Kellokokoelmani meni uusiksi

Petin lupaukseni. Möin kellokokoelmani kulmakiven.

Kelloharrastuksen hyvä – ja huono – puoli on se, että lupauksia itselleen ei tarvitse pitää. Hyvää on se, että voi tehdä yllättäviä ratkaisuja, ja harrastus pysyy mielenkiintoisena. Taas huonoa on se, että mikään ei ole koskaan valmista. Juuri kun luulee harrastuksella olevan jonkun suunnan, kaikki muuttuu.

Yksi kysymys muutti kaiken

Vakuuttelin alkukesällä 2020 itselleni, että Rolex Oyster Perpetual 36 on kellokoelmani pysyvä hankinta ja alan kerätä sen lisäksi muita arvokelloja. Reilu kuukausi tämän jälkeen tuttu otti yhteyttä ja kysyi, olenko edelleen tykännyt Oyster Perpetualista. Kannattaako sellainen ostaa? Sanoin, että se on erittäin hyvä kello. Katsoin samalla sen hetkiset myynti-ilmoitukset vastaavasta mallista. Sanoin kaverille, että pystyn myymään omani sinulle paremmalla hinnalla. Olin valmis myymään unelmakelloni sen kummempia miettimättä, jos joku tulee sen hakemaan.

Kellokokoelma ei saanut pysyvää jäsentä Rolex Oyster Perpetual 36:sta.
Rolex Oyster Perpetual 36:n piti olla ainoa pysyvä kello laatikossa.

Rolex

Kaveri halusi nähdä Rolexin ja pohtia asiaa. Tapasimme huoltoaseman kahviossa, niin kuin kelloasioissa usein tehdään. Tämä olisi kaverille ensimmäinen Rolex ja usean tuhannen euron kello. Siirtyminen Rolexiin on iso askel. Rolex ei ole vain hyvä kello. Se viestii kantajastaan jotain. Tuttuni jäi miettimään, millaista viestiä tuo Rolex antaa.

Kellokokoelmani Oyster Perpetual 36 116000 drawing draft
Olin niin kiintynyt Oyster Perpetual 36:een, että yhdistin kello- ja piirustusharrastuksen.

Kaikki tuntevat Rolexin ja kaikki tietävät siitä yhden asian. Se on kallis. Kelloharrastajat tietävät, että Rolex on kalliiden kellojen edullisemmasta päästä. Rolex on mielestäni ansainnut tunnettuutensa. En keksi muuta kellomerkkiä, jonka mallisto on pysynyt samankaltaisena 1940- ja 50-luvulta lähtien. Muotoilu on ajatonta ja muut kellomerkit ottavat siitä vaikutteita. Rolexien koneistot ovat in-house eli omaa tuotantoa. Kaikissa malleissa on ruuvilukittava kruunu ja kaikki ovat tarkkuussertifioituja. Rolex on esikuva ja se viestii laadusta ja arvokkuudesta.

Rolexin myyminen

Olin myynyt muutamia 300 – 400 euron arvoisia kelloja, mutta usean tuhannen euron arvoisen kellon myymisessä on kynnys. Jos jotain menisi pieleen, saattaisin hävitä paljon rahaa. Olin miettinyt Oyster Perpetualin myymistä viime keväänä, mutta en tehnyt asialle mitään. Pidinhän kellosta todella paljon. Nyt kun tuli tilaisuus, että tuttu kelloharrastaja oli kiinnostunut ostamisesta, en epäröinyt.

Suosittelemme

Kaveri mietti, herättääkö Rolex liikaa huomiota. Vakuuttelin hänelle, että tämä Rolex ei pomppaa silmille. Kelloja harrastamaton ei sitä noteeraa

Lopulta Rolex poltteli tuttuani niin paljon, että hän päätti ostaa sen. Möin kellon kohtuulliseen hintaan, koska laskin arvoa myös myymisen vaivalle, jolta säästyin.

Mitä tilalle?

Olin haaveillut hieman isommasta pukusportista, joka kävisi kaikkiin tilanteisiin. Halusin yhdistää 36 mm leveän Rolexin ja 42 mm leveän Eterna Kontikin, jotta saisin kellokokoelmaani pienemmäksi. Etsin 38-40 mm leveää sporttikelloa arkeen ja juhlaan. Siinä pitäisi olla metalliranneke ja vesitiiviyttä vähintään 100 m.

