S.U.F Helsinki on kelloseppä ja kellontekijä Stepan Sarpanevan sarjatuotantoon perustuva kellomerkki, jonka mallisto käsittää tällä hetkellä kolme mekaanista kellomallia variaatioineen; sukeltajankello Vetehinen, pilottikello Myrsky, sekä ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Jarno Saarisen lempinimeä kantava Paroni.
Edellä mainittujen tuotantomallien lisäksi tuotannossa on aiemmin ollut mm. Ässä, Komentaja, Flying Finn, “Palander”, sekä joitakin muita rajoitetun erän tilausmalleja – kuten Aseman Kellon 65. toimintavuotta juhlistava sinitauluinen Myrsky, sekä Makian kanssa tehty S.U.F x Makia.
Myrsky edustaa S.U.F Helsingin mallistossa ns. syöhammasta, perustaa jonka päälle S.U.F:in suosio on pitkälti rakentunut. Aivan kuten Sarpanevan muidenkin kellomallien kohdalla, löytyy myös Myrskyn taustalta suomalaisuuteen liittyvä tarina.
Suomalaisin siivin
Myrsky on saanut alkunsa toisen maailmansodan melskeissä, kun Marsalkka Mannerheimin johtama Puolustusneuvosto antoi lähestyvän sodan alla Valtion lentokonetehtaalle tehtäväksi oman hävittäjälentokoneen kehittämisen. VL Myrsky -nimen saanut hävittäjän prototyyppi teki ensilentonsa joulukuussa 1941.
Teknisten ongelmien takia VL Myrsky II -sarjatuotantomalli näki päivänvalon vuodenvaihteessa 1943-44 ja Ilmavoimat saivat koneet käyttöönsä vasta kesällä 1944. Vaikka Myrskyn rooli jäi sodassa vähäiseksi, on oman hävittäjäkoneen valmistaminen sota-aikana pala suomalaista ilmailuhistoriaa. Ja tämä on oman kellomallin arvoinen asia.
Suosittelemme
S.U.F Helsinki Myrsky -pilottikello
Historiallisen tarinan johdosta on luonnollista, että Myrskyä kunnioittava Myrsky on nimenomaan pilottikello. S.U.F Helsingin Myrsky-mallistosta löytyy lukuisia variaatioita niin kellotaulun, kuin myös teräskuoren värin osalta. Lähemmässä tarkastelussa on kaksi teknisesti identtistä, mutta ulkonäöltään ja tunnelmaltaan erilaista Myrskyä.
Myrsky-malliston yhdistäviä tekijöitä ovat teräskuori, sveitsiläinen Soprod-koneisto, kellotaulun design sekä kellojen kokoonpano Helsingissä.
Myrskyn suurin vahvuus on mielestäni kellotaulu ja sen tunnistettavuus. Etenkin pilottikellolle on tärkeää selkeä luettavuus, joka on Myrskyssä erinomainen niin valoisalla kuin pimeässä. Kellotaulu on niin ikään tunnistettava, eli pieni vilaus kellosta riittää kertomaan asiaan perehtyneelle, että ranteessa on nimenomaan Myrsky.
» Kuuntele Stepanin haastattelu ja tarina kellon tunnistettavuudesta.
Vaikka Myrskyn perus-design on sama, muuttuu sen tyyli ja fiilis varsin pienillä yksityiskohdilla. Mustaksi DLC-pinnoitettu kellonkuori ruskealla mokkaisella nahkarannekkeella ja tummaksi häivytetyllä Myrsky-tekstillä tekee kellosta under radar -tyylisen hillityn rannekellon, kun taas harjatulla teräskuorella ja joustavalla natorannekkeella Myrskystä kuoriutuu näyttävämpi ajannäyttäjä. Katseenvangitsijaa etsivä valitsee Myrskyn valkotauluisen version, joka on saanut lempinimen Lumimyrsky.
Kellonkuoren ja kellotaulun värivariaation lisäksi Myrskyn mallistosta löytyy useita malleja, joissa vetonuppi sijaitsee kello kolmen sijaan kello yhdeksän kohdalla. “Kello yhdeksän” malleista puuttuu koneiston rajoituksista johtuen päivyri, mikä käyttäjästä riippuen on puute, tai sitten ei. Myös “kello kolmen” Myrskyn voi tilata ilman päivyriä.
Myrskyn koneistona toimii rodium-pinnoitettu ja Perlage-pyöröhionnalla viimeistelty Soprod A10, jonka toimintaa voi seurata safiirisen takalasin läpi. Myrskyn käyntivaraksi luvataan koneiston mukaisesti 42 tuntia.
Käyttötuntuma
Myrsky tuntuu ranteessa hieman kokoaan suuremmalta. Tähän vaikuttanee osaltaan kellonkehän kapeus, jolloin itse kellotaulu pääsee oikeuksiinsa. Ranteeseen kello istuu hyvin ja varsin ohuena se sujahtaa nätisti hihan alle.
Myrskyn vetonupin käyttötuntuma on moitteeton. Viisareiden ja päivämäärän asettaminen on täsmällistä, eikä nupissa esiinny väljyyttä vaikka vetotuntuma on kevyt. Yhden kellon taktiikalla liikkuvan on hyvä huomioida, että Myrskyn vetonuppi ei ole ruuvilukittava ja vesitiiviydeksi on luvattu maltilliset 50 metriä – mikä Sarpanevan pieteetillä on vähintään sen verran.
Yhteenveto
S.U.F Helsinki Myrsky -malliston kellot ovat laadukkaasti toteutettuja ja niiden mukana saa aina palasen suomalaista historiaa ja roppakaupalla suomalaista kelloseppäosaamista. Tyylillisesti Myrsky on parhaimmillaan vapaa-ajan pukeutumisessa, mutta sen voi hyvällä omallatunnolla laittaa ranteeseen myös puvun kanssa, kunhan valitsee rannekkeen tilanteeseen sopivasti.
Myrskyjen hinnat lähtevät 2.500 eurosta ylöspäin, jolla saa teräskuorisen kellon nahkarannekkeella. Artikkelissa esiintyvän mustaksi DLC-pinnoitetun Myrskyn hinta on 3.100 euroa, Limited Editionin hinta on puolestaan 2.650 euroa.
Myrskyjä myy valmistajan lisäksi valitut jälleenmyyjät ympäri Suomea, mm. kellot kuvauslainaan toimittanut Pirkan Kello Tampereella. Suosittelemisen arvoista on tilanteen salliessa hieroa kaupat Kaapelitehtaalla itse maestron kanssa, joka tuo elämyksellisen ulottuvuuden kellon hankintaan ja on tarina itsessään.
Pähkinänkuoressa:
- Koneisto: Soprod A10 (automaatti)
- Käyntitaajuus: 28 800
- Käyntivara: 42 tuntia
- Kuori: ruostumaton teräs
- Rungon halkaisija: 42 mm
- Kellon paksuus: 10,4 mm
- Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
- Vesitiiviys: 50 m
- Rannekkeen leveys: 20 mm
- Ranneke: useita vaihtoehtoja
- Hinta: alkaen 2.500 euroa