Leijona Heritage – paluu juurille

Leijona on kaikille suomalaisille tuttu kellomerkki. Se on ollut aina Suomen myydyin kello eli yli sadan vuoden ajan. Leijona on ensimmäinen kellomerkki, jonka itsekin muistan lapsuudesta. Isälläni oli sellainen ja myöhemmin kunnostutin isän vanhan kellon itselleni.

Isän vanha sveitsiläinen Leijona-kello 1960-luvulta.

Leijona-kellojen historia alkaa Sveitsistä, Val-de-Traversin kellolaaksosta ja Manufacture d’Horlogerie Lion S.A.:n tehtaalta. He valmistivat vuodesta 1892 alkaen Lion-kelloja, jonka merkissä oli kaksihäntäinen leijona.

Ensimmäinen Leijona-kellojen maahantuoja oli tamperelainen kellotukku ja vähittäisliike J.W. Lindroos. He toivat Leijona-kelloja Suomeen todistetusti vuodesta 1907, mahdollisesti jo aikaisemminkin. 1800-luvun loppu oli vahvaa fennomaanien aikaa. He halusivat saattaa suomalaisuuden ja suomen kielen hallitsevaan asemaan maassamme. Käyttöesineet saivat suomenkielisiä nimiä ja niin myös J.W. Lindroos rekisteröi Lion-kellojen nimeksi suomalaisen tuotemerkin ”Leijona”. Suomen vaakunassa on ollut keskiajalta lähtien Leijona-hahmo, joten mikäpä olisi ollut parempi merkki suomalaiselle kellolle.

Leijona siirtyy Perkolle

Veljekset Jalo, Urho ja Oiva Perkko perustivat 8.11.1918 nimeään kantavan yrityksen, Oy Perkko Ab:n. Vuotta myöhemmin he ostivat J.W. Lindroosin liiketoiminnan ja Leijona-merkki siirtyi heidän omistukseensa. Mekaanisia Leijona-kelloja valmistettiin Sveitsissä läpi vuosikymmenien aina 1970-luvulle saakka.

Perkko vaikutti suomalaiseen kellokulttuuriin myös toisella tavalla. Jalo Perkon leski Esteri Perkko lahjoitti 500 000 markkaa vuonna 1943 kelloseppäkoulun perustamiseen. Kelloseppäkoulu perustettiin Lahteen vuoden 1944 alussa. Koulu siirtyi Espooseen vuonna 1959.

1970-luvulla japanilaiset kvartsikellot voittivat mekaaniset koneistot tarkkuudessa ja hinnassa. Puhuttiin kvartsikriisistä. Leijonan tuotanto siirrettiin Japaniin ja koneistot vaihtuivat paristokäyttöisiksi. Hinnan lasku teki Leijona-kelloista entistä suositumpia. Myöhemmin tuotanto siirrettiin Kiinaan.

Suosittelemme

Takaisin Sveitsiin

Viime kesänä Leijona yllätti ja toi markkinoille Sveitsissä valmistetut kvartsikellot. Pidin sitä hyvänä merkkinä. Tässä ei ollutkaan vielä kaikki, vaan nyt Leijona alkaa valmistuttaa Sveitsissä myös mekaanisia kelloja. Ja vielä parempaa, Perkko on suunnitellut ne yhdessä kellomaailman supertähden, suomalaisen Kari Voutilaisen kanssa.

Kari Voutilainen kertoo Leijona Heritage -kellojen valmistuksesta.

Kari Voutilainen on erittäin tunnettu ja arvostettu kelloseppä niin Suomessa, kuin maailmallakin. Hänen kellonsa ovat voittaneet lukuisia Grand Prix d’Horlogerie de Genève -palkintoja, joita sanotaan kellomaailman Oscareiksi. Voutilainen asuu Sveitsissä Val-de-Traversissa Môtiersin kylässä. Siinä samassa laaksossa, jossa Leijona-kelloja tehtiin yli sata vuotta sitten. Voutilainen ja hänen työntekijänsä valmistavat Môtiersissa kelloja Kari Voutilainen -merkillä.

Voutilaisen historia yhdistyy Perkkoon 1980-luvulla. Hän kävi 1983 – 1986 Espoon kelloseppäkoulun, jonka perustamisessa Perkolla oli merkittävä rooli. Lisäksi Voutilainen oli töissä Perkolla 1980-luvun puolivälin jälkeen.

Mekaaniset sveitsiläiset kellot ovat tehneet nousua jo vuosia. Leijona palaa nyt taas Sveitsiin ja mekaanisiin koneistoihin. Kellojen uniikit kuoret on valmistettu Kari Voutilaisen kuoritehtaalla missä kellot myös kasataan. Kellojen komponentit ovat Voutilaisen omien tytäryhtiöiden tai yhteistyökumppaneiden toimittamia ja kello on 100% sveitsiläinen.

Kolme veljestä – kolme mallia

Leijona Heritage -kelloja valmistetaan teräksisenä kolmea mallia, sekä rajoitettu 50 kappaleen erä punakullan värisestä teräksestä. Mallistosta löytyy jokaiselle jotakin. Pukukello, sporttikello ja kronografi. Malliston kellot on nimetty Perkon veljesten Oivan, Jalon ja Urhon mukaan. Kaikissa kelloissa on safiirilasi ja sveitsiläinen Rein Filsin nahkaranneke.

