Sähköauton valinta matka-ajoon

Aiemmassa jutussa kävin läpi kaksi sähköauton kulutukseen eniten vaikuttavaa tekijää: ajoneuvon massan ja ilmanvastuksen. Matka-ajossa näistä jälkimmäinen nousee suurempaan rooliin, mutta pieni ilmanvastus ei yksinään tarkoita hyvää matka-autoa. Tässä jutussa käydään läpi mitä muuta kannattaa miettiä valittaessa sähköautoa pääasiassa matka-ajoon.

Matka-ajolla tarkoitan tässä artikkelissa tavanomaista, nopeusrajoituksien mukaan tapahtuvaa matkantekoa 80-120 km/h nopeuksilla. Sen lisäksi sivutaan korkeampiakin nopeuksia esimerkiksi Euroopan reissuilla, jos ajaa vain kotimaassa ei tällä tietenkään ole väliä. Rekkojen peesailut ja hypermailaus jätetään omiin artikkeleihinsa, koska tavallinen sähköautonkäyttäjä tuskin haluaa tuplata matka-aikoja.

Automallin uutuus ei tarkoita matkantekokyvykkyyden suhteen oikeastaan mitään. Monesta uudesta sähkäristä löytyy jokin häiritsevä tekijä, joka hankaloittaa matka-ajoa. Joissain autoissa sanomista on enemmänkin – valitsisin milloin tahansa Euroopan reissulle mieluummin vuosimallin 2013 Tesla Model S 85:n kuin tämänvuotisen Lexus UX 300e:n!

Jokamies - Teslalla Madridiin #13 - Edsbruk Supercharger
Kohta kymmenen vuoden malli-ikään ehtinyt Tesla Model S 85 on edelleen kohtuuhyvä matkakumppani, vaikkei uusimpien kyydissä enää pysykään. Pieni ilmanvastus ja oikein ajoitettu lataaminen auttavat. KUVA: Joose Luukkanen

Ilmanvastus

Ilmanvastusta käsiteltiin laajemmin edellisessä artikkelissa, joka kannattaa lukaista tässä vaiheessa jos sitä ei ole vielä tehnyt. Yhteenvetona todettakoon, että erot ovat suuria vaihteluvälin ollessa 0,5-0,9 (CdA). Esimerkiksi Volvo XC40 Rechargen ilmanvastus on 70% suurempi kuin Tesla Model 3:n (0,87 vs. 0,51) ja tämä näkyy myös käytännössä noin 50% kulutuserona moottoritiellä (20 kWh/100km vs. 30 kWh/100 km). Suomeksi pikkuakkuinen Model 3 SR+ menee moottoritiellä käytännössä yhtä pitkälle kuin Volvo, vaikka jälkimmäisen akku on 50% suurempi.

Ilmanvastuksessa puhuttaessa pitää muistaa, että pelkkä markkinoinnissa yleinen ilmanvastuskerroin ei kerro koko totuutta. Ilmanvastuskerroin pitää kertoa auton otsapinta-alalla, jotta saadaan autojen välillä vertailukelpoinen ilmanvastus. Otsapinta-alaa ei yleensä kerrota, esimerkiksi Hyundai Konan arvoa en mistään luotettavasti kyennys saamaan, jolloin CdA -arvokin on pelkkä arvio.

Tyyliniekka - Sähköauton kulutus - Ilmanvastus
Sähköautojen ilmanvastuksia listattuna pienistä suurimpaan. Keulilla mennyt suuruus GM EV1, nykyinen parhaimmisto pyörii 0,5-0,55 haarukassa. Mitä suuremmilla nopeuksilla ajaa, sen tärkeämmäksi nousee autovalinta listan huipulta. Datan on kerännyt pääosin Jari Sulkanen, pienet lisäykset, muotoilu ja kaikki virheet Joose Luukkanen.

Akun koko ja jännite

Ilmanvastuksen noustessa päärooliin kulutus nousee kaikilla sähköautoilla. Moottoritienopeuksissa pääsee alle 20 kWh/100 km kulutuksen ainoastaan parhailla autoilla optimioloissa. Kun kulutus on suuri, tarkoittaa pieni akku väistämättä lyhyitä ajomatkoja latausten välillä.

