Arvokellon metsästys

Omega, Breitling, TAG Heuer, Rolex. Diver, chrono, sport watch, dress watch.

Kellomerkit ja -mallit pyörivät jatkuvasti mielessäni. Yritän rauhoittua iltaisin töiden jälkeen hetkeksi ja selaan kelloja nettikaupoista, kellovalmistajien sivuilta ja kellolehdistä. Etsin oikeaa kelloa minulle. Luulen saavani rauhan, kun löydän sen. En löydä oikeaa kelloa. Joskus luulen löytäväni sen, mutta seuraavana päivänä tai viimeistään seuraavalla viikolla haavekello vaihtuu.

Tavoitteenani on hankkia ensimmäinen arvokelloni. Määrittelen arvokellon laadukkaaksi mekaaniseksi kelloksi, jonka hinta on alkaen muutama tuhat euroa.

Minulla on yli kymmenen edullisempaa rannekelloa ja yksi noin tuhannen euron kello. Pidän kaikista kelloistani, enkä halua myydä niitä. Jos olisin ollut kärsivällisempi kellohankinnoissani, olisin voinut ostaa arvokellon usean edullisen sijaan. Yritän nyt säästää ja olla ostamatta muutaman satasen kelloja, kuten edellisessä artikkelissani itselleni lupasin.

Eterna KonTiki Date, Tissot PRS516, TAG Heuer 2000, BWC Buttes Watch Company, Ruhla Diver, Atlantic Downtown, Leijona Incabloc, Orion Diver
Osa kokoelmaani, joka vain kasvaa, koska en ole valmis luopumaan mistään kellosta.

Rannettaminen

Kelloista voi lukea arvosteluita tai katsoa videoita, mutta lopulta kello pitää kokea itse ennen hankintaa – varsinkin, jos siitä maksaa tuhansia euroja. Helpoin tapa päästä kelloihin käsiksi on mennä kelloliikkeeseen ja sovittaa eli rannettaa niitä. Päätin taas lähteä kokeilemaan kelloja, mutta nyt päätin keskittyä vain arvokelloihin. Rannetin myös sellaisia kelloja, joita en ole aikaisemmin erityisesti noteerannut, joko korkean hinnan tai vaikka vedenpitävyyden vuoksi. Olen tool watch (työkalukello) -tyyppiä eli kelloni pitää olla kestävä ja vedenpitävä. Pääasiassa tutkin kelloja, jotka menevät tool watch -kategoriaan, mutta nyt päästin irti tästä ajatuksesta ja katsoin, millaisia arvokelloja löytyy ilman uintivedenpitävyyttä. Pysyttelin kolmiviisarisissa malleissa, koska hintahaarukkani yläpää on viidessä tuhannessa. Kronografit ja muut toiminnallisuudet nostavat arvokellojen hinnat helposti yli budjettini.

Lähdin kesällä pariin Helsingin keskustan kelloliikkeeseen rannetusreissulle. Menin ensin Keskuskadun Westerbackiin. Heillä minua kiinnostivat merkit Breitling, Omega ja Zenith.

Suosittelemme

BR01-SKULL-SK-ST BR 01 LAUGHING SKULL
Rannetin Westerbackilla näyttävää Bell & Ross Laughing Skull -kelloa.

Breitling

Breitling on luksuskellojen valmistaja, jonka kaikki kellot ovat saaneet COSC -tarkkuusluokituksen. Breitlingin edullisin malli on Colt, ja halusin kokeilla sen uusinta versiota. Vanhan Coltin taulu on täynnä numeroita ja pidän sitä hieman sekavana. Uusi Colt on paljon selkeämpi. Näin uuden Coltin jo keväällä ja pidin sitä ehkä liiankin yksinkertaisena. Nyt muutaman kuukauden päästä se alkoi näyttää hienolta. Coltissa viehättää se, että se on tool watch ja samalla luksuskello. Se on näyttävä ja laadukas, mutta kuitenkin hienostelematon. Hinta on noin 3 000 euroa.

A17388101B1A1 Chronomat Colt Automatic 44 Steel - Volcano Black A1738811
Breitling Coltit vuosilta 2014 ja 2018.

Zenith

Zenith käyttää vain in-house-koneistoja eli valmistaa koneistot alusta loppuun itse. Zenith Espada on ollut pitkään yksi suosikeistani. Siinä on tool watchin ominaisuudet, mutta se on rakenteeltaan melko siro. Se on todellinen joka paikan kello arkeen ja juhlaan. Espada on hintaluokassa 5 000 euroa. Kellossa viehättää El Primero -koneisto, jossa sekuntiviisari liikkuu lähes liukuen.

03.2170.4650/01.M2170
Zenith El Primero Espada on monikäyttöinen kello.