Kellon löytäminen tuntui mahdottomalta. Jos hinta ei olisi este, valinta olisi Patek Philippe Nautilus, jonka hinnat alkavat 30 000 eurosta. Nimesin joskus graaliksi eli pitkän tähtäimen haavekellokseni Vacheron Constantin Overseasin. Senkin hinta on noin 15 000 euroa.

Patek Philippe Nautilus ja Vacheron Constantin Overseas ovat kellokokoelmani graaleja, eli kaukaisia haaveita.
Patek Philippe Nautilus ja Vacheron Constantin Overseas ovat graal-kellojani eli kaukaisia haaveita.

IWC Ingeniuer olisi muuten täydellinen, mutta siinä on Sellita-pohjainen koneisto. Odotan kellolta 6 000 euron hintaluokassa in-house -koneistoa.

IWC Ingeneur
IWC Ingeneuria on saatavilla nahka- ja metallirannekkeella.

Rolex Datejustista on kaksi kokoa: 36 mm ja 41 mm. Haluan isomman, kuin 36 mm, mutta mielestäni 41 mm on liian suuri.

Valkotauluinen Rolex Datejust 41.

Rolexilta jää sopivan kokoisiksi vaihtoehdoiksi 39 mm leveät Oyster Perpetual ja Explorer sekä 40 mm leveä Milgauss. Explorer ja Milgauss ovat enemmän sportti- kuin pukukelloja. Toki niitä voi pitää puvunkin kanssa, mutta Rolex nimeää ne Professional-sarjaan. Oyster Perpetual taas on Classic-sarjassa.

Rolex Explorer ja Milgauss ovat mielestäni enemmän sportti- kuin pukukelloja.

Rolex Oyster Perpetual 39

Uuden kellon valinta oli niinkin yksinkertainen, että hankkisin saman mallin, joka minulla oli, mutta 3 mm leveämpänä ja mustatauluisena. Valko- ja mustatauluiset Oyster Perpetual 39:t julkaistiin keväällä 2018. Kirjoitin mustatauluisesta artikkelissani Arvokellon metsästys syksyllä 2018 ja nimesin sen yhdeksi suosikeistani.

Rolex Oyster Perpetual 39.

Tein heinäkuun lopulla tilauksen uudesta Oyster Perpetual 39:stä. Jälleenmyyjä lupasi, että se tulisi reilussa kuukaudessa. Alkoi pitkä odotus. Olen malttamaton hankinta-asioissa. Minun pitää saada tuote aina heti. Reilun kuukauden odotuksen jälkeen huomasin, että Rolex aikoo julkaista uusia malleja. Vielä ei kerrottu mitä ne ovat. Ajattelin, että julkaisu varmaan vaikuttaa seuraaviin myymälöihin tuleviin Rolex-toimituksiin.

Kellostani ei kuulunut kuuteen viikkoon. Rolex julkaisi uuden Submarinerin ja päivityksiä muihin sarjoihin 1.9.2020. Kesti hetken ennen kun tajusin, ettei Oyster Perpetual 39 ole enää mallistossa. Myyjä ilmoitti, että kelloni ei tullut tilatussa erässä, eikä sitä ole enää saatavilla. Samalla huomaan käytettyjen Oyster Perpetual 39:ien pyyntien kohonneen yli ohjehintojen. Musta- ja valkotauluisia malleja valmistettiin vain pari vuotta. Se nostaa kellojen arvoa. En saa uutta, enkä suostu ostamaan käytettyä ylihinnalla.

Rolex Submariner 2020
Uusia Rolex Submarinereja Lahden Kellokeskuksessa. Koko on kasvanut 41 mm:iin ja käyntivara 70 tuntiin.

Uudessa Oyster Perpetual -sarjassa on 36- ja 41-milliset vaihtoehdot kuten Datejust-sarjassa. Oyster Perpetual 41 on liian iso siihen käyttötarkoitukseen, johon kelloa hain. En näe järkeä hankkia uutta 36 mm:n versiota, koska sellainen minulla jo oli. Lisäksi en pidä uusista tauluista niin paljon kuin vanhoista. Kaksoisindeksi 3:n, 6:n ja 9:n kohdalla ei ole minun juttuni.

Kellokokoelma voisi saada näistä täytettä.
Vuoden 2020 Rolex Oyster Perpetual 36 ja 41.

Jotain aivan muuta

Joku kello piti ostaa, olenhan kellohullu. Halusin ostaa kellon uutena. En halunnut käytettyä, koska kokoelmastani oli sillä hetkellä kolme kelloa huollossa. En kaivannut uutta huoltokierrettä. Mietin uudelleen muiden merkkien vastaavia pukusportteja kuin Oyster Perpetual 39, mutta mikään ei sykähdyttänyt.