Suosittelemme

Pienen normikulutuksen kaupunkiautot eivät suurilla nopeuksilla pääse lähellekään normikulutusta. Esimerkiksi VW-tripletin Mii/e-Up/Citigo kori ei ole aerodynaamisimmasta päästä, jolloin ilmanvastus nousee kokonaisuutena suuremmaksi kuin isossa, mutta sulavassa Tesla Model X:ssä. Moottoritiellä kolmikon kulutus nousee yli 20 kWh/100km tasoon, jolloin täysi akku riittää 100-150 km ajoon kelistä riippuen.

Seat Mii
Seat Mii ei ole moottoritiellä yhtä nuuka kuin kaupungissa. Kulmikas muoto ei ole ilmanvastuksen kannalta optimaalinen. KUVA: Joose Luukkanen

Muillakin pikkuakkuisilla (alle 40 kWh akku) sähköautoilla tilanne on sama: lataamaan pitää pysähtyä usein. Edes erittäin nuuka Ioniq 28 kW akulla on tekemättömän paikan edessä akun kestäessä moottoritieajossa vain reilun 100 km kerrallaan. Jos haluaa ajaa valtateiden rajoitusnopeudella (100/120) ja edetä nopeasti, ei pikkuakkuinen ole yleensä järkevä valinta. Pikkuakku sopii moottoritien sijaan maisemareiteille ja kiireettömään menoon.

Akkukoko korreloi suoraan myös lataustehon kanssa. Akku koostuu akkukennoista, joita on pienessä akussa vähän ja isossa paljon. Kun yksi akkukenno kykenee vastaanottamaan vain tietyn määrän virtaa, tarkoittaa tämä suuremman määrän kennoja kykenevän vastaanottamaan enemmän virtaa kuin pieni määrä kennoja. Suomeksi mitä suurempi akku, sen suurempi latausteho on.

Tyyliniekka Taycan koeajo - etukulma
Porsche Taycan on erinomainen matkakumppani, mutta hinta vie sen useimpien ulottumattomiin. Rahalla saa ja Taycanilla pääsee. KUVA: Joose Luukkanen

Tehon ollessa virran ja akun jännitteen tulo (P = U x I), saavat Porsche Taycan ja Hyundai Ioniq 5 etua korkeasta 800 voltin akkujännitteestä. Kun sähköauton akun jännite on yleensä 400 volttia, mahdollistaa kaksinkertainen jännite kaksinkertaisen lataustehon samoilla lämpöhäviöillä. Sekä Ioniq 5 että Taycan lataavat erittäin suurella teholla, ja 800 voltin järjestelmää voikin pitää yhtenä nopean matka-auton tuntomerkkinä.

Akun jäähdytys

Akun lämpötilanhallinta nousee tärkeään rooliin ajomatkan kasvaessa. Pikalatauksessa 100-250 kW teholla syntyy ison sähkökiukaan verran hukkalämpöä, joka täytyy johtaa pois akusta. Helteellä HPC:llä lataantuva sähköauto pitää ääntä kuin lentoonlähtevä jumbojetti!

Liian kuuma akku vaurioituu, joten useimmissa sähköautoissa on aktiivinen akun jäähdytys. Mikäli jäähdytys puuttuu kokonaan, auto rajoittaa akun purku- ja latausvirtoja lämpötilan noustessa. Suomeksi tämä tarkoittaa pikalatauksen hidastumista ja tehorajoitusta.

Akun kemialliset reaktiot tuottavat lämpöä sekä ladatessa, että purkaessa akkua. Pikalataamisen lisäksi myös moottoritieajo tai rivakat kiihdytykset talla pohjassa lämmittävät akkua. Mikäli auto kuluttaa moottoritiellä 130 km/h nopeudessa 30 kWh/100km, se tarkoittaa akun purkamista 39 kW teholla – eli lämpenemisen puolesta ajo vastaa lähes pikalatausta! Mikäli aktiivista akun jäähdytystä ei ole, jo tavallinen 200 km moottoritieajo kesäkelissä kuumentaa akun lukemiin, joissa akunhallintajärjestelmän on pakko rajoittaa lataustehoa tai purkuvirtaa.

