Certina julkaisi viisi uutta mallia DS-1 mallistoon, jotka ovat alle tuhannen euron hintaluokassa olevia joka tilaisuuden kelloja. DS-mallisto lukuisine osineen on yksi Certinan kivijaloista, joten nyt on hyvä hetki tutustua tarkemmin mistä Certinan suunnittelufilosofiassa, eli “Double Security” -konseptissa on kyse.
Vuonna 1888 Adolf ja Alfred Kurthin perustama kellobrändi on nojannut alusta asti varmuudelle ja luotettavuudelle, josta veljesten tuolloin ‘Grana’ nimellä tunnetut kellot niittivät runsaasti palkintoja. Viisikymmenvuotisjuhlansa kunniaksi brändi uudelleennimettiin latinan ‘varmaa’ tai ‘turvallista’ tarkoittavan certus sanan mukaan Certinaksi.
Usein kellobrändien erilaiset design-filosofiat eivät avaudu kellon ostajalle muutoin kuin osana myyntipuheita, joilla kellon perustellaan olevan parempi kuin muut. Certinan tapauksessa tilanne on toinen. Silloin kun brändin nimi tarkoittaa varmaa, väitteen takana on seistävä väkevästi.
Tämä todettiin myös Certinalla vuonna 1958, kun insinööri Philippe Kurthin johtama ryhmä alkoi suunnitella rannekelloa, joka olisi ulkoisilta vaikutuksilta mahdollisimman hyvin suojattu ja etenkin paremmin kuin muiden kellovalmistajien kellot. Certina-kellon tuli säilyä tarkkana vaativissakin olosuhteissa, tai nimeä olisi vaikea perustella.
Tuplavarma on parempi kuin varma
1950-luvun kellot eivät olleet mitenkään poikkeuksellisen kestäviä. Tämä oli kelloteollisuudessa laajalti tunnettu ja markkinoilla oli kasvava kysyntä kestävämmille kelloille, sillä ensimmäiset extreme-lajit kuten vuorikiipeily ja sukellus yleistyivät voimakkaasti.
Kun Kurth alkoi tutkia Certinan kellojen kestävyyttä, hän pudotti Certinan kelloja korkeudesta, jolla törmäys vastaisi 40km/h iskua kelloon ja altisti niitä jopa 60 tonnin puristukselle. Yhdeksi heikoksi kohdaksi todettiin automaattikellojen vetopaino, joka pudotessaan saattaa jopa 7000 kertaistaa painonsa 0,1 grammasta 700 grammaan osuessaan maahan.
Suosittelemme
Koneistojen herkkiä sisäosia ei olisi mahdollista suojata tuon mittakaavan voimilta pelkästään materiaalien vahvuuksia lisäämällä. Parikymmentä vuotta aiemmin kehitetyllä Incabloc-iskunsuojamekanismilla varustetuissa kelloissakin liipottimen akseli pääsi lävistämään messinkisen kellon kuoren. Työryhmä totesi, että Incablocin lisäksi tarvitaan tuplavarmistus.
Vuonna 1959 julkaistu Certinan DS eli “Double Security” tuplavarmistusratkaisu oli sijoittaa koneisto synteettisestä kumista valmistetun iskunvaimennusrenkaan päälle. Tämän lisäksi koneiston ja kellon kuoren väliin jätettiin 0,4 millimetriä tyhjää tilaa, mikä jätti koneistolle tilaa liikkua iskun osuessa, iskun suunnasta riippumatta.
Tämän lisäksi kellon kuoren materiaalivahvuuksia kasvatettiin, sitä varten suunniteltiin uusi iskunkestävämpi lasike ja uudet tiivisteet. Uusi kellon kuori tiivisteiden myötä 200 metriin saakka vesitiivis, mikä on tuon ajan kelloille harvinaista. Sukeltajankelloissa 200 metriä yleistyi vasta 1960-luvun lopussa.
Testattu kovissa oloissa
Certinan uutta konseptia koeteltiin äärimmäisyyksiin, ettei väite sen kestävyydestä olisi jäänyt pelkän mainospuheen tasolle. Vuonna 1960 Certina DS lähetettiin Himalajalla sijaitsevan 8222 metriä korkean Dhaulagiri-vuoren valloitukseen lähteneen ryhmän mukaan. Kello selvisi ehjänä poikkeuksellisen vaativan reissun olosuhteilta.
Certina DS:ää testattiin 60-luvulla mm. kiinnitettämällä se kilpa-auton vanteeseen kilpailun ajaksi, valamalla se jääkiekon sisään pelin ajaksi, tivolin voimamiespeliin vasaralla nuijittavaksi ja pudottamalla se helikopterista 150 metrin korkeudesta. Certina DS selvisi näistä kaikista kirkkaasti. Ei siis mikään ihme että vuoteen 1968 mennessä Certina DS:ää myytiin yli 300000 kappaletta.
