Matkakohteena Baskimaa

Pohjois-Espanjan Baskimaa on herkullisen ruuan, viinien ja ainutlaatuisen kielen alue, joka on monelta matkailijalta vielä löytämättä.

Baskimaan itsehallintoalue sijaitsee Pohjois-Espanjassa, Biskajanlahden rannalla, Ranskan rajan vieressä. Alueella puhutaan erikoista kieltä euskeraa, joka ei ole sukua millekään muulle kielelle. Tämä kaunis alue tarjoaa upeita herkkuja, kauniita maisemia ja kulttuuria.

Maailman kolmesta miljoonasta baskista suurin osa asuu Espanjan baskialueella. Alueella puhutaan omaa kieltä, euskaraa, joka on baski-identiteetin ydin. Euskaraa puhuttiin ennen muinoin Pyreneiden luolissa kauan ennen kuin muut eurooppalaisen kielen puhujat ehtivät nykysijoilleen. Nykyisin vajaa kolmannes baskeista puhuu euskaraa kotikielenään, ja kouluissa sitä opetetaan yli 90 prosentille lapsista.

Euskara ei ole sukua indoeurooppalaisille kielille, joihin kuuluu valtaosa Euroopan nykykielistä englannista venäjään, ruotsista espanjaan. Myöskään suomalais-ugrilaisten kielten kanssa euskaralla ei ole yhteisiä juuria, kuten ei minkään muunkaan tunnetun kielen kanssa koko maailmassa.

Suosittelemme

Bilbaon ihme

Alueen tunnetuin ja suurin kaupunki on 350 000 asukkaan Bilbao. Aikaisemmin Bilbao oli hiljalleen kuihtuva teollisuuskaupunki, mutta nykyisin Bilbao on noussut uuteen kukoistukseen 1997 valmistuneen Guggenheim museon myötä. Museo on ollut uskomaton suuri vetovoimatekijä alueen matkailulle ja kulttuurille. Uusein puhutaankin Bilbao Effecttistä tai Bilbaon ihmeestä, kun viitataan alueen ainutlaatuisen nopeaan kehitykseen.

Arkkitehti Frank Gehry sai tehtäväkseen suunnitella ainutlaatuisen rakennuksen, joka toimisi vetonaulana matkailulle. Tarinan mukaan Gehryllä oli tuuria mukana, sillä alunperin rakennusta ei pitänyt päällystää 33 tuhannella titaanilevyllä, mutta sattumalta titaani oli rakennushetkellä edullisempaa kuin teräs tai alumiini. Titaanin väri ja sävy loivat museolle ainutlaatuisen kuulaan sävyn.

Ruokakulttuurista

Baskimaa on tunnettu pintxoista. Pintxo on yksittäisenä suupalana tarjoiltava ruoka, joita saa lähes jokaisesta kadunkulman ravintolasta. Pintxo on usein – mutta ei aina – koottu leivästä, jonka päälle on laitettu kalaa, lihaa tai kasviksia. Se on rakenteeltaan usein monimutkaisempi kuin serkkunsa tapas. Pintxot ovat olennainen osa Baskimaan ruokakulttuuria.

Pintxokulttuuriin liittyy usein myös sosiaalinen aspekti, ja monet paikalliset käyvät pintxo-baareissa nauttimassa herkullisista annoksista ystävien ja perheen kanssa. Baskimaan ruokapääkaupunkina voi pitää elokuvasfestivaaleistaan tunnettua 185 000 asukkaan San Sebastianin rantakaupunkia. Sieltä löytyy kolmanneksi eniten maailmassa Michelin Guidessa mainittuja ravintoloita per asukas, 45 kappaletta.

Alueelle tuotetaan useita viinejä, mutta ehkä alueen “omin viini”  on Txakoli. Txakoli tai “Chacolí” (lausutaan chah-koh-lee) on perinteinen kevyt, hieman kupliva valkoviini, joka valmistetaan paikallisista viinirypäleistä, kuten Hondarrabi Zuri ja Hondarrabi Beltza. Tätä viiniä tuotetaan Baskimaan rannikkoalueilla, kuten Getaria, Bizkaia ja Araba.

Txakoli-viinit ovat tyypillisesti raikkaita ja hapokkaita, mikä tekee niistä ihanteellisia seuralaisia paikallisille merenelävätarjoiluille ja pintxos-herkuille. Viini nautitaan usein nuorena, ja sen matalampi alkoholipitoisuus tekee siitä virkistävän vaihtoehdon.

Maailman nopein pallopeli

Perinteinen paikallinen urheilulaji on maailman nopein pallopeli, Jai Alai. Pallo saattaa saavuttaa jopa 300km/h nopeuden. Jai Alai tarkoittaa Korkeaa Iloa. Pelissä käytetään erityistä mailaa, joka muistuttaa hieman koria. Pelaajat heittävät palloa vuorotellen seinään ja pyrkivät sijoittamaan sen niin että vastustaja ei pysty enää palloa palauttamaan. Hieman samalla tavalla kuin squashissa.

Kuva: Gernika Tourist Office
Kuva: Gernika Tourist Office

Luonto tarjoaa parastaan

Alueen luonto on vuoristoista. Jyrkät kalliot päättyvät Biskajanlahteen ja sisämaa on vehreää ja kosteaa. Luonto on siis hyvin erilaista kuin perinteinen espanjalainen kuiva maisema. Alueella kulkee useita patikkareittejä. Esimerkiksi Camino De norte, joka on ns. pohjoisen reitti Santiagoon de Compostelaan – ja on osa kuuluisaa Camino De Santiagosta reittiverkostoa.

Tämän ikivanhan pyhiinvaellusreitin historia juontaa juurensa vuoteen 813, jolloin espanjalaiset erakot löysivät Galiciasta, Pohjois-Espanjaan kuuluvasta Santiago de Compostelasta pyhimys, apostoli Jaakobin, haudan. Tämä löytö teki paikasta tärkeän katolisen pyhiinvaelluskohteen, ja Camino de Santiago -reitin kehittyminen alkoi.

Ensimmäiset dokumentoidut pyhiinvaellukset Santiago de Compostelaan tapahtuivat 900-luvulla, jolloin matkantekijät tulivat eri puolilta Eurooppaa. Koko keskiajan ajan Camino de Santiago -reitti oli yksi Euroopan tärkeimmistä pyhiinvaellusreiteistä ja sen varrella rakennettiin kappeleita, luostareita ja majataloja pyhiinvaeltajien tarpeisiin.

Nykyään tuhannet pyhiinvaeltajat, hengelliset etsijät ja seikkailunhaluiset matkailijat kulkevat reittiä vuosittain, ja se on säilyttänyt edelleen historiallisen, kulttuurisen ja uskonnollisen merkityksensä.

Baskimaalle tekee matkoja suomalainen matkatoimisto YouTravel.

****

Kirjoittaja: Lee Kasemets

Lue lisää