Aittokoski Quantalor – Askel kohti perinteisempää muotoilua

Omintakeisesta muotokielestään tunnettu suomalainen kellovalmistaja Aittokoski Timecrafts lähestyy sovinnollisesti perinteisempää kellodesignia Aittokoski Quantalor -kellollaan. Koneromanttinen estetiikka kohtaa uudelleen ajatellut tekniset ratkaisut tässä kolmessa eri värivariaatiossa julkaistussa kellossa tyylikkäästi.

Vuonna 2023 ensiesityksensä saanut Quantalor on Jyväskylässä käsityönä valmistettu automaattikello, joka brändille uskollisesti tarjoaa totutusta poikkeavia teknisiä ratkaisuja ja industrial-henkistä designia käteen istuvassa 42 millimetrin koossaan.

Aittokoski Quantalor Phantom pöydällä
Aittokoski Quantalor Phantom -versio on mustaksi PVD-pinnoitettua 316L terästä.

Aittokoski Quantalor -kellon suunnittelun kolme avainsanaa ovat käytännöllisyys, ergonomia ja estetiikka. Nämä kolme toteutuvat kellossa hienosti.

Quantalorin muodossa on harmonista jännitettä

Aittokoski Quantalor Glacial Steel ranteessa
Aittokoski Quantalor Glacial Steel -mallissa harmaan sävyt saavat valon ja varjon leikkimään kellon viisteillä.

Aiempien mallien Fractaliksen ja R-27:n tapaan kellon muoto on koneistettujen viisteiden ja koneruuvien myötä teollisen tuntuinen, mutta Quantalorissa muotokieli on lyönyt sovinnon kättä perinteisemmän muotoilun kanssa ja on ilmeeltään huomattavasti aiempia malleja levollisempi.

Futurististen harjattujen viisteiden määrä on hillitympi ja muodossa on tiettyä harmoniaa harjattujen ja mattapintaisten viisteiden vaihtelun ansiosta.Yläpuolelta katsottuna kello edustaa pelkistetympää muotoilulinjaa, ja sen tekninen ulkonäkö paljastuu varsinkin sivusta katsottuna. Muodossa on kiinnostavaa jännitettä.

Aittokoski Quantalor Black Moon ranteessa
Aittokoski Quantalor Black Moonin kuparinen taulu luo kiinnostavan kontrastin mustan PVD-kuoren kanssa.

Tyyli erottuu edelleen edukseen valtavirrasta ja rouhea tyyli vetoaa teolliseen estetiikkaan viehättyneisiin faneihin. Kellon suunnittelussa korostettu ergonomia tuntuu, sillä kello on poikkeuksellisen mukava ranteessa johtuen innovatiivisesta rakenteestaan.

Suosittelemme

Perinteestä poikkeava rakenne

Quantalor Phantom sivusta
Quantalor on päältä minimalistinen, mutta sen juuret paljastuvat kellon kylkiä katsellessa.

Niinkuin Aittokoski Timecraftsin valmistamissa kelloissa aikaisemminkin, kokoonpanon rakenne eroaa totutusta. Rannekkeen korvakkeet ovat kuoresta erillisiä osia, jotka kiinnittyvät kuoreen ruuveilla, mikä mahdollistaa yksittäisten korvakkeiden vaihdon tarvittaessa. Käytännöllisyyden nimissä ranneke on kiinnitetty M1.6 koneruuveilla, jolloin kellon putoaminen jousitapin pettäessä on mahdottomuus.

Korvakkeet kaartuvat alaspäin, joten rannekkeen kiinnityspiste tulee kellon pohjan tasalle, mikä takaa aiemmin mainitun loistavan istuvuuden. Quantalor on 42 millimetrin koostaan huolimatta yllättävän siro. Kellon paksuus on ainoastaan 10 millimetriä.

Quantalor sivusta katsottuna
Quantalor istuu hyvin ranteessa 10 millimetrin paksuuden ja alaspäin kaartuvien korvakkeiden ansiosta.