Nissan Leaf
Nissan Leaf ei sovi matka-autoksi, jos haluaa liikkua normaaleilla rajoitusnopeuksilla. Sekä kuvan vanhasta mallista, että faceliftlefasta uupuu akun jäähdytys. KUVA: Nissan

Niin sanotusta #rapidgate -ongelmasta kärsii esimerkiksi Nissan Leaf, jolla ei voi ajaa kovinkaan pitkään tavanomaista matka-ajoa 100/120 nopeuksilla kesällä. Helteellä jo 100 km moottoritietä kuumentaa akun niin, ettei pikalataus enää onnistu. Käytännössä pidemmällä matkalla on pakko ajaa pienempiä 60/80-teitä ja jäähdytellä akkua ennen latauksen aloittamista. Leaf ei sovi hätähousuille.

Muita yleisiä sähköautoja, joista akun jäähdytys puuttuu ovat esim. VW-konsernin e-Up/Mii/Citigo ja e-Golf, sekä Lexuksen ensimmäinen täyssähköauto UX 300e. Kun akku on pieni ja jäähdytys puuttuu, tulee näilläkin peleillä matka-ajosta hankalaa 100/120 -nopeuksilla. En suosittele sähköautoa ilman akun jäähdytystä kenellekään, joka haluaa ajaa normaalinopeuksilla (80-120) valtateitä.

lexus-ux-300e
Toyotan avaus sähköautopuolella ei vakuuta. Lexus UX 300e ei sovellu edes satunnaiseen matka-ajoon. KUVA: Lexus

Latausverkosto

Omalle autolle sopivien laturien saatavuus on tärkeä seikka. Tehokkaita, 150-350 kW lataustehoon kykeneviä HPC-latureita rakennetaan vauhdilla lisää, joten suurimmalla osalla autoja hommat ovat hyvin hanskassa. Kunhan autosta löytyy CCS-liitin, niin virtaa kyllä löytyy pääteiden varsilta.

Muutamassa sähköautomallissa, käytännössä Nissan Leafissa ja hämmästyttävästi myös Lexuksen ensimmäisessä sähköautossa, on ainoastaan CHAdeMO-latausliitin. Japanilaisstandardin mukainen liitin on väistymässä, joten jatkossa näiden autojen lataaminen reissussa vaikeutuu. Myös latausteho rajoittuu 50 kW tehoon, koska nopeampaa standardia tukevia latureita ei Suomessa yksinkertaisesti ole – ja uskallan sanoa ettei tule. En voi suositella enää matka-ajoon hankittavan auton kohdalla luottamista pelkkään CHAdeMO-liittimeen.

Nissan Leafin latausportti ja CHAdeMO-liitin. Tekniikka väistyy Euroopassa CCS-standardin tieltä. Kuva: Nissan.

Teslan Supercharger-verkosto on edelleen merkittävä etu. Suomessa tilanne on hieman hankala johtuen rapistuvista V2-latureista, ja hitaasti yleistyvistä V3-latureista. Itse tulee Teslankin ratissa usein valittua jokin muu operaattori, mikäli HPC-laturi on vapaana, etenkin kun autossani ei ole ilmaisia Supercharger-latauksia.

Tesla Supercharger
Road Trip Eurooppaan onnistuu helpoimmin Teslalla. Käytännössä muita latureita kuin Supercharger-verkostoa ei tarvitse. Teslalla voit unohtaa eri maiden latausoperaattorien selvitysrumban ja vieraskielisten sovellusten asennuksen. KUVA: Joose Luukkanen

Euroopan reissulla Tesla sen sijaan tarkoittaa ylivoimaista ajamisen helppoutta. Superchargereita on niin paljon, ettei muita latureita oikeastaan edes tarvitse. Jos halua lähteä ex-tempore -reissulle Napoliin, niin ei muuta kuin kohde navigaattoriin ja auto hoitaa kaiken. Sovelluksia tai tägejä ei tarvita, Supercharger-asema tunnistaa auton ja maksu tulee perässä luottokortilta.

Muilla merkeillä on vaikeampaa ja ulkomaanmatkailu vaatii jonkin sortin harrastuneisuutta. Reissuun täytyy varautua kymmenillä eri maiden latauslätkillä ja sovelluksilla – tai maksaa autovalmistajan kortilla kalliita roaming-hintoja kuten matkapuheluista aikoinaan. Sopivien operaattorien listaus jääköön toisen jutun aiheeksi.

