Puvun housujen lyhennys

aUudet housut tarvitsevat aina väistämättä lyhennyksen oikean pituuden saavuttamiseksi. Yleensä tapanani on ollut viedä uudet vaatteet vaatturille lyhennettäviksi. Nimenomaan vaatturille ompelijan sijaan, koska arvostan ammattitaitoisen vaatturin (Tampereella etenkin Kirsi Aho ja Jukka Sundstedt) kriittistä näkemystä vaatteiden istuvuudesta.

Housujen_lyhennys_13_s600x0_noupscale

Aina aikaa ei kuitenkaan ole lähteä kiikuttamaan vaatteita muualle, joten olen pyrkinyt tekemään yksinkertaisempia muutostöitä myös itse. Vasta tilattujen irtohousujen (kts. aiempi kirjoitus) saavuttua, ajattelin hoitaa homman nopeasti itse. Kuvallisten ohjeiden löytäminen netistä oli kuitenkin yllättävän hankalaa. YouTube -videoita on toki paljon, mutta niistä on hankala erottaa esimerkiksi piilo-ompeleen tekoa – joskin totesin liimanauhan lopulta fiksummaksi.

Oikean mitan määrittäminen

Jostain käsittämättömästä syystä suomalaisille vaatemyyjille ja naisille on opetettu, että miehen puvun lahkeen kuuluu lähes laahata maata ja pussittaa kuin räppärillä. Sopiva lahje laskeutuu kengät päälle edestä juuri sen verran, että kankaaseen tulee yksi kevyt laskos eteen.

Hyvä esimerkkikuva mielestäni on seuraava:

Dress-Pants-Alterations-992x1024

Suosittelemme

1. Ratkominen

Valitettavan monet housut ovat jo valmiiksi viimeistelty lahkeista, vaikka on hyvin epätodennäköistä, että housut todella istuvat valmiina. Ratkomiseen vanhalla ja tylsällä ratkojalla voi mennä yllättävän kauan aikaa. Oma ihannevalintani ratkojaksi olisikin yksinkertaisesti Safety Razor terä.

2. Lahkeen lyhentäminen

Olettaen, että oikea mitta ainakin toiseen lahkeeseen on mitattu, voi lahkeen leikata n. 5cm halutun mitan alapuolelta. Itse jätän kunnollisen varan siltä varalta, että jossain vaiheessa laitan housut kiertoon eteenpäin tai makuni lahkeenpituudesta muuttuu.

Housujen_lyhennys_18_s600x0_noupscale

Leikatun lahkeenreunan huolitteluun riittänee tiheä siksak, jos saumuria ei ole. Eihän tuo nättiä ole, mutta piiloonhan se jää. Hyvät kuvat aiheesta löytyvät täältä: Huolittelu.

Housujen_lyhennys_15_s600x0_noupscale

3. Alisuunnauhan (kanttinauhan) ompelu

Kanttinauha lahkeessa lisää housujen kestävyyttä erittäin paljon ja se kannattaa aina laittaa lahkeiden alareunaan. Itse tein ensin käännökset lahkeisiin ja silitin käännökset selvästi näkyviin. Käännösten mitoissa kannattaa olla tarkka ja esimerkiksi mitan ottaminen sisäsaumasta haaroista lahkeisiin lienee hyvä tapa varmistaa, että molemmat lahkeet tulevat varmasti saman pituisiksi.

Kun käännös on näkyvissä, voi kanttinauhan ommella melko huolettomasti ompelukoneella varmistaen, että käännöksen ja kanttinauhan alareuna kohtaavat. Kanttinauha saa myöhemmin jopa näkyä hieman lahkeen alta, jolloin se altistuu ensimmäisenä rasituksille. Tämän hienosäädön kuitenkin voi tehdä ompelun jälkeen silitysraudalla.

Housujen_lyhennys_14_s600x0_noupscale

4. Käännöksen liimaus sisälahkeeseen

Tämä vaihe perinteisesti tehdään piilotikillä, mutta muista housuista esimerkkiä etsiessäni huomasin, että ainakin vaatturini on käyttänyt lyhentäessään liimanauhaa. Tämä osoittautuikin todella helpoksi ja nopeaksi konstiksi.

Housujen_lyhennys_17_s600x0_noupscale

Nauha sisäpuolelle käännöksen väliin ja silitysraudalla käännös kiinni. Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota kanttinauhan jäämiseen aivan taitoksen alareunaan tai jopa puolimilliä sen alle, kuten kohdassa 3 mainittiin.

