Tissot T-Touch Connect Sport – hybridiälykello

Kaupallinen yhteistyö Tissot

Tissot T-Touch Connect Sport -hybridiälykello yhdistää älytoiminnot ja modernin näyttötekniikan perinteiseen analogiseen ajan näyttämiseen. 

Markkinoilla on monenlaisia älykelloja, joista suurin osa on varustettu LCD- tai OLED-näytöllä ilman mekaanisia osoittimia. Näissä kelloissa kellonajan toteaminen vaatii joko reippaan ranneliikkeen tai napin painalluksen näytön herättämiseksi. Suuri näyttö syö yleensä reilusti akkua, joten lataaminen on tiheää ja toistuvaa.

Tissot on ratkaissut nämä ongelmat tuomalla samaan kelloon pimeässä hohtavat Super-Luminova-käsitellyt analogiset osoittimet, ja pienen OLED-näytön älytoimintoja varten, jota varten Tissot on kehittänyt oman käyttöjärjestelmän. Tuloksena on varma ajan näyttäminen missä tahansa olosuhteissa, ja äärimmäisen pieni virran kulutus.

Tissot T-Touch Connect Sport

Sekä miehille että naisille soveltuva noin 43 millimetriä kuoren halkaisijaltaan oleva T-Touch Connect Sport istuu luontevasti ranteeseen, ja tuntuu juuri sopivan kokoiselta. Titaanikuorinen kello on kevyt, sillä se painaa vain 102 grammaa. Kellonkuori on pääosin harjattua, johon kiillotetut viisteet tuovat perinteisen kellonvalmistuksen fiilistä – mitä sporttikellojen tuotoksista harvoin löytää. Sama harjatun ja kiillotetun viimeistelyn yhdistelmä löytyy näyttävästi titaanisesta rannekkeesta.

Mallisto kattaa useita erivärisiä malleja silikonirannekkeilla, sekä yhden titaanirannekkeisen mallin. Huomioitavaa on myös se, että silikonirannekkeita on eri mittaisia ja niitä voi ostaa edullisesti jälkikäteen.

T-Touch Connect Sport -kellossa on safiirilasi ja keraaminen kellonkehä, joka hehkuu hillitysti valon mukana.
T-Touch Connect Sport -kellossa on safiirilasi ja keraaminen kellonkehä, joka hehkuu hillitysti valon mukana.

Ensivilkaisulla kello näyttää ihan tavalliselta analogiselta kellolta, mutta napin painallus herättää eloon kello neljän ja kahdeksan välimaastoon sijoitetun OLED-näytön. Valovoimainen näyttö näkyy hyvin myös aurinkoisella säällä, ja osoittimet siirtyvät salamannopeasti sivuun, jos ne sattuvat olemaan näytön päällä. Teksti on pientä, mutta näytön tarkkuuden ja hyvien värivalintojen ansiosta se kuitenkin näkyy kelvollisesti – vanhemmillakin silmillä katsottaessa.

Suosittelemme

Toiminnot ja ominaisuudet

Aloitusnäytössä näkyy päivän numero ja viikonpäivä, sekä vuorokauden sisällä kuljetut askeleet.  Haluttu toiminto valitaan pyyhkäisemällä kosketusnäyttöä oikealta vasemmalle, ja toiminnot ovat: urheilusuoritteen seuranta, ajanotto ja herätys. Toisesta suunnasta löytyy erilaisia asetuksia, sekä puhelimen paikannustoiminto.

Aloitusnäytössä pyyhkäisy alaspäin tuo näkyviin tarjolla olevat urheilusuoritteiden seurannat, joista voi valita sopivan sipaisemalla oikealta vasemmalle, ja klikkaamalla lajia. Ajanotto lähtee käymään kolmen sekunnin laskurilla siitä, kun kello on saanut GPS-yhteyden muodostettua – joka tapahtuu moniin verrokkeihin nähden erittäin nopeasti.

Suorituksen aikana voi näyttöä pyyhkäisemällä seurata käytettyä aikaa, matkaa, nopeutta, korkeutta, kulutettuja kaloreita, ja sykettä. Jos kosketusnäytön tökkiminen tuntuu kömpelöltä, niin toimintoja voi myös käyttää kellon oikean puolen fyysisillä painikkeilla, jotka ovat hyvin tunnokkaat ja täsmälliset.

T-Touch Connect Sport mittaa sykettä, etäisyyttä, nopeutta, ja kulutettuja kaloreita, sekä kytkeytyy saumattomasti älypuhelimeen saatavan T-Connect -sovelluksen avulla. Sovellus on helppo ottaa käyttöön, ja kellon liittäminen älypuhelimeen sujui sen avulla helposti. Sovellusta voi käyttää tehtyjen aktiviteettien analysointiin, päivittäiseen seurantaan, asetusten säätämiseen, ja vaikkapa ajastimien asettamiseen. Älypuhelinkytköksen myötä kellon saa ilmoittamaan tulevista puheluista, saapuneista viesteistä, ja muista sovellusilmoituksista.

Huom!
Mikäli haluat kellon GPS-paikannuksen piirtävän karttareitin liikuntasuorituksesta, tulee älypuhelimen olla suorituksen aikana mukana.