Ionityn osakasmerkeillä (Audi, BMW, Ford, Hyundai, MB, Porsche, VW) on saatavilla alennuspaketteja, jotka kannattaa aktivoida ennen reissua ainakin nopeasti lataavalla autolla liikkuessa. Myös Volvo tarjoaa erittäin iloisesti hinnoiteltua Ionitysähköä. Jostain syystä Ionityn kattavaa ja nopeaa verkostoa ei pääse kuitenkaan hyödyntämään Hyundain Ioniq 5:llä kuin maltaita maksamalla, koska maahantuoja ei ainakaan vielä tarjoa mitään latauspaketteja suomalaisille. Tämä vähentää intoa lähteä road tripille muuten pätevällä Hyundailla, koska sähkö maksaa rapsakat 0,79€/kWh listahinnalla ladatessa.

Latausnopeus

Reissussa akun lataaminen tulee eteen joka tapauksessa. Autosta ja kelistä riippuen ensimmäinen tauko on edessä 150-500 km päässä. Latauksen sujuvuudessa tulee isoja eroja.

Pelkkää huipputehoa ei kannata tuijottaa, sillä se ei kerro koko totuutta. Akkutekniikasta johtuen latausteho on aina suurin tyhjää akkua ladatessa, ja latausteho laskee akun täyttyessä. Voit hakea analogiaa marketin parkkipaikalta joulun alla: ensimmäinen auto löytää helposti paikkansa, mutta parkkialueen viimeistä ruutua etsivä mattimyöhäinen joutuu kiertelemään hetken aikaa. Samalla tavoin akun täyttyminen hidastuu loppua kohden, eli käytännössä reissussa kannattaa ladata niin tyhjää akkua kuin pystyy (ellei pysähdy joka tapauksessa, koska tauolla kannattaa aina ladata jos akku ei riitä perille saakka).

Latauskäyrät
Sähköautojen latausteho on suurimmillaan silloin, kun akku on tyhjä. Eri autojen latauskäyrissä on eroja, joten oman tai harkinnassa olevan auton latauskäytökseen kannattaa perehtyä. Optimaalisissa oloissa parhailla autoilla päästään yli 250 kW huipputehoon, jolloin energia 100 km ajamiseen saadaan viidessä minuutissa. Akun täyttyessä latausteho laskee, joten seuraavan 100 km lataaminen kestää reilusti pidempään. Jos ei itse kaipaa paussia, ei pikalaturilla kannata kykkiä kuin sen verran, että pääsee seuraavalle laturille. KUVA: Sähköautokirja / Desini

Monet uudet autot tykittävät jo yli 200 kW teholla tyhjää akkua, mutta latausteho laskee nopeasti. Esimerkiksi Tesla Model Y LR lataa parhaimmillaan yli 250 kW teholla (mutta vain V3 Superchargerilla), Porsche Taycan jopa 260 kW (vain Ionityllä), Hyundai Ioniq 5 sekin reilun 230 kW, Audi e-Tron 175 kW ja BMW ix3 150 kW teholla. Ensitesteissä isoakkuinen MB EQS vaikuttaa hurjalta menijältä, kun 200 kW tehoalue kattaa 5%-30% välin ja yli 100 kW latausteho jatkuu ohi 85% saakka!

Perustasoksi on muodostumassa 100-125 kW, johon pystyvät VW:n ID.3 ja ID.4, Volvo XC40, ja useimmat MB:n mallit – sekä 9 vuoden malli-ikään ehtinyt Tesla Model S 85. Hieman edullisimmassa autoissa jäädään 70-100 kW tasoon, joka on useimmille riittävä ainakin satunnaiseen matkantekoon.

Automallin uutuus ei takaa hyvää latausnopeutta. Esimerkiksi uusi Lexus UX 300e on suorastaan luokattoman huono latautuja, kun akku täyttyy maksimissaan 35 kW teholla. Kun akkukin on pieni (vain 50 kWh) on taukoja usein ja ne ovat pitkiä. Joissain autoissa latauskäytä taas on erikoisen mallinen, esimerkiksi Ford Mustang E-Machin latausteho romahtaa jo 80% kohdalla, mikä ei ole mukavaa jos laturilta kohteeseen päästäkseen tarvitaan 90% lataus.

