Ainutlaatuista tyyliä minikoossa – tässä Rolls-Roycen pienoismallissa on jopa valaistu sisäkatto ja sähköisesti piiloon menevä nokkakoriste

Lediteknologian kehittymisen myötä pienoismallinrakentajillakin on aivan uudenlaiset mahdollisuudet lisätä luomuksiinsa realistisen oloisia valoja. Yksi alan guruista on Modell-Lichtsysteme-nimellä toimiva Jakob Michel, jonka uusin luomus vetää kokeneenkin mallinrakentajan lähes sanattomaksi.

Michel on käyttänyt projektinsa lähtökohtana Kyoshon valmistamaa Rolls-Royce Phantom Coupéa mittakaavassa 1:18. Tämä tarkoittaa sitä, että oikeassa elämässä reilun 5,6 metrin mittaisen Rollsin pienennös on noin 31 senttiä pitkä. Kyoshon arvokkaammat mallit tunnetaan hienoista yksityiskohdistaan, ja tämä koskee myös Phantomia. Realistisesti aukeavien kaappariovien, avautuvan konepellin ja kaksiosaisen takaluukun kannen lisäksi pienoismallista löytyvät esimerkiksi aukeava hansikaslokero ja keskikyynärnoja, etulokasuojien sisältä ponnahtavat sateenvarjot sekä tavaratilasta esiin taittuva piknikpöytä.

Ne eivät ole kuitenkaan mitään verrattuna Jakob Michelin tekemiin lisäyksiin. Oikean Rollsin Emily-keulakoriste menee sähköisesti piiloon maskin sisään, joten myös pienoismalliin on rakennettu tämä yksityiskohta. Kaiken huipuksi nokkakoristeen aukon suojaksi liukuu jopa pienenpieni suojalevy täysin automaattisesti oikean auton tapaan. Lisäksi nokkakoriste on valaistu, koska tämän varusteen pystyi ruksimaan myös 1:1-kokoiseen Phantomiin.

Oikean Rollsin herkkuihin kuuluu ledeillä toteutettu ”tähtitaivas” sisäkatossa. Se on tietenkin toteutettu myös pienoismalliin poraamalla kattoverhoilu täyteen minikokoisia reikiä. Mallista löytyvät kaikki muutkin aidon asian sisä- sekä mittarivalot, ja keskellä kojelautaa komeilee toimiva näyttö. Se pystyy toistamaan ohjelmoitujen tekstien lisäksi miniatyyrikokoisen Rolls-Roycen logon.

Luonnollisesti kaikki ulkokuoren valotkin vastaavat oikeaa autoa, ja tässä tapauksessa esikuvaksi on valittu Phantom Coupén jenkkiversion valaistus. Pienoismallista löytyvät niin vilkut kuin ajovalotkin, ja tuplaksenoneita jäljittelevät ledit saa säädettyä sekä lyhyille että pitkille valoille. Kaikki tämä on saatu integroitua malliin täysin näkymättömästi. Yksityiskohtainen moottoritilakin näyttäisi olevan ennallaan, vaikka sinne on todellisuudessa piilotettu virtaa antava paristo.

Jakob Michelin uskomaton luomus tuntuu olevan varsin tukevaa tekoa, koska malli tuntuu kestävän ongelmitta pudottamisen toimivan jousituksensa varaan. Herkkuihin kuuluu myös räätälintyönä tehty jalusta, johon miniatyyri-Rollsin saa kiinnitettyä. Michel tekee tilaustyönä toimivia valoja ja muita yksityiskohtia muihinkin pienoismalleihin, mutta nyt nettiin putkahtanut Phantom lienee upein miehen tähänastisista tuotoksista. Mallin rakentaminen on vaatinut sen verran työtunteja, että se lienee myös hintansa puolesta todellinen pienoismallien Rolls-Royce.

Suosittelemme

Lue lisää