Wasken veitset tarjoavat luksusluokan terävyyttä, joka kestää aikaa

Nokian Tehdassaaressa toimintansa aloittanut Waske valmistaa käsityönä high end -veitsiä kestävän kehityksen periaatteisiin nojaten. Huippuluokan keittiöveitset ja muut terätyökalut valmistetaan kotimaisesta kierrätetystä raaka-aineesta terässä käytetystä teräksestä lähtien. Wasken veitsillä on tarina joka kannattaa kertoa.

Nokian Tehdassaaressa tuotantonsa aloittanut Waske on mielenkiintoinen uusi tuttavuus suomalaisessa luksusskenessä. Suomessa on harvinaista ponnistaa terätyökaluilla Fiskarin kylästä maailmalle lähteneen jättiläisen varjosta. Kuitenkin maailmalla on suuri kysyntä huippulaadukkaille käsintehdyille veitsille, joissa käsityö ja tarina luovat lisäarvoa.

Wasken toiminta-ajatus pyörii kiertotalouden ja kestävän kehityksen ympärillä. Yritys tuottaa veitsiä, jotka oikein pidettyinä kestävät sukupolvelta toiselle ja pyrkii käyttämään materiaaleja, jotka on hankittu kiertotalouden keinoin. Kahvat syntyvät purettujen rakennusten puuosista ja terät Waske pyrkii valmistamaan jo kertaalleen käytetystä metallista.

Veitsien ja terätyökalujen skenessä törmää kuluttajien parissa usein ajatukseen, että parin kympin markettiveitsi riittää päivittäiseen keittiötarpeeseen. Periaatteessa sarjavalmisteisella veitsellä pärjää keittiössä siinä missä useita satoja tai jopa tuhansia euroja maksavalla uniikkiveitsellä, mutta sopiva analogia löytyy kellomaailmasta. 

Vaikka kympin Auriolista näkee ajan siinä missä mistä tahansa kellosta, kaikki asialle vihkiytyneet tietävät mikä ero on Grand Seikolla ja Auriolilla. Tarina, teknologia ja brändiarvo erottavat toisistaan nämä kaksi tekijää jotka kyllä molemmat toimittavat sille annettua tehtävää, vain toisesta syntyy henkilökohtainen yhteys tuotteeseen. 

Suosittelemme

Mikä tekee veitsestä Grand Seikon

Veitsissä käytännön ero liittyy käsityön määrään ja materiaalien laatuun. Massatuotetut veitset tehdään kustannussyistä halvemmasta teräksestä, jota ei kannata teroittaa kovin teräväksi. Heikompi teräs ei pysy terävänä. Wasken perusmalliston veitset tehdään korkeahiilisestä 26C3-teräksestä, johon voidaan hioa loivempi teräkulma kuin massatuotettuihin veitsiin. Veitset voidaan teroittaa huomattavasti terävemmiksi ja niiden terä pysyy silti pitkään terävänä.

Erikoismalleihin Waske teettää teräksen mittatilaustyönä suomalaiselta perinteisiin käsityöteräksiin erikoistuneelta toimijalta, jonka palveluksia tähän asti ovat käyttäneet lähinnä japanilaiset miekkasepät. Raaka-aineina tilausteräksen valmistuksessa Waske käyttää kierrätettyä terästä. Esimerkiksi Nokian Tehdassaaren ensimmäisen paperikoneen rattaasta ja saareen johtaneesta ratakiskosta voidaan sulattaa terästä johon seosaineilla voidaan luoda juuri tarvittavat ominaisuudet.

Käsityönä Nokian Tehdassaaressa valmistetut puiset kahvat valmistetaan materiaalista jolla on tarina. Jos puukahva on valmistettu Nokian pääkonttorin vieressä kasvaneesta tammesta, on sillä käyttäjälleen täysin erilainen merkitys kuin jos kahva olisi tehty lähimmältä sahalta ostetusta tuppeensahatusta lankusta, jonka alkuperää ei edes tiedetä.

Kertaalleen käytetyillä materiaaleilla veitsi päätyy osaksi tarinaa, joka voi olla alkanut jo satoja vuosia aiemmin.

