S.U.F Helsinki Vetehinen – sukellus suomalaisuuteen

Stepan Sarpaneva on maailmalla arvostettu kelloseppä ja kellontekijä, jonka Helsingin Kaapelitehtaan verstaalla valmistetaan kahden eri malliston kelloja.

Sarpanevan Korona-nimeä kantavat kellot edustavat tinkimätöntä käsityötä ja yksilöllisyyttä, luksusta jota pitää haluta ja odottaa. S.U.F Helsinki on puolestaan helposti lähestyttävämpi ja sarjatuotantoon nojaava mallisto, joka edustaa myös hinnoittelunsa puolesta ns. entry level -kategoriaa.

Stepan Sarpanevan kellojen yhdistävä piirre on niiden tunnistettavuus. Oli kyse sitten Koronasta tai S.U.F -malliston kellosta, joiden desing eroaa merkittävästi toisistaan – on ne silti helppo tunnistaa Sarpanevan kelloiksi.

» Kuuntele Stepanin haastattelu ja tarina kellon tunnistettavuudesta.

 

Luonto ja suomalaisuus inspiraation lähteinä

Kun kelloihin syventyy hieman lisää, löytyy niistä suora suhde luontoon ja suomalaisuuteen, sekä Helsinkiin. Korona-sarjassa esiintyy voimakkaasti suomalaisen luonnon villi voima, revontulet ja tähdet – sekä Sarpanevan tavaramerkiksi muodostunut Kuunaama. Korona-mallistosta tuttu taulun kuviointi on puolestaan saanut inspiraationsa Helsingin sadevesiviemärien kannesta, joten Helsinki-yhteys löytyy S.U.F Helsinki -malliston nimen lisäksi myös Koronasta.

Sarpaneva Korona K0
Sarpaneva Korona K0

S.U.F Helsinki -malliston kelloissa vilahtelevat nimet Komentaja, Myrsky ja Paroni, joista huokuu vahvasti suomalaisuus ja suomalainen sisu. Tähän nimistöön sopii mainiosti S.U.F Helsingin tuorein kellomalli, Vetehinen, jonka nimen taustalla on paitsi suomalaisen taruston vedenhaltija, myös toisen maailmansodan aikainen sukellusvene. Stepan Sarpaneva kutsuukin Vetehistä pieneksi sukellusveneeksi ranteessa.

S.U.F Helsinki Vetehinen
S.U.F Helsinki Vetehinen

S.U.F Helsinki Vetehinen

Vetehinen on monellakin tapaa uusi askel Stepan Sarpanevan tuotannossa. Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy kellon designiin, josta on havaittavissa selkeitä yhtäläisyyksiä Koronaan. Selkein tähän viittaava yksityiskohta on vastapäivään kiertävän kellonkehän aaltoileva muotoilu, joka toki ajatuksen tasolla sopiikin mitä parhaiten sukeltajankelloon.

Läheneminen Sarpaneva-kellojen tekemistä näkyy myös materiaaleissa, joissa on otettu askel laadukkaampaan suuntaan. Kellonkuoressa käytetty teräs tulee Outokummun terästehtaalta ja kellossa käytetty kromi on kaivettu puolestaan Outokummun Kemin kaivokselta, josta pienenä anekdoottina mainitakseni on kotoisin Stepanin alkuvuosien mentori ja nykyinen yhteistyökumppani – ja Vetehisen sunburst-kellotaulut toimittavan sveitsiläisen Comblemine Cadrans -taulutehtaan nykyinen omistaja – kellontekijä Kari Voutilainen.

Harkittuja yksityiskohtia

Vetehisen design on täynnä upeita yksityiskohtia, joilla kunnioitetaan kellon historiallista tarinaa funktionaalisuutta unohtamatta. Kellotaulussa olevat viisarit ovat harppuunan muotoisia, jotka omaavat täplän muotoisten indeksien ohella erinomaisen lumen. Luettavuus on tältä osin erinomainen.

Pikantin lisän ja samalla elävyyttä kellotauluun tuo kello 9:n kohdalla oleva pikkusekuntiviisari ja sen kaiverrettu taulu. Sama kelloon persoonallisuutta lisäävä suunnitteluratkaisu löytyy kellonkehästä, jonka hammastetut reunat ovat käytettävyyden lisäksi harkittu visuaalinen elementti.

Napakasti naksuva kellonkehä on muotoiltu siten, että sen hammastetuista reunoista saa tukevan otteen sormet kohmeessa tai käsineet kädessä. Iso ruuvilukittava vetonuppi on helposti sormien ulottuvilla ja vetonupin tuntuma on täsmällinen. Ajan asettaminen on vetonupin ja selkeälukuisen taulun ansiosta helppoa. 300 metrin vesitiiviys tarkoittaa sitä, että Vetehinen on täysverinen sukeltajankello.

