämään tavaroineen.

Shackleton otti matkalle mukaan 25 laatikollista Chas Mackinlay & Co’s skotlantilaista viskiä. Retkikunnan harmiksi jäljelle jääneet pullot piti niinikään jättää tukikohdan mökkien lattialankkujen alle. Vuonna 2009 New Zealand Antarctic Heritage Trustin jäsenet tutkivat mannerta ja saavuttivat myös nämä retkikunnan hylätyt mökit. Lattialankkujen alta löytyi ehjiä ja täysiä viskipulloja vuoden 1907 retkikunnalta – tasaiset keliolosuhteet mökin lattian alla olivat mahdollistaneet viskin säilymisen edelleen pilaantumattomana ja periaatteessa juomakelpoisena.

Osa viskipulloista kuljetettiin Skotlantiin Mackinlayn tislaamon nykyään omistavalle Whyte & Macaylle ja eritoten sen Master blender Richard Patersonille analysoitavaksi. Kera tiiminsä he ottivat pulloista näytteitä ja yrittivät analysoida mitä kaikkia aikalaisviskejä blendiin on käytetty. Testeissä selvisi myös, että viski oli kypsytetty valkotammisissa sherrytynnyreissä ja että maltaiden kuivaukseen käytetty turve oli Orkneyn saarilta. Viskin vahvuus oli 47,3%.

Tämän jälkeen Paterson rupesi luomaan täydellistä replicaa tästä mittaamattoman arvokkaasta löydöksestä. Tähän käytettiin erityisesti Glen Mhrorin ja Dalmoren ja lisäksi tarkkaan valikoituja muita single malteja, iältään 8-30 vuotiaita. Pullon etiketit tehtiin täydellisinä kopioina alkuperäisestä julkaisusta, ja viskipullon laatikko jäljittelee hienosti alkuperäistä isoa laatikkoa.

Suosittelemme

Usein puhutaan siitä miten tarina viskin takana tuo makunautintoon lisää ulottuvuuksia. Tässä tapauksessa mennään jo ihan omalle tasolle, onhan viskin matka sadan vuoden takaa aivan uskomaton. Hintaa pullolle tulee lähemmäs 130 euroa; jokainen voi itse miettiä kuinka paljon siinä on ns. mielikuvalisää.

Miltä viski sitten maistuu? Sen voi jokainen itse kokeilla! Shackletonin viskiä saa ulkomailta hyvin varustelluista liikkeistä sekä myös tilaustuotteena Alkosta.

Lue lisää