MAINOS: Hovisepät

EUREKA!

Hamilton-kellot
nyt Hovisepiltä.

Tutustu ja ihastu

Täydellinen kellokokoelma ja sen kaava

Olen hankkinut seitsemän vuoden aikana 24 kelloa. Onko kellokokoelma koskaan valmis?

Olen harrastanut rannekelloja vuodesta 2013. Lasken harrastukseni alkaneen siitä, kun ostin ensimmäisen vähän paremman kelloni. Aloin lukea kelloista ja selailla myyntisivustoja lähes päivittäin seitsemän vuotta sitten. Silloin Tissot V8 oli mielestäni hienoin ja laadukkain kello 300 euron hintaluokassa.

Muutama kuukausi V8:n hankinnan jälkeen tajusin, ettei sitä voi käyttää uidessa, mutta ei myöskään pukukellona. Siinä oli nahkaranneke ja kello oli aika kookas. Hankin sinitauluisen Tissot PRC 200:n, joka on nimensä mukaisesti 200 metriä vesitiivis eli sopii jopa sukeltamiseen. Sitä voi pitää myös puvun kanssa.

Vaikka minulla oli jo kaksi hyvää kelloa, ei kellokuume laantunut. Halusin oikean sukeltajankellon, jossa on käännettävä kehä. Sukeltajankello löytyi pieneltä brittiläiseltä merkiltä Nite.

Kokoelmassani oli autourheilu-, urheilu- ja sukeltajankello. Englanninkielisin termein: racing, sport ja diver watch.

Suosittelemme


Ensimmäinen kellokokoelma
Kolme ensimmäistä kelloani: Tissot V8, Nite Nato ja Tissot PRC 200.

Kellotyypit

Rannekellot voidaan jakaa noin viiteen eri kategoriaan. Selkein tyyppi lienee sukeltajankello eli diver, jossa on käännettävä kehä ja vedenpitävyyttä vähintään 200 metriä. Klassisia divereita ovat Rolex Submariner ja Blancpain Fifty Fathoms.

Rolex Submariner Two Tone eli TT.

Itselleni tärkeä kategoria on autourheilu- eli racing-kellot. Ne ovat usein kronografeja, mutta voivat olla myös kolmiviisarisia. Osa on jopa uinti- tai sukellusvesitiiviitä. TAG Heuerin Carrera ja Monaco sekä Omega Speedmaster ja Rolex Daytona ovat racing-kellojen klassikoita.

TAG Heuer Carrera Re-edition.

Pukukello on usein 33-40 mm leveä ja kolmiviisarinen. Ranneke on nahkaa tai metallia. 1950- ja -60-luvulla tuon tyyppisiä kelloja kutsuttiin sporttikelloiksi ja taskukelloja käytettiin vielä puvun kanssa. Moni vintage-sporttikello onkin hyvä pukukello tänä päivänä.  Esimerkiksi vanhat Omega Genevet ja Seamasterit sekä Leijonat käyvät pukukellosta.

Vintage watch
Leijona 1960-luvun alusta.

Nykyisin sporttikellot ovat vedenpitäviä ja niissä on metalliranneke. Koko on usein yli 40 mm. Tämän päivän sporttikelloja ovat esimerkiksi Rolex Datejust ja Omega Aqua Terra. Molemmista on saatavilla yli ja alle 40 mm leveitä versioita, joten pienemmät käyvät pukukellona. Sporttikelloille, jotka käyvät puvun kanssa, on englanninkielinen termi dress sport (puku, urheilu). 

Omega Seamaster Aqua Terra.

Näiden neljän yleisimmän kategorian lisäksi kelloja jaetaan muun muassa sotilas- ja lentäjäkelloihin. Lentäjä- eli pilottikellojen klassikko on kronografi Breitling Navitimer. Kolmiviisarisien pilotti- ja sotilaskellojen raja on häilyvä. Samantyyppisiä kelloja voidaan kutsua kummaksi vain kuten Hamilton Khaki Field (kenttä) ja IWC Pilot.

Hamilton Khaki Field ja IWC Pilot ovat samanhenkisiä kelloja. Hamilton on 500 euron ja IWC 5 000 euron hintaluokassa.

Kolmen kellon kellokokoelma ei riitä

Kokoelmassani oli kolme erityyppistä kelloa, mutta yksi ominaisuus puuttui: yksikään kello ei ollut mekaaninen, vaan kaikki olivat kvartseja. Kun kelloharrastus etenee, alkavat mekaaniset kellot kiinnostaa. Mekaaniset kellot käyvät jousien ja rattaiden avulla. Joissain yhteyksissä mekaanisilla kelloilla tarkoitetaan vain käsivetoisia koneistoja, mutta yhtä lailla mekaanisia ovat myös automaattikäyntiset koneistot. Kello on mekaaninen, jos siinä ei ole sähköisiä osia.

