MAINOS: Hovisepät

Tissot PRX Powermatic 80

Hiilikuitu on täydellinen valinta kovien pakettien ystäville

Aittokoski R-27 on rouhea tutkielma kuusikulmaisuudesta

Aittokoski Timecraftsin uusi malli R-27 jatkaa omintakeisella muotoilullaan perinteisen kellosuunnittelun ulkopuolella luovimista. Uusi R-27 on rouhea kuusikulmaisuuden muototutkielma joka tarjoaa Timo Aittokosken tyyliin innovaatioita ja ennakkoluulotonta muotoilua.

Aittokoski R-27 kellot lähikuvassa
Aittokoski Timecraftsin R-27 on kuusikulmaisuuden tutkielma joka taatusti huomataan.

Pari vuotta sitten julkaistu Aittokoski Timecraftsin Fractalis herätti yhtälailla kiinnostusta ja kauhistusta perinteestä poikkeavalla kuorirakenteellaan. Fractaliksesta ja Timo Aittokosken suunnittelufilosofiasta voi lukea lisää artikkelistamme Aittokoski Fractalis – tulevaisuuden ajannäyttäjä.

Samat suunnittelun ajatukset ovat myös R-27:n taustalla, mutta kellon muotoilu on saanut alkunsa lähes vahingossa. Aittokoski oli vierailulla hydrauliikkakomponentteja valmistavan yrityksen tuotantotiloissa, missä silmiin osui jyhkeä 41 millimetrin lenkkiavaimen vaativa mutteri. Mutteri oli ollut kooltaan ja mittasuhteiltaan sellainen, että Timo Aittokosken mieleen oli tullut välittömästi, että siitähän voisi valmistaa kellon.

R-27 Arctic Steel lähikuvassa
Kello on saanut inspiraationsa 41 millimetrin mutterista, johon ensimmäinen prototyyppikin valmistettiin.

Kellon prototyyppi valmistettiin suoraan kyseiseen mutteriin, mutta R-27:n tuotantomallit on koneistettu 316L-teräksestä. Muotokieli tähän kelloon on voimakkaasti lainattu mutterin kuusikulmaisesta muodosta. Jopa kellon nimi lainaa insinööritematiikasta, sillä kyseisessä mutterissa on M27 ISO-vakiokierre.

Kello on kuusikulmaisuutensa ansiosta poikkeuksellisen voimakas muotoilultaan. Kuusikulmion 60 asteen kulma toistuu kellossa monessa paikassa. Niin Aittokosken logolla varustetun kruunun muodossa, lugien kulmassa, kuin osoittimien keskiössäkin.

Suosittelemme


R-27:n kuusikulmainen kruunu
Kuusikulmaisuus on läsnä tässä kellossa. Kuusikulmion 60 asteen kulmaan törmää joka yksityiskohdassa.

Rakenteen innovaatioita

Kuorirakenne on hieman Fractaliksen tyyliin totutusta poikkeava. Lugit ovat rungosta erillisiä osia, jotka ruuvataan kuoreen kiinni, kuusiokoloruuveilla luonnollisestikin. Koneiston takakansi on niin ikään ruuvilukittu ja rakennettu niin, että ruuvit kiristävät koneiston sekä takakannen tiivisteineen paikoilleen. Takalasi on ruuveilla kiristetyn renkaan alla niin, ettei lasi pääse irtoamaan edes vahingossa.

Rakenne jättää runsaasti tilaa taululle, jossa indeksit ja sekuntirata on jyrsitty taulun päällä lepäävään levyyn, mikä tuo taululle runsaasti syvyysvaikutelmaa. Ilman perinteistä viistettyä kiinnitysrengasta mielleyhtymä esikuvaansa on entistä vahvempi.

R-27 Deepest black ranteessa
R-27 jatkaa Fractaliksen viitoittamalla tiellä kellonvalmistuksen konventioiden rikkomisessa. Kellon kuorirakenne uudistaa perinteitä.

Poikkeuksellinen rakenne suojaa etenkin kellon lasia, mutta myös taulun tiivisteitä kelloa avattaessa. Kierteillä toteutetun takakannen o-rengas vaurioituu usein avattaessa. R-27:ssa tätä ongelmaa ei ole. Kellossa on molemmilla puolilla lasina 1,3 millimetriä paksu suora mineraalilasi joka kestää kovempaakin kohtelua.

Ruuveilla kiinnitettyjen lugien lisäksi myös perinteisestä jousitapista on luovuttu kestävyyden nimissä ja ranneke kiinnitetään lugien läpi kuusiokoloruuveilla koneistettuun tappiin. Tämä estää jousitapeissa välillä tapahtuvaa satunnaista irtoamista ja kellon putoamisesta aiheutuvia vaurioita.

Arctic Steel R-27 mustaa taustaa vasten
Kuoren muotoilu tuo kelloon vaikuttavan syvyyden kuoren pystysuorien sisäseinien ansiosta.

Koneistopuolella kellossa on samassa kuoressa mahdollista käyttää Miyota 9015, ETA2892-A2, tai Sellita SW-300 -koneistoja. Pirkan Kellossa nähdyssä mallissa koneisto oli hankittu Miyotalta. Koneiston kulku näkyy poikkeuksellisen hyvin suurikokoisen takalasin lävitse.