KIA EV6
Yhytin lataustauolla Saksassa Kia EV6 -kaksikon ja kävin utelemassa tunnelmia. Kulutus autobahnalla on kuulemma erinomainen, mutta laturien kanssa kuulemma oli vielä ongelmia. Saksankielentaito ei riittänyt selventämään johtuivatko haasteet autosta, laturista vai jostain muusta. Suomeen ensimmäiset autot on luvattu vielä vuoden 2021 puolella. KUVA: Joose Luukkanen

Yhteenveto

Hyvän sähköisen reissukaverin kaava on:

pieni ilmanvastus + nopea lataus + iso akku

Kenties asiaa on kuitenkin helpompi lähestyä tiettyjen kynnyskysymysten kautta: mistä tunnistaa kehnon matka-auton?

 • Akun jäähdytys puuttuu → akku kuumenee eikä pikalataus onnistu (esim. Nissan Leaf, VW e-Golf, VW e-up sisarmalleineen, Lexus UX 300e)
 • Vain chademo-latausliitin → laturien löytäminen hankaloituu koko ajan (esim. Nissan Leaf, Lexus UX 300e)
 • Alle 70 kW latausteho → lataustauot venyvät turhan pitkiksi (useat pikkuakkuiset autot)
 • Alle 50 kWh akku → moottoritieajossa kantama jää alle 150 km
 • Korkea ilmanvastus, jos latausteho on alle 125 kW

En suosittele poikkeamaan säännöistä ellet tiedä mitä teet. Huomaa, että netissä autojaan kehuvien ajoprofiili saattaa olla täysin erilainen kuin omasi. Etenkin jos ajat ”kympin yli”, kannattaa suhtautua muiden kertomuksiin pienestä kulutuksesta epäilevästi, etenkin jos omat ajot kertyvät 100 tai 120 rajoitusalueilla.

Tyyliniekka - Sähköauton kulutus - Hyundai Ioniq 5
Hyundai Ioniq 5 on pätevä matka-auto, jossa perusjutut on tehty hyvin. KUVA: Joose Luukkanen

Varmasti toimivia valintoja

Ripeää ajokokemusta etsivän kannattaa tutkia tarkemmin latauskäyrän korkeutta ja etsiä isoakkuista nopeasti latautuvaa autoa pienellä ilmanvastuksella. Kovin menijä tuntuu tällä hetkellä olevan MB EQS, jossa yhdistyy erittäin pieni ilmanvastus erinomaiseen latauskäyrään. Muita päteviä menopelejä ovat Teslan Model S ja Model 3 -mallit, Porsche Taycan, Audi E-Tron GT ja Hyundai Ioniq 5. Näillä autoilla pääsee moottoritielläkin pitkälle nopeasti.

SUV-segmentissä parasta kyytiä antaa juuri Suomeen rantautunut Tesla Model Y. Myös Audi e-Tronin SUV-versio toimii yllättävän hyvin suurehkosta kulutuksesta huolimatta, koska 175 latausteho jatkuu koko 0-80% välin. Isoista autoista Teslan Model X pysyy Raven-mallina sekin varsin hyvin pienempien peesissä. Hyvä ilmanvastus ja/tai suuri latausteho kompensoi isoa kokoa.

Tyyliniekka Tesla Model Y Suomessa
Tesla Model Y on saapunut pitkän odotuksen jälkeen Suomeen – suoraan piikkipaikalle SUV-luokan kärkeen mitä matka-ajoon tulee. KUVA: Joose Luukkanen

Matka-ajossa erot erinomaisten ja keskinkertaisten sähköautojen välillä ovat suuria. Esimerkiksi TeslaBjörnin 1000 km testissä Model 3 LR vaatii vain 20 minuuttia latausta ja toiseksi nopein Audi E-Tron GT 35 minuuttia latausta tonnin taipaleella. Isoakkuinen VW ID.3 lataa reissussa 1h 20 min, kun pienemmällä akulla varustettu ID.3 First viettää reitillä 25 minuuttia pidempään. Nissan Leaf sen sijaan viihtyy laturilla yli viisi tuntia(!).

Jos etenee kohtuullisen rauhaksiin, ei kiirehdi rekkojen ohi, pitää kahvitauon parin tunnin välein ja kenties vielä syökin reissussa pitkän kaavan mukaan, voi nyrkkisääntönä pitää 100 kW lataustehon riittävyyttä kohtuullisen sujuvaan matkantekoon. Tässä luokassa myös akkukapasiteetti on yleensä riittävän iso, jotta sekä reissun ensimmäisen että ruokataukoa seuraava stintti vievät 200-300 km päähän. Mitä enemmän taukoja muutenkin pitää, sitä enemmän kannattaa akkukoon sijaan tuijottaa lataustehoa.

