Kahta en vaihda – toinen on sähkösavustin ja toinen…

Suomi ja kesä, tästä tulee väkisin mieleen grillaaminen. Valinnanvaraa löytyy pallogrilleistä kaasugrilleihin ja nokkelimmat rakentavat oman grillinsä itse. Tänä kesänä laajensin tajuntaani vivahdekkaampien makujen maailmaan kun sain Grillikauppa.comista testiin heidän laajasti markkinoiman sähkösavustimen.

Grillikauppa.comin sähkösavustin

Päädyin Grillikauppa.comin perusmalliin ensisijaisesti helppokäyttöisyyden ja kokonsa puolesta, eikä ulkonäkökään hullumpi ole. Tarjolla olisi ollut myös kaappimallisia savustimia elektronisella ohjauksella, jolla voi säätää lämpötilaa suoraan ohjauspaneelista. Itselleni ruoanlaitto on kuitenkin hetkeen tarttumista, joten perusmalli oli luontevin valinta.

Grillikauppa.comin sähkösavustin koottuna.
Grillikauppa.comin sähkösavustin koottuna.

Sähkösavustin tuli pahvilaatikossa osissa ja sen kokoaminen oli simppelin ohjeen avulla nopeasti tehty. Vaikeusastetta nostin kokoamalla grilliä touhukkaan pikkupojan kanssa terassilla, joten ruuveista ja muttereista sain pitää tosissani huolta. 🙂 Vartti siinä meni ja ihailimme pojan kanssa tuliterää sähkösavustinta.

Savustimeen sopivaa haketta teimme oksasilppurilla.
Savustimeen sopivaa haketta teimme oksasilppurilla.

Ennen kokkailuja pidin savustinta päällä puolisen tuntia, jotta sain mahdolliset epäpuhtaudet poltettua. Tätä suositeltiin myös käyttöohjeessa. Tämän jälkeen teimme appiukon kanssa oksasilppurilla oman metsän oksista sopivaa puuhaketta savustamista varten.

Itsetehtyjä savustushakkeita.
Itsetehtyjä savustushakkeita.

En tiedä menikö tämä vaihe hifistelyn puolelle, kun meillä oli pian hakelaatikkoja käden jokaiselle sormelle; kuivaa leppää, tuoretta leppää, kuivaa katajaa, kuivaa koivua ja tuoretta koivua.

Savustamisen makuun pääsee myös valmishakkeilla, joita voi ostaa kaupoista ja jollainen tulee Grillikauppa.comin savustimen mukana.

Ruokaa perheelle

Sähkösavustimelle oli selkeä funktio; sillä tulisin ruokkimaan monta kertaa perheeni kesän ja syksyn aikana. Vaimoni oli jossain vaiheessa hieman ihmeissään, kun savustin kokeen vuoksi kaikkea; kalaa, kanaa, lihaa, makkaraa, you name it. Makkaroiden savustamisen kohdalla meni kuulemma raja, jota ei tarvitse ylittää. Tätä mielenpurkausta vähän ihmettelin, sillä kyseessähän oli vasta viikon kahdeksas savustettu ateria. 😀

Suosittelemme

Savustettu kassler maistui taivaallisen hyvältä.
Savustettu kassler maistui taivaallisen hyvältä.

Savustaminen on taitolaji, jonka oppii nopeasti. Ekalla kerralla tein perusvirheen ja laitoin liikaa haketta. Grillikylki oli niin tunkkaisen savuista, että sen rinnalla ylämaan single maltit olivat pillimehua. Seuraavalla kerralla laitoin haketta maltillisemmin, eri seoksella tietysti kun oli hakkeissa vara mistä valita, ja lopputulos oli lempeämpi. Savu täydensi hyvin lihan omaa makua ja se ei kaivannut kylkeen muuta kuin vähän perunoita ja salaattia.

Näin kesän lopulla suunnitelmissa on vielä rapujen savustaminen.

Onko sähkösavustin jokamiehen vempele?

On, ehdottomasti on. Ruoan valmistaminen on helppoa ja kunhan ruokaa ei polta, on valmistustapa myös terveellisemmästä päästä kun kypsentämiseen ei tarvita rasvaa. Tällöin voi keskittyä ruoan maustamiseen vaikka erilaisin yrtein.

Ruotokammoiselle kalanystävälle savustin on taivaan lahja, sillä savustettu kala on paitsi hyvää myös helppo putsata ruodoista.

Savustettu kanankoipi sai kauniin karamellisoituneen pinnan.
Savustettu kanankoipi sai kauniin karamellisoituneen pinnan.

Lämpötilan hallinta on yksinkertaista, eli se tapahtuu avaamalla välillä savustimen luukkua tai ottamalla savustin hetkeksi pois päältä. Jälkimmäistä varten viritin savustimeen vaijerillisen digitaalisen lämpömittarin, jonka pään työnsin savustimen sisään mahdollisimman kauas vastuksesta. Asetin mittarille hälytysrajan, jonka piipatessa otin savustimen pois päältä hetkeksi jatkojohdon virtakytkimestä.

Ja kuten jutusta voi päätellä, toinen mitä en vaihda on perhe. 🙂

Lue lisää