Vetehisessä käytetty Eternan koneisto on rodium-pinnoitettu.
Vetehisessä käytetty Eternan koneisto on rodium-pinnoitettu.

Sveitsiläisen Eternan 3901-kaliiperin valinta Vetehisen koneistoksi on pieni kunnianosoitus suomalaiselle kelloseppäosaamiselle, sillä Eterna oli 1960-luvulla ensimmäinen kellotehdas, joka palkkasi suomalaisia kelloseppiä palvelukseensa.Tästä alkoi osaltaan ETA-koneistojen voittokulku, sillä maine luotettavana koneistovalmistajana nojasi vahvasti suomalaisten kelloseppien innovaatioihin ja osaamiseen.

Vetehinen toimitetaan kumi- ja nahkarannekkeella. Yksi vaihtoehto on kuvassa näkyvä Punavuoren Rannekkeen mateennahkainen Galateia-ranneke.
Vetehinen toimitetaan kumi- ja nahkarannekkeella. Yksi vaihtoehto on kuvassa näkyvä Punavuoren Rannekkeen mateennahkainen Galateia-ranneke.

Vetehinen on hienolla tavalla suomalainen yhteistyötuote, sillä sen voi ostaa mm. Punavuoren Rannekkeen Suomessa valmistetulla mateennahkaisella rannekkeella. Rannekevalikoima on muutenkin laaja ja niillä kellon tyyliä saa muutettua merkittävästi. Pukeutumisen näkökulmasta Vetehinen on riittävän hienostunut sukeltajankello, jotta sitä voi käyttää formaaleissakin yhteyksissä sopivalla rannekkeella.

Yhteenveto

Vetehinen on S.U.F Helsinki -sarjan korkealaatuisin ja samalla kallein (4.650 €) rannekello, jonka takia se on saanut vetopainoon leiman S.U.F by Sarpaneva. Vetehistä on tehty rajoitettu erä neljällä erivärisellä taululla (kupari, sininen, hopea ja harmaa). Kutakin väriä on tehty 26 kappaletta, joista valtaosa on myyty loppuun. Myydyistä kelloista merkittävä osa on päätynyt Suomen rajojen ulkopuolelle.

Ensimmäiset Vetehiset ovat päätyneet jo jälkimarkkinoille, jonka perusteella hintakehitys vaikuttaa olevan vakaalla pohjalla, jopa hieman nouseva. Tämän pohjalta voin varovasti todeta, että kyseessä on laadukkaan käyttöesineen lisäksi myös hyvä investointi.

S.U.F Helsinki -kelloja myy Sarpanevan lisäksi valikoidut jälleenmyyjät.

Pähkinänkuoressa

  • Koneisto: Eterna 3901A
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 65 tuntia
  • Kuori: ruostumaton teräs
  • Rungon halkaisija: 42 mm
  • Kellon paksuus: 13 mm
  • Lasi: safiiri (sisäpuolelta heijastesuojattu)
  • Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
  • Rannekkeen leveys: 20 mm
  • Ranneke: kumiranneke ja nahkaranneke
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Jälleen uusi päästöjen uhri – BMW M2:n päivät ovat pian luetut Euroopassa

Jatkuvasti tiukentuvat päästömääräykset aiheuttavat Euroopan markkinoilla melkoisia ongelmia eri valmistajien tehokkailla polttomoottoreilla varustetuille malleille. Nyt päästöjen uhriksi on joutumassa...

Uutta tyyliä perheautoon – venäläispaja teki Ford Focuksesta tuulilasittoman speedsterin

Automaailmassa on viime vuosina lanseerattu katottomia ja tuulilasittomia speedstereitä eri superautojen pohjalta. Niinpä nämä luomukset ovat jääneet vain harvojen...

Tässä on pienoismallien Rolls-Royce – 1:8-kokoisen Cullinanin hinnat alkavat reilusta 15 000 eurosta

Rolls-Royce laajensi mallistoaan muutama vuosi sitten Cullinaniksi nimetyllä katumaasturilla. Siitä täytyy pulittaa verottomanakin yli 300 000 euroa, eli kyseessä...

Ford Cosworthin kuuluisa takasiipi sai innoituksen Punaisen Paronin lentokoneesta

Kukapa autohullu ei muistaisi Cossu-Eskon hurjaa kaksoistakasiipeä 90-luvun ralli- ja siviilimaailmasta. Harva kuitenkaan tietää, että siipiä piti alun perin...

Legendaarinen lyhytelokuva saa uuden tulkinnan – Charles Leclerc tykittää tänä viikonloppuna Monacon kaduilla Ferrari SF90 Stradalella

Ranskalaisohjaaja Claude Lelouchin C’était un rendez-vous vuodelta 1976 kuuluu alansa klassikoihin autohörhöjen piireissä. Nyt se saa uuden tulkinnan, jota...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...