Edullinen tie mekaanisiin kelloihin ovat vintage-kellot. Ensimmäinen mekaaninen kelloni oli Atlantic Downtown 1970-luvulta. Ostin sen keväällä 2014 vintagekelloja myyvästä verkkokaupasta ulkonäön ja hinnan perusteella. Pidän 1970-luvun muotoilusta. Kello maksoi 100 euroa. En ollut nähnyt kuvaa kellon takakannesta. Kun sain kellon postista, huomasin takakannessa kaiverruksen syntymävuodeltani. Kellolla oli heti enemmän arvoa itselleni, ja se onkin jäänyt kokoelmaan.

Atlantic Downtown vuodelta 1976.

Kuume mekaanisiin kelloihin oli alkanut. Kellokuumeessa on vaarallista selata Tori.fi:n kelloilmoituksia. Tori oli vuonna 2014 parhaita paikkoja etsiä käytettyjä kelloja. Seuraava kellohankintani oli uudehko Tissot PRS 516. Se on automaattinen racing-kello, jota olin katsellut jo pidempään. Siinä on ETA 2824 -pohjainen koneisto, joka käy varmasti ja tasaisesti.

Tissot PRS 516.

Tammikuussa 2015 ostin vintage diver Orion Sealin. Se maksoi alle 100 euroa. Vintage diverilta ei kannata odottaa vedenpitävyyttä, mutta 1970-luvun muotoilu puhutteli taas.

Olin hankkinut vuoden sisään kolme kelloa. Ne olivat sport, racing ja diver.

Orion Seal.

Kaava hahmottuu

Usein tuntuu, ettei kellojen ostamisessani ole mitään logiikkaa. Huomaan näin jälkeen päin toistavani samaa kaavaa. Hankin kolmen eri kategorian rannekelloja: urheilu-, autourheilu- ja sukeltajankelloja.

Näillä kellotyypeillä pystyy rakentamaan kattavan kokoelman. Jotain kaavasta kuitenkin puuttui, koska se toistui useita kertoja, eikä kokoelma tuntunut valmiilta.

Dreamwatch

Vaikken ymmärtänyt vuonna 2015, millainen unelmakellokokoelma voisi olla, olin kuitenkin listannut kriteerit unelmakellolle. Se on teräskuorinen ja teräsrannekkeella. Siinä on safiirilasi ja automaattikoneisto. Se on vähintään uintivesitiivis eli vedenpitävä 100 metriin. Annoin tällaiselle kellolle termiksi dreamwatch.

Keväällä 2016 oli tulossa 40-vuotispäiväni. Halusin hankkia itselleni kellon, joka täyttäisi dreamwatch-kriteerit. Tähänastiset kelloni, joita oli kokoelmassa jo yhdeksän, olivat kaikki alle 400 euron kelloja. Olin käyttänyt noihin kelloihin lähes 2 000 euroa. Aloin miettiä, millaisen kellon saisin 2 000 eurolla.

Vaihtoehtoja olivat muun muassa Longines Conquest, Tudor Ranger, vintage-Rolex 5500 ja Omega Aqua Terra quartz. Longines oli alle 1 000 euron kello ja halusin vähän enemmän. En pitänyt Tudorin rannekkeesta. Vuonna 2015 sai alle 2 000 eurolla Rolexin, mutta pienikokoisen ja pleksilasilla. Omega Aqua Terra on hieno kello, mutta varaa oli vain kvartsiversioon.

Olin huomannut dreamwatch-ominaisuuksiani vastaavan Eterna KonTikin netissä, mutta en tiennyt myytäisiinkö niitä Suomessa. Mistään suomalaisesta verkkokaupasta en ollut sellaista löytänyt. Olin tammikuussa 2016 ohikulkumatkalla Hämeenlinnassa. Kauppakeskuksessa oli liike, joka möi Eternaa. Vitriinissä oli uudenmallinen KonTiki. Rannetin sitä ja ihastuin saman tien. Dreamwatch oli hankittu.

Eterna KonTiki Date.

Vintage-kellot omaan laatikkoon

Kokoelmassani on kourallinen vintage-kelloja. Ne eivät täytä dreamwatch-määritelmää, muun muassa siksi, että niissä on pleksilasi ja ne eivät pidä vettä. 

