8 asiaa, joita et tiennyt pystyväsi tekemään älykellolla

Älykellot ovat nopeasti nostaneet suosiota viimeisten vuosien aikana ja erittäin moni onkin päässyt tutustumaan älykellojen ominaisuuksiin ja toimintoihin viime aikoina. On kuitenkin myös ihmisiä joille älykellojen toiminnot ovat jääneet vieraammiksi ja tiedossa ei välttämättä ole muuta kuin se, että älykelloista voi nähdä kellonajan, kuten tavallisistakin rannekelloista.

Tässä artikkelissa kerromme älykellojen ominaisuuksista listaamalla 8 asiaa, joita et tiennyt pystyväsi tekemään älykellolla. Autamme omalta osaltamme ihmisiä oppimaan tuntemaan älykellojen ominaisuuksista ja hyödyistä, sekä niiden antamista mahdollisuuksista.

1. Voit kuunnella musiikkia älykellon kautta

Kyllä, älykelloilla musiikin kuunteleminen on täysin mahdollista. Musiikki älykellon kautta on käytännöllistä esimerkiksi kuntoillessa, sillä musiikin lähde pysyy kiinni ranteessa, eikä hölsky taskussa tai siitä joudu pitämään kiinni. Yleensä älykelloissa on sisäänrakennettu musiikkisovellus, jonka kautta musiikkia pystyy toistamaan suoraan ilman puhelinta. Yleensä älykelloihin voi myös tallentaa omaa musiikkia kuunneltavaksi offline-tilassa.

Älykellosta kuuluva musiikki sopii myös esimerkiksi siivoushetkiin tai puutarhatöihin mainiosti, koska kädet jäävät vapaaksi, mutta musiikin lähde pysyy lähettyvillä koko ajan. Tässä on suuri ero verrattuna musiikin kuuntelemiseen puhelimesta tai kaiuttimen kautta.

2. Voit tarkistaa säätilan älykellon kautta

Etelässä saattaa olla tilanne, että tiettyinä vuodenaikoina tietää katsomattakin säätilan. Aina aurinkoista ja kuumaa. Sen sijaan Suomessa on toisin, sillä säätila vaihtelee rajusti ja nopeastikin. Tämän vuoksi sääpalvelut ovat tärkeitä apuvälineitä esimerkiksi suunnitellessa lenkkejä tai muuta liikuntaa tai ulkoilua. Onkin mainio asia, että älykellon kautta voi tarkistaa säätilan. Lämpötilan lisäksi on mahdollista saada tietää sademäärä, pilvisyyden tilanne, tuulen suunta ja voimakkuus sekä monia muita säätilaan liittyviä asioita.

3. Voit ladata älykelloon sovelluksia

Älykellot ovat kuin pieniä tietokoneita, joten sovellusten asentaminen älykelloon on täysin mahdollista. Jos siis haluat pelata mobiilipelejä, kuunnella äänikirjoja tai vaikkapa tarkistaa casino tilisi saldon, tämä onnistuu asentamalla vastaavan sovelluksen älykelloon ja käyttämällä sitä samalla tavalla, kuin muillakin mobiililaitteilla tekisit. Sovellusten käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomia, joten parhaimmillaan älykellosta voi räätälöidä korvaamattoman avun itselleen. On selvää, että tulevaisuudessa tallennuskapasiteettia vielä lisätään, vaikka sitä nytkin on uusimmissa älykelloissa melko paljon.





4. Sosiaalisen median maailma avautuu älykellon kautta

Sosiaalinen media on nykyisin lähes erottamaton osa monen ihmisen arkea ja useat meistä eivät pysty kovin pitkiä aikoja olemaan ilman omien some-tilien tai some-kanavien tapahtumien tarkistamista. Tässä ongelmassa auttaa älykello silloin, kun puhelin ei ole saatavilla tai kun sen käyttö on hankalaa tai se pitäisi erikseen hakea käsiin. Älykelloon voi nimittäin ladata myös useimmat sosiaalisen median sovellukset, joten pysyt ajan hermolla siitä, mitä Facebookissa, Instagramissa, TikTokissa tai X:ssä milloinkin puhutaan. Halutessasi saat myös äänimerkin, kun seuraamiisi kanaviin tai keskusteluihin tulee uusia viestejä.

