Sveitsiläinen arvokellovalmistaja TAG Heuer esitteli kolmannen sukupolven Connected-älykellon, joka muistuttaa entistä enemmän perinteistä rannekelloa.
TAG Heuer on ollut perinteisistä kellonvalmistajista aktiivisin toimija vielä varsin vakiintumattomalla, mutta räjähdysmäisestä kasvavalla – ja Applen hallitsemalla – älykellojen markkinalla. Nyt esitelty kolmannen sukupolven Connected on vihdoin se älykellomalli, joka lunastaa niitä odotuksia, joita TAG Heuerille ja perinteisen maailman kellonvalmistajille on jo vuosien ajan asetettu.
TAG Heuer Connected
Aloitetaan heti kärkeen hyvistä uutisista, sillä uusi Connected-älykello on oikealla tavalla perinteisen rannekellon näköinen. Tähän on päästy varsin loogisilla valinnoilla, sillä pohjaksi on otettu TAG Heuerin suosittu Carrera-malli. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa järkevää kokoa ja älykelloksi erinomaista ranneistuvuutta. Samalla TAG Heuer on luopunut aiemmista sukupolvista tutuksi tulleesta modulaarisuudesta, eli uusi Connected seisoo omilla jaloillaan, eikä siihen saa jälkikäteen mekaanista koneistoa.
Joku saattaa kysyä, miksi toisen sukupolven titaanikuori on vaihdettu teräkseen, mutta juuri tämä on osa uuden Connectedin viehätystä perinteisen rannekellon ystävälle. Materiaali on kaikin tavoin arkinen, eikä huuda “teknologisuuttaan”. Toisin sanoen jos näet Connected-älykellon sivuprofiilin hihan alta, tunnistat sen perinteiseksi Carreran kronografiksi, et älykelloksi. Samassa on toki todettava, että Connected sai nopeasti titaanisen mallin.
Carreran mittoihin mahtuva kolmannen sukupolven TAG Heuer Connectedin (45 mm leveys, 13,5 mm paksuus) sydämen muodostaa Googlen älykelloille suunniteltu Wear OS -käyttöjärjestelmä, johon TAG Heuer on tehnyt oman eksklusiivisen applikaation Android- ja iOS-laitteille.
Mitä älykellolla tarkoitetaan?
TAG Heuerin kohdalla puhutaan kehittyneestä älykellosta, joka toimii itsenäisesti, mutta jonka koko potentiaali saadaan irti liittämällä se älypuhelimeen. Koska kyseessä on Android-pohjainen käyttöjärjestelmä, ovat kaikki toiminnallisuudet parhaimmillaan Android-puhelinten kanssa, mutta aiempaan sukupolveen nähden iOS-laitteiden ja Connectedin yhteispeli on parantunut merkittävästi.
Suosittelemme
Applikaatio sisältää paitsi laajan TAG Heuer -kellotauluvalikoiman, jota voi muokata – myös kehittyneet toiminnot erilaisille urheilulajeille. Näistä suosituimmaksi nousee epäilemättä Golf-sovellus, jossa on valmiiksi kymmeniä tuhansia kenttiä ympäri maailmaa – ja mikäli jokin kenttä sattuu puuttumaan, lupaa TAG Heuer lisätä sen kahdessa vuorokaudessa pyynnön esittämisestä.
Teknologian osalta TAG Heuer Connected on ottanut selkeitä kehitysaskelia, sillä nyt se sisältää GPS:n lisäksi sykkeenmittauksen, kiihtyvyysanturin, gyroskoopin ja kompassin. Näillä antureilla Connected kerää runsaasti terveysdataa, jota voidaan analysoida erilaisilla applikaatioilla. Kyseessä on tältä osin aktiivisen liikkujan valinta, kunhan kosteat olosuhteet rajoittuvat uimiseen. Tämän 50 metrin vesitiiviyden omaavan TAG Heuer Connectedin luvataan kestävän. Sukeltamiseen tai saunaan en sitä siis mukaan ottaisi.
