Mikimoto – Helmien vuosisatainen eleganssi

Mikimoto on japanilainen korubrändi, jonka reitti maailman korumaailman huipulle on hieman perinteestä poikkeava. Timanttien sijaan Kokichi Mikimoton perustama yritys valloittaa maailmaa helmikoruillaan.

Nykyisin globaalilla Mikimoto-helmikorubrändillä on vahva tausta helmikoruissa, sillä sen perustaja Kokichi Mikimoto kehitti ensimmäisenä maailmassa helmenviljelyn tekniikan teolliselle tasolle 1800-luvun lopussa ja loi perustan nykyiselle helmiteollisuudelle.

Mikimoto-helmiä myymälän ikkunassa
Mikimoto on nykyisin lähes synonyymi huippuluokkaisille helmikoruille.

Helmien suuri kysyntä oli saattanut niitä muodostavat simpukat uhanalaisiksi, joten Mikimoton innovaatio saattoi jopa pelastaa helmikorut myös nykyajan luksuksen ystävien käyttöön.

Helmenkalastuksesta teolliseen viljelyyn

Helmiä käytettiin korumateriaalina oli 1800-luvun lopussa huomattavasti nykyistä enemmän. Helmet olivat harvinaisia ja jokainen yksilö oli käsin sukellettu riutoilla asuvista helmisimpukoista. Työ oli vaarallista ja raskasta, sillä paineilmalaitteet olivat joko alkeellisia tai helmet sukellettiin ilman laitteita.

japanilainen ama-helmenkalastaja
Japanissa perinteistä helmenkalastusta harjoitetaan edelleen, joskaan ei kaupallisesti merkittävissä määrin.

Teollistumisen ajan tuoma varallisuus nosti kuitenkin helmien kysyntää, jota perinteinen helmenkalastus ei pystynyt täyttämään. Raskas kysyntä myös uhkasi simpukoiden kantaa sukupuutolla. Aika vaati teollistumista myös helmien osalta.

Historiaan lisänimellä “Helmikuningas” jäänyt Kokichi Mikimoto viehättyi helmistä jo pikkupoikana nähdessään helmenkalastajien purkavan lastiaan Isen satamassa. Hänen perheellään oli Isessä nuudeliravintola, jossa Kokichi työskenteli jo pikkupoikana. Helmet kuitenkin kiehtoivat pojan mieltä nuudeleita enemmän.

Suosittelemme

helmen viljelyä vanhalla tekniikalla
Kokichi Mikimoto onnistui ensimmäisenä viljelemään helmiä asettamalla pienen vierasesineen osterin sisälle.

Varsinaisen kipinän elämäntyölleen Mikimoto sai kuitenkin 20-vuotiaana helminäyttelyssä, kun hän huomasi luonnonhelmissä olevan paljon epämuotoisia ja virheellisiä helmiä. Vuosi oli 1878 ja Kokichi Mikimoto päätti omistaa elämänsä täydellisen helmen luomiseen.

Vaikka ensimmäiset yritykset helmien keinotekoiseen viljelyyn ulottuvat jo 1200-luvulle, kun kiinalaiset munkit koettivat päällystää pieniä buddhapatsaita helmiäisellä, varsinaisia onnistumisia suuressa mittakaavassa ei ollut onnistuttu tekemään.

Mikimoton korut säteilevät perinteistä eleganssia.

Tekniikkaa tutki useampikin aikalainen, mutta Kokichi kehitteli muiden tekniikoita eteenpäin ja ensimmäiset pyöreät viljellyt helmet onnistui viljelemään Kokichi Mikimoto vuonna 1893.

Helmien viljely ja Mikimoton perintö

Helmiä viljellään asettamalla helmiä tuottavan simpukan tai osterin sisään pieni vierasesine, jonka jälkeen se palautetaan takaisin veteen. Esine hiertää nilviäistä siinä määrin että simpukka alkaa kehittää helmiäistä sen ympärille. Tuon siemenen ympärille kasvaa vuosien aikana helmi.

