Ford julisti muutama vuosi sitten monen muun autonvalmistajan tavoin hyvin kunnianhimoisen sähköautostrategian Euroopan markkinoille. Markkinatilanteen realiteettien vuoksi myös ovaalimerkki joutuu kuitenkin pakittamaan suunnitelmistaan.
Sähköautojen kysyntä on ollut Euroopassa sen verran alavireistä, että Ford joutui nyt toteamaan niiden varaan laaditun strategiansa liian kunnianhimoiseksi. Merkin Model E -nimisen ”sähködivisioonan” johdossa toimiva Marin Gjaja kertoi brittiläiselle Autocarille antamassaan haastattelussa, että asiakkaat ovat äänestäneet asiasta omalla toiminnallaan. Fordin sähköautosuunnitelmat eivät vastaa asiakkaiden todellista ostokäyttäytymistä, ja niinpä pelkästään sähköautojen varaan laskeminen ei olisi hyvä asia sen paremmin Fordin liiketoiminnan kuin asiakkaidenkaan kannalta.

Ovaalimerkki ilmoitti vuonna 2021, että se aikoo tarjota Euroopassa pelkkiä sähköautoja vuoteen 2030 mennessä. Nyt tätä aikataulua ollaan siirtämässä eteenpäin, ja Marin Gjajan asiasta antama lausunto on itse asiassa toinen lajissaan. Euroopan Fordin ylimpänä pomona toimiva Martin Sander kertoi nimittäin jo toukokuussa Automotive News -julkaisulle, että bensakoneita saattaa olla tarjolla vuoden 2030 jälkeenkin. Sander totesi, että Ford aikoo tarjota esimerkiksi pistokehybrideitä, jos niille on kova kysyntä jatkossakin.
Marin Gjajan mukaan sähköautotavoitteiden siirtäminen tuonnemmaksi johtuu niiden hidastuvan kysynnän lisäksi nousevista kustannuksista. Tällä hetkellä Ford myy Euroopassa ainoastaan kahta täyssähköistä henkilöautoa, eli Volkswagenin perusrakennetta hyödyntävää Exploreria ja Mustang Mach-E:tä. Ne saavat seuraa Explorerin sisarmallina toimivasta uudesta Caprista, jonka myynti alkaa myöhemmin tämän vuoden aikana viistoperäisenä crossoverina.

Lisäksi Euroopan Fordilta on pikapuoliin tulossa Puman täyssähköinen versio, joka saa Gen-E-lisänimen. Polttomoottorikäyttöinen Puma on ollut vanhalla mantereella yksi luokkansa suosituimpia autoja, ja se on toiminut omalta osaltaan myös tuotannosta poistuneen Fiestan korvikkeena. Sähkömallin kysyntä nykyisessä markkinatilanteessa jää kuitenkin vielä nähtäväksi.