Tyyliniekka koeajo ID.3. - pikalaturilla
VW ID.3 ei juutu pikalaturille, vaan latautuu luokassaan mainiota kyytiä. KUVA: Joose Luukkanen

Kun stoppaa ainoastaan sellaiseen paikkaan, jossa voi ladata, pääsee kuin huomaamatta pitkälle. Vanhalla Model S 85:llä Eurooppa kiertäessä huomasin, että vasta 700 km päivätaipaleen jälkeen autoa piti varsinaisesti odottaa akun täyttyessä vaivihkaa kahvi-, vessa- ja ruokatauoilla. Jopa 50 kWh akku riittää mikäli auton ilmanvastus on pieni, Tesla Model 3 SR+ taittaa matkaa vähintään yhtä hyvin.

Sähköautoilu on sujuvaa, kun sen tekee omaan ajoon sopivalla mallilla. Toivottavasti tästä jutusta on iloa itsellesi sopivan matka-auton valintaan!

8 KOMMENTIT

 1. Lexuksen esite sanoo seuraavaa

  06. AKUN JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄ
  Äärimmäinen kuumuus heikentää akkujen tehoa ja elinikää. UX 300e:ssä on
  edityksellinen ilmajäähdytysjärjestelmä, joka on turvallisempi ja kevyempi kuin
  vastaavat vesijäähdytysjärjestelmät. Kun autolla ajetaan pitkään huippunopeudella
  tai kiihdytetään toistuvasti, UX 300e:n ilmajäähdytysjärjestelmä varmistaa akun
  tasaisen tehon ja pitkäikäisyyden.
  07. AKUN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ
  Akkujen kapasiteetti pienenee normaalisti kylmässä. UX 300e:ssä on tämän
  varalta lämmitin akun alla. Lämmitin minimoi kylmän vaikutukset ja on aina
  käytössä jopa -30 asteessa.

  • Taitaa edistyksellinen ilmajäähdytysjärjestelmä tarkoittaa Kuplasta tuttua metodia – ajoviima jäähdyttää sen minkä jäähdyttää. Sekin oli edistyksellinen, koska ei tarvinnut pelätä nesteiden jäätymistä!
   Pikkaisen pistää naurattamaan tämä esite: huippunopeudella 160 km/h ei meinaan kovin pitkään ajeta. Helsingistä kun lähtee, niin Paimion Ionitylle pääseminen (140 km) vaatii ihan rajoitusten mukaankin ajaen myötätuulen. Ai niin, eihän sinne kannata ajaa kun CCS-latausta ei tueta… :/

   Älkää kukaan ostako Lexuksen sähkäriä mihinkään muuhun käyttöön kuin taajamapyöritykseen – teitä on varoitettu!

 2. No voi perhana. Ainoat sähköautot joihin minulla olisi jotenkuten varaa, ovat tietenkin juuri noita Leafeja ja Mii:tä, joiden aerodynaamisuus on tiiliskiven luokkaa.
  Enkä valitettavasti asu enkä paljon edes aja kaupungissa, joten sillä matka-ajon kulutuksella olisi jotain merkitystäkin.

 3. Kovin on kalliita nuo listan yläpäässä olevat kärryt. Itsellä ei ole varaa, edes osamaksulla farmari koon sähkikseen. Mutta jos olis 150t€ niin ostaisin kyllä sähkiksen, pääsisi ainakin tykittelemään liikennevaloista ekana. Vitsi vitsi..

  Tosiaan muutamaa autoa olen katsellut ja niihin piti lisähintaan ostaa tuo nopeampi lataus.

  Ja vielä jos tuo sovellus/tägi rumba saataisiin pois, niin vaikuttaisi hyvältä. Tätä työkaverini kiroili kovasti.

  Pitäisi vielä päästä muuttamaan omakotitaloon, että saisi oman laturin kämpille…

  Hyviä juttuja sulla, kiitos näistä.

 4. “Tehon ollessa virran ja akun jännitteen tulo (P = U x I), saavat Porsche Taycan ja Hyundai Ioniq 5 etua korkeasta 800 voltin akkujännitteestä. Kun sähköauton akun jännite on yleensä 400 volttia, mahdollistaa kaksinkertainen jännite kaksinkertaisen lataustehon samoilla lämpöhäviöillä”

  Vähän sinne päin, muttei ihan.

