Pihvifriikki ja astetta parempaa pihviä

Keskiviikkona 14.12. Arto Rastaan Dining 26 -ravintolasta poistuu 16 poikkeuksellisen tyytyväisen näköistä syöjää. Takana on pihvikurssi, jossa valmistettiin tavallista parempaa pihviä. Tapahtuman järjestäjänä on Hannu Järvimäki, joka tuttavallisemmin tunnetaan YouTube-kanavansa mukaan nimellä Pihvifriikki.

Pihvifriikki ja kun sisäfile ei riitä

Päivätyönään rekrytointialan Exe Headhuntingin liiketoimintajohtajana ja headhunterina työskentelevä Järvimäki päätti pari vuotta sitten kypsällä iällä perustaa Youtube-kanavan.

Pihvilihojen erikoismies Hannu Järvimäki

”Pidin duunien puolesta palaveria Atrian johtoryhmän kanssa ja heillä oli juuri auennut oma verkkokauppa. Eräs johtaja sanoi, että sieltä kun tilaat lihaa, niin itku tulee kun on niin hyvää. Totesin, että pitää varmaan kuvata itkut videolle. Siitä lähti sitten ajatus kaverien houkuttelemana perustaa pihvinpaiston syvempiin totuuksiin keskittyvä YouTube-kanavan.”  kertoo pihvifriikki Järvimäki. Ja loppu onkin lihaisaa historiaa. Kahden ja puolen vuoden aikana Pihvifriikin videoilla on lähes 400 000 katselukertaa ja 39 000 katselutuntia.

Järvimäki on paistanut perjantai-pihvejä jo 15 vuoden ajan. Reilu 5 vuotta sitten hän alkoi etsimään kaupoista erikoisia lihoja ja kokeilemaan niiden valmistamista. Pihvifriikin YouTube-kanavan ajatus oli saada suomalaiset uskaltamaan kokeilemaan jotain muutakin kuin vain naudan sisäfilettä ja ulkofilettä.

“YouTuben tekeminen opettaa ottamaan selvää, koska muuten ei voi kertoa ihmisille asioista kunnolla. Tekemisen lomassa on asiantuntijuuttakin karttunut. Nykyisin tiedot ovat sillä tasolla, että uskaltaisin väittää tietäväni enemmän pihvilihoista ja niiden valmistamisesta, kuin monet keittiömestarit. Toki tässä hommassa oppia voi jatkuvasti lisää ja esimerkiksi slow and low BBQ-savustuksen suhteen olen vielä oppipoika.” Pihvifriikki jatkaa.

Hannu Järvimäki alias Pihvifriikki vakavasti otettavan harrastuksen äärellä.

On totta että harvoissa ravintoloissa pääsee näin laadukkaiden lihojen äärelle. Pihvifriikin kanavalla paistellaan perusravintoloissa harvinaisia wagyu-pihvejä ja pitkään raakakypsytettyjä Dry Aged-pihvejä, jotka vaativat niin valmistajaltaan kuin nauttijaltaan erikoistumista.

Suosittelemme

Wagyu-pihvit valmistetaan japanilaisista karjaroduista, joiden maastavienti oli kiellettyä vuoteen 2012 saakka. Wagyu-naudan liha on poikkeuksellisen marmoroitunutta, jolloin nopea käyttö grillissä paistaa lihan suussasulavaksi. Wagyu-lihaa pidetään lihamaailman sampanjana, sillä japanilaisessa wagyu-lihassa on tiukka sertifionti läpi koko tuotantoketjun. Suomessa se on tuontitavaraa, jonka parhaan A5-laadun lihasta pääsee maksamaan jopa parisataa euroa kilolta ja kulttimaineeseen nousseen kobe-laadun lihasta yli 400 euroa kilosta.

”Wagyu-laadun lihoissa on hyvä erottaa mikä ero on japanilaisella ja yhdysvaltalaisella tai australialaisella lihalla. Japanilaisessa lihassa marmoria eli lihan sisäistä rasvoittumista on paljon enemmän ja maku aivan erilainen. Suomessa on myös jalostettu jo ensimmäisiä wagyu-rodun nautojen risteytyksiä, jotka ovat laadultaan lähempänä yhdysvaltalaista tai australialaista wagyun marmoria, mutta maku on puhtaampi koska suomalaisessa lihan kasvatuksessa ei käytetä samaan tapaan lisäaineita. Lähivuosina suomalaisen wagyu-naudan saatavuus alkaa myös parantua”, toteaa Järvimäki.

Eri asteisesti raakakypsytettyä wagyu-pihviä valmiina grilliin ja Pihvifriikin käyttämä  Waske sujihiki-lihaveitsi

Dry Aged -raakakypsytyksessä puolestaan lihaa riiputetaan sopivissa olosuhteissa niin pitkään että lihasta poistuu kosteutta ja sen maku muuttuu ja tiivistyy. Wagyu- ja Dry Age -lihoja on tarjolla valitettavan harvassa ravintolassa, joten niitä maistamattomien on vaikea kaivata tätä kokemusta.