Kellon koneisto katseltuna takalasin lävitse
Takalasi pysyy paikallaan ruuveilla kiristetyn kiinnitysrenkaan alla eikä pääse putoamaan edes teoriassa.

Sysimustan taulun sävykkyyttä

Kelloa valmistetaan kahdella eri tauluvariaatiolla. Aurinkohiotusta teräksestä valmistettu ‘Arctic Steel’ taulu on verrattain perinteinen, mutta täysin harmaa kello on tyylikäs kokonaisuus, jonka mattapintaisissa ja harjatuissa yksityiskohdissa leikkivä valo tekee tilaa voimakkaalle muotoilulle.

Arctic Steel R-27 ranteessa
R-27 Arctic Steelin harmaasävy on tarkoituksenmukaista ja vie ajatukset nopeasti teolliseen suuntaan.

Kiinnostavampi on on kuitenkin ‘Deepest Black’ -nimellä valmistettava tauluvariaatio, missä taulu on pintakäsitelty maailman mustimmalla maalilla, joka absorboi 99,4% siihen osuvasta valosta. Pintakäsittely muuttaa kellon olemusta hämmästyttävän voimakkaasti.

Yhdistettynä mustaan kumirannekkeeseen kellon mutterimaisuus korostuu, mutta samalla myös sen luettavuus paranee hämmästyttävästi vahvan kontrastin takia. Deepest Black -mallissa osoittimet ovat samaa harjattua terästä kuin kuorikin, jotka erottuvat mustasta taulusta todella hyvin.

Deepest Black R-27 mustalla taustalla
R-27 Deepest Black on sysimustan taulun tuoman voimakkaan kontrastin ansiosta pysäyttävän näyttävä.

Mustatauluisena kellon kuoren koruttomuus nousee esille ja kokonaisuus on todella jyhkeän kulmikas. Terästaulun aurinkohionta taas pehmentään jyrkkää kulmikkuutta jossain määrin. Arctic Steel -mallin osoittimet ovat mustat, minkä ansiosta ne erottaa harjatun harmaasta taulusta, mutta ei aivan yhtä selvästi kuin mustassa taulussa.

Kulmikasta aikaa joka jakaa mielipiteitä

Kello on kookas. Ja kulmikas. Kuitenkin se on yllättävän mukava ranteessa. Lugien pohja on selävsti alempana kuin kellon takakansi, mutta rannekkeen kiinnityspiste on kellon pohjan tasalla, jolloin se ei pääse keikkumaan ranteessa vaan pysyy jämäkästi paikallaan.

R-27 ranteessa
Kello on koostaa ja kulmikkuudesta huolimatta miellyttävä ranteessa.

Kaikkein pienimpiin ranteisiin R-27 saattaa olla liian järeä. Kellosta ilmoitetaan perinteisten mittojen lisäksi ristimitta kuusikulmion sivujen välillä, joka on 41 millimetriä. Perinteinen halkaisija kulmasta kulmaan on reilusti suurempi 48mm. Kello on kuitenkin ulkonäköönsä nähden verrattain maltillisen kokoinen ja rannetuntuma on kuin kokoluokkaa sirommasta kellosta. Kuusikulmion kärkiä on pyöristetty käyttömukavuuden nimissä, joten kärjet eivät kuitenkaan paina kättä niinkuin ensimmäisenä voisi olettaa. Kello on kuitenkin reilusti ulkomuotoaan kevyempi rakenteensa ansiosta.

Kellon kuori on työstetty rakkaudella ja pintojen harjaus on siisti. Indekseissä on pieniä työstöstä jääneitä jälkiä, jotka muotokielestä innostuneille edustavat lähinnä kellon tarinaa koneistamon mutterista lähtenyttä syntytarinaa.

Aittokoski R-27 pöydällä
Kellon kulmikkuus jakaa varmasti mielipiteitä.

Kellon ulkonäkö jakaa varmasti mielipiteitä. Siinä määrin poikkeuksellisen näköinen kello on kyseessä. Kulmikkuus on läsnä samoin kuin Aittokosken Fractalis-kellossakin. Heksoihin hurahtaneille tämä voi olla äärimmäisen tyylikäs kannanotto ranteeseen, mutta perinteisemmän muotoilun ystävät saattavat kavahtaa kellon voimakkaita muotoja.

Pähkinänkuoressa

  • Malli: Aittokoski Timecrafts R-27
  • Koneisto: automaattiviritteinen Miyota 9015/90S5
  • Käyntivara: 42 tuntia
  • Kuoren materiaali: 316L teräs
  • Kuoren ristimitta: 41 mm
  • Kuoren paksuus: 11,1 mm
  • Lasi: mineraalilasi
  • Vesitiiviys: 60 m
  • Ranneke: silikoni
  • Hinta: 2950€

Kelloa saa valmistajalta Aittokoski Timecraftsilta sekä Pirkan Kellosta, missä kelloon pääsee myös helposti tutustumaan.

 

Lue lisää