Oiva Classic on 39 mm leveä pukukello. Tauluvaihtoehtoina ovat valkoinen ja musta. Indeksit ovat kullanväriset. Valkotauluinen kello tulee ruskealla rannekkeella ja mustatauluinen mustalla rannekkeella. Rannekkeet ovat 20 mm leveitä ja alligaattorin nahkaa.

Leijona Heritage Oiva Classic on perinteinen pukukello.
Mustatauluinen varsio Leijona Heritage Oiva Classicista.

Rajattu 50 kappaleen erä, Môtiers Classic, on Oivan näköinen, mutta punakullan värinen. Malli on nimetty kylän mukaan, jossa Kari Voutilainen asuu ja valmistaa kellonsa. Kylässä valmistetaan nyt myös Leijona Heritage -mallisto. Môtiers Classicin taulu on sininen ja ranneke ruskea.

Leijona Heritage Môtiers Classic -mallia valmistetaan vain 50 kappaletta.

Jalo Sport on urheilukello ja hakee muotonsa 1960-luvulta. Se on kookas, 45 mm leveä, ja muistuttaa hieman Paneraita. Kello on 100 metriä vesitiivis ja kestää uimisen. Sen indeksit on luminoitu. Tauluvaihtoehtoina ovat sininen ja harmaa. Sinitauluinen tulee ruskealla ja harmaatauluinen vihreällä 22 mm nahkarannekkeella, jonka sisäpinta on kumia.

Leijona Heritage Jalo Sportin viisarit ja indeksit on luminoitu.

Urho Chrono on nimensä mukaisesti kronografi eli siinä on ajanottotoiminto. Se on myös ainoa malli, jossa on päivämääränäyttö. Samankaltaisia kelloja tuli monelta valmistajalta 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Tässäkin kellossa on kaksi värivaihtoehtoa. Toinen on pandatauluinen eli siinä on mustat pikkutaulut valkoisella pohjalla. Toisen kronon taulu on kokonaan musta. Panda tulee mustalla ja mustatauluinen versio ruskealla rannekkeella.

Leijona Heritage Urho Chrono mustalla taululla ja ruskealla rannekkeella.

Havainnot

Olen erittäin iloinen, että Leijona on palauttanut Swiss Made -kellot mallistoonsa. Vaikka Leijona on ollut koko ajan suosittu kellomerkki, eivät kaukoidässä valmistetut kvartsikellot tee suurta vaikutusta mekaanisten kellojen harrastajille. Nyt tilanne on muuttunut ja vielä yllättävällä tavalla. Leijonakellot tehdään yhteistyössä arvostetuimman suomalaisen kellosepän kanssa ja ne kootaan hänen tehtaallaan Sveitsissä. Luulen, että Kari Voutilainen on vielä tunnetumpi ulkomailla, kuin Suomessa, joten toivon Leijona-kellojen löytävän myös kansainvälisiä asiakkaita.

Kari Voutilainen ja Leijona Heritage Môtiers Classic.

Kolmiviisaristen kellojen hinnat ovat noin 2500 euroa ja Urho Chrono maksaa 5000 euroa. Leijona on ollut koko kansan kello, mutta uusilla mekaanisilla malleilla tavoitellaan kelloharrastajia. Kari Voutilaisen oman malliston halvimmat kellot maksavat kymmeniä tuhansia ja kalleimmat satoja tuhansia euroja. Samoilta tehtailta tuleva Leijona Heritage alkaa tässä valossa tuntua houkuttelevalta.

Oma suosikkini on ehdottomasti Urho Chrono pandataululla. Siinä on juuri oikeanlaista autourheiluhenkeä 1960-luvun lopusta. Kohollaan oleva lasike on upea.

Leijona Heritage Urho Chrono pandataululla.

Pähkinän kuoressa:

 • Merkki: Leijona
 • Mallisarja: Heritage
 • Mallit: Môtiers Classic, Oiva Classic, Jalo Sport, Urho Chrono
 • Valmistusvuosi: 2019 –
 • Koneisto: Sellita SW200-1 automaatti (kolmiviisariset), Sellita SW510 BH automaatti (kronografi)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 38 tuntia (SW200-1), 48 tuntia (SW510 BH)
 • Kuori: teräs
 • Rungon halkaisija: 39 mm (Classic-mallit), 45 mm (Jalo), 42 mm (Urho)
 • Lasi: safiiri molemminpuoleisella heijastuksenestolla
 • Vesitiiviys: 30 m (Classic-mallit), 100 m (Jalo ja Urho)
 • Rannekkeen leveys: 20 mm (Classic-mallit), 22 mm (Jalo ja Urho)
 • Ranneke: nahka (Classic-mallit ja Urho), nahka ja kumi (Jalo)
 • Hinta: Môtiers Classic 2790 €, Oiva Classic 2590 €, Jalo Sport 2590€, Urho Chrono 4990€

Lue lisää