Mietin asiaa laajemmin. Mikä olisi se yksi kello, jonka olen aina halunnut kellotyypistä riippumatta? Racing-kellot ovat olleet aina lähellä sydäntäni, ja minulle racing-kellojen ykkönen on TAG Heuer.

Minulla oli mahdollisuus ostaa lähes mikä tahansa TAG Heuer. Omistin aikaisemmin Carrera re-editionin, mutta siinä oli muutama puute. En nähnyt helposti paljonko kello on, koska taulussa on vaaleat rinkulat pikkutaulujen ympärillä. Kello ei myöskään ollut vesitiivis.

TAG Heuer Carrera re-editionissa on hieno kupera safiirilasi.

TAG Heuer

TAG Heuerin racing-kelloja on tällä hetkellä kolmessa mallistossa: Formula 1, Carrera ja Monaco. Minulla on yksi kolmiviisarinen Formula 1. Halusin kronografin, mutta F1-mallien kronografit ovat 43 tai 44 mm leveitä eli liian isoja.

Monaco on ehdoton klassikko. Jos hankkisin Monacon, haluaisin sen nahkarannekkeella ja silloin se ei pidä vedestä.

Jäljelle jää tuttu Carrera. Uudet mallit ovat 100 m vesitiiviitä ja niissä on metalliranneke. Kävin edellisenä talvena vertailemassa uusia malleja. Suosikkini oli 41 mm leveä mustatauluinen malli, jossa ei ollut takometrikehää. Menin uudelleen Lahden Kellokeskukseen vertailemaan Carreroita. Tuo sama malli oli edelleen mieluisin. Ostin sen.

TAG Heuer Carrera on kellokokoelmani racing-kello.
TAG Heuer Carrera on suosikkini racing-kelloista.

Puuttuva pala

Kellokokoelmani perusta on ollut aina kolme erityyppistä kelloa: sukeltajankello (diver), pukusportti (dress sport) ja autourheilukello (racing), joita olen vuosien mittaan päivittänyt.

Tein kesällä heräteostoksen Oyster Perpetualia odottaessa ja hankin 2000-luvun alun Omega Seamaster 300M:n. Kokoelmassani oli nyt laadukas kronografi ja sukeltajankello, mutta edelleen pukusportti puuttui.

Omega Seamaster Professional 300M 2541.80.00 Golden Eye
Omega Seamaster Professional 300M luonnollisessa ympäristössään.

Roikuin taas kellomyyntisivustoilla, enkä saanut rauhaa. Asia piti ratkaista jotenkin. Nykyisen kellokokoelmani edullinen vintage Atlantic ja Eterna KonTiki Date eivät täyttäneet sopivan pukusportin paikkaa. Sitten muistin erään merkin. Olin lukkiutunut niin paljon sveitsiläisiin kelloihin, että yksi hyvä vaihtoehto oli jäänyt sivuun: japanilainen Grand Seiko.

Grand Seiko

Olin käynyt pari vuotta aikaisemmin vertailemassa Grand Seikoja Suomen Kultakellossa. Kellot ovat laadukkaita, mutta myös arvokkaita. Quartz-versiot ovat edullisempia, mutta ne on valmistettu samoin laatukriteerein kuin mekaaniset. En ollut aikaisemmin miettinyt quartzeja, koska niitä ei saa ruuvilukittavalla kruunulla. Olin pärjännyt hyvin Carreran 100 metrin vesitiiviydellä ilman ruuvikruunua. Quartz houkutteli myös, koska siinä ei olisi huoltohuolia. Lähdin katsomaan uudestaan Grand Seikoja.

Grand Seikojen kuori ja ranneke ovat hyvin viimeistellyt. Taulussa on hienoja yksityiskohtia. Quartz-koneistot ovat markkinoiden parhaita. Ne on valmistettu metalliosista ja niissä on kiviä, kuten mekaanisissa koneistoissa. Grand Seikot ovat täysin japanilaisia, jopa kellolaatikkoa myöten.

Ihastuin 37 mm leveään shamppanjatauluiseen quartziin. Taulu on hopeinen, mutta taittaa hieman lämpimään sävyyn. Sain kauniin monikäyttöisen pukusportin, joka käy erittäin tarkasti aikaa.

