Rakastuin kelloklassikkoon

Syksyinen lauantaiaamu. Vapaapäivä. Muut vielä nukkuvat. Olen vanhemmiten alkanut herätä vapaapäivinä ilman kellonsoittoa melkein yhtä aikaisin kuin arkena. Pidän aamun hiljaisista hetkistä. Luen Joona Vuorenpään Kellomies-kirjaa. Olen päässyt Oriksen kohdalle. Oris on hinta-laatusuhteeltaan hyvä merkki. Se saa sympatiani. Arvostan sitä, että Oris on itsenäinen yritys. Päätän katsoa, mitä Oriksia löytyy Facebookin Kellotori-sivustolta.

Löytyy useita sukeltajankello Aquiksia: on uusinta mallia ja vähän vanhempia. Minulla olisi varaa sellaiseen, mutta minulla on jo useita sukeltajankelloja, muun muassa viime keväänä hankittu Seiko Turtle. Kokoelmani kaipaa jotain muuta.

Oris Aquis, 43.50 mm, 1.713 inches, Stainless steel
Oris Aquis on laadukas sukeltajankello.

Heuer

Laitan Kellotorin hakusanaksi Heuer. Hakuun tarttuu lukuisia TAG Heuerin malleja: Aquaracer, Carrera, Formula 1, Monaco, Connected. Kiinnitän huomioni Carrera 1964 re-editioniin. Se on hieno, mutta se on varmaankin 36 mm leveä ja pleksilasilla. Eli ei se mitä haen. Hinta on kuitenkin kohtuullinen, joten teen lisäselvitystä. Syötän mallinumeron Chrono24.comiin. Löydän noin kymmenen vastaavaa kelloa. Kellotorin hinta on halvempi kuin yhdenkään ulkomaisen myyjän. Tämä malli onkin 38 mm leveä ja siinä on safiirilasi, joten se ei siis ole minulle liian pieni ja siinä on kestävä lasi.

Tutkin vielä Kellotorin ilmoitusta. Full set, hienokuntoinen, mukaan myös käyttämätön ruskea orkkisranneke, vaihdot käy. Nyt on lauantaiaamu. Ilmoitus on jätetty keskiviikkoiltana. Miten kello voi olla vielä myymättä? Ilmoituksessa ei ole yhtään kommenttiakaan. Lähetän myyjälle yksityisviestin ja kerron olevani todella kiinnostunut. Kommentoin ilmoitukseen yv. Pulssi nousee. Olen valmis laittamaan kaikki säästöni tuohon kelloon.

TAG Heuer Carrera CV2113.FC6182
TAG Heuer Carrera re-edition vei sydämeni.

Lauantai klo 8.00

Ei vastausta. Kello on kahdeksan lauantai-aamuna. Toivottavasti myyjä nukkuu. Toivottavasti kello ei ole myyty. Alan tehdä selvitystä Carrera re-edition -malleista, jotka ovat uusia versioita 1960-luvun Heuerin Carreroista. 1990-luvun lopussa tehtiin 36 mm leveää mallia pleksilasilla. Siinä on Heuerin logo. Tämä malli mukailee tarkasti alkuperäistä versiota. Myytävä kello on vuodelta 2007. 2000-luvulla kokoa suurennettiin 2 mm ja lasi vaihdettiin safiiriksi. Logo vaihdettiin TAG Heueriksi. Pelkkä Heuerin logo olisi hienompi, mutta se ei ole minulle kynnyskysymys.

Alkuperäinen Heuer Carrera vuodelta 1964. Kuva: Jeff Stein

Lauantai klo 9.00

Kello on yhdeksän. Ei vastausta. Minulla on juuri hintapyynnön verran säästössä. Alan kuitenkin miettiä, mitä kelloja voisin tarjota vaihdossa. En ole aikaisemmin myynyt tai vaihtanut kellojani. Kokoelma on vain kasvanut ja voisin joistain kelloista luopuakin. Minulla on kuusi sukeltajankelloa: kaksi automaattia, kaksi kvartsia ja kaksi käsivetoista vintagea. Voin tarjota vaihtoon toista vintagea ja automaattista Orient Makoa. Minulla on kaksi autourheiluhenkistä racing-kelloa: Tissot PRS 516 ja BWC vintagekronografi. Jos kokoelmaan tulisi uudempi kronografi, voisin luopua Tissotista. Racing kellon pitää olla krono. BWC ja Carrera riittäisivät.

Suosittelemme

Buttes Watch Company chronograph
Mustatauluinen Tissot V8 meni pojalle, kun BWC kronografi tuli kokoelmaan. Nyt luovun Tissot PRS 516:sta.

Kello tulee kymmenen. Ei vastausta. Vaimo herää. Kerron hänelle, että ostan kellon, jos sitä ei ole vielä myyty. Hän sanoo, ettei ole yllättynyt. Hän tietää, että yritin säästää pitkään haavekelloani varten. Tämä on yllättävä käänne minulle, mutta ei hänelle. Koitan nauttia aamiaistani rauhallisena.

Launtai klo 10.36

Klo 10.36 saan viestin. Kello on edelleen myynnissä. Siitä on kiinnostuttu, mutta hintakäsitykset eivät ole kohdanneet. Huh! Minä voin maksaa siitä koko pyyntihinnan. Tarjoan kuitenkin noita muutamia kellojani vaihdossa. Myyjä kiinnostuu Tissotista ja Orientista. Minulle niistä riittää kohtuullinen hyvitys. En ala vääntää muutamista kympeistä. Mietin niille hinnan, jonka olisin itse valmis maksamaan. En sitä hintaa, jonka niistä voi maksimissaan pyytää. Pääsemme kerralla yhteisymmärrykseen välirahasta. Järjestämme tapaamisen seuraavalle päivälle ja maksan sovitun hinnan, jos tuote on kuvatunlainen.

Sunnuntai klo 16.13

Sovimme myyjän kanssa, että näemme neljän jälkeen läheisen kaupungin huoltoasemalla. Hän on kuulemma tehnyt siellä ennenkin kellokauppaa. Laitan viestin, ennen kuin lähden kotoa. En saa viestiini vastausta. Minulla on vajaan tunnin matka.

Olen perillä. Alkaa jännittää. Onkohan myyjä jo paikalla? Onko kello niin hyvässä kunnossa kuin minulle kerrottiin? Kierrän huoltoaseman kahvilan. En näe myyjää muistuttavaa henkilöä. Näen, että viestiäni ei ole luettu. Laitan uuden viestin, että olen perillä. Ei vastausta. Olen ollut täällä puoli tuntia. Tarkkailen huoltoasemalle saapuvia henkilöitä. On pariskuntia ja yksinäisiä miehiä. Kellään ei ole kassia. Jos tulee myymään kelloa, pitää olla kassi. Paikalliset vanhemmat herrat tarkkailevat minua pelikoneen luota. Koitan olla rauhallinen. Mietin edellisenä päivänä, että olisi pitänyt vaihtaa puhelinnumerot. Se unohtui. Alan jo miettiä, että tässäkö tämä oli. Kauppa tuntuikin jo liian hyvältä. Saisin haavekelloni ja joku vielä ottaisi vaihdossa vanhoja kellojani. Ei kai nyt sentään.

Sunnuntai klo 16.53

Myyjältä tulee viesti: “Moi nukahdin”. Kerron olevani vielä tapaamispaikalla. Tästä tulee sittenkin jotain. Hän tulee noin vartin päästä. Myyjä on valmis tarjoamaan hampurilaisen, mutta minulla ei ole nälkä. Otan kuitenkin munkkikahvit vastaan. Juomme kahvit ja tilanne rauhoittuu. Myyjä on rennon ja luotettavan oloinen. Hän on pahoillaan myöhästymisestä. Puhumme kelloista. Mikä tärkeintä, hän on yhtä hullu kuin minäkin. Kellohullu. Hän ei tee kellokauppaa sen takia, että saisi mahdollisimman paljon voittoa. Hän rakastaa kelloja kuten minä. Hän ostaa ja myy niitä. Minä kirjoitan niistä.

Pääsemme vihdoin asiaan, kun kahvit on juotu. Carrera on juuri siinä kunnossa kuin luvattiin. Kuori on kiiltävä ja lasi virheetön. Ainoastaan takakannessa on pientä naarmua. Kello on yli kymmenen vuotta vanha, joten pienet naarmut ovat hyväksyttäviä. Alkuperäinen musta nahkaranneke on hyväkuntoinen. Se ei ole tummunut sisäpuolelta. Kronografi toimii moitteettomasti. Kellon laatikko on ehjä.

Mukana on ruskea nahkaranneke. Se on käytetty ja siinä ei ole TAG Heuerin leimaa. Sen piti olla käyttämätön ja alkuperäinen. En mainitse asiasta kaupanteon yhteydessä. En halua enää yhtään sekoittaa kaupantekotilannetta. Toinen alkuperäinen ranneke olisi ollut hyvä lisä, mutta annan asian olla.

Myyjä on tyytyväinen vaihtokelloihin. Niissä on kaikki paperit ja laatikot mukana. Orientissa on vielä takuutakin jäljellä. Kättelemme kaupat ja lähden kotimatkalle.

Orient Mako ja Tissot PRS 516 jatkavat matkaa eri suuntaan kuin minä.

Full set?

Pääsen kotiin ja alan hypistellä uutta aarrettani rauhassa. Tutkin mukana tulleita papereita. Mukana on muovikortti, jossa on ostopäivä ja mallinumero CV2113.FC6182. Kortissa lukee vierasta kieltä ja siinä on kellomerkkien logoja. Myös TAG Heuerin. Saan selville, että kieli on turkki. Kiinnitän huomiota siihen, että kortissa ei ole kellon uniikkia sarjanumeroa.

Mukana on myös yhden edellisen ostajan suomalaisen käytettyjen kellojen kaupan takuulappu. Tässäkään lapussa ei ole sarjanumeroa. On vain mallinumeron loppuosa FC6182, joka on muovikortissa. Nämä paperit voivat olla minkä tahansa vastaavan kellon paperit. Ne eivät yhdisty tähän yksilöön sarjanumerolla. Nyt alkaa hieman kylmätä.

Suomalaisen kaupan lapussa on ostajan nimi. Löydän netistä ilmoituksen, jossa tuo omistaja myy kelloa eteenpäin. Ilmoitus näyttää kunnolliselta ja myyjä kehuu kellon tarkkaa käyntiä. Pelkäsin jo hetken, että kaikki ei ole kunnossa, mutta tuo myynti-ilmoitus yhdisti oikean henkilön, luotettavan kellokaupan ja tämän kellon.

TAG Heuerin alkuperäinen takuulappu oli 2000-luvulla musta ja pahvinen. Sitä ei ole mukana. Päättelen, että mukana tullut muovikortti on joko turkkilaisen kelloliikkeen lisätakuu tai kello on myyty Turkissa käytettynä. Korttiin ei ole osattu laittaa kellon sarjanumeroa vaan vain mallinumero. Suomalainen liike ei ole tarkistanut sarjanumeroa kellon pohjasta vaan on kopioinut mallinumeron loppuosan turkkilaisesta kortista.

Full set sisältää nimensä mukaisesti kaiken, mitä kellon mukana on uutena eli ranneke, laatikko ja paperit. Paketti ei ole full set, koska TAG Heuerin alkuperäisiä papereita ei ole. En osannut kiinnittää tähän huomiota kaupantekovaiheessa.

Kellon laatikko, takuukortti ja lisäranneke.

Ensimmäinen yö

Uuden mekaanisen kellon kanssa ensimmäinen yö on jännittävä. Sen jälkeen näkee, käykö kello ja kuinka tarkasti. Herään maanantaina puoli tuntia ennen kellonsoittoa. Uusi kello on yöpöydällä. Se käy. Minuutit ovat oikein. Tarkistan kännykästä sekunnit. Kello on sekunnilleen samassa ajassa kuin mihin olin sen edellisenä iltana asettanut. Olen huojentunut. Lupaukset hyvästä kunnosta pitävät paikkansa myös koneiston osalta.

Käyn vielä keskustelua myyjän kanssa kellon paperista ja lisärannekkeesta hyvässä hengessä. Toteamme, että molemmat ovat oppineet tästä kaupasta. Tärkeintä kuitenkin on, että sain hyvän kellon ja olen tyytyväinen siihen. Olisin tehnyt kaupat samalla hinnalla ilmankin full set -mainintaa ja alkuperäistä lisäranneketta.

Käynti kellosepällä

Vaikka kellon ranneke on hyvässä kunnossa, kävin Lahden Kellokeskuksessa kysymässä uuden rannekkeen hintaa tulevaisuuden varalle. Olin kuullut, että TAG Heuerin nahkarannekkeet voivat maksaa useita satasia. Kelloseppä selvitti hintaa puhelimitse. Menin hänen juttusilleen puhelun jälkeen. Sepällä oli huolestunut ilme. Hän sanoi, että ranneke maksaa 120 euroa, mutta tilasi samalla tiivistesarjan. Ihmettelin, mistä on kyse. Kelloseppä sanoi tehneensä Carreralle tiiviystestin ja kellon lasi irtosi. Kellon kunto ei siis ollutkaan ihan mitä piti.

Onneksi lasi irtosi kelloliikkeessä, eikä minun käytössäni. Silloin olisi voinut tulla lisävahinkoa tauluun ja viisareihin. Täytyy kiittää Kellokeskuksen oma-aloitteista kelloseppää, joka testasi Carreran. Sain kellon muutaman päivän päästä takaisin. Kaikki tiivisteet vaihdettiin, ja kello on testattu vesitiiviiksi 50 metriin. Korjaus maksoi 50 euroa. Sain lisää oppia: tarkastuta kello ammattilaisella ennen kauppoja.

Kellokeskus TAG Heuer Carrera
Kelloseppä Timo Maijala tarkastaa Carreran tiivisteet.

Ympyrä sulkeutuu

Olin pyöritellyt mielessäni viime kesästä asti eri kellotyyppejä ja -malleja. Haaveena oli hankkia ensimmäinen arvokello. Kävin rannettamassa lukuisia uusia kelloja, mutta tuntui, ettei sitä oikeaa vain löydy. Tai löytyy, mutta silloin hinta nousee yli 5 000 euron. Ihan niin paljon en ole valmis säästämään, koska se veisi vuosia.

Tuntuu, että palaset loksahtivat kohdalleen, kun löysin tämän Carreran. Se on melko harvinainen Suomessa, ja olin oikeastaan unohtanut koko mallin. Katselin kyllä uudempia Carreroita, mutta monessa niistä on maalattu alumiininen takometrikehä, joka naarmuuntuu käytössä. Tässä mallissa ei ole takometriä ollenkaan, mutta en kaipaa sitä. Tämän mallin glass box -safiirilasi on todella hieno. Se on mielestäni hienompi kuin uudemmissa. Uudemmat Carrerat ovat myös isompia. Tämä 38 mm leveä tuntuu juuri sopivalta.

Kelloharrastukseni alkoi vajaa kuusi vuotta sitten, kun ostin Tissot V8:n. Halusin hankkia itselleni hienon kellon. En tiennyt silloin kelloista juuri mitään. Tiesin, että Swiss Made ja safiirilasi ovat hyviä juttuja. Muuten kellovalinnan määritteli ulkonäkö. En tiennyt vielä silloin, mitä ovat Daytona, Speedmaster tai Carrera. Pian minulle selvisi, että ne ovat racing-kellomallien klassikoita ja esikuvia. Ne ovat esikuvia myös V8:lle. Nyt minulla on esikuva. Nyt minulla on klassikko.

TAG Heuer Carrera CV2113.FC6182

Plussat ja miinukset

+ Klassinen oma muotoilu
+ Laadukas koneisto
+ Upea glassbox -safiirilasi
– Himmeä lume
– Peilihiottu kuori naarmuuntuu herkästi
– Ei ruuvilukittavaa nuppia

Pähkinänkuoressa

 • Merkki: TAG Heuer
 • Malli: Carrera Chronograph
 • Mallinumero: CV2113.FC6182
 • Valmistusvuosi: 2002 – 2008
 • Koneisto: Calibre 17 automaatti, pohja: ETA 2894-2
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kuori: teräs
 • Rungon halkaisija: 38 mm
 • Kellon paksuus: 13 mm
 • Lasi: kupera glassbox -safiiri
 • Vesitiiviys: 50 m (5 bar)
 • Rannekkeen leveys: 19 mm
 • Ranneke: nahka
 • Hinta: Euroopassa 1800 – 2500 euroa

Lue lisää