MAINOS: Fosto

Suomalaisia design-valaisimia

Hamilton Khaki iskee maalla, merellä ja ilmassa

Kaupallinen yhteistyö: Kulta-Center

Khaki-tuoteperhe on amerikkalaiset juuret omaavan kellonvalmistajan syömähammas, joka tarjoaa rahalle paljon vastinetta.

Hamilton on nauttinut pitkään eräänlaista kulttisuosiota suomalaisten kelloharrastajien keskuudessa, johon on vaikuttanut voimakkaasti paitsi näkyminen lukuisissa elokuvissa, etenkin valmistajan tunnetuimman Khaki-kellomalliston suosio. Ja miksipä näin ei olisi, sillä kyseessä on mainio yhdistelmä toiminnallisuutta ja laatua houkuttelevalla hintalapulla.

Oli siis vain ajan kysymys, milloin kellomerkki rantautuu Suomeen ja kenen toimesta. Vastauksen tähän saimme heti vuoden 2024 alussa, kun Kulta-Center kertoi tehneensä jälleenmyyntisopimuksen Suomen osalta. Tämänkin myötä on paikallaan esitellä Hamiltonin tärkein tuoteperhe Khaki, joka jakautuu kolmeen kellomallistoon, jotka ovat Field, Navy ja Aviation. Tämä kuvastaa Khaki-tuoteperhettä täydellisesti, sillä se sisältää kelloja käyttäjille, jotka operoivat maalla, merellä ja ilmassa.

Khaki Field on keihäänkärkimallisto

Jos jokin mallisto pitäisi nostaa Hamiltonin signatureksi, on se ehdottomasti Khaki Field. Kyseessä on pääosin mekaanisia (automaatti- ja manuaalikoneistoilla varustettuja) kenttäkelloja sisältävä mallisto, joka tarjoaa pääosin alle tuhannen euron hintaluokassa runsaasti erilaisia vaihtoehtoja mekaanisen käyttökellon ystäville.

Suosittelemme


Khaki Field -kellomalliston kellojen koot vaihtelevat 37 millimetristä 44 millimetriin, yksittäisen mallin ollessa 50 millimetriä. Valtaosa Hamilton Khaki Field -kelloista ovat joko 38:n tai 42 millimetrin kokoisia, kun taas Khaki Field Expedition -mallit ovat joko 37 tai 41 millimetriä. Khaki Field King -mallit ovat puolestaan 40 millimetrin kokoisia, jotka tunnistaa kellotaulun ulkokehällä kello 12:ssa sijaitsevasta viikonpäivänäytöstä ja sen alapuolella olevasta päivyristä.

Iso osa Khaki Field -malleista on kellotaulunsa osalta äärimmäisen simppeleitä, eli niistä ei löydy päivyriä tai viikonpäivänäyttöä. Mutta mikäli sellaiselle on tarvetta, ei hätää, sellaisetkin löytyvät mallistosta. 🙂 Rannekevalikoima on niin ikään laaja, käsittäen teräs-, nahka- ja tekstiilivaihtoehdot.

Malliston kelloissa esiintyvien manuaali- ja automaattikoneistojen käyntivara on 80 tuntia, mikä paljastaa niiden olevan Hamiltonin omistavan Swatch Groupin kehittämän Powermatic 80 -koneistoperheen jäseniä. Kaikissa kelloissa on myös safiirilasi, sekä vähintään 50 metrin (useissa 100 metriä) vesisuojaus, joten ne soveltuvat arkiseen käyttöön erinomaisesti. Kun kokonaisuutta peilataan Khaki Field -kellojen reilusti alle tuhannen euron hintalappuun, on kyseessä erittäin kilpailukykyinen yhdistelmä.

Hamilton Khaki Field Expedition Auto H70225540
Hamilton Khaki Field Expedition Auto H70225540

Khaki Field -malliston sisältä löytyy myös seikkailuhenkisempiä Expedition-kellomalleja, jotka erottavat erilaisesta kellonkehästä, ruuvilukittavasta nupista, ja sopivassa valossa luettavuutta parantavasta safiirilasin heijastuksenestosta. Lisäksi Expedition-kellojen koneistoissa on antimagneettinen Nivachron-spiraali, joten Expedition-kellot kestävät normaalikäytöstä rankempia olosuhteita ilman käyntihäiriöitä. Kellojen hinta on tästä huolimatta vain reilun yli tuhat euroa.

Hamilton Khaki Field Auto H70455733
Hamilton Khaki Field Auto H70455733

Khaki Field -kellojen juttu on mekaanisuus, mutta äärimmäistä huolettomuutta arvostaville mallistosta löytyy muutama kvartsimalli 38 ja 40 millimetrin koossa. Malliston ylähyllyn tavaraa edustavat puolestaan 44 millimetrin kokoiset Khaki Field Auto Chronot, joiden voimanlähteenä toimii Valjoux-pohjainen H-21 -kaliiperit 60 tunnin käyntivaralla. Nämäkin kellot tarjoavat poikkeuksellisen paljon sveitsiläiskelloa, sillä hintataso on vain karvan yli kaksi tuhatta euroa.

