Kahvimaailmassa erikoiskahveiksi luetellaan sellaiset tuotteet, jotka täyttävät tiukat laatukriteerit ja jotka SCA (Specialty Coffee Association) on arvostellut vähintään 80/100 pisteytyksellä. Olitpa sitten ylpeä ja laatutietoinen kahvinkuluttaja, jonka pyrkimyksenä on ahmia lisää tietoa erikoiskahveihin liittyen tai kahvien maailmaan vasta tutustuva henkilö, joka tahtoo päästä vihille siitä, mitä laadukas kahvi oikeasti on, tulee joka tapauksessa olemaan hyödyksi oppia, mihin kyseisten kahvien valmistaminen perustuu ja miten niitä arvostellaan. Mistä kannattaa lähteä liikkeelle valitessa omiin mieltymyksiin parhaiten sopivaa erikoiskahvia ja miten kyseisiä laadukkaita kahveja tulisi valmistaa, jotta varmistuttaisiin täydellisestä makukokemuksesta?
Kahvien maistelu ja luokittelu
Termiä erikoiskahvi käytti ensimmäisen kerran Erna Knutsen vuonna 1974 eräässä Tea & Coffee Trade Journal-lehden julkaisussa. Erna toi esiin ajatuksen, joka perustui kahvin laadun säilyttämiseen sadosta aina kuppiin asti. Hän halusi varmistaa, että koko toimitusketju aina viljelykäytännöistä ja prosessointimenetelmistä paahtamiseen, panimotoimenpiteisiin ja myyntiin asti varmistaisi mahdollisimman korkealaatuisen tuotteen valjastamisen – jonka nykyisin tunnemme nimellä erikoiskahvi. SCA on asettanut erikoiskahville vaadittavia standardeja kaikkiin kahvintuotannon vaiheisiin ja jokainen kahvierä luokitellaan maistelemalla, jonka perusteella arvostellaan ominaisuuksia, kuten happamuutta, täyteläisyyttä, makua ja aromia.
Kahvin maistelu on yksi tärkeimmistä vaiheista kahvien kanssa työskennellessä. Miten tämä käytännössä tapahtuu? Useimmissa tapauksessa maistajat hauduttavat 12 g jauhettua kahvia 220 millilitrassa kuumaa vettä neljän minuutin ajan, jonka jälkeen kahvin pinnalla oleva vaahto kuoritaan pois. Lopuksi kahvia maistetaan lusikan kärjestä, sen ollessa jäähtynyt (yleensä 8 minuutin kuluttua haudutuksesta). Menetelmä on vakioitu samanlaiseksi kaikkialla maailmassa, jotta kahvit saataisiin arvioitua mahdollisimman tasapuolisesti. Kahvi, joka arvostellaan lukemilla 90-100, luokitellaan Virheettömäksi. Lukemilla 85-89,99 arvosteltu kahvi luokitellaan puolestaan Erinomaiseksi ja lukemilla 80-84,99 arvosteltu kahvi luokitellaan Erittäin Hyväksi.
Jotta kahvi voitaisiin luokitella erikoiskahviksi, jokaisessa 350 gramman kahvierässä saa olla SCA:n mukaan enintään 0–5 virhettä. Ennen maistelua kahveja arvioidaan siis silmämääräisesti – pyritään löytämään ja havaitsemaan kaikki visuaaliset virheet. Virheeksi luetaan mustat (ylipaahdetut/palaneet), särkyneet tai happamat pavut. Tämänkaltainen syvällinen sekä visuaalisten että makuominaisuuksien tarkastelu mahdollistaa tarkan arvioinnin ja luokittelun, jotta kaikista tarkasteltavista kahveista saadaan eroteltua kaikkein laadukkaimmat erät, jotka sitten luokitellaan erikoiskahviksi. Erikoiskahvi täytyy kasvattaa sekä jalostaa asianmukaisesti ja yksityiskohtiin on paneuduttava huolella. Mihin tämä johtaa viljelijöiden ja paahtimoiden näkökulmasta – hitaampaan tuotantoon ja huolellisempaan lajitteluun, jonka myötä erikoiskahvin hinnan tulee viime kädessä olla huomattavasti korkeampi kuin tavallisten kahvien.