  Akun yksittäisten kennojen kannalta on aivan sama, ladataanko akkua 400 V:lla vai 800 V:lla. Yksittäisen kennon napajännite on kuitenkin aina sama (noin neljä volttia), ja sen virrankesto on sama. Kysymys on vain siitä, kuinka monta kennoa kytketään sarjaan latausta varten. Maksimilatausteho riippuu akuston koosta, kennojen kemiasta, lämpötilasta, akuston lämmönhallinnasta, latauselektroniikan mitoituksesta ja valmistajan riskinottohalusta. Viimeksi mainittu johtaa siihen, että auton todellinen latausteho voi muuttua jokin kaunis yö OTA-päivityksen myötä paremmaksi (yleensä) tai huonommaksi (joskus).

  Jännitteen merkitys tulee toista kautta. Kun latausjännite kaksinkertaistetaan, latausvirta putoaa puoleen (eli Pekka UI, kuten yllä näkyy). Latausvirran putoaminen puoleen kuitenkin pudottaa resistiiviset häviöt neljäsosaan (P = I^2 x R)! Näitä resistiivisiä häviöitä syntyy latauskaapelissa, latausliittimessä, laturissa, jne., eivätkä ne ole aivan vähäisiä. Sähköstä jotain ymmärtävien on aika helppo huomata se, että vaikkapa 240 kW:n lataus tarkoittaisi 600 A:n virtaa 400 V:lla. Jokainen milliohmi resistanssia hukkaa tuolla virralla 360 W tehoa. Tämä johtaa siihen, että HPC-latureissa on jäähdytetyt latauskaapelit, koska muuten ne painaisivat liikaa.

  (Itse asiassa latausjännite on melkein aina jotain muuta kuin 400 V tai 800 V. Koska pikalaturi kytketään suoraan auton akun napoihin, auto kertoo laturille haluamansa jännitteen tai virran, jotka vaihtelevat latausalgoritmin mukaan. CCS-laturit tyypillisesti osaavat 920 V:iin asti, jos ovat riittävän HPC. ChaDeMoon taas ei pidä koskea kuin hanskat kädessä.)

 5. Ihmetyttää, jos Lexus-sähköautossa ei ole akun jäähdytystä sillä sellainen on kaikissa Toyotan ja Lexuksen hybrideissäkin. Jo tavallisissa em. merkkien ei-ladattavissa hybrideissä on akun lämmitys ja jäähdytys, joka toimii puhaltamalla matkustamon ilmaa akkuihin tarpeen mukaan, jolloin akut pysyvät sopivassa vähän reilussa 20 asteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Kimeran uusi tulkinta Lancia 037:stä myytiin jo loppuun – seuraavaksi tulossa ovat nelivetomalli ja rataspesiaali

Markku Alén nimesi aikoinaan Lancia 037:n maailman kauneimmaksi ralliautoksi, ja Lancian taika vetoaa faneihin vielä neljä vuosikymmentä myöhemminkin. Italialaisen Kimeran tekemä moderni EVO37-tulkinta 037:n pohjalta myytiin jo loppuun huimasta hinnasta huolimatta, mutta uusia versioita on luvassa.

ABT esitteli hurjan näköisen XGT:n – Audi R8:n joutsenlaulu on katukelpoinen GT2-luokan kilpuri

Nürburgringin Nordschleifella on viime aikoina bongattu testiajoissa kovasti kilpuria muistuttava Audi R8 kadulle rekisteröitynä. Nyt tuon auton taustat selvisivät, kun Audi-virityspajojen eliittiin kuuluva ABT toi julkisuuteen uusimman luomuksensa.

Audi TT:n taru päättyi – yli 25 vuoden aikana ehdittiin valmistaa reilut 660 000 autoa

Audi TT:n taru päättyi ainakin toistaiseksi neljännesvuosisadan ja tarkalleen 662 762 valmistetun yksilön jälkeen.

Fiatin “Mikki Hiiri” on nyt nimensä kaltainen – uusi Topolino sai ylleen Disney-kuosin

Mikki Hiiri tunnetaan Italiassa Topolinona. Saman lempinimen sai myös vuonna 1936 debytoinut ensimmäinen Fiat 500, ja tällä hetkellä Fiatilla on tuotannossa mikrokokoinen sähköauto nimeltään Topolino.

Tyyliniekan uusimmat