Kuukauden koru: Chao-Hsien Kuon Silver Wind

Nämä korut ovat kuin veistoksia, joissa ilmentyy luovuus ja ääretön taito. Kun ensimmäisen kerran näin Chao-Hsien Kuon korut, menin sanattomaksi. Joulukuun Kuukauden koru ja samalla myös vuoden 2018 viimeinen valinta on Silver Wind, jonka sarjan ensimmäisen osan Chao-Hsien Kuo loi 2010-luvun alussa.

Chao-Hsien Kuon Silver Wind -sarjan korut ovat kuin taideteoksia.

Mitä lähemmin tutustun Chao-Hsien Kuon koruihin, sitä enemmän vakuutun siitä, että Chaon korut ovat korujen sijaan taideteoksia. Chaon Silver Wind –sarjan korujen kauneudesta on helppo hurmaantua kuten myös erityisen vahvan omaleimaisesta olemuksesta. Yksi osa omaleimaisuutta on Chaon koruille hyvin ominainen tekniikka, anticlastic, jossa kaareutuvat muodot kaartuvat vastakkaisiin suuntiin. Tämä signature-ilme onkin hyvin mieleenpainuva ja tunnistettava. Tämän lisäksi ikivanhaa korealaista keum-boo -kultaustekniikkaa on nähtävissä Kuon töissä usein.

Koruissa on vahva kolmiuloitteinen ote.
Anticlastic-tekniikka luo Chaon töille hyvin selkeästi tunnistettavan ilmeen.

Silver Windin ensimmäinen osa oli vuonna 2012 valmistunut sormus. Silver Windin muotokielen idea kuitenkin juontaa juurensa 1990-luvun lopulle, jolloin Chao sai inspiraation maitohorsman kuivien siemenkotien auetessa ja siementen lähtiessä lentoon tuulessa.  Taitojen ja tekniikoiden kehittyessä Kuo pääsi toteuttamaan visiotaan myös isommissa ja monimutkaisimmissa koruissa sarjaan.

Korvakorujen silmänkääntötemppu: ensi alkuun korvakorut näyttävät identtisiltä, mutta tarkemmin katsottuna huomaa niiden olevan erilaiset toisiaan täydentäen.

Mykistävän upeita taidonnäytteitä ovat esimerkiksi kuvauksiemme vuonna 2014 valmistuneet tiara sekä kaulakoru (neckpiece no.1). Itsekin näen koruissa pohjoisen tuulen pyörteet, jotka toisaalta ovat karuja mutta myös hyvin vahvistavia ja karaisevia.  Korujen ilmeessä keveys ja kolmiulotteisuus on myös Chaon tavoite.

Silver Wind neckpiece no.1
Harvoin pitkät korvakorut sopivat näyttävän kaulakorun kanssa, mutta Silver Windissä korvakorut täydentävät kaulakorua upeasti.

Sittemmin sarjaan on syntynyt lisäksi erilaisia sormuksia, rannekoruja, tiaroja ja korvakoruja. Silver Wind –korvakoruja nähtiin myös Linnan juhlissa juontaja Ella Kannisella sekä kantelemuusikolla Ida Elinalla. Kuvauksiemme korvakorut ovat myös hyvin mielenkiintoiset, sillä ne eivät ole täysin identtiset, vaikka ensi alkuun saattaa siltä näyttää, ja tämä lisää mielenkiintoa ja korvakorujen kauneutta. Sarjaan on myös tulossa lisää uusia koruja.

⇒ Äänestä Vuoden koru 2018, voita 500 euron lahjakortti ⇐

Suosittelemme

Korujen utuinen ja mattamainen pinta tuo mieleen kuuran.

Kun korut olivat päälläni, pystyin tuntemaan kantavani jotakin hyvin erityisestä ja taidokasta, joka saa haukkomaan henkeä. Käsintehdyistä koruista välittyy myös niihin varastoinut tunne, voima ja arvokkuus. Suuri kaulakoru sopii erityisiin juhlaviin tilaisuuksiin ja vaikkapa Linnan juhlissa tämä kaulakoru olisi ollut helposti illan upein koru.

Vuonna 2014 valmistunut tiara on yksi Silver Wind -sarjan näyttävimmistä koruista.

Tiara on meillä Suomessa harvemmin käytetty koru. Itselleni tiara hiuksilla tuli hyvin kuninkaallinen olo ja erittäin vahva mielikuva Ruotsin ja Englannin prinsessoista. Silver Wind voisi hyvinkin olla myös modernimpi kuningashuoneen valinta. Tiaraa on valmistettu myös häihin morsiamelle ajatuksella, että häiden jälkeen tiara soveltuu myös kaulakoruna käytettäväksi. Pelkällä rannekorulla ja korvakoruilla saa sopivan yhdistelmän moniin juhliin ja olisipa tehnyt mieli rannekorun ja korvakorujen yhdistelmällä lähteä vaikka pikkujoulujakin juhlimaan.

Korut ovat valmistettu hopeasta käsin ja täten jokainen kappale on omalla tavallaan uniikki. Kierteinen, jousimainen, muoto syntyy anticlastic-tekniikan avulla ja mattamainen elävä pinta on monimutkainen vasaroinnin, hiekkapuhalluksen ja käsintehdyn mattauksen tulos. Chao-Hsie Kuo tekee sarjan koruja myös mittatilauksena, kuitenkin säilyttäen Silver Wind –korujen ominaisen tyylin ja ilmeen. Tilaustöissä Chao voi joustavasti huomioida korun istuvuuden ja oikean koon kuten korun korkeuden. Asiakas saa rohkeasti myös kertoa budjettinsa, jolloin suunnitelmia hiotaan budjettiin sopivaksi.

Kuvauksiemme Silver Wind –sarjan kaulakoru ja tiara  ovat hinnaltaan noin 7000 euroa kappaleelta. Sarjan korut asettuvat kuitenkin laajalle hintahaitarille. Esimerkki kuvauksiemme korvakorujen hinta on alle 300 euroa, mikä on mielestäni uniikeista käsintehdyistä arvokoruista varsin kohtuullinen hinta.

Chao-Hsien Kuo on syntynyt Taiwanissa, mutta asuu nykyään Lahdessa. Mainittakoon myös, että Chao on ensimmäinen nainen, joka suunnitteli Lapponialle koruja.  Chaota puhuttelee jokapäiväinen elämä ideoiden lähteenä. Erityisesti Lahti ja luonnon läsnäolo kaupungissa inspiroi Chaoa. Kävellessään töihin Kuo näkee usein uusia inspiraation lähteitä ja kulkiessaan hän samalla myös tekee ajatustyötä ja prosessoi ideoitaan. Hän uskookin, että inspiraatiota on nähtävillä ympärillään lähes missä tahansa kun vain avaa silmänsä. Chao valokuvaakin paljon arkisella tuntuvia luonnon tapahtumia töidensä inspiraatioksi.

 

Lue lisää