Erikoiskahvin maku ja parhaiten soveltuvat valmistustavat
Kun maksetaan näinkin korkealaatuisesta tuotteesta, kannattaa sitä ehdottomasti kohdella oikeaoppisesti, jotta voidaan valjastaa sen täysi potentiaali. Kahvihan on perusmuodossaan vain papuja – ilman varsinaisen juoman valmistusprosessia siitä ei päästä nauttimaan, paitsi ehkä tuoksun osalta. Kaikkea, mitä viljelyn, jalostuksen sekä paahtamisen aikana on saavutettu, voidaan korostaa vielä entisestään valmistuksen aikana. Liittyykö erikoiskahvin valmistukseen rajoituksia tai tiukkoja ohjesääntöjä? Ei tietenkään! Näin laadukasta kahvia kannattaa kuitenkin nauttia sellaisenaan, ilman lisukkeita, kuten maitoa, sokeria ja vastaavia.
Tavoitteenahan on mitä todennäköisimmin päästä kokemaan kaikki ainutlaatuiset aromit, jota erikoiskahvi tarjoaa, joka ei tule valmistusvirheiden myötä epäonnistumaan. Tämän myötä huomaat varmasti, kuinka korkealuokkaista kahvi on sellaisenaan nautittuna. Tiettyjä valmistustapoja suositellaan toisia enemmän erikoiskahvin kohdalla, koska näillä mahdollistetaan luonnollisten makuprofiilien valjastaminen. Tämä ei tarkoita, että tiettyjä valmistustapoja tulisi varsinaisesti vältellä, mutta pidä kuitenkin mielessä, että tietyn valmistustavan suosiminen voi korostaa kahvijuomasi makua. Esimerkkinä voidaan todeta, että kahvin keittäminen millä tahansa paineistetulla laitteella tai työkalulla, kuten esimerkiksi espressokeittimellä, luo intensiivisemmän profiilin.
Suosittelemme
Valmistettaessa erikoiskahvia paineistetusti, luodaan siis normaalia intensiivisempi maku, mikä saattaa hankaloittaa luonnollisten makuprofiilien aistimista. Painekeitintä käytettäessä myös uuttoaika on varsin lyhyt, mikä joissain tapauksissa johtaa siihen, että kahvilla ei ole tarpeeksi aikaa olla kosketuksissa veden kanssa, jotta siitä saataisiin valjastettua irti kaikki mahdolliset aromit. Jos kuitenkin välttämättä tahdot keskittyä painemenetelmillä valmistettuun kahviin, toimisi parempana vaihtoehtona matalapainetyökalut, kuten Moka-pannu tai AeroPress. Maininnan arvoinen erikoiskahvin valmistamiseen soveltuva tapa on käsinsuodatus – menetelmä, jota on kahvitietoisten keskuudessa kehuttu viime aikoina varsin moitteettomaksi.
Käsinsuodatus korostaa monipuolisia makuprofiileja tehokkaammin muihin valmistustapohin verrattuna. Menetelmä itsessään mahdollistaa kahvin haudutuksen hitaammin, omalla paineellaan ja vähitellen. Tämä tekee kyseisestä tavasta suositun erikoiskahvien kohdalla, koska sen ansiosta päästään valjastamaan kaikki mahdolliset maut ja aromit. Käsinsuodatus voi kuitenkin osoittautua haasteelliseksi aloittelijoille, koska kyseessä on nimensä mukaisesti täysin manuaalinen valmistustapa, joka altistaa inhimillisille virheille sekä väärille kaatotekniikoille, mikä voi puolestaan johtaa heikkolaatuiseen kahviin. Jos kuitenkin pidät kahvista, saatat ottaa tämän positiivisena haasteena kehittää taitojasi, sillä jokaisen kaadetun kupin päätteeksi voit olla ylpeä havaitessa kehittyneesi.
Erikoiskahvin hankkiminen sujuu nykyään varsin vaivattomasti – löydät suosimasi tuotteen mitä todennäköisemmin paikallisesta kahvilastasi, verkkokaupasta tai kahvimarkkinoilta. Varmista pakkauksesta ja tuotekuvauksesta, että hankkimasi kahvi on luokiteltu erikoiskahviksi. Suosi aluetta, josta tiedät pitäväsi tai olet utelias ja kokeile jotain uutta. Varmista myös, erä on mahdollisimman tuore ja valitse tyyppi valmistustapasi perusteella. Erikoiskahvin myötä päästään nauttimaan ainutlaatuisesta kahvihetkestä, eikä ole väliä, onko kyseessä erikoistilaisuus vai aamun ensimmäinen kahvikupponen – tilanteesta voidaan luoda erityinen erikoiskahvia suosimalla.