Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin Japanin maaperälle. Shokosha sai valmiiksi ensimmäisen taskukellonsa vuonna 1924, ja sen nimeksi tuli enteellisesti Citizen. Kuusi vuotta myöhemmin yhtiö päätti muuttaa nimekseen Citizen, ja esitteli sitä seuraavana vuonna ensimmäisen rannekellonsa.

Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Citizen toi markkinoille ensimmäisen radio-ohjatun rannekellon vuonna 1993, joka asetti oikean kellonajan maanpäällisten radiolähettimien lähettämän signaalin perusteella. Nyt esittelyssä oleva Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive hyödyntää GPS-satelliittien lähettämää signaalia, jonka perusteella kello asettuu sijainnista riippuen oikeaan aikaan, päivään ja aikavyöhykkeeseen automaattisesti. Juuri siksi kello sopiikin erinomaisesti aktiiviselle maailmanmatkaajalle, joka haluaa jättää kellonajan asettamisen kohteen mukaan kellon tehtäväksi.

Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive hyödyntää 90-luvun edeltäjänsä tavoin valoenergiaa käyttövoimakseen ja muuntaa kellotaulun läpi tulevan valon aurinkopaneelin avulla sähkövirraksi, joka varastoidaan elohopeavapaaseen litiumioniakkuun. Tekniikka vapauttaa kellon paristoista, ja niitä säästyykin roppakaupalla, sillä Eco-Drive kellon akkujen käyttöiäksi ilmoitetaan peräti 20 vuotta. Kellon toiminta-aika täyteen ladatulla akulla on jopa kaksi vuotta, joten virran loppumisesta kesken reissun ei tarvitse olla huolissaan – ja lisää virtaahan kelloon saa vaikka pöytälampun valosta.

Citizen Satellite Wave GPS Eco Drive Citizen Satellite Wave GPS Eco Drive

Toiminnot

Reilunkokoisesta kellotaulusta näkee yhdellä vilkaisulla tuntien, minuuttien ja sekuntien lisäksi myös päivämäärän ja viikonpäivän. Lisäksi toimintopainikkeita painettaessa, kello näyttää käyntivaran, aikavyöhykkeen, kesä/talviajan voimassaolon, sekä Eco-Drive latauksen että satelliittivastaanoton -tilan. Kello tunnistaa automaattisesti 40 aikavyöhykettä, mutta vyöhykkeen asettaminen, muiden asetusten ohella, onnistuu myös manuaalisesti toimintopainikkeiden ja nupin avulla.

Satelliittivastaanotto toimii luonnollisesti parhaiten ulkona, kun taivaalle on esteetön näkymä. Silloin se myös toimii huomattavasti nopeammin, kuin esimerkiksi sisätiloissa ikkunan ääressä. Toiminnon voi halutessaan aktivoida, ja kello näyttää vastaanoton onnistumisen sekuntiosoittimella. Kellonajan vastaanottaminen tapahtuu nopeimmillaan, optimaalisissa olosuhteissa, kolmessa sekunnissa, mikä tekee siitä valmistajan mukaan maailman nopeimman GPS-ajan vastaanottimen. Sijannin, eli aikavyöhykkeen määritys kestää vähimmillään 30 sekuntia.

Citizen Satellite Wave GPS Eco Drive

Citizen Satellite Wave GPS Eco Drive

Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive pysyy aina täsmälleen oikeassa ajassa, kun satelliittivastaanotto on mahdollista. Mikäli vastaanotto on jostain syystä estynyt, niin kellon kuukausittainen tarkkuus on +/- 5 sekuntia, normaalissa käyttölämpötilassa. Kalenteri on ohjelmoitu huomioiden karkauspäivät ja -vuodet helmikuun loppuun vuoteen 2100 asti.

Talviaikaan pimeän pohjoisen asukille saattaa tulla mieleen kysymys: Kello toimii toki kesällä, mutta miten pitkän ja synkän talven aikana? Koska valonlähteeksi kelpaa myös keinovalo, niin kello latautuu vuodenajoista ja auringon näyttäytymisestä riippumatta. Latausta tosin tarvitaan harvakseltaan, koska täyteen ladattuna kello käy jopa 720 päivää, eli noin kaksi vuotta. Ladatakseen yhden päivän edestä virtaa, kello tarvitsee aurinkoisella säällä kolme minuuttia, pilvisellä säällä 25 minuuttia, ja normaalissa sisävalaistuksessa 7,5 tuntia suoraa valoa.