“Se leffakello”

Khaki Fieldiä ei voi ohittaa ilman elokuvallista mainintaa, sillä moderniksi scifi-klassikoksi nousseessa Interstellar-elokuvassa oli juonen kannalta ratkaisevassa roolissa mustatauluinen kolmiosoittiminen Hamilton Khaki Field Automatic, joka löytyy Hamiltonin valikoimista fanien riemuksi kahdessa eri koossa (38 ja 42 millimetriä), tuhannen euron molemmin puolin.

Khaki Navy

Merellä-osiota Hamiltonilla edustaa Khaki Navy -kellomallisto, joka on jaettavissa karkeasti kahteen mallisarjaan; Frogmaniin ja Scubaan. Molemmat mallisarjat ovat täysiverisiä sukeltajankelloja 300 metrin vesitiiviydellä ja ruuvilukittavilla vetonupeillaan, jonka lisäksi kelloissa on myös safiirilasit luettavuuden maksimoimiseksi, sekä antimagneettinen Nivachron-spiraali mekaanisissa malleissa. Kellot ovat saatavilla joko teräs- tai kumirannekkeella.

Sbuba-mallisarja on sukeltajankelloista perinteisemmän designin omaava ja sitä kautta kaupallisempi. Scuba-mallisarjan pienimmät kellot (37 millimetriä) ovat kvartsikoneistolla varustettuja, kun taas 40 ja 43 millimetrin mallit ovat automaattimalleja. Mallistosta löytyy myös kesään sopivia värejä niin kellotauluista kuin kumirannekkeista.

Hamilton Khaki Navy Scuba Auto H82375961
Khaki Navy Scuba on perinteisemmällä designillaan helpommin lähestyttävä mallisarja. Kuvassa Khaki Navy Scuba Auto H82375961

Hamiltonin elokuvatausta nousee esille sukeltajankelloissakin, sillä Frogman-mallisarja kehitettiin aikanaan Yhdysvaltain laivaston taistelusukeltajien käyttöön, joiden toiminnasta kertova elokuva The Frogmen sai tuli elokuvateattereihin vuonna 1951. Myöhemmin laivaston Frogman-tiimeistä syntyi kuuluisa Navy Seals. Frogman-mallisarjan tunnistaa vetonupin persoonallisemmasta iskusuojasta ja/tai lukitusmekanismista. Kulta-Centerillä tilaustuotteina olevia Frogman-sukeltajankelloja valmistetaan mekaanisina kolmessa eri kokoluokassa (41, 42 ja 46 millimetriä), pääosin teräskuorilla, mutta myös muutama malli on saatavilla titaanisena.

Khaki Aviation

Khaki Aviation -mallisto on laaja ja monipuolinen, jakautuen karkeasti kolmeen mallisarjaan; Pilot, Converter ja X-Wind, sekä muutama erikoismalli (kiinnostavimpana Takeoff) näiden lisäksi. Mallisarjoista Pilot on helpoimmin lähestyttävä selkeälukuisine kellotauluineen, jonka alta Pioneer-nimikkeellä löytyvät malliston vintage-henkisimmät vaihtoehdot.

Näyttävää pilottikelloa etsivän kannattaa tsekata X-Wind -mallisarjan valikoima, joissa kaikissa on automaattikoneisto. Edellä mainitut mallit ovat kaikki Kulta-Centerillä tilaustuotteita, joita voi kysyä parhaiten myymälän kautta.

Khaki Aviationin kolmas mallisarja on Converter, josta löytyy tällä hetkellä yksi malli Kulta-Centerin varastosta. Nimensä mukaisesti tästä kellosta löytyy lentäjälle teoreettisella tasolla hyödylliset mitta-asteikot nopeuden, korkeuden ja polttoaineen kulutuksen laskemiseen, mutta käytännössä kyse on funktionaalisuuden sisältävä elementti.

Hamilton Khaki Aviation Converter Auto H76645540
Hamilton Khaki Aviation Converter Auto H76645540

Lentämistä harrastavalle Khaki Aviation Converter on mitä mainioin vaihtoehto, etenkin jos vaatimuksena on mekaaninen rannekello. Converterista löytyy myös GMT-malli, sekä kronografimalli näitä haluaville.

Yhteenveto

Hamiltonin kellovalikoima on erittäin laaja, joten se tarjoaa lähes jokaiselle jotain. Valmistajan selkeä keihäänkärkimallisto on Khaki Field, joka on yhdistelmä käytännöllisyyttä ja selkeyttä. Kellomallien hinnat ovat hinnaltaan houkuttelevia, aivan kuten Hamiltonin kellot kokonaisuudessaan, muihin sveitsiläisvalmistajiin nähden, joten huoletonta käyttökelloa etsivälle kyseessä on “Se mallisto”, josta lähtisin etsimään sopivaa kellomallia.

Fyysisesti Hamiltonin kellot löytyvät Tampereelta Kulta-Centerin myymälästä, jonka lisäksi kellot ovat myynnissä verkkokaupassa.

Lue lisää