Maailman nopein traktori on tässä – brittiläinen JCB Fastrac Two ylsi lähes 250 km/h:n huippuihin

Nopeusennätyksiä on tehtailtu mitä mielikuvituksellisimmilla laitteilla pyörillä liikkuvista taloista ruohonleikkureihin. Luonnollisesti traktorikaan ei voi puuttua joukosta. Tässä lajissa on viime aikoina kunnostautunut brittiläinen traktorivalmistaja JCB. Entinen kilpamoottoripyöräilijä Guy Martin ylsi JCB:n Fastrac-mallin pohjalta tehdyllä erikoisvalmisteella 103,6 mph:n (166,7 km/h) nopeuteen kesäkuussa, mutta tämä tulos ei vielä riittänyt traktorifirmalle.

Niinpä JCB kääri hihansa ja rakensi vielä radikaalimman laitteen, joka pohjautuu edelleen löysästi firman Fastrac-malliin. Jo lähtökohdassa on täysi jousitus sekä edessä että takana, mikä luo tavallista traktoria paremmat lähtökohdat vakaaseen kulkuun asfaltilla. Tähän yhtymäkohdat sitten käytännössä päättyvätkin, koska ennätystraktori on aivan oma lukunsa.

Laitetta vauhdittaa pitkälle modifioitu JCB:n 7,2-litrainen Dieselmax-kuutosnakuttaja. Huipputeho kirjataan peräti 1030 hevosvoiman lukemaan, kun taas maksimivääntöä riittää yli 2500 newtonmetrin edestä. Vakiomoottoriin verrattuna turbo on paljon isompi, ja se ahtaa parhaimmillaan viiden baarin paineella. Lisäksi ennätystraktorissa on sähköstä voimansa saava kompressoriahdin, joka pitää turbon liikkeessä pienillä kierroksilla. Voimanlähteessä on myös vesiruiskutus ja jäätankeilla toteutettu ahtoilman jäähdytys, jonka tehtävänä on viilentää ilmaa 50 celsius-asteen verran. Lisäksi pakosarjaa on muokattu vapaammin virtaavaksi.

Koriakin on madallettu, ja se on saanut Williams Advanced Engineeringin kehittämän aerodynamiikkasarjan. Muutosten listalle lukeutuu myös ZF:n käsialaa oleva kuusivaihteinen kuorma-autokäyttöön tarkoitettu manuaalilaatikko, jossa on perinteinen H-kaavio. Kaikki tämä vaiva ei mennyt hukkaan, koska Fastrac Twoksi nimetty luomus ylsi lokakuun lopulla aivan eri tason lukemiin edeltäjäänsä verrattuna.

Suosittelemme

Elvingtonin lentokentällä 23.10. järjestetty ennätysyritys päättyi siihen, että kahteen eri suuntaan ajetun vedon keskinopeudeksi kellotettiin tarkalleen 135,191 mph, eli vajaat 218 kilometriä tunnissa. Absoluuttiseksi huippunopeudeksi mitattiin puolestaan huimat 153,771 mph, eli yli 247 km/h. Kaiken tämän jälkeen on pakko kuitenkin kysyä, että kuinkahan ennätystraktori mahtaisi pärjätä peltotöissä.

Lue lisää