Grand Seiko on kellokokoelmani helmi.
Grand Seikon taulussa ei ole luminointia, mutta se tekee siitä mielestäni vielä tyylikkäämmän.

Kolme kelloklassikkoa

Olen pyrkinyt hankkimaan kokoelmaani kelloklassikoita. Päätin jossain vaiheessa luopua kellojen uusintaversioista eli re-editioneista. Jo jonkin aikaa on ollut trendinä, että vuosikymmeniä vanhoista malleista tehdään samankaltaisia uusintaversioita. Mielestäni tuo on liian helppo tie valmistaa kelloja. Arvostan niitä malleja, joita on tehty vuosikymmeniä ja joiden muotoilu on muuttunut pikkuhiljaa.

Omega Seamasteria on valmistettu vuodesta 1948. Sen ajan Seamasterit olivat sporttisia pukukelloja. Vuonna 1957 Seamasterista tuli sukeltajankelloversio Seamaster 300. Oma kelloni Seamaster Professional 300M esiteltiin 1993. Tämä malli 2541.80.00 on saanut lempinimen Golden Eye, koska Pierce Brosnan piti sitä samannimisessä James Bond -elokuvassa vuonna 1995. Seamaster 300M on edelleen tuotannossa. Viimeisin sukupolvi julkaistiin 2018.

Heuer Carrera tuli markkinoille 1963. Carrera on säilynyt samankaltaisena kronografina. Myös kolmiviisarisia ja GMT-versioita on saatavilla. Nykyisin mallistossa on myös muotoilultaan moderneja kronografeja, mutta perinteiset mallit eivät ole kadonneet.

Grand Seiko esiteltiin vuonna 1960. Seiko loi Grand Seikon omaksi linjaksi, koska se halusi kilpailla sveitsiläisten laatukellomerkkien kanssa. Ensimmäiset mallit olivat samantyylisiä sporttisia pukukelloja kuin omanikin. Myöhemmin Grand Seikon mallistoon on tullut myös sukeltajankelloja ja kronografeja.

Omega Seamaster 300M, Grand Seiko, TAG Heuer Carrera muodostavat kellokokoelmani.
Kolmikko virallisissa kuvissa.

Olen huomannut aiemminkin, että jos yksi kello lähtee kokoelmasta, saattaa se muuttaa seuraavia kellohankintoja yllättävällä tavalla. Nyt yllätyin monta kertaa. Yllätyin, että halusin luopua Rolexista. Yllätyin, että en saanut tilaamaani Rolexia. Yllätyin, että sain hienon kolmen kelloklassikon kokoelman.

Tällä kertaa en lupaa pitää mitään kelloa kokoelmassani, enkä lupaa hankkia mitään uutta. Mitä vain voi tapahtua. Se pitää kelloharrastuksen kiinnostavana.

Omega Seamaster Professional 300M

  • Mallikoodi: 2541.80.00
  • Valmistusvuodet: 1993 – 2006
  • Koneisto: Omega 1538 quartz
  • Koneistopohja: ETA 255.461
  • Kuori: teräs
  • Kuoren halkaisija: 41 mm
  • Kellon paksuus: 12 mm
  • Lasi: kupera safiiri
  • Nuppi: ruuvilukittava
  • Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
  • Rannekkeen leveys: 20 mm
  • Ranneke: teräs
  • Hinta käytettynä: noin 2 000 €

Grand Seiko Heritage

  • Mallikoodi: SBGX263
  • Valmistusvuodet: 2017 –
  • Koneisto: in-house 9F62 quartz
  • Kuori: teräs
  • Kuoren halkaisija: 37 mm
  • Kellon paksuus: 10 mm
  • Lasi: tasainen safiiri
  • Nuppi: painettava
  • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
  • Rannekkeen leveys: 20 mm
  • Ranneke: teräs
  • Hinta uutena: 2 300 €

TAG Heuer Carrera

  • Mallikoodi: CBK2110.BA0715
  • Valmistusvuodet: 2018 –
  • Koneisto: Calibre 16 automaatti
  • Koneistopohja: ETA 7750
  • Käyntitaajuus: 28 800 bph
  • Käyntivara: 42 tuntia
  • Kuori: teräs
  • Kuoren halkaisija: 41 mm
  • Kellon paksuus: 16 mm
  • Lasi: kohotettu kupera safiiri
  • Nuppi: painettava
  • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
  • Rannekkeen leveys: 20 mm
  • Ranneke: teräs
  • Hinta uutena: 4 000 €

Lue lisää