Käyttövoimaa auringosta, ja pitkä toiminta-aika

Kellossa on akku, jota ladataan joko mukana tulevan latauskaapelin avulla, tai suoraan näytön kautta aurinkoenergialla. Täydellä akulla virtaa riittää kytketyssä perustilassa kuudeksi kuukaudeksi, ja sport-tilassa kolmeksi kuukaudeksi. Pelkässä kellotilassa virtaa riittää jopa vuoden päivät. Jos akku sattuisi pitkänä kaamosaikana tyhjenemään, niin kaapelin kautta lataus tyhjästä täyteen kestää vain puolitoista tuntia.

Tissot T-Touch Connect Sport sinisellä kumirannekkeella
Tissot T-Touch Connect Sport sinisellä kumirannekkeella

Päätoimittajan käyttökokemukset

Kuukauden mittaisessa testikäytössä T-Touch Connect Sport osoittautui mainioksi arjen kumppaniksi. Käytin kelloa pääasiassa liikuntasuoritusten mittaamiseen, mutta kuin huomaamatta kello oli useana päivänä ranteessa muutenkin. T-Touch on etenkin silikonirannekkeella kevyt ja miellyttävä ranteessa, plus siitä näki selkeästi ajan nopealla vilkaisulla.

Titaaniranneke tuo T-Touchiin toisenlaisen fiiliksen, mutta on kevyenä silikonirannekkeen tapaan miellyttävä käyttää. Käytettävyyttä parantaa pituuden pikasäätö, joka tapahtuu taittolukon toisista painonapeista. Näin kellon kireyttä on helppo säätää ja säätövaraa on reilun sentin verran.

Kellosta löytyivät kaikki minulle tärkeät toiminnallisuudet, joilla sain taltioitua sykkeenseurannan kera kaikki liikuntasuoritukseni kävellen, juosten, pyöräillen ja kuntopyöräillen. Käytettävyydestä on annettava kiitosta, sillä kosketusnäyttö toimi mukavasti kohmeisillakin sormilla. Käyttölogiikan oppi varsin nopeasti, sillä kellossa on selkeästi keskitytty vain olennaiseen.

T-Connect -älypuhelinsovelluksen data on arkiliikkujalle riittävä.

Tästä yksinkertaisuudesta hyvä esimerkki on se, että kun liikuntasuoritus on käynnissä, ei kellotaulussa näy muuta kuin kellonaika. Se mitä pääsen näkemään suorituksen aikana on kellotaulua täppäämällä kello kuudessa sijaitsevaan OLED-näyttöön avautuva suorituksen kestoaika. Tähän kiteytyy minusta täydellisesti T-Touch Connect Sportin filosofia, jossa kello on pääosassa, jolla voi tallentaa helposti oman aktiivisen liikkumisensa. Kyseessä on rannekello, joka on samalla erittäin monipuolinen aktiivisuusranneke, jonka tiedot voi halutessaan siirtää Applen terveyssovellukseen tai vaikka Stravaan.

Kellotaulua koskettamalla näkee liikuntasuorituksen keston.

Sitten vielä pieni huomio T-Touch Connect Solar -mallistoon verrattuna. Uuden T-Touch Connect Sportin silikoniranneke on vaihtunut astetta parempaan paitsi pehmeytensä osalta, myös siitä yksinkertaisesta syystä, että se on hajuton. Vanhemman generaation T-Touchien kumirannekkeissa oli pieni pyyhekumimainen tuoksu, joka on nyt poissa.

Yhteenveto

Älykellot ovat osoittautuneet perinteiselle kelloteollisuudelle haastavaksi pelikentäksi, jossa erikoistuminen on osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi. Tissot T-Touch Connect Sport on uusimman mallin myötä kenties varteenotettavin vaihtoehto perinteistä rannekelloa arvostavalle käyttäjälle, joka haluaa seurata omaa liikkumistaan ilman erillisiä sporttikelloja tai aktiivisuusrannekkeita.

T-Touchin vahvuuksia ovat selkeästi mietityt toiminnot, joihin on keskitytty, sekä erittäin hyvä akunkesto. Kuukauden aktiivisessa käyttötestissä kelloa ei ole tarvinnut ladata lainkaan, joka on sporttiälykellojen kategoriassa erinomainen saavutus. Tämän kaiken saa reilun tuhannen euron hintalapulla.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Tissot
 • Mallisto: T-Touch Connect Sport
 • Koneisto: Swiss connected quartz solar tactile -kvartsikoneisto
 • Käyntivara: useita kuukausia, kellotilassa jopa vuosi
 • Kellon kuori: Titaani (antimagneettinen)
 • Kellon kehä: keraaminen
 • Kellon halkaisija: 43,75 mm
 • Paksuus: 13,5 mm
 • Lasi: Safiirilasi
 • Vesitiiviys: roiskesuojattu 50m (5 bar)
 • Rannekkeen leveys: 21 mm
 • Ranneke: pikalukituksella varustettu vaihdettava titaani- tai silikonikumiranneke
 • Hinta: 1075 € (silikonirannekkeella), 1095 € (titaanirannekkeella)
 • Saatavuus: myynnissä Tissotin verkkokaupan lisäksi jälleenmyyjillä kautta maan

Lue lisää