Yhteenveto

Lyhennys on helppo tehdä jopa ensikertalaisena ja eniten aikaa vaiheista taisi viedä ratkominen. Oheiset ohjeet tuskin ovat täydelliset tai edes kaikin osin oikein, mutta näin omat housuni lyhenivät.

Työn valmistuttua pitikin jo lähteä työreissuun, joten vedin vaatteet päälle ml. kyseiset housut. Salkku kouraan ja kengät jalkaan… viimeinen vilkaisu peiliin… toiseen lahkeeseen muodostui oikein nätti single-break, kun taas toinen lahje kaksi senttiä liian pitkä. Housut nurkkaan ja toinen lyhennys työreissun jälkeen. Sitä mittaa kannattaa todella käyttää! Ensimmäisellä kerralla typeryyksissäni luotin siihen, että voin vain verrata käsin sisäsaumat yhtä pitkiksi – ei kuitenkaan vielä näillä ompelijan taidoilla.

DIY-hengessä (Do It Yourself) tehty kirjoitus on lainattu Ohituskaistalla-blogista sen kirjoittajan, Mika Niemen luvalla. Tyyliniekka suosittelee blogia lämpimästi.

5 KOMMENTIT

 1. Liimanauha soveltuu vain kertakäyttö-, sekä sadehousuihin! Jos vaatturisi ei omista pikeerauskojetta, tai osaa ommella käsin, niin vaihtoon moinen!

 2. Todettakoon, että edustan ja peräänkuulutan tässä Virpi Lehtisen kantaa vahvasti. Käsin ommellen kuluu housujen lyhennykseen tottuneelta alle vartti, muilta korkeintaan tunti. Liimanauha on ehkä hätäisimmän ja osaamattomimman ratkaisu, mutta hyvän ompeleen opettelu on silti pakollista – jo lahkeensuun laskeutuvuuden kannalta. En, toisaalta, katso hyvällä edes pikeerauskonetta. Jälki on käsitikkiä jäykempää.

 3. Painotinkin Tyyliniekalle hänen pyytäessään tekstiäni lainaan, että: Tämä on itse opeteltu DIY, kun työreissuun lähtemiseen oli pari tuntia. Hyvien ohjeiden (tai ohjeiden ylipäänsä) löytäminen netistä ei ollut helppoa, joten tämä oli tulosta opettelusta ja erehdyksestä. Käsin ompelu täytyy itsenikin ehdottomasti joskus paremmalla ajalla opetella.

  Tätä artikkelia siis ei ole missään nimessä tarkoitettu ns. ammattimaiseksi ohjeeksi, vaan DIY tarinaksi. Jos Jussi tai Virpillä on hyvää linkkiä käsiompeleella lyhentämiseen, niin linkittäkää. Muutoinkin kommentit mahdollisista virheistä ovat tervetulleita.

  Oma vaatturini tosiaan on käyttänyt tuota samaa liimanauhaa joidenkin housujeni lyhentämisessä mutta myönnettäköön, että kyse on ollut raskaammasta cashmere -kankaasta sekä kevyestä tweedistä, joiden laskeutumiseen tuo ei ole vaikuttanut.

 4. Tämä on hyvää keskustelua, jota aavistelinkin syntyvän. Tekstistä toivoakseni käy ilmi kirjoittajan DIY-ajatus ja haluaisin nostaa artikkelin viitekehykseksi sen faktan, että ne liian pitkät lahkeet ovat oikeasti ikävämpi asia, kuin tämän kirjoituksen ohjeiden mukaisesti oikeaan mittaan lyhennetyt lahkeet.

  Ilman muuta vaatteet kannattaa muokata aina parhaalla mahdollisella tavalla, mutta askel parempaan suuntaan nopealla aikataululla, tai tässä tapauksessa pakkoraossa, on minusta parempi vaihtoehto, kuin se että ei tehdä mitään. Vaatteissa on onneksi se hyvä piirre, että niitä voi usein muokata lisää.

  Lisään tämän keskustelun pohjalta kirjoituksen loppuun DIY-huomautuksen.

 5. No mutta mutta, lyönpä lusikkani tähän(kin) soppaan: Mitä hankalaa tässä on? Joka taloudesta löytyy ompelukone ja ompelukoneesta piilo-ommel. Niin että eipä muuta kuin huomio! Housunpuntti – lepo – housunpuntti lyhennä!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat