Miehen kenkäkaappi osa 4: Mokkanahkakenkien huolto

Ajatus mokkakengistä saa monen niskakarvat nousemaan pystyyn. Mokkaa pidetään herkkänä ja vaativana materiaalina ja etenkin mokkaisia kenkiä epäkäytännöllisinä, huomattavaa huolellisuutta tarvitsevina jalkineina. Äidit ja isät ovat kauan varoitelleet jälkikasvuaan mokkanahan herkästä likaantuvuudesta ja epäkäytännöllisyydestä sateella.

Herkkä maine on kuitenkin lähes perusteeton. Vaikka on totta, että hyvin vaaleasävyiset mokkakengät voivat vaatia ajoittain perusteellisempaa puhdistusta, ovat tummempisävyiset mokkakengät kaikista huolettomimmat jalkineet. Mokkanahka on peräti erinomainen talvi- ja kurakelien materiaali, mikäli käyttöönottohuollon on tehnyt oikein.

Mokan naarmunkesto on nukan ansiosta verrattomasti pintanahkaa parempi, jolloin esimerkiksi iltaelämässä usein tapahtuva kenkien tallominen ei tee jalkineille pysyvää vahinkoa. Suojattu mokkanahka kestää myös vettä jopa pintanahkaa paremmin. Kaiken kaikkiaan mokkanahka on oikea ratkaisu kaupunkielämän kovimpiin koetuksiin.

-- MAINOS --

Käyttöönottohuolto on mokkanahan kohdalla helppoa. Jalkineet harjataan kevyesti ja tämän jälkeen suojataan kolminkertaisesti laadukkaalla mokkasumutteella. Jokaisen sumutuskerran välissä mokan nukka harjataan pystyyn. Viimeisen sumutuskerran jälkeen harjausta ei suoriteta.

Entäpä sitten kun pahin on tapahtunut? Edessä on yllätys – hyvin käyttöönottohuolletut mokkajalkineet voi pestä!

Mokkanahkakenkien puhdistus ja huolto

Ajatus nahkajalkineiden vesipesusta on useimmille varmasti vieras. Pintanahan suhteen varovaisuus onkin tarpeen – pyyhkiminen kostealla pesuaineella käsitellyllä rievulla onkin tällöin hyvä vaihtoehto, nahan turpoamisen välttämiseksi. Mokkakengät ovat kuitenkin toista maata. Kynsiharja, astianpesuainetippa, lepolestit ja suojasumute ovat kaikki, mitä tarvitaan.

1. Huollon tarpeen toteaminen ja esityöt

-- MAINOS --

Kirjoittajan yöelämässä kovia kokenut tummanruskea jalkinepari tarvitsee kipeästi huoltoa. Koska kengillä on normaalin katutomun lisäksi myös erilaisten makeiden juomien jättämiä tahroja, ei pelkkä tavanomaisesti riittävä kuivaharjaus ole tarpeeksi. Huoltoa varten jalkineista poistetaan nauhat ja tehdään pintapuolinen tarkastus erilaisten muiden ongelmien toteamiseksi.

Jalkineet baari-illan jälkeen.
Jalkineet baari-illan jälkeen.

-- MAINOS --

Koska kengät vaativat pesua, otetaan esille huoltovälineet – kynsiharja, astianpesuaine, froteepyyhe sekä suojasumute.

Huoltovälineet ovat yksinkertaisia ja edullisia.
Huoltovälineet ovat yksinkertaisia ja edullisia.

Jalkineista poistetaan nauhat.
Jalkineista poistetaan nauhat.

2. Kuivaharjaus ja pohjan peseminen

Jalkineet puhdistetaan ensin kynsiharjalla harjaten. Näin nukan juureen päässyt tomu saadaan pois. On syytä harjata myös kenkien reunokset, jotteivät hiekanmurut pääse syömään poikki reunosommelta tai kuluttamaan jalkinenahan reunaa.

Kuivaharjauksella poistetaan irtotomu.
Kuivaharjauksella poistetaan irtotomu.

Reunos puhdistetaan myös huolellisesti hiekasta.
Reunos puhdistetaan myös huolellisesti hiekasta.

Myös pohja on syytä pestä ajoittain. Tällöin voidaan helposti todeta, tarvitaanko lähiaikoina suutarin palveluita. Kuvan kenkäparin nahkapohjaan on laitatettu suojaava kumipohja, joka tekee käytöstä huolettomampaa.

Pesuainetta annostellaan suoraan harjalle.
Pesuainetta annostellaan suoraan harjalle.

Pohjat pestään ja huuhdellaan ensimmäisenä.
Pohjat pestään ja huuhdellaan ensimmäisenä.

3. Kenkien peseminen ja kuivaaminen

Pohjien pesun jälkeen puhdistusharja huuhdellaan mahdollisesta pohjakurasta ja sille annostellaan jokunen tippa pesuainetta. Harja kostutetaan ja jalkineet puhdistetaan pientä pyörivää, kengän pintaan painuvaa liikettä käyttäen. Näin mokan nukka saadaan pestyä juurta myöten.

Jalkineet pestään pyörivää liikettä käyttäen.
Jalkineet pestään pyörivää liikettä käyttäen.

Pesuaineen jälkeen on huuhtelun aika. Kengät huuhdellaan joko käsisuihkulla tai valuvan hanan alla. On syytä varoa runsaan vesimäärän joutumista kenkien sisään.

Pinta huuhdellaan juoksevalla vedellä.
Pinta huuhdellaan juoksevalla vedellä.

Kengät kuivataan froteepyyhkeellä välittömästi huuhtelun jälkeen. Näin vesi ei pääse imeytymään vuorinahkaan asti. Pyyhkeen materiaali kuivaa ylimääräisen veden mokkanahan nukasta juurta myöten. Pyyhekuivaamisen jälkeen jalkineisiin sujautetaan lepolestit ja annetaan niiden kuivua huoneenlämmössä parin vuorokauden ajan. Kuumuutta on syytä välttää – se kuivattaa nahan koppuraiseksi.

Jalkineet kuivataan froteepyyhkeellä.
Jalkineet kuivataan froteepyyhkeellä.

Kenkien annetaan kuivua lepolesteissään kahden vuorokauden ajan.
Kenkien annetaan kuivua lepolesteissään kahden vuorokauden ajan.

4. Pesun jälkeinen käyttöönottohuolto

Kun jalkineet on pesty, niille on syytä tehdä uusi käyttöönottohuolto. Tämä tehdään täysin samalla tavalla kuin uusien jalkineiden kohdalla. Mokka harjataan kuivalla kynsiharjalla nukan pystyynnostamiseksi ja suojataan kolme kertaa sumutteella, harjaus aina välissä toistaen. Viimeisen sumutuskerran jälkeen harjausta ei enää suoriteta. Mikäli mokka on käytössä haalistunut, kaksi ensimmäistä sumutuskertaa voidaan tehdä sävyttävällä suoja-aineella.

Mokka kuivaharjataan nukan pystyynnostamiseksi.
Mokka kuivaharjataan nukan pystyynnostamiseksi.

Jalkineet suojataan kolme kertaa suojasumutteella.
Jalkineet suojataan kolme kertaa suojasumutteella.

Myös kantapakka ja reunokset kaipaavat usein huomiota. Niihin levitetään kerros-pari vahakiilloketta ja annetaan kiillokkeen kuivua n. varttitunnin verran. Tämän jälkeen alueet kiillotetaan esim. sukkahousupalaa tai harjaa käyttäen.

Kanta ja reunos suojataan mokkaa varoen kiillokkeella.
Kanta ja reunos suojataan mokkaa varoen kiillokkeella.

Huollon jälkeen jalkineet nauhoitetaan uudelleen ja jätetään lepolestiensä kera odottamaan seuraavia seikkailuja.

Puhdas ja uudistunut kenkäpari huollon jälkeen.
Puhdas ja uudistunut kenkäpari huollon jälkeen.

Kuvat: Anu Rautalin, Jussi Häkkinen

Edellinen artikkeliHonda Civic Tourer
Seuraava artikkeliVoita Turo Tailorin puku

5 KOMMENTIT

 1. Suihkutuskuvan johdosta nyt on kysyttävä että et kai normaalisti suihkuta suojasprayta sisätiloissa, varsinkaan pienessä kylpyhuoneessa? Jollei vallan kova pakkanen ole suosittelisin ehdottomasti tekemään suihkutuksen ulkona tai mahdollisimman hyvin tuuletetussa tilassa, muualla kuin asuintilassa. Kyseiset aineet ovat nimittäin aikamoisia myrkkyjä.

 2. On todettava, että tämä riippuu täysin siitä, miten kiire on. Sinällään suihkeita käytetään sen verran harvoin, ettei ajoittainen altistus pahaakaan tee. Toisaalta sumutus myös kestää niin lyhyen ajan, että olen pitänyt tapanani pidättää hengitystä. Suosittelen kuitenkin yleisesti noudattamaan purkin ohjeita. 🙂

 3. Pari kuvaa on ilmeisesti vaihtunut matkan varrella tässä jutussa..
  Näiden ohjeiden mukaan nyt on mokkakenkäni juuri pesty, nyt kuivumista odotellen..
  🙂

 4. […] Ei aivan. Laatikosta otetut kengät kannattaa ensin käsitellä käyttökuntoon. Mokkanahkaisten kenkien kohdalla se ei tosin vaadi paljoa ylimääräistä työtä. Mokkanahkaiset kengät ovat kiiltonahkaisia helpommin käyttönotettavat, koska lankkeja ja voiteita ei juuri tarvita. Käyttöönotossa ei itse asiassa tarvita kuin muutama kerros mokkanahkakengille tarkoitettua suojaspraytä. Se parantaa nahan vedenpitävyyttä. Tarkemmin ottaen mokkanahka harjataan pystyyn, jonka jälkeen siihen suihkutetaan spray. Käsittely toistetaan kolmesti, kuten Jussi toteaa mainiossa tekstissään. […]

 5. Erinomaista tietoa! Selvää tietysti sellaiselle joka tuntee materiaalit ja on selvillä miten niitä käsitellään? Jouduin hiljan aivan uuden ongelman eteen— Jätin arvokkaat 110€ mokkasaapikkaani vetoketjun korjaukseen suutarille. Jätin molemmat koska olin tulossa kaupunkiin ja halusin ottaa ne käyttöön heti niiden valmistuttua. Kyseessä oli aivan normaali stopparin ompeleminen. paikalleen, homma joka ei ihan kotikoneilla onnistu…Suutari oli ymmärtämättömyyttään lakeerannut mokka kenkäni tummalla “plankilla” pohjasta varteen…molemmat kengät tietysti…
  Kauniisti ajatellen tietysti kysyn onko konstia millä tämä “plankki” lähtisi nahkasta? Sitä en tosin usko? enkä oikein usko sitäkään että ko suutari sen osaisi suorittaa muuta kuin ohjeiden mukaisesti.
  Onko tällaisia ohjeita edes saatavilla? Laatumokkanahka menettää ominaisuutensa kun sille sivellään öljyä tai muita sen tyyppisiä aineita. Ellei sitten ole käytössä painepesulaitteita jotka on nimenomaan tarkoitettu kengille, joita ei varmaankaan ole kuin kenkätehtaissa, joita Suomessa enää tuskin on niitäkään;) Mikä neuvoksi:)?

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Luottoneule

Jokaisella pitäisi olla luottoneule, joka menee päälle aina kuin mahdollista. Minulle se on suomalaisen Alpan alpakanvillainen Crew Neck Lite,...

Joensuun vaateliikkeet

Joensuu on yliopistokaupunki Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa. Koska Leevi and the Leavings laulaa tunnetussa kappaleessaan "vaihdan farkut verkkarihousuun", oli minulla aasinsiltamainen...

Kesäpuku on viileä ratkaisu

Kesäpuku on klassikko, jonka italialaiset osaavat modernisoituna parhaiten. Sen myötä mies voi pukeutua tyylikkäästi tuntematta oloaan tukalaksi kuumanakaan päivänä. Kuinka...

Miehen vaatekaappi – päästä varpaisiin

Vaatekaappi tai paremminkin sen sisältö on tärkeä osa jokapäiväistä elämää, sillä suurimman osan ajastamme olemme pukeissa. Tyyliniekan vaatekaapin vaatteet...

Premiumshop.fi on Tommy Hilfigerin vaatteiden verkkokauppa

Lempäälän Ideaparkissa sijaitseva Tommy Hilfiger -konseptimyymälä on avannut vaatteita, laukkuja ja kenkiä myyvän Premiumshop.fi -verkkokaupan. Amerikkalainen Tommy Hilfiger tunnetaan nuorekkaista...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...