Porsche pahoittelee Jeesus-patsaan digitaalista poistamista mainoksestaan

Porsche on pyytänyt anteeksi portugalilaisen Cristo Rei -patsaan pois jättämistä mainosvideoltaan.

Tuore Porsche 911 S/T:n nostalginen videomainos muistelee ikonisen urheiluauton 60-vuotistaivalta. Mainos sai vastikään aikaan kiistan sosiaalisessa mediassa, kun eräs mainoksen nähneistä huomasi, että uskonnollisena muistomerkkinä tunnettu Cristo Rei – Jeesuksen Kristuksen patsas, joka katselee Lissabonin kaupunkia Portugalissa, oli poistettu digitaalisesti taustalta eräässä videon kohtauksessa. Vastauksena somekohulle Porsche pyysi välittömästi tekojaan anteeksi, ja latasi tilalle videon, jossa patsas palautettiin alkuperäiselle paikalleen.

Sinänsä varsin tyylikkäästi tehty kaksi minuuttia ja 30 sekuntia pitkä mainos esittelee 911:n eri sukupolvia tuoden ne lyhyessä ajassa nykyaikaan eri vuosikymmenet kerraten. Videon kohdassa 0:44–0:45 vilahtaa Tejo-joki, joka yhdistää Lissabonin ja Almadan kaupungit.

Innokkaat katsojat huomasivat kuitenkin taustalla näkyneen muutoksen todellisuuteen. Hämmentävästi Porschen suorittaman videon muokkausprosessi oli johtanut 92 metrin korkeuteen kohoavan “Santuário de Cristo Rei” -patsaan poistamiseen näkyvältä paikaltaan, mikä herätti välittömästi kysymyksiä videon tarkoitusperistä.

Twitter-käyttäjä ”Alex B.” huomasi tämän omituisuuden, ja valitti asiasta julkisessa viestissään, joka keräsi lyhyen ajan sisällä yli 5,8 miljoonaa katselukertaa. Hänen viestinsä sai lopulta Porschen poistamaan mainoksen, ja lataamaan tilalle uuden version mainoksesta, jonka taustalle Jeesus-patsas oli palautettu.

Suosittelemme

Tapahtuneen jälkeen Porsche julkaisi lausunnon, jossa se ilmaisi katumusta tapauksen johdosta, ja myönsi tehneensä videoon kiistanalaisen muutoksen, joka johti uskonnollisen muistomerkin poistamiseen videolta. Autonvalmistajan lausunnossa todettiin, että “Euroopassa tuotetun elokuvan alustavassa leikkauksessa Cristo Rein patsas jätettiin tahattomasti pois. Pyydämme vilpittömästi anteeksi, ja tunnustamme tästä aiheutuneen mielipahan. Kyseinen video on nyt poistettu.”

On tunnettu tosiasia, että autonvalmistajien kaltaiset monikansalliset yritykset suhtautuvat usein hyvin varovaisesti uskonnollisiin symboleihin ja viittauksiin pyrkimyksissään saamaan mahdollisimman laajan kohdeyleisön tuotteilleen. Vaikka tällainen lähestymistapa on sinänsä ymmärrettävää, Porschen tapauksessa parempi vaihtoehto olisi ollut ottaa kyseinen kohtaus kokonaan pois, kuin yrittää keinotekoisesti hävittää uskonnollinen monumentti näkyvistä.

Kohun keskelle noussut “Santuário de Cristo Rei” on alun perin katolinen monumentti, joka esittää Kristusta käsivarret ojennettuina. Teos rakennettiin vuonna 1959, ja se seisoo Lissabonia varjelevana hahmona viereisessä Almadan kaupungissa. Muistomerkki pystytettiin osoituksena Portugalin kiitollisuudesta siitä, että se säästyi toisen maailmansodan “välittömiltä ja tuhoisilta seurauksilta”.

Lue lisää