Näin hoidat autosi maalipinnan upeaan kesäkuntoon

1Auton maalipinta tarvitsee muutaman kerran vuodessa muutakin huoltoa kuin pelkän peruspesun. Tässä lukijamme lähettämä vinkki auton maalipinnan perusteelliseen puhdistukseen ja vahaukseen:

“Tarkoitukseni oli pestä auto perusteellisesti ja vahata talven varalle. Puhdas peltipinta on edellytys onnistuneelle vahaukselle ja likaa ei kannata kapseloida vahan alle. Aineita ja menetelmiä pesuun ja vahaukseen on erilaisia. Tässä on yksi vähän tavanomaista viikonloppupesua perusteellisempi menetelmä.”

Kuvassa hommaa varten valikoidut pesu- ja käsittelyaineet. Varsinaiseen pesuun Solmaster AS40. Polaric Go jääesto ei ole tarkoitettu tankkiin, eikä juotavaksi vaan soveltuu hyvin pinttyneiden tahrojen poistoon. Kyseinen tuote on liki sataprosenttista isopropanolialkoholia (IPA).

Citrus on liukaste savikäsittelyä varten (Claybar), johon palataan myöhemmin. Collinite 476s on vaha, jonka pitäisi kestää talven yli. Kyse ei ole pelkästään valmistajan mainospuheista, vaan myös autoharrastajat ovat todenneet sen kestäväksi.

autonpuhdistus11

Pesuvaiheet:

1. 5% AS40 liuos suoraan kuivaan pintaan
2. Huuhtelu vedellä
3. Käsipesu niinikään 5% AS40:lla
4. Huuhtelu vedellä
5. Pyyhin auton vielä kauttaaltaan n. 25% IPA-liuoksella ja rätillä.
6. Huuhtelu vedellä

Suosittelemme

autonpuhdistus21
“Puhdistus jatkui tällaisella savimöykyllä (Claybar). Todellisuudessa kyseessä ei ole savi, vaikka olomuoto on samantapainen. Saatavilla on eri karkeusasteita. Karkealla voi saada aikaan naarmuja, jos auton maalipinta on pehmeä. Ensikertalaisena kannattaa ostaa mieluummin hienompaa laatua.”

 

autonpuhdistus31

“Revin pienemmän palan ja puristelin siitä sopivan levyn. Savikäsittelyssä käytetään liukastetta, jolla maalipinta kastellaan ensin. Savea liikutetaan yhdensuuntaisin liikkein liukasteen päällä. Hakusanalla ”claybar” löytyy netistä hyviä esimerkkivideoita, miten homma tehdään.” Huom! Älä käytä liiallista voimaa.

“Savi tuntuu liukuvan lähes kitkatta, kun peltipinta on puhdas. Likajäämät tuntuvat selvänä vastuksena. Puhdas pinta tuntuu kädellä kosketellen aivan sileältä. Jos savi putoaa hiekkaiseen maahan, heitä se roskiin ja ota uusi palanen.”

autonpuhdistus41
“Kävin auton läpi liukasteen ja saven kanssa. Vaikka kuvittelin pinnan olevan kohtuullisen puhdas, silti saveen jäi likaa.”

Jälleen huuhtelu ja kuivaus. Kuivauksen voi tehdä puhtaalla mikrokuituliinalla ja vahausta varten on hyvä saada pois kaikki vesipisarat, jotka voivat valahtaa esiin vahaa levittäessä. Muun muassa kaikkien luukkujen reunat, lamppujen saumat, peilit ja ovien kahvat kannattaa kuivata huolellisesti. Käytön jälkeen mikrokuituliinan voi pestä pesukoneessa.

Lopuksi kunnon vahaus.

Netistä löytyvien vinkkien mukaan Colliniteä kannattaa käyttää ohuelti, eikä myöskään antaa kuivua liikaa. Liiallinen kuivuminen muuttaa homman työläämmäksi. Vahaus kannattaa tehdä vaikka koripaneeli kerrallaanm jolloin kuivumisaika ei veny liian pitkäksi.

autonpuhdistus51

Ovien ja takaluukun reunat sisäpinnat ovat otollisia ruosteen muhimiselle. Ne kannattaa myös puhdistaa ja vahata. Puhtaanapitokin helpottuu jatkossa. Puhdistukseen voi käyttää IPA-liuosta.

 

autonpuhdistus61

Lopputulos on palkitseva. Työ tekijäänsä kiittää!

Lue lisää