Päätin kokeilla Zenithiltä myös jotain minulle uutta. Rannetin Elite-pukukelloa. Se on ohut ja leveydeltään juuri minulle sopiva eli 39 mm. Siinä ei ole päivyriä, mikä tekee taulusta kauniin ja yksinkertaisen. Tämä kello kävisi aivan hyvin päivittäiseen käyttöön. Pidän yksinkertaisista ja vaatimattomista asioista. Elite on 4 000 euron hintaluokassa. Tähän kelloon ei juuri kukaan kiinnittäisi huomiota, mutta tietäisin itse, mikä helmi ranteessa on.

03.2290.679/26.C493 ELITE Classic 39 mm
Zenith Elite on kaunotar, joka ei tee itsestään numeroa.

Omega

Olen pitänyt aina Omega Seamaster -sarjasta. Seamaster 300M voitti teoreettisesti suosikkikelloni paikan viime kevättalvella. Omegassa on se ristiriita, että se on niin suosittu ja mainostettu. On samalla hienoa ja kyllästyttävää, että tuoreimmat Omegan mallit ovat esimerkiksi uusimmassa James Bond -elokuvassa. Kun kellon näkee Bondin ranteessa, tulee siitä sillä hetkellä suosikkikello. Kyse on kuitenkin mainonnasta.

Rannetin taas Seamaster 300M -mallin, ja siitä ei voi olla pitämättä. Nyt on vielä saatavilla vanhempaa versiota, jonka hinta jää alle 4 000 euron. Toinen Seamaster, joka on säännöllisesti mielessä, on Aqua Terra. Se menee kategoriaan joka paikan kello. Hinta nousee 5 000 euron kieppeille, koska siinä on in house -koneisto.

Omega Seamaster 300M 212.30.41.20.01.003 Omega Aqua Terra 231.10.39.21.01.002
Omega Seamasterit 300M ja Aqua Terra.

Westerbackilta matka jatkui Lindroosille. Halusin nähdä Lindroosilla Panerain, Jaeger-LeCoultren ja IWC:n.

Panerai

Olen pitänyt Paneraita isona ja kalliina kellona. Kun olin hankkinut 45 mm leveän Seiko Turtlen, tajusin, että peruskokoinen Panerai Luminor on kapeampi eli 44 mm. Aloin perehtyä Panerain kelloihin ja huomasin edullisimman mallin maksavan 4 500 euroa. Kello on minulle sopiva ja minulla voisikin olla joskus varaa siihen. Edullisimmassa Luminor-mallissa on nykyisin in-house -koneisto, joka tekee kellosta erittäin haluttavan. Myös halvimmissa Panerain malleissa on totuttu 300 metriin vesitiiviyteen. Nyt tästä on tingitty ja edullisin kello on vesitiivis 100 metriin. Tällä on varmaan säästetty kuluja, mutta monelle asialla ei ole merkitystä. Kellossa on edelleen tuttu kruununlukitussysteemi, joka takaa vedenpitävyyden.

Edullisinta mallia PAM00773 ei ollut hyllyssä, koska kelloja ostetaan enemmän kuin niitä ehditään valmistaa. Kokeilin samankokoista Luminor 8 Days -mallia, ja se todellakin istuu ranteeseeni. Luminorista tuli yksi uusista suosikeistani.

PAM00564 Luminor Marina 8 Days Titanio - 44mm
Panerai Luminor on klassinen tool watch.

Jaeger-LeCoultre

En ollut aikaisemmin ajatellut kellokseni Jaeger-LeCoultrea. Miellän merkin hienoksi pukukellobrändiksi. Toki sillä on sukellusvesitiiviitäkin kelloja, mutta niissä hinnat alkavat olla lähellä 10 000 euroa.

Kokeilin ennakkoluulottomasti Reversoa, joka on yksi kellomaailman ikonisimmista malleista. Sen historia alkaa jo 1930-luvulta. Hinta nousee yli budjettini eli 6 000 euron tietämille, mutta halusin kokeilla kelloa, kun siihen oli mahdollisuus. Ymmärrän Reverson suosion. Se on täysin omanlaisensa ja mukava ranteessa. Sen pitkä historia tuo oman tunnelman.

Reverso Classic Large Small Seconds REF. 3858520
Jaeger-LeCoultre Reverson historia alkaa 1930-luvun alusta.

Toinen Jaeger-LeCoultre, jota kokeilin, oli Master Control Date. Sen hinta on Reverson luokkaa. Master Control Date on perinteinen ja yksinkertainen pukukello. Sitä voi sanoa kauniiksi. Kello on ohut ja kevyt. Olen joskus luonnehtinut, että unelmakellon pitää olla kuin aarre. Master Control Daten vetopainossa on 22 karaatin kultaa. Nyt aletaan olla lähellä aarrekelloa.

REF. 1548420
Jaeger-LeCoultre Master Control Date on kaunis esine.

IWC

Ihailen Gerald Gentan ikonisia 1970-luvulla muotoilemia kelloja, joihin kuuluvat Audemars Piquet Royal Oak, Patek Philippe Nautilus ja IWC Ingenieur. Royal Oak ja Nautilus ovat hinnaltaan viisinumeroisia, mutta Ingenieur on ollut hinnan puolesta saavutettavissa. Pari vuotta sitten IWC lopetti Gentan muotoileman Ingenieurin valmistuksen. IWC palasi muotoilussa 1950-luvulle, jolloin Ingenieur-sarja luotiin. Kello oli silloin perinteinen pyöreätauluinen.

