Hyundai tuo ensimmäisenä älykkään sormenjälkitunnistuksen autoihin

Sormenjälkitunnistusta käytetään tänä päivänä monessakin yhteydessä, mutta autonvalmistajat eivät ole sen käytöstä juuri innostuneet. Sormenjälkitunnistimia on nähty enimmäkseen vain konseptiautoissa ja joissain harvoissa huippumalleissa lisävarusteena, joissa niiden avulla on esimerkiksi voitu käynnistää auton moottori.

Eteläkorealainen autonvalmistaja Hyundai tuo älykkään sormenjälkitunnistuksen autoihinsa. Älykäs sormenjälkitunnistus on Hyundain mukaan maailman ensimmäinen lajissaan ja se tulee aluksi tarjolle Santa Fe -katumaasturin 2019 mallin yhteydessä.

Kuljettaja voi avata ovet ja käynnistää auton moottorin sormen painalluksella. Myös auton toimintojen, kuten istuinten ja peilien asennon kuljettajakohtainen räätälöinti onnistuu järjestelmän avulla ja kuljettajan asetusten valinta tapahtuu sormenjäljellä.

Hyundai sormenjälkitunnistus

Hyundain sormenjälkitunnistusjärjestelmä käyttää sähkökentän muutoksiin perustuvaa kapasitiivista tunnistusta, joka mittaa muutokset useista kohdista sormenpäätä. Hyundain mukaan järjestelmän riski luulla väärän ihmisen sormenjälkeä kuljettajan sormenjäljeksi on 1:50 000. Järjestelmä myös oppii käyttäjänsä sormenjäljen koko ajan paremmin, jolloin myös riski virhetunnistukseen vähenee entisestään.

– Tulevaisuudessa Hyundai Motor aikoo kehittää sormenjälkitunnistusta niin, että sen avulla voidaan säätää myös muun muassa matkustamon lämpötilaa ja ohjauspyörän säätöjä sekä monia muita asioita kuljettajan mieltymysten mukaan. Tämä parantaa kaikkien Hyundai-asiakkaiden käyttökokemusta, toteaa Hyundai Motor Companyn tutkimus- ja kehitystoiminnan johtaja Albert Biermann.

Suosittelemme

Tavallisiin ja elektronisiin avaimiin verrattaessa sormenjälkitunnistus on hieno juttu, sillä käyttäjä ei voi unohtaa tai hukata “avaimiaan”, eli sormiaan. Näin niitä ei myös pystytä väärinkäyttämään, kuten tavallisia avaimia. Sormenjälkitunnistusta käytetään nykyään älypuhelimien ja tietokoneiden lisäksi lukuisissa muissa sovelluksissa. Kotimaisista yrityksistä muun muassa Deltabit Oy on kehittänyt jo pitkään sormenjälkitunnistusta kulunvalvontaan ja työajanseurantaan.

Lue lisää