Veitsien puuosat käsitellään japanilaisella kanna-höylällä sileiksi. Höylän terä on niin terävä, että lastun poistaessaan se tiivistää puunsyyt niin, että puu hylkii vettä. Puuta ei tarvitse silloin kemiallisesti stabiloida. Tekniikka on ollut japanilaisessa puukäsityössä käytössä satoja vuosia. Veitset ovat hyvin pitkälle luonnonmukaisia

Wasken veitset osaksi suomalaista käsityöperinnettä

Wasken veitsiä valmistava veitsiseppä Mikael Vaskelainen on aiemmin myynyt mittatilausveitsiä lähinnä suoramyyntinä kansainvälisille markkinoille, missä markkinat kalliille custom-veitsille ovat suuremmat. Japanilaisesta perinneteräksestä tamahaganesta tai wootz-upokasteräksestä käsinvalmistetut veitset ovat maailmalla useiden tuhansien eurojen arvoisia himoittuja keräilytuotteita. Esimerkiksi saksalaisvalmisteinen wootz-veitsi, jonka kahvassa oli käytetty Kaaban mustalle kivelle johtavan portaikon kaidepuuta myytiin Dubailaisessa verkkokaupassa 7000€ hinnalla. Tarinoilla on hintansa.

Suomalainen osaaminen tunnustetaan maailmalla, sillä Japanin ulkopuolella Suomi on ainut maa missä valmistetaan japanilaisten hyväksymillä kriteereillä tamahaganea. Samoin Suomessa tuotetaan pieniä määriä wootz-terästä, joka toimi Game of Thrones -sarjassa esikuvana  mystiselle ‘Valyrian Steel’ -metallille. Mikael Vaskelainen valmistaa custom-veitsiä myös näistä materiaaleista. 

“Sen lisäksi että Waske haluaa tuoda huippulaadukkaat käsinvalmistetut veitset suomalaisen kuluttajan ulottuville, olemme myös huolissamme suomalaisen käsityöosaamisen tilasta”, Mikael Vaskelainen kertoo. “Tarkoituksenamme on luoda Tehdassaareen käsityöalan työpaikkoja, jossa käsityöläiset pääsevät harjoittamaan taitojaan tasolla jolle suomalainen käsityökoulutus ei yllä. Ilman riittävän haastavaa oppimisympäristöä suomalainen käsityöosaaminen on vaarassa jäädä perinneseppien pieniin pajoihin turistien ihmeteltäväksi” Vaskelainen jatkaa. 

Wasken paja osana Tehdassaarta

Waske Oy:n paja sijaitsee Nokian Tehdassaaressa, missä on meneillään massiivinen kehityshanke kiertotalousrakennuttaja Cireco Finlandin johdolla. Cireco on kiertotalouden edelläkävijä ja suunnannäyttäjä Suomessa. Waskella on oman tuotantonsa lisäksi myös rooli saaren kehityksessä. Wasken materiaaliosaaminen on hyödyksi monissa saaren hankkeissa. “Waske on osallistunut moniin saaren pienempiin projekteihin. Olemme muun muassa valmistaneet japanilaista polttopinnoitettua yakisugi-laudoitusta Nokianvirtaan rakenteilla oleviin kelluviin taloihin ja osallistuneet kesäteatterin katsomoiden rakentamiseen. Kesän aikana olemme päässeet aloittamaan omaa tuotantoa Saaren tiloissamme ja puitteet toiminnalle ovat kyllä loistavat. Ensimmäiset Saaressa valmistetut veitset ovat lähdössä jälleenmyyjille.” kuvailee Mikael Vaskelainen. 

Nokian Tehdassaari on huikea suomalaista teollisuushistoriaa henkivä miljöö, josta ollaan rakentamassa Pirkanmaalle uutta vetonaulaa jolla on potentiaalia kasvaa Fiskarsin veroiseksi käsityö- ja tapahtumakeskukseksi kiertotalouden ehdoilla. Saaressa sijaitsee Nokia-yhtymän entinen pääkonttori vanhassa Birger Federleyn suunnittelemassa jugend-linnassa jolle myös on suunnitteilla uutta käyttöä.  Nokian vanhoissa tehdassaleissa on tarjolla muuntojoustavaa tilaa lähes minkä tahansa kokoisiin tapahtumiin. Jäämme kiinnostuneina seuraamaan Tehdassaaren kasvua.

Perjantaina 26.8. Tehdassaaressa järjestetään Aika tyylikäs -tapahtuma, johon kelloalan toimijoiden lisäksi osallistuu joitakin Tehdassaaren yrittäjiä. Myös Waske osallistuu vanhaan puusepänverstaaseen rakennetussa galleriassa järjestettävään tilaisuuteen ja tuo luksusluokan terävyyden osallistujien ulottuville Aika tyylikkäästi.

Wasken veitsien jälleenmyyjänä toimi hiomakivi.fi verkkokauppa ja tilausveitsistä kiinnostuneet voivat lähestyä seppää Wasken Facebook-sivujen kautta. 

Lue lisää