“Salaisen palvelun” älykäs rannekello – TAG Heuer Connected Modular 45

Älykellot jakavat ihmiset kahteen leiriin. Rannekelloihin puristisesti suhtautuvat eivät älykelloille useinkaan lämpene, paitsi kiihtyneen pulssin kautta. Toiset taas suhtautuvat älykelloihin uteliaasti, sillä teknologia avaa uusia mahdollisuuksia sujuvampaan kommunikaatioon. Luokittelen itseni näistä kahdesta ryhmästä ensimmäiseen, mutta tartuin siitä huolimatta – tai juuri siksi, haasteeseen ja otin TAG Heuerin uusimman älykellon jokapäiväiseen elämääni. Tämä artikkeli on tarina kellosta, johon luottaa myös itsenäinen salainen palvelu nimeltä Kingsman.

TAG Heuer Connected Modular 45

Ranteeseeni päätyi TAG Heuerin uusin älykello, mallinimeltään Connected Modular 45. Vaikka olen testannut aiemmin muutamaa älykelloa, joissa on ollut käytännössä sama ohjelmisto sisällä, on TAG Heuerin kohdalla tunne erilainen. Tämä on hyvä osoitus siitä, mikä merkitys brändillä on.

TAG Heuer Connected Modular 45 eroaa aiemmista älykelloista sillä, että se näyttää nimenomaan TAG Heuerilta, eikä geneeriseltä älykellolta. Tämän näennäisesti pienen, mutta itselleni merkityksellisen seikan ansiosta annoin älykellolle mahdollisuuden.

TAG Heuer Connected Modular 45 -älykello.
TAG Heