Ajatus mokkakengistä saa monen niskakarvat nousemaan pystyyn. Mokkaa pidetään herkkänä ja vaativana materiaalina ja etenkin mokkaisia kenkiä epäkäytännöllisinä, huomattavaa huolellisuutta tarvitsevina jalkineina. Äidit ja isät ovat kauan varoitelleet jälkikasvuaan mokkanahan herkästä likaantuvuudesta ja epäkäytännöllisyydestä sateella.
Herkkä maine on kuitenkin lähes perusteeton. Vaikka on totta, että hyvin vaaleasävyiset mokkakengät voivat vaatia ajoittain perusteellisempaa puhdistusta, ovat tummempisävyiset mokkakengät kaikista huolettomimmat jalkineet. Mokkanahka on peräti erinomainen talvi- ja kurakelien materiaali, mikäli käyttöönottohuollon on tehnyt oikein.
Mokan naarmunkesto on nukan ansiosta verrattomasti pintanahkaa parempi, jolloin esimerkiksi iltaelämässä usein tapahtuva kenkien tallominen ei tee jalkineille pysyvää vahinkoa. Suojattu mokkanahka kestää myös vettä jopa pintanahkaa paremmin. Kaiken kaikkiaan mokkanahka on oikea ratkaisu kaupunkielämän kovimpiin koetuksiin.
Käyttöönottohuolto on mokkanahan kohdalla helppoa. Jalkineet harjataan kevyesti ja tämän jälkeen suojataan kolminkertaisesti laadukkaalla mokkasumutteella. Jokaisen sumutuskerran välissä mokan nukka harjataan pystyyn. Viimeisen sumutuskerran jälkeen harjausta ei suoriteta.
Entäpä sitten kun pahin on tapahtunut? Edessä on yllätys – hyvin käyttöönottohuolletut mokkajalkineet voi pestä!
Suosittelemme
Mokkanahkakenkien puhdistus ja huolto
Ajatus nahkajalkineiden vesipesusta on useimmille varmasti vieras. Pintanahan suhteen varovaisuus onkin tarpeen – pyyhkiminen kostealla pesuaineella käsitellyllä rievulla onkin tällöin hyvä vaihtoehto, nahan turpoamisen välttämiseksi. Mokkakengät ovat kuitenkin toista maata. Kynsiharja, astianpesuainetippa, lepolestit ja suojasumute ovat kaikki, mitä tarvitaan.
1. Huollon tarpeen toteaminen ja esityöt
Kirjoittajan yöelämässä kovia kokenut tummanruskea jalkinepari tarvitsee kipeästi huoltoa. Koska kengillä on normaalin katutomun lisäksi myös erilaisten makeiden juomien jättämiä tahroja, ei pelkkä tavanomaisesti riittävä kuivaharjaus ole tarpeeksi. Huoltoa varten jalkineista poistetaan nauhat ja tehdään pintapuolinen tarkastus erilaisten muiden ongelmien toteamiseksi.

Koska kengät vaativat pesua, otetaan esille huoltovälineet – kynsiharja, astianpesuaine, froteepyyhe sekä suojasumute.


2. Kuivaharjaus ja pohjan peseminen
Jalkineet puhdistetaan ensin kynsiharjalla harjaten. Näin nukan juureen päässyt tomu saadaan pois. On syytä harjata myös kenkien reunokset, jotteivät hiekanmurut pääse syömään poikki reunosommelta tai kuluttamaan jalkinenahan reunaa.


Myös pohja on syytä pestä ajoittain. Tällöin voidaan helposti todeta, tarvitaanko lähiaikoina suutarin palveluita. Kuvan kenkäparin nahkapohjaan on laitatettu suojaava kumipohja, joka tekee käytöstä huolettomampaa.


3. Kenkien peseminen ja kuivaaminen
Pohjien pesun jälkeen puhdistusharja huuhdellaan mahdollisesta pohjakurasta ja sille annostellaan jokunen tippa pesuainetta. Harja kostutetaan ja jalkineet puhdistetaan pientä pyörivää, kengän pintaan painuvaa liikettä käyttäen. Näin mokan nukka saadaan pestyä juurta myöten.

Pesuaineen jälkeen on huuhtelun aika. Kengät huuhdellaan joko käsisuihkulla tai valuvan hanan alla. On syytä varoa runsaan vesimäärän joutumista kenkien sisään.

Kengät kuivataan froteepyyhkeellä välittömästi huuhtelun jälkeen. Näin vesi ei pääse imeytymään vuorinahkaan asti. Pyyhkeen materiaali kuivaa ylimääräisen veden mokkanahan nukasta juurta myöten. Pyyhekuivaamisen jälkeen jalkineisiin sujautetaan lepolestit ja annetaan niiden kuivua huoneenlämmössä parin vuorokauden ajan. Kuumuutta on syytä välttää – se kuivattaa nahan koppuraiseksi.


4. Pesun jälkeinen käyttöönottohuolto
Kun jalkineet on pesty, niille on syytä tehdä uusi käyttöönottohuolto. Tämä tehdään täysin samalla tavalla kuin uusien jalkineiden kohdalla. Mokka harjataan kuivalla kynsiharjalla nukan pystyynnostamiseksi ja suojataan kolme kertaa sumutteella, harjaus aina välissä toistaen. Viimeisen sumutuskerran jälkeen harjausta ei enää suoriteta. Mikäli mokka on käytössä haalistunut, kaksi ensimmäistä sumutuskertaa voidaan tehdä sävyttävällä suoja-aineella.


Myös kantapakka ja reunokset kaipaavat usein huomiota. Niihin levitetään kerros-pari vahakiilloketta ja annetaan kiillokkeen kuivua n. varttitunnin verran. Tämän jälkeen alueet kiillotetaan esim. sukkahousupalaa tai harjaa käyttäen.

Huollon jälkeen jalkineet nauhoitetaan uudelleen ja jätetään lepolestiensä kera odottamaan seuraavia seikkailuja.

Kuvat: Anu Rautalin, Jussi Häkkinen