Nopealla testauksella kolmannen sukupolven Connected-älykellon käyttökokemus on petraantunut, eli kirkas safiirinen OLED-kosketusnäyttö on aiempaa tunnokkaampi. Näytön resoluutio on myös kasvanut 400 x 400 pikselistä 454 x 454 pikseliin, joten tauluun mahtuu lähes 29 prosenttia enemmän informaatiota.
Teknisten kyvykkyyksien mainitsemisen päätteeksi on todettava, että älykellojen suurin heikkous on edelleen läsnä, eli aktiivisessa käytössä (pl. golf-toimintoja käytettäessä, jolloin toiminta-aika lyhenee) TAG Heuer Connected kestää yhden vuorokauden, eli kello pitää laittaa kännykän tapaan yöksi latautumaan.
Rannekkeiden fiksu mekanismi ja hinnoittelu
Erityisen kehun TAG Heuer Connected saa miellyttävän ohuesta kumirannekkeesta, joka on toffeemaisen pehmeän tuntuinen ranteessa. Toisena vaihtoehtona on teräsranneke. Rannekkeissa on Baselworldissa esitelty pikalukitusmekanismi, joten rannekkeen vaihto vaikka töistä harrastuksiin lähtiessä tapahtuu sekunneissa.
Connected “kunnioittaa” perinteitä myös siinä mielessä, että teräsrannekke- ja kumirannekemallien hintaero on vain 150 euroa, kun taas jälkikäteen ostettuna kumirannekkeen hinta on 90 euroa ja teräsrannekkeen 450 euroa. Eli jos koet tarvitsevasi molempia rannekkeita, kannattaa Connected ostaa teräsrannekkeella. Ja mikä parasta, kumirannekkeet myydään TAG Heuerin soljella, joka on erinomainen diili. Soljen kuuluminen mukaan on harkittu ratkaisu, sillä näin pikalukittavan rannekkeen vaihtamisen yhteydessä ei tarvitse jumpata soljen vaihtamisen kanssa. Tämä on tehtaalta fiksu veto.
Yhteenveto
TAG Heuer Connected on pukeutumisen näkökulmasta katsottuna ottanut askeleen kohti monipuolisuutta, sillä sen fyysinen koko on järkevä ja design on klassikkomainen Carrera-juuristaan johtuen. Pikalukituksella toimivat rannekkeet antavat niin ikään vaivattoman tavan muokata kellon ulkonäköä vaikka siten, että töissä käytössä on teräsranneke ja päivän päätteeksi vapaalle voi vaihtaa rennomman kumirannekkeen.
Kolmannen sukupolven Connected on osoitus siitä, miten perinteinen kellomerkki on investoinut ymmärryksensä kasvattamiseen kahden älykellosukupolven verran ja on sen myötä tuonut markkinoille älykellon, jolla on kaikki edellytyksen nousta älykellojen raskaaseen sarjaan.
Jälleenmyyjänä Lindroos
TAG Heuerin pohjoismainen strategia kolmannen sukupolven Connected-älykellojen jakelussa on keskittää myynti yhdelle jälleenmyyjälle per maa. Suomessa kumppanina toimii viime vuoden lopulla mm. TAG Heuerin huoltoliiketoiminnan ostanut Lindroos.
TAG Heuer Connected -älykellojen hinnat alkavat 1700 eurosta, jolla saa teräskuorisen mallin kumirannekkeella. Teräskuorinen malli teräsrannekkeella maksaa 1850 euroa. Kumiranneke soljella maksaa 90 euroa ja teräsranneke erikseen hankittuna 450 euroa. Connected-älykellot ovat myynnissä Lindroosin Aleksanterinkadun myymälän lisäksi verkkokaupassa.
Tulemme kevään aikana testaamaan, mihin TAG Heuer Connected todella pystyy. Tästä tulemme tekemään kattavamman #TänäänRanteessa-raportin.