DS siivitti Certinan menestystä
Menestyksen siivittämänä uusia DS-malleja julkaistiin 60-luvulla tiiviisti. Urheilullisille naisille suunnattu naisten versio DS:stä julkaistiin vuonna 1969. Pian sukeltajat saivat oman DS Diver -mallin ja urheilijoille sekä tieteentekijöille julkaistiin omia erikoismalleja. Syvänmerentutkijoille tarkoitetun legendaarisen mallin DS-2 Super PH1000M tarinasta kerroimme sen uudelleenjulkaisusta kertovassa artikkelissamme Certina DS Super PH1000M – Sukellus perinteiden syvyyksiin.
Kellojen kysyntä oli niin suurta, että Certinan piti vuonna 1970 avata uusi tuotantolinja, joka pystyi valmistamaan 2000 kelloa vuorokaudessa. Certina selätti kvartsikriisin verrattain kevyesti osin juuri DS-konseptin siivittämänä. Samalla konseptilla oli helppo suunnitella myös kvartsikelloja.
Kvartsikellojen aikakaudella Certina myi runsaasti perinteisiä kolmikätisiä kvartsikoneistollisia kelloja ja digitaalitauluisia kvartsikelloja, mutta etenkin Cascadeur -nimellä tunnettu kvartsikronografi ja vuonna 1982 julkaistu futuristinen DS New Line tekivät DS-malliston kelloista yhden eniten myydyistä sveitsiläisistä rannekelloista.
Certinan DS-konsepti oli tukeva kivijalka jolla jatkaa kellojen valmistusta mekaanisten kellojen palattua suosioon 2000-lukua lähestyttäessä. Se sinetöi Certinan maineen kestävien ja luotettavien kellojen valmistajana. Certinan DS-konseptin suunnitteluperiaatteet ovat vaikuttaneet ei pelkästään Certinan kellojen valmistukseen, vaan myös kellonvalmistukseen laajemmaltikin, sillä se asetti kellojen kestävyyden ja vesitiiveyden riman entistä korkeammalle.
Certinan perintö kiteytyy tämän päivän DS-1 mallistossa
DS-mallisto on edelleen yksi Certinan peruskivistä. Konseptia kehitellään koko ajan, oli sitten kyseessä Precidrive kvartsikoneistojen kronometritarkkuus tai automaattikoneistojen magneettisuudenkestävyys. Certina seisoo vahvasti konseptin takana edelleen. Sen DS-1 sarja on kokoelma kelloja, joissa Certinan ja DS-konseptin perintö näkyy ehkä kaikkein voimakkaimmin.
Monissa DS-1 sarjan kelloissa näkyy vintage-elementtejä muistuttamassa konseptin alkuperästä ja houkuttelee niitä asiakkaita, jotka arvostavat Certinan mittavaa perintöä. Ne ovat pääosin ajattomia muotoilultaan ja sopivat niin arki- kuin juhlakäyttöön.
DS-1 sarjan kellot kuuluvat saavutettavan luksuksen segmenttiin ja se tarjoaa korkealaatuisia sveitsiläisiä automaattikelloja kohtuulliseen hintaan, kuitenkaan kestävyydestä ja luotettavuudesta tinkimättä. Se toimii siltana Certinan menestyksekkään historian ja nykyaikaisten innovaatioiden välillä.
Uudet DS-1 tulokkaat
Uudet DS-1 mallit ovat klassisia, ensimmäisen Certina DS:n inspiroimia joka tilaisuuden kelloja, jotka sijoittuvat alle tuhannen euron hintaluokkaan. Tulokkaiden joukossa on kaksi halkaisijaltaan 40 millistä kolmikätistä Powermatic 80 -automaattikoneistolla varustettua kelloa, joissa on 80 tunnin käyntivara, safiirilasi ja 100 metrin vesitiiveys.
Koneiston Nivachron-spiraali tekee koneistosta erittäin hyvin magneettisuutta sietäviä. Kokonaan mustaksi ja kultaiseksi PVD-pinnoitetuissa kelloissa on milanese-ranneke ja niiden hivenen kupera taulu henkii hienosti 50-luvun estetiikkaa.
Kolme muuta sarjan uutuutta sisältävät kello kuuteen sijoitetun päivyrin lisäksi myös viikonpäivänäytön kello 12 kohdalla. Nämä day-datet on valmistettu ETA 2834-2 kaliiperin automaattikoneistoilla ja tarjolla on mustatauluinen teräksisellä milanese-rannekkeella valmistettu ja kaksi nahkarannekkeella myytävää valkotauluista kelloa.
Valkotauluisista toinen on varustettu sinisillä osoittimilla ja rannekkeella, siinä missä toinen leikittelee taulussa ja osoittimissa hillitysti ruusukullan sävyillä, harmaan nahkarannekkeen tuodessa levollisuutta ja retro-eleganssia kokonaisuuteen.