Design

Citizen Satellite Wave GPS Eco-Driven on kohtuullisen kookas kello, mutta kuoren reunan pyöreät muodot ja takakannen viisteet saavat sen istumaan yllättävän hyvin ranteeseen. Toimintopainikkeet ja nuppi ovat maltillisen kokoiset, eivätkä osu kämmenselkään missään tilanteessa. Kuoren halkaisija on 44 milliä, paksuus takakannen kanssa 13 mm, ja paino rannekkeineen 149 grammaa, joten kokoa ja painoa on, mutta sivistyneessä paketissa.

Kellon kuoren väri on kiiltävä musta, joka muuttuu rannekkeessa ja sen kiinnikkeissä mattamustataksi. Tämä on valmistajalta hyvä valinta, sillä se taittaa mustaa hienosti ja tekee kokonaisuudesta tyylikkäämmän.

Citizen Satellite Wave GPS Eco Drive Citizen Satellite Wave GPS Eco Drive

Kellotaulu on futuristisen näköinen ja tummalla pohjalla olevat aaltomaiset kuviot elävät valon mukana, ja näyttävät kelloa käännellessä ikään kuin liikkuvan. Kellotaulun, osoittimien ja toimintopainikkeiden vihreä korosteväri piristää upeasti muuten melkoisen tummanpuhuvaa kelloa. Mikäli vihreä ei sattuisi olemaan suosikkiväri, niin saatavilla on myös punaisella korostevärillä koristeltu versio.

Yhteenveto

Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive sopii mainiosti niin tekniikasta pitävälle kuin siitä piittaamattomallekin. Kellon toiminnot tekevät tehtävänsä pääasiassa automaattisesti, niin että käyttäjän ei tarvitse huolehtia kellonajan asettamisesta siirtyessään aikavyöhykkeeltä toisella. Kello tukee ekoloogista ajattelutapaa, eikä kuormita ympäristöään paristottomana ja valosta käyttövoimansa keräävänä ajan näyttäjänä.

Tyylin näkökulmasta katsottuna Citizen on parhaimmillaan rennossa pukeutumisessa, mutta se taipuu myös business casual -henkisiin tyyleihin. Kaikista formaaleimpiin tilaisuuksiin suosittelen sen sijaan vaikkapa Citizenin erittäin suosituksi noussutta NJ0100-38X -mallia.

Pähkinänkuoressa

 • Malli: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive
 • Mallinumero: CC3075-80E
 • Koneisto: Eco-Drive / Solar
 • Käyntivara: 720 päivää
 • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 44 mm
 • Lasi: mineraalilasi
 • Vesitiiviys: 100m / 10atm
 • Rannekkeen leveys:
 • Ranneke: musta, ruostumaton teräs
 • Hinta: 899 €
Jukka Mykkänen
Jukka Mykkänen on Tyyliniekan toimituspäällikkö, joka kirjoittaa mielellään kiinnostuksen kohteistaan, kuten autoista ja kelloista. Vapaa-aika kuluu perheen parissa, autonäyttelyissä, venettä kunnostaessa tai luonnossa liikkuessa. Itsekehittämisen kohteena tällä hetkellä on videokuvaus- ja editointi, sekä espanjan kielen opiskelu. Hola!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Voutilainen X Leijona Heritage -mallisto sai uuden sinitauluisen Urho-kronografin

Suomalaisille ikoninen kellomerkki Leijona koki syksyllä 2019 historiansa suurimman kasvojenkohotuksen, kun Oy Perkko esitteli Voutilainen x Leijona Heritage -malliston,...

Geneva Watch Days järjestetään – ajankohdaksi vahvistettiin 26.-29.8.2020

Geneva Watch Days on Baselworldin ja Watches & Wondersin peruuntumisten jälkeen vuoden 2020 ainoa usean kellomerkin yhteenkokoava messutapahtuma.  Uutisoimme maaliskuun...

Pirkan Kello on loikannut käytettyjen kellojen markkinoille

Pirkan Kello on perinteinen kello- ja kultasepänliike Tampereelta, jonka toimintaan tuli reilu vuosi sitten uusia raikkaita tuulia, kun Kultasepät...

Vastinetta rahalle: edulliset kvartsikoneistoiset kronografikellot

Kronografikelloissa on kellonajan näyttämisen lisäksi ajanottotoimintoja, joiden tuloksia voidaan tarkastella erillisillä osoittimilla ja apunäytöillä. Yleensä kronografi on helppo tunnistaa...

Ensiesittelyssä Bell & Ross BR V2-94 Aeronavale Bronze

Bell & Ross esitteli maaliskuussa pronssikuorisen BR V2-94 Aeronavale Bronze -kronografiuutuuden, jonka värimaailma on saanut inspiraationsa Ranskan merivoimien univormusta....

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...