Onko olemassa suomalaista kelloklassikkoa?

Kellomaailmasta löytyy useita klassikoita, kuten Rolex Submariner, Omega Speedmaster, Cartier Tank, TAG Heuer Monaco ja Jaeger-LeCoultre Reverso. Mutta mikä olisi suomalainen vastine, vai onko sellaista?

Klassikon määritelmä ei ole yksiselitteistä, mutta edellä mainituilta malleilta – monia muita klassikkoja unohtamatta – löytyy yhtäläisyyksiä. Näitä ovat mm. pitkä historia tuotannossa olevana kellomallina ja sitä kautta todennettu laatutaso aikaa ja käyttöä kestävänä kellona, tunnetut käyttäjät ja näkyvyys populaarikulttuurin eri saroilla, sekä kaikkeen edelliseen liittyvä kellomerkkien systemaattinen työskentely bränditarinan viestimisessä. Parhailla klassikoilla on myös parhaat tarinat, kuten vaikkapa Omega Speedmasterilla alkuperäisenä kuukellona, Moonwatchina.

Taustaa suomalaisesta kelloseppäosaamisesta

Suomi tunnetaan huippuluokan kelloseppäosaamisesta, jonka hautomona toimii Espoossa sjaitseva Kelloseppäkoulu. Koulun kasvateista tunnetuin on kelloalan Oscar-palkintoja kahminut Kari Voutilainen, jonka vanavedessä maailmanmaineeseen on noussut Stepan Sarpaneva. Mutta tämä on vain pieni pintaraapaisu, sillä maailmalla työskentelee maailman arvostetuimmissa kellotehtaissa ja -verstaissa lukuisia huippuluokan kelloseppiä, ja sellaiseksi kasvavia.

Kelloseppäkoulun tasosta kertoo osaltaan se, että sen opiskelijoista on peräti kolme voittanut arvostetun Walter Lange Watchmaking Excellence Award -kilpailun, jossa pyritään löytämään maailman parhaat nuoret kelloseppälahjakkuudet. Suomessa koulutetaan näin ollen maailman parasta kelloseppäainesta, maailman parhaassa kelloseppäkoulussa.

Pitkästä historiasta huolimatta Suomesta ei ole noussut vahvoja kellomerkkejä, mikä kuvastaa kuinka vaikeaa sellaisen perustaminen ja ennenkaikkea nostaminen jaloilleen on. Viime vuosina tilanne on parantunut, sillä maahan on syntynyt useita pieniä, usein perustajansa nimeä kantavia kellomerkkejä, jotka tekevät kelloja tilauksesta käsityönä.

Suosittelemme

Mutta jos katsomme mitä pidempään toimineita kellomerkkejä Suomesta löytyy, niin lista on varsin lyhyt. Näistä pisimmällä on Stepan Sarpaneva, jolla on kaksi kellomerkkiä; omaa sukunimeä kantava Sarpaneva Watches, sekä edullisempia piensarjatuotantona kelloja valmistava S.U.F Helsinki (tulee sanoista SarpanevaUhrenFabrik). Stepanin omien sanojen mukaan S.U.F Helsinki on kellomerkki, jolla maksetaan palkat ja laskut, jotta hänellä on vara tehdä taidetta Sarpaneva-nimellä.

Toinen vakavalla pohjalla oleva suomalainen kellomerkki on Jurmo Watches, jonka perustajat eivät ole kelloseppiä, mutta joilla on kaupallista ja tuotannollista osaamista – sekä kaikessa hulluudessaan järkeä päässä sen verran runsaasti, että he ovat palkanneet yritykseensä kelloseppiä ja mikromekaanikkoja. Jurmon tarina on rakentunut pala kerrallaan.

Sitten listalta löytyy jotakuinkin kaikille suomalaisille tuttu Leijona, jolla on yli sadan vuoden historia kellomerkkinä. Leijonan brändi pääsi vuosikymmenien saatossa ruostumaan, mutta brändi heräsi omistajansa Perkon toimesta tilanteeseen ja aloitti pitkäjänteisen uudistuksen, kärkenään poikkeuksellisen kunnianhimoinen Leijona Heritage, jonka ensimmäiset ja toistaiseksi ainoa mallisto on tehty yhteistyössä Kari Voutilaisen kanssa, joka on nuorena kelloseppänä työskennellyt Perkolla.