Ajattelen, että vintage-kellot ovat oma sivujuonteensa kelloharrastuksessani. Niitä on kiva pitää välillä, mutta ne vaativat varovaisuutta. Pleksilasin saa helposti naarmuille. Myös vesitiiviys on tärkeää vaikka ruoanlaitossa. Jo vesihöyry voi mennä kellon sisään.

Kellokokoelma voi muodostua vintage-kelloista.
Vintage-kellokokoelma: Leijona, Atlantic Downtown, BWC Chrono ja Ruhla Diver.

Kaava

Näin kellokokoelmani kaava syntyy:

  1. Laitetaan vintage-kellot omaan laatikkoon ja keskitytään uudempiin kelloihin.
  2. On määriteltynä oma dreamwatch.
  3. On kolme kellokategoriaa: sport, racing ja diver.

Yhdistämällä Dreamwatch-vaatimukset ja kolme kategoriaa saadaan kolmen täydellisen kellon kokoelma.

Minulla on neljä kelloa, jotka täyttävät Dreamwatch-vaatimukset: Eterna KonTiki, Rolex Oyster Perpetual 36, Certina DS Podium chronograph ja Glycine Combat Sub. 

Glycine Combat Sub, Rolex Oyster Perpetual 36, Eterna KonTiki Date, Certina DS Podium Chronograph
4 X dreamwatch.

Eterna KonTiki  ja Rolex OP36 ovat molemmat sporttikelloja. KonTiki on 42 mm leveä ja Oyster Perpetual 36 nimensä mukaisesti 36 mm leveä. Kokoero on huomattava. KonTiki on mielestäni liian iso puvun kanssa. OP36 käy hyvin pukukellona, joten se menee dress sport -kategoriaan. Pidän molemmista, joten jätän molemmat kokoelmaani.

Mustasävyinen kellokokoelma muodostuu kahdesta teräsrannekkeisesta kellosta.
Eterna KonTiki ja Rolex Oyster Perpetual 36.

Certina on autourheilukello ja Glycine sukeltajankello. Ne ovat selkeät valinnat kokoelmaani.

Lisätään vielä mausteeksi kvartsi TAG Heuer Formula 1, koska ainahan yksi kvartsi pitää olla. Formula 1 on racing-kello sukeltajankellon ominaisuuksilla.

Kellokokoelma: Glycine Combat Sub, TAG Heuer Formula 1, Rolex Oyster Perpetual 36, Eterna KonTiki Date, Certina DS Podium Chronograph

Nykyinen kellokokoelma:

  • diver: Glycine Combat Sub
  • quartz: TAG Heuer Formula 1
  • dress sport: Rolex Oyster Perpetual 36
  • sport: Eterna KonTiki Date
  • racing: Certina DS Podium Chronograph

Onko kellokokoelma täydellinen?

Minulla on nyt kellokokoelma, jossa on erilaisia kelloja, ja niiden ominaisuudet ovat toivotut. Mutta onko kokoelma nyt täydellinen? Loppuuko kellojen keräily?

Ei varmasti lopu. Haluan aina jotain parempaa ja hienompaa. Mitä hyötyä kokoelman määrittelemisestä sitten oli?

Harrastaminen saa tästä selkeämmän suunnan. Pyrin välttämään heräteostoksia. Pysyn viiden kellon kokoelmassa. Nyt tiedän minkä tyyppiset kellot siihen kuuluvat. Jos hankin uuden kellon, tulee se korvaamaan jonkun nykyisen kellon kokoelmastani. 

Kokoelmani alusta on nyt valmis. Rolexia lukuunottamatta kelloni ovat melko edullisia perusmalleja. Voin nyt miettiä rauhassa miten parannan kokoelmaani. Tavoitteeni on, että seuraavana seitsemänä vuotena en osta 24 kelloa. Neljä kelloa riittää tekemään kokoelmastani täydellisen.

Kellokokoelma: Omega Seamaster Planet Ocean, Breitling Colt, Rolex Oyster Perpetual 36, Zenit Defy Classic, TAG Heuer Carrera Calibre 16
Vaihtoehto täydelliseksi kellokokoelmaksi.

Unelmakellokokoelma:

  • diver: Omega Seamaster Planet Ocean
  • quartz: Breitling Colt Chronograph SuperQuartz
  • dress sport: Rolex Oyster Perpetual 36
  • sport: Zenith Defy Classic
  • racing: TAG Heuer Carrera Cal 16


Lue lisää