5. Älykellolla voi maksaa ostoksia

Ei ole kovinkaan kauaa mennyt siitä, kun ihmiset äimistyivät siitä, että korttia ei tarvinnut enää fyysisesti työntää mihinkään laitteeseen, vaan maksupääte pystyi ottamaan tiedot sen lähelle laitetusta kortista. Viime vuosien aikana on tullut mahdolliseksi myös maksaminen puhelinta vilauttamalla ja nyt uusimpana myös älykelloilla maksaminen on mahdollista. Tarvitset NFC-yhteyden älypuhelimeesi, jonka jälkeen maksaminen onnistuu vain vilauttamalla kelloa maksulaitteelle, mikäli puhelimesi sisältää Apple Payn tai Google Payn kaltaisen sovelluksen. Näin ollen et tarvitse lompakkoa tai puhelinta mukaasi esimerkiksi urheillessasi, mutta voit silti tehdä ostoksia.

6. Puheluiden soittaminen ja niihin vastaaminen onnistuu älykellolla

Älykelloilla voi soittaa puheluita ja lähettää tekstiviestejä, mikäli puhelin on lähettyvillä. Puhuminen tapahtuu samalla tavalla kuin kaiuttimen kautta puhelimissa. Kaikkein uusimmissa älykelloissa on LTE-yhteys, jonka myötä puheluiden soittaminen on mahdollista, vaikka puhelin ei olisi lähettyvillä. Jos sinulla on tällainen älykello, voit siis jättää ulkoilemaan tai lenkille mennessäsi puhelimen kotiin ja olet silti tavoitettavissa älykellon välityksellä. On selvää, että tulevaisuudessa tästä tulee älykelloihin standardiominaisuus.

7. Voit navigoida älykellon avulla

Kaukana ovat ajat, jolloin ihminen tarvitsi navigoidakseen jättimäisiä karttoja, joiden takaisin kuntoon kokoaminen oli vaikea tehtävä. Jo melko kauan sitten tulivat navigaattorit, jotka pian saatiin yhdistettyä myös älypuhelimiin ja nykyisin tietyn osoitteen löytäminen käy helposti GPS-sovellusten avulla. Seuraava askel onkin älykelloon yhdistetty GPS-sovellus, jolloin irtaimena olevan puhelimenkin käyttäminen käy tarpeettomaksi navigoinnissa. Älykellolla navigointi tapahtuu samalla tavalla, kuin muillakin älylaitteilla, joten oikeaan paikkaan löytää jatkossa rannekelloa katsomalla.

8. Älykello tarkkailee terveydentilaasi ja hälyttää oleellisista muutoksista

Kenties älykellon tärkein ominaisuus on sen kyky tarkkailla terveydentilaasi sen pohjassa olevien herkkien tunnistimien avulla. Älykellon avulla voit seurata sykettäsi, aktiivisuuttasi, askeleitasi, poltettuja kaloreita, unenlaatua ja monia muita asioita. Kello voi myös kertoa veresi happipitoisuuden.

Kaiken lisäksi kello tallentaa tiedot, joten voit seurata helposti pitkän aikavälin muutoksia ja vaikkapa treeniohjelmasi edistymistä älykellostasi.

Yhteenveto

Kuten tästä artikkelista näkee, älykellolla on paljon ominaisuuksia, jotka auttavat sinua arjessa, sekä tekevät monia asioita käytännöllisemmiksi. Älypuhelin on käyttökelpoinen laite, mutta monesti myös häiriötekijä, sillä sen kanniskelu ei aina ole erityisen tarkoituksenmukaista. Älykellot ovat melko tuore keksintö, joten on odotettavaa, että niiden käyttötapoihin tulee vielä lukuisia lisäyksiä tulevien vuosien aikana sitä mukaa, kun ne yleistyvät ihmisten ranteissa.

Uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Sjöö Sandström Royal Capital uudistui

Ruotsalainen kellonvalmistaja Sjöö Sandström esitteli uudistuneen Royal Capital -kellomallin kahdessa eri värissä.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...