Leijona Heritage Urho Chrono
Voutilainen x Leijona Urho Chrono “Toivo”

Voutilainen x Leijona -malliston myötä ns. perus-Leijonan kunnianhimo kasvoi ja se on noussut pinnalle Swiss Made -mallistokokeilun myötä viimeaikaisilla mekaanisilla Aasiassa valmistetuilla kellomalleillaan, jotka ovat nostaneet Leijonan myös kelloharrastajien huulille positiivisessa mielessä. Itse toivon tälle maratonille suotuisia myötätuulia, sillä pienenä knoppina voisin mainita, että Voutilainen x Leijona -nimi ei ole sattumaa. Kyseessä on Leijona Heritage -lipun alla tehty yhteistyömallisto, joka voisi saada tulevaisuudessa jatkoa vaikka Jurmo x Leijona -yhteistyönä. Edellä mainittu on siis puhtaasti kuvitteellinen, kun tuli Jurmosta tässä artikkelissa kirjoitettua – ja Jurmon kanssa Leijonan valmistus voisi tapahtua Suomessa.

Malmin lentokentältä ponnistaa puolestaan pilottikelloihin erikoistunut De Motu Watches, joka on löytänyt oman segmenttinsä ilmailun parista. De Motu on tehnyt erikoismalleja lukuisille toimijoille, joista kaikki eivät ole edes julkista tietoa. Hyvä esimerkki on mm. Hornet-lentäjille suunniteltu kellomalli. Yksi tuoreimpia yhteistöitä on puolestaan Jeepin kanssa suunniteltava kellomalli, jonka osto-oikeuden saavat uuden Jeepin ostajat.

Edellä mainittujen lisäksi maastamme löytyy muutama yhden tai kahden kellosepän vetämiä kellomerkkejä, jotka valmistavat kelloja lähinnä tilauksesta. Näistä pisimmällä on Rajamäen Kellotehdas, jonka taustalla on Kelloseppäkoulun apulaisrehtorina toimiva Simo Ylitalo. Kuvaavaa suomalaiselle kelloseppäkoulutukselle on, että Aittokoski Timecraftsia lukuunottamatta loput nuorista toimijoista ovat kaikki Simolle tuttuja henkilöitä Kelloseppäkoulun luokista ja käytäviltä. 🙂

Rajamäen Kellotehdas M18
Rajamäen Kellotehdas M18

Mikä sitten täyttäisi suomalaisen kelloklassikon tunnusmerkit?

Kuten aiemmin mainitsin, Suomesta ei löydy montaa pitkäikäistä kellomerkkiä. Pisimmän historian (reilu sata vuotta) omaa Leijona ja toiseksi pisimmän ajan, eli reilun kahden vuosikymmenen ajan on toiminut Sarpaneva. Näin ollen kelloklassikko voi löytyä näiltä kahdelta kellomerkiltä.

Leijona Sport Järwi Wooden Shipwreck Limited Edition
Leijona Sport Järwi Wooden Shipwreck Limited Edition

Leijonan osalta ongelmaksi muodostuu se, että merkillä ei ole mitään yksiselitteistä mallistoa tai mallia, joka olisi ollut tuotannossa samalla nimellä – tai jonka suomalainen kuluttaja tunnistaisi tai edes tuntisi nimeltä. Leijona tiedetään, mutta yksikään kellomalli ei nouse esille. Vain aika näyttää, tuleeko tähän muutosta.

Jäljelle jää siis Stepan Sarpaneva. Koko nimellä, koska hänen portfoliostaan löytyy omat taidekellot Sarpaneva-nimellä, kuin myös suuremman ostajajoukon saavutettavissa oleva S.U.F Helsinki. Sarpaneva-kellot ovat taidekäyttöesineiden korkeinta luokkaa, jotka ovat vahvan tyylinsä ja myös hintansa puolesta harvojen ja valittujen herkkua, vaikka niillä onkin klassikoille erittäin tärkeä piirre – eli fanit, päädyn tarkastelemaan kelloklassikkoja S.U.F Helsinki -kellomerkin puolelta.

S.U.F Helsinki -kellomerkin historiasta löytyy lukuisa määrä keräilyesineiksi nousseita kellomalleja, kuten vaikka Ässä, ja vastavuoroisesti sen rinnalle kaksi suosituksi noussutta mallistoa; pilottikellomallisto Myrsky, sekä kenttäkellomallisto 180. Näiden rinnalle on kolmanneksi mallistoksi noussut sukeltajankello Vetehinen. Koska klassikon syntyminen vaatii aikaa, karsiutuvat 180 ja Vetehinen toistaiseksi (aika korjaa tämän puutteen) pois joukosta.

S.U.F Helsinki Vetehinen (vihreä taulu)
S.U.F Helsinki Vetehinen (vihreä taulu)
S.U.F Helsinki Finnish Air Force Edition Myrsky

S.U.F Helsinki tunnettiin pitkään ja tunnetaan edelleen Myrsky-kellomallistostaan, josta on valmistettu vuodesta 2013 lukuisia mallisarjoja sekä yhteistyömalleja, kuten minuuteissa loppuunmyyty Kelloharrastajien 5-vuotiskello “Mörsky”. Myrsky-malliston tarina on niin ikään vahva ja suomalaisuuteen vahvasti nojaava, joten kyseessä on erittäin lupaava ehdokas klassikoksi.

Balmuir - Rauskunnahkainen kalvosinnappi (oranssi)
S.U.F Helsinki x Kelloharrastajat Myrsky MY-KH

Mutta mutta…

Klassikolla täytyy olla historiaa, sen pitää olla tunnistettava ja sillä täytyy olla vahva tarina. Tällainen kellomalli löytyy kuin löytyykin, joka on tietenkin…

S.U.F Paroni

Tasan kaksikymmentä vuotta sitten Stepan esitteli Ässän jälkeen kellomallin, joka kunnioitti aikakautensa lahjakkainta ratamoottoripyöräilijä Jarno Saarista. Kellotaulun design on saanut suoran inspiraation Paroni-lempinimeä kantaneen Jarno Saarisen kypärämaalauksesta, joka tekee kellosta tunnistettavan ja muihin kelloihin nähden erilaisen. Ensimmäisen sukupolven S.U.F Paroni oli 38,5 millimetrin kokoinen ja sitä tehtiin 175 kappaleen rajoitettu erä. Kyseessä oli myös ensimmäinen Flying Finn -kello.

Kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2014 esiteltiin Paronin toinen sukupolvi, joka on Myrsky-kuoriin valmistettava, edelleen sarjatuotannossa oleva kellomalli, sekä tämän rinnalle tehty ja loppuunmyyty 50 kappaleen päivyritön lefty-malli.

S.U.F Paroni

Näiden lisäksi Paronista on tehty kaksi erikoismallia. Vuonna 2019 julkaistiin modifioituun vintage-Lemania 1872 -manuaalikoneistoon perustuva Paroni Chrono 26 kappaleen rajoitettuna eränä, josta on muodostunut erittäin haluttu keräilymalli. Tuorein lisäys on vuonna 2022 julkaistu Imatranajo 60-vuotta -erikoismalli 29 kappaleen rajoitettuna eränä.

Paroni-perhepotretti vasemmalta oikealle: 1gen, 2gen lefty, 2gen, Imatranajo 60v, Chrono. Kuva: Aki Keskitalo
Nykyinen S.U.F Paroni -tuotantomalli.
Nykyinen S.U.F Paroni -tuotantomalli.

S.U.F Paroni on edelleen tuotannossa ja siinä yhdistyy tänä päivänä S.U.F Helsinki -brändin ydin, suomalainen kellosepänosaaminen ja ratamoottoripyöräilyn MM-historiaan ikuisesti kuuluva Jarno Saarinen, jonka myötä etenkin Italiasta löytyy paljon Jarno-nimeä kantavia miehiä.

Näillä perusteilla S.U.F Paroni on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomalainen kelloklassikko.

Lue lisää