Minua harmitti aluksi, että Gentan muotoilemaa Ingenieuria ei enää valmisteta. Kelloa tehtiin noin 40 vuotta ja ymmärrän, että IWC halusi uudistua. Se teki uudistumisen vanhan malliston kautta, mikä on ollut trendinä kellomaailmassa. Kun otin uuden Ingenieurin käteeni, ihastuin siihen saman tien. Se on erittäin tasapainoinen, koska 40 mm on minulle juuri oikea koko. Hopeinen taulu on yksinkertainen ja kaunis. Lisäksi siinä on ruuvilukittava nuppi, joten vedenpitävyydestä ei tarvitse olla huolissaan. Ingenieur maksaa nahkarannekkeella noin 5 000 euroa. Metalliranneke nostaa hintaa 1 000 euroa.

IWC Ingenieur Automatic IW357001
IWC Ingenieur palasi muotoilussa 1950-luvulle.

Musta hevonen

Sain rannetusreissullani kokea sekä vanhoja tuttavuuksia että uusia kelloja, joita en ollut aikaisemmin miettinytkään. Sain paljon kokemuksia sulateltavaksi ja uutta tietoa eri kelloista.

Näiden kellojen lisäksi tuli vielä yksi yllätys eteen. En ollut koskaan ajatellut, että minulla voisi olla mahdollisuus hankkia uusi Rolex. Edullisimmat Rolexit ovat olleet 36 mm leveitä eli liian pieniä minulle. Ne menisivät varmaan puvun kanssa, mutta en laittaisi pelkkään pukukelloon 5 000 euroa. Oyster Perpetual -sarjassa on ollut 39 mm leveitä kelloja, mutta niiden taulut ovat olleet makuuni liian värikkäitä. Keväällä tähän sarjaan tuli mustatauluinen versio. Minulla kesti useampi kuukausi tajuta, että vihdoin Rolexilla on minulle oikean kokoinen, värinen ja hintainen kello.

Olin Lahden keskustassa, kun sain tuon oivalluksen. Menin heti Kellokeskukseen kysymään mallin saatavuutta. Suosittuja Rolexin malleja voi joutua odottamaan pitkään, mutta nythän minulla oli säästäessä aikaa odottaa. “Kyllähän tuolla takana yksi sellainen on”, vastattiin, kun kysyin mallia. Tämä kello kuuluu perusmalleihin, eikä niissä ole yleensä jonoa. Pääsin rannettamaan mustatauluista Oyster Perpetualia heti ja se oli juuri mitä odotin. Kaikin puolin sopiva. Pidän siitä, että se on vaatimaton, jos Rolexista voi niin sanoa. Se ei pomppaa silmille. Se on yksinkertainen ja sen kestävyysominaisuuksista ei tarvitse olla huolissaan.

Yksinkertainen Rolex Oyster Perpetual 114300.

Suosikit

Kokeilemistani kelloista nousee kolme ylitse muiden. Ne voidaan luokitella tool watch -kategoriaan, vaikka ovatkin kaikki hyvin erilaisia. Pukukellot eivät näyttäisi kuitenkaan nousevan suosikeiksini, vaikka kokeilin montaa sellaista. Tämän hetken suosikit ovat Breitling Colt, Panerai Luminor ja Rolex Oyster Perpetual. Kaikki ovat mustatauluisia, vähintään uintivedenpitäviä ja niissä on lukittava nuppi. Kaikki ovat teräskuorisia ja merkkien edullisemmasta päästä. Suosikkikelloissa on siis havaittavissa selkeitä yhtymäkohtia. Jää nähtäväksi, päädynkö joihinkin näistä kolmesta.

Tiedän, etten voi lukita päätöstäni mihinkään kelloon, koska se vaihtuisi joka tapauksessa moneen kertaan, ennen kuin olen saanut säästettyä tarpeeksi. Teen ainakin kaksi asiaa ennen kuin päätän minkä kellon hankin. Ensiksi luen Joona Vuorenpään Kellomies -kirjan. Vuorenpään kirjassa on paljon yleistietoa kelloista sekä esittelyt kymmenistä kellovalmistajista. Haluan tuon kaiken tiedon ennen arvokellon hankintaa.

Toiseksi odotan mitä uutuuksia tulee Baselworld -kello- ja korumessuilta maaliskuussa. Baselworldissa tai vähän ennen sitä tullaan julkaisemaan paljon uusia kellomalleja. Joku valmistaja saattaa yllättää ja tuoda markkinoille juuri sellaisen kellon, joita olen odottanut.

Tudor, Zenith, Grand Seiko, Panerai. Pilot watch, racing watch, tool watch, all-rounder.

Lue lisää