Suuri halkaisija jättää runsaasti tilaa taululle, joka on selkeä luettava keihäänkärkiosoittimineen. Taulu on ilmeeltään pelkistetty kahdesta levystä valmistettu, jossa on syvyysvaikutelmaa. Kaiverretut indeksit sekä minuutti- ja sekuntirata tuovat tauluun instrumentin tuntua.

Kellon läpinäkyvä pohja on ruuvikiinnitteinen ja näkymä koneistoon on lähes ilmava. Kiinnostavana yksityiskohtana kokomustan Quantalor Phantomin takakannen lasi on savunharmaaksi tummennettua lasia. Kellon kuori on valmistettu 316L teräksestä, joka mallista riippuen on pinnoitettu mustaksi PVD-käsittelyllä.

Quantalor Phantomin takakansi
Quantalor Phantomin takakannen lasi on kiinnostavasti tummennettu.

Koneistona on perusversiossa Miyota 9039, jolle luvataan 42 tunnin käyntivara, mutta kello on mahdollista valmistaa myös ETA2892-A2 tai Sellita SW-300 koneistoilla.

Kolme väriversiota

Aittokoski Quantalor Glacial Steel ja Black Moon pöydällä
Aittokoski Quantalorin Glacial Steelillä ja Black Moonilla on selvästi toisistaan erottuva fiilis.

Quantalor-mallistossa on kolme eri varianttia, joissa väritys luo kelloon uudenlaista tunnelmaa. “Glacial Steel” -malli on perinteinen täysin teräksenharmaa malli, jossa väri ei ole pääasia, vaan yksityiskohdat heräävät eloon lähinnä valon ja varjon vaihtelusta.

Quantalor “Black Moon” on mustaksi PVD-pinnoitettua terästä, jonka taulu ja koneiston kannakkeet on valmistettu kuparista. Kuparin ja tumman teräksen väri sointuu todella hienosti yhteen ja parantaa myös taulun luettavuutta.

Aittokoski Quantalor Phantom kädessä
Aittokoski Quantalor Phantom on kokomustaksi PVD-pinnoitettu.

Kolmas malleista on Quantalor “Phantom”, joka on kokonaan mustaksi PVD-käsitelty. Phantomin tummennettu takalasi on hieno piste i:n päällä yönmustassa kellossa.

Aittokosken toiminta-ajatukseen kuuluu myös mahdollisuus kustomoida kellon yksityiskohtia, kuten osoittimen värit tai rannekkeen tyyli ja kellon pintakäsittely. Tilauksesta kelloon saa myös custom-kaiverruksen, jolloin kellosta voi tehdä todella uniikin aikaraudan.

Yhteenveto

Aittokoski Quantalorin kruunu läheltä
Aittokoski Quantalorin muotoilu on kiinnostava sekoitus minimalismia ja teollista rouheutta.

Aittokoski Quantalor on muotoilultaan hienostuneesti kypsynyt ja teknisesti kiinnostava kello, mutta viimeistelyssä kädenjälki näkyy vielä paikoitellen. Kellotaulun laserkaiverruksen jälki näkyy ja lopputulos kertoo käsityönä tehdystä suuritöisestä viimeistelystä.

Toisaalta konepajaestetiikkaan viittaava ilme saattaa olla joillekin kiinnostava luku kellon tarinassa, sillä pragmaattisen ja karismaltaan teollisen kellon kuuluukin näyttää siltä.

Aittokoski Quantalor Black Moon ranteessa ulkona
Aittokoski Quantalor Black Moonin kuparinen taulu sopii PVD-pinnoitettuun runkoon erinomaisesti.

Kellon hinta asettuu aiempia malleja hieman edullisempaan 4000 euron hintaluokkaan, joka on perusteltavissa käsityön kotimaisuusasteella. Kiinnostavat kotimaiset kellot ovat harvinaisuus jota ei Suomen kokoisessa maassa ole koskaan liikaa.

Aittokoski Quantalor Glacial Steel ja Blood Moon takakannen puolelta
Aittokoski Quantalorin takakannen kautta nähtävän koneiston ilme on seesteisen pienieleinen.

Aittokosken kelloja saa Tampereelta Pirkan Kellosta ja valmistajan kotisivuilta

Lue lisää