Harvinaislaatuisten lihojen kanssa hifistely on kuitenkin Suomessa yleistyvä harrastus. Pihvifriikin kanavalla seuraajia on jo yli kolme tuhatta ja määrä kasvaa koko ajan. Jotta pihvit eivät jäisi nautittavaksi ainoastaan YouTuben ruudulta, Järvimäki on laajentanut konseptiaan pihvikursseihin, joilla näitä herkkuja pääsee maistelemaan.

Pihvifriikin kanssa unohtumattoman pihvikokemuksen äärelle

Yhteistyö Arto Rastaan kanssa alkoi Pihvifriikin yhteisjaksosta, missä Rastas oli vierailemassa. Järvimäen ehdotus pihvi-iltojen järjestämisestä Arto Rastaan ravintoloissa on poikinut jo useamman tapahtuman Tampereella. Vastaavia pihvikeikkoja Hannu on järjestänyt kauempanakin. YouTube-asiantuntijuus jalkautuu helposti, mukaan tarvitaan vain pieni keraaminen kamado-grilli, Traegerin minisavustin, lihat ja veitsi. Mausteeksi riittää suola ja pippuri.

Kysyttäessä alkaako YouTuben ja kurssien pyörittäminen tuntumaan työltä, Hannu Järvimäki toteaa että “Ei vielä tunnu työltä, ehkä enemmän kuin vakavalta harrastukselta. Viikkotasolla kuvaaminen ja editoiminen vie ehkä neljästä viiteen tuntiin viikossa, mutta kesällä saattaa mennä tuplat kun on keikkoja kauempana.” Toistaiseksi Järvimäellä ei ole suunnitelmia vaihtaa täysipäiväisesti ravintola-alalle. Kuitenkin, kun kysyn mitä wagyun ja Dry Agen jälkeen Pihvifriikki kertoo: “Jonkinlainen haave voisi olla kunnon pihviravintola. Konseptiin on jo ideaa, mutta vaatii vielä miettimistä.”

Pihvifriikin mukana kulkee näppärästi keraaminen kamado-grilli. Paljon muuta ei sitten tarvitakaan.

Pihviravintoloista puhuttaessa Hannu Järvimäki valittelee pihviravintoloiden harvinaisuutta Suomessa. “Sen verran pieni markkina-alue, että että harvinaisempia leikkuita on saatavissa niin pieniä eriä, ettei niitä oikein voi laittaa ravintolassa listalle. Parhaat pihviravintolat paistavat sitä mitä on tarjolla. Joskus, niinkuin esimerkiksi Tampereen Huberissa Dry Age-lihat tehdään itse.” Huberissa Dry Age-kaapit ovat näkyvillä kadulle, mikä ei jätä epäselväksi että kyseessä on priimaluokan pihviravintola. Oikeanlaisilla välineillä raakakypsytys tosin onnistuu myös kotioloissa, joskaan ei yhtä näyttävästi.

Pihvikursseille lihat hankitaan Järvimäen kumppanien ja verkostojen kautta. Hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Tampereen Lielahden Citymarketin kanssa, joiden erikoislihojen valikoimaa hän kehuu yhdeksi Suomen parhaista. Pihvi-illan osalta asiakas kertoo lihabudjetin henkeä kohti ja Pihvifriikki hommaa lihat paikalle. “Pihvikursseja voisi kyllä vetää useamminkin. Haluaisin vielä päästä tekemään pihvi-illan pelkästään naisille. Tällä hetkellä lihojen kanssa hifistely on niin äijävoittoista touhua”.

Kurssipihvit valmistuvat niin grillissä kuin keittiössä. Asiantuntijuus näkyy otteissa.

Pihvifriikin vetämä pihvikurssi on loistava, vähän erilainen tapa viettää tiimipäivää tai nauttia hyvää liharuokaa arvostavan kaveriporukan kanssa parasta mahdollista pihviä. “Alle kymmenen hengen porukalle lysti kustantaa sen 500€ plus lihat päälle. Tavallisesti se on joku 20-40€ syöjää kohti. Tämä on monille elämys päästä maistamaan saman illan aikana useita harvinaisia ja erikoisia pihvilihoja. Pikkuraha unohtumattomasta kokemuksesta ja samalla saa vatsan täyteen.”

Jos astetta parempi pihvi-ilta kiinnostaa, Pihvifriikin löytää somekanavien kautta Facebookista facebook.com/pihvifriikki, Instagramista @pihvifriikki ja YouTubesta löytyy kanava @Pihvifriikki, josta löytyy tuntitolkulla syitä sille, miksi sisäfile ei riitä.

Lue lisää