Keikari.com ja mies sen takana

Keikari.com on Suomen suosituin miesten klassiseen tyyliin erikoistunut verkkosivusto, jonka aktiivisimmat lukijat muodostavat ydinjoukon Keikarin foorumin keskusteluissa. Foorumi puolestaan on Suomen ainoa samaan aihepiiriin erikoistunut keskustelupalsta ja avainasemassa määrittelemässä hyvää makua Suomen klassisemman tyylin suhteen.

Blogikirjoituksista vastaa pääasiassa Keikarin perustaja Ville Raivio, joka on Suomen johtava miesten klassisesta tyylistä kirjoittava vapaa toimittaja. Tyyliniekka sai kunnian haastatella Villeä ja kysyä häneltä pari tiukkaa kysymystä.

Olet suomen tunnetuimpia klassisen tyylin puolestapuhujia. Miten olet itse kehittynyt pukeutujana vuosien saatossa?

Oma tyylini oli kauan kateissa. Kävin läpi ensin farkku-skeittikenkä -vaiheen, sitten Suomi-reggae -vaiheen ja vielä klubitusvaiheen ennen kuin klassinen vetosi kunnolla. Muistan kyllä lapsuudessa katselleeni ihmeissäni Sherlock Holmesia, James Bondia, Hercule Poirot’a telkusta, sillä heidän tyylissä ja persoonassaan oli jotakin kiehtovaa.

Ville Raivio, Keikari.com
Ville Raivio, Keikari.com

Vasta myöhemmin ymmärsin, miksi vaikkapa Sherlock oli erilainen: Jeremy Brett -filmatisoinneissa hänen solmukkeensa on taitettu kauluskärkien sisäpuolelle. Poirot taas on hullukurisuuteen asti virallinen ja jäykkä, kulkien Egyptissä kolmiosaisessa puvussa hansikkaat kädessä. James Bondin puvut puolestaan istuvat vuosikymmenestä toiseen kuin valettuna, eikä murha tai pari tuota rypyn ryppyä.

Siispä löydettyäni Roetzelin ”Täydellinen herrasmies” -teoksen löysin räätälöityjen vaatteiden maailman, enkä taakse ole katsellut. Uutta opittavaa löytyy viikko viikolta enemmän ja kun luulee jotain tietävänsä, todella tietää vain tietonsa rajat. Tyylihän on vahvasti orgaanista ja elää kantajansa mukana.

Tällä hetkellä vapaa-ajan asuni seuraa englantilaista maaseututyyliä, jossa Tattersall-paidat ja vakosamettihousut lyövät kättä. Tämä asuhan on kaukana edustavasta, mutta vetoaa minuun värikkyyden, käytännöllisyyden ja nöyryyden vuoksi. Edustavammalla puolella minuun vetoaa alun perin univormuista syntynyt englantilainen leikkaus, jossa hartiat ja rinta ovat vahvat, takin taskut vinot ja nappeja takissa kaksi tai yksi.

Mitä neuvoja antaisit suomalaiselle miehelle, joka on tehnyt päätöksen pukeutua paremmin, mutta ei tiedä mistä aloittaa?

Vaatekaappinsa uusimista suunnittelevalle minulla on samat neuvot kuin haastattelemillani miehillä. Aloitus rauhallisesti ja omia mieltymyksiä selvittäen, käytetyt vaatteet sekä alennusmyynnit hyödyntäen. Virhehankintoja tulee kertymään ja niistä tunnetusti oppii parhaiten. Epäonnistuminen on ajoittain suotavaa.

On mielekästä hankkia niin laadukasta kuin vain voi, sillä mikä tahansa vaate on tasan yhtä kestävä kuin materiaalinsa ja viimeistelynsä. Yksin hintalappua on turha katsoa, sillä ruma on rumaa myös kalliina. Mitä enemmän on valmis käyttämään aikaansa vaatteiden, materiaalien ja hinta-laatusuhteiden opiskeluun, sitä enemmän voi hankinnoistaan saada irti. Erityisen tärkeää tämä on, jos budjetti asettaa kovat rajoitukset.

Kaikkein turhin ja kallein hankinta on sellainen, joka kestää vuoden tai kaksi. Jos tyylin opiskelu ei innosta, nopein vaihtoehto on sitten löytää asiansa osaava räätäli, joka ei palvele pelkkä rahankiilto silmäkulmassa.

Vaatteet ovat harraste siinä missä viinit, kirjallisuus tai metsästys, eikä mielenkiinnostaan tule kokea alemmuutta. Vaikka naapurin Jaskalla on aina verkkarit, sinun ei tarvitse seurata Jaskaa. Satunnaisia kommentteja tulee aina, ne voi kuitata pelkkänä luullun väärinymmärtämisenä.

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Klassikkoja ja tuoreita suosikkeja – talvijalkineet moneen tyyliin ja makuun

Tämä talvi on ollut sään puolesta ailahtelevainen. Lumen sijaa taivaalta on tullut useammin vettä. Entistä kosteammat talvet asettavat myös...

Aika tyylikäs välitilinpäätös

Aika tyylikäs on maksuton tapahtumakonsepti, jonka olemme järjestäneet seitsemän kertaa yhteistyössä Iskun kanssa. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin keskiviikkoiltana 2. marraskuuta...

Näin pukeudut etiketin mukaisesti Linnan juhliin

Linnan juhlien etiketti on yksinkertainen ja selkeä. Miehillä pukuna on frakki, naisilla suuri iltapuku. Frakin voi korvata myös tummalla puvulla.

Utualla laukkujen lisäksi nyt valikoimissa myös vaatteita

Utuan tarina näki päivänvalon 2014, kun Utua-laukkumerkki saapui markkinoille ensimmäisellä mallistollaan. Tänä vuonna Utua laajensi valikoimaansa myös vaatteisiin. Utuan...

Kotimaiset neulemekot taistelevat tylsyyttä ja kylmyyttä vastaan tyylikkäästi

Esittelemme tässä artikkelissa meidän poiminnat Suomessa valmistetuista neulemekoista, jotka herättelevät valikoiman laajaan kirjoon niin malleissa kuin tyyleissä, persoonallisuutta unohtamatta.

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...