Kokichi Mikimoto ei koskaan lakannut etsimästä täydellistä helmeä. Hän kehitti ja hienosääti vuosien ajan ydinasettelun tekniikkaa ja pystyi paremmin hallitsemaan syntyvän helmen muotoa. Hänen yrityksensä myös panosti kilpailijoita enemmän simpukoiden valintaan ja niiden hoitoon helmenviljelyn aikana. Hän myös panosti laadunvalvontaan prosessin kaikissa vaiheissa. Mikimoton helmien laatu oli alusta asti kilpailijoitaan parempi.

helmenviljelyä modernilla menetelmällä
Moderni helmenviljely yhdistää tieteen ja käsityön.

Nykyisin helmiä muodostavien ostereiden käsittely on tarkkuutta vaativaa käsityötä, joka ottaa huomioon myös eläinten hyvinvoinnin. Yksi merkittäviä Mikimoton saavutuksia helmenviljelyn ohessa on juuri simpukoiden elinympäristöstä ja niiden hyvinvoinnista huolehtiminen. 

Mikimoto tuli tunnetuksi ensimmäisenä Akoya-helmistään. Akoya-helmet ovat perinteisiä japanilaisia merivesihelmiä, jotka kasvatetaan kasvatetaan Pinctada fucata martensii -merivesisimpukassa, jota esiintyy pääasiassa Japanin vesillä.

Helmenviljelyä Japanin Shimassa
Helmenviljelyä Japanin Shimassa. Ostereista huolehditaan vuosien ajan niiden muodostaessa luksusta sisälleen.

Akoya-helmet ovat kuuluisia äärimmäisen hienosta kiillostaan, sileästä pinnastaan ja pyöreästä muodostaan. Ne ovat yleensä pienempiä kuin muut helmet, tyypillisesti 2-11 millimetriä halkaisijaltaan. Akoya-helmiä pidetään usein helmien standardina, johon muita helmiä verrataan.

Mikimoto – Helmikuninkaan nousu

Mikimoton viljelemillä helmillä oli kuitenkin hidas alkutaival, sillä japanilaisia oli vaikea saada hyväksymään viljeltyjä helmiä. Ensimmäiset vuodet läpimurron jälkeen Mikimoto joutui esittelemään tekniikkaansa ja helmiään laajalti ympäri Japania.

Suosio vähitellen kuitenkin alkoi kasvaa ja vielä ennen vuosisadan vaihdetta Kokichi Mikimoto perusti Tokion trendikkäälle Ginzan ostosalueelle helmikaupan, jossa sellainen sijaitsee edelleen.

Mikimoto Pearl Companyn pääkonttori
Myös Mikimoton pääkonttori sijaitsee edelleen Tokion Ginzalla.

Mikimoto ei kuitenkaan ollut ainut Japanissa helmiä viljelly toimija ja Euroopan markkinoiden ollessa maailmansodista sekaisin, Japanissa koettiin 1930-luvulla helmien hinnan romahdus. Markkinoiden täyttyessä heikkolaatuisilla viljellyillä helmillä, niiden arvo laski. Julkisuustempauksena Kokichi Mikimoto tuhosi polttamalla tonneittain heikkolaatuisia helmiä ja sinetöi maineen ainoastaan huippulaatuisia helmiä myyvänä yrityksenä. 

Toisen maailmansodan jälkeen Mikimoto saavutti kansainvälistä suosiota ja laajensi nopeasti verkostoaan maailmalle. Yritys avasi myymälät Pariisiin, New York Cityyn, Chicagoon, Bostoniin, Los Angelesiin, San Franciscoon, Shanghaihin ja Bombayhyn, sinetöiden Mikimoton maineen maailman arvostetuimpana helmikorubrändinä vielä ennen perustajansa kuolemaa vuonna 1954.

Mikimoton myymälä
Mikimoto on ansaitusti lunastanut paikkansa maailman suurten korubrändien joukossa.

Vuodesta 1924 lähtien Mikimoto on toiminut Japanin keisariperheen korusuunnittelijana. Mikimoton viljelemistä viljelemistä helmistä valmistetut korut ovat koristaneet niin kuninkaallisten kuin julkisuuden kirkkaimpia tähtiä Jacqueline Kennydystä Marilyn Monroeen.

Nykyisin Mikimotolla on jälleenmyyjiä ympäri maailmaa ja sen helmet kiinnostavat asiakkaita ympäri maailmaa kasvavassa määrin. Suomessa parhaiten Mikimoton helmiin pääsee tutustumaan Lindroos Kämp Gallerian myymälässä.

Kokichi Mikimoton perintö

Mikimoto on nykyään lähes synonyymi korkealaatuisille helmille. Kokichi Mikimoton aloittama pitkäjännitteinen kehitystyö ja määrätietoisen innovatiivinen suhtautuminen on säilyttänyt edelläkävijän aseman ja vahvistanut Mikimoton roolia maailman johtavana helmikorubrändinä.

Kokichi Mikimoto on palkittiin niin elinaikanaan kuin postuumistikin Japanin korkeimmilla kunniamerkeillä. Kirjeessään keksijä Thomas Edison arvosti Mikimoton saavutukset omiaan korkeammalle ja vuonna 1985 Japani julisti hänet yhdeksi Japanin kymmestä suuresta keksijästä.

Kokichi Mikimoton patsas
Kokichi Mikimoton patsas Toban Bentenjimalla, joka nykyisin tunnetaan myös nimellä ‘Helmisaari’.

Mikimoton alkuperäiset menetelmät ja omistautuminen täydellisten helmien luomiseen ovat inspiroineet ja muovanneet koko helmiteollisuutta. Nykyisin, kun ympäristötietoisuus ja kestävän kehityksen merkitys ovat korostuneet, Mikimoto edustaa eettistä ja kestävää lähestymistapaa helmien tuotantoon.

Terveet meriympäristöt ovat välttämättömiä laadukkaiden helmien tuotannossa, joten yritys panostaa reilulla kädellä meriekosysteemien suojeluun ja on myös sitoutunut kouluttamaan sekä työntekijöitään että asiakkaitaan helmien ja ympäristön suojelun merkityksestä.

Mikimoto helmet
Mikimoton helmet edustavat korkeinta mahdollista laatua perinteisten helmikorujen keskuudessa.

Mikimoto on myös innovaattori korumuotoilussa. Yhdistämällä perinteiset helmet moderneihin designeihin, Mikimoto pysyy trendien eturintamassa ja vetoaa sekä perinteiseen että nykyaikaiseen makuun.

Laboratoriotimanttien nousun myötä timanttien arvostus on laskenut ja helmet elävät uutta renessanssia. Eettisesti kestävät ja luonnonmukaiset helmet kiinnostavat nyt enemmän kuin koskaan. Forbes-lehden mukaan helmikorujen kauppa on ohittanut timanttikaupan kasvun yli 10:llä prosenttiyksiköllä ja kasvun ennustetaan jatkuvan. Mikimoto on tuon uuden aallon harjalla. 

Mikimoto helmikoru
Mikimoton helmikorut ovat ajattomia kannanottoja uudistuvan luksuksen puolesta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että yli vuosisata sitten nuoren miehen intohimosta ponnistanut yritys on kasvanut helmikorujen ikoniksi joka kannattelee koko helmialaa maailmanlaajuisesti ja sen voidaan katsoa jopa pelastaneen helmikorut historian unohdukselta. 

Mikimoton perintö ja historia, jossa yhdistyy innovatiivisuus, käsityötaito ja ylellisyys on ainutlaatuinen luksuksen historiassa ja tulevaisuus näyttää merten jalokiven osalta valoisalta.

Lue lisää