Ostamassa käytettyä? Tarkista auton kunto uudella mobiilisovelluksella

Moni saattaa luulla, että auton sisäisen tietokoneen salat aukeavat vain merkkihuollon ammattilaisten kalliilla diagnoosilaitteistolla, mutta ne ovat luettavissa myös älypuhelin- tai tablettisovelluksella ja langattomalla OBD-sovittimella.

Tanskalainen MobilScan on kehittänyt uuden OBD (On-Board Diagnostic) -sovittimen ja älypuhelisovelluksen, jolla voi tarkastaa auton moottoria ohjaavan ja valvovan tietokoneen tietoja.

Tiedot voi tallentaa myöhempää käyttöä varten ja lähettää eteenpäin huoltokorjaamoon, josta saa apua ajoneuvon tietojen tulkintaan.

”Langaton OBD-sovitin esiteltiin virallisesti IFA-messuilla Berliinissä viime syksynä. Sen jälkeen keskityimme Tanskan markkinoille, ja nyt sovellus on saatavilla myös suomeksi. Valmistelemme laajenemista muihinkin Pohjoismaihin”, kertoo MobilScanin myyntipäällikkö Ole Thorslev.

”Etenkin autonomistajat itse haluavat enemmän tietoa autonsa tekniikasta – muutakin kuin sen, mitä näkee kojelaudasta. Lisäksi monet mekaanikot ja pienet huoltokorjaamot ovat löytäneet OBD-sovittimen. Hinta jää alle 100 euron, mutta sillä saa esiin moottoridiagnostiikkaa, johon ennen tarvittiin moninkertaisesti kalliimpi laiteinvestointi.”

Android- ja iOS-käyttöjärjestelmää käyttäviin älypuhelimiin ja tabletteihin MobilScan OBD-sovitin kytketään suoraan auton 16-napaiseen diagnostiikkaliittimeen, joka löytyy bensiinikäyttöisistä autoista vuosimallista 2001 eteenpäin ja dieselkäyttöisistä vuodesta 2004 ja yli 2 500 kg painavissa pakettiautoissa vuodesta 2007 alkaen.

Suosittelemme

OBD-pistoke on yleensä helppokäyttöisessä paikassa, tyypillisesti kuljettajan puolella lähellä ohjauspylvästä. Moottorin käydessä toimintatiedot ja mahdolliset vikakoodit siirtyvät auton tietokoneesta sovittimeen ja siitä langattomasti älypuhelimeen tai tablettiin.

OBD-sovittimesta on kaksi mallia: Android-yhteensopiva käyttää Bluetooth-yhteyttä, iOS-yhteensopiva WiFiä.

Merkittävä apu käytetyn auton ostajalle

”Ensinnäkin voi varmistaa auton elektronisen VIN-koodin eli valmistenumeron vastaavan numeroa, joka on merkitty auton koriin ja asiakirjoihin. Niin voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Ostaja voi myös tarkastaa, milloin vikakoodi on ilmennyt.

Jos OBD-lukija näyttää autolla ajetun yli 10 000 km vikakoodin ilmenemisen jälkeen, saattaa se viitata siihen, ettei autoa ole huollettu säännöllisesti.”

”Hyödyllinen parametri on myös auton polttoaineen kulutus tietyllä aikavälillä. Sen ei pitäisi vaihdella paria prosenttia enempää. Jos muutos on yli kymmenen prosenttia, saattaa syynä olla yksinkertaisesti moottorin kuluminen. Sellaisessa tilanteessa OBD-lukija maksaa itsensä takaisin todella nopeasti”, toteaa Ole Thorslev.

MobilScan OBD-sovittimen voi ostaa valikoiduilta jälleenmyyjiltä ja verkosta. Esimerkiksi Skruvat.fi-verkkokaupassa (tuotenimenä ”vianetsintäväline”) Android-yhteensopivan sovittimen hinta on 66,95 €, iPhone-yhteensopivan 94,62 € (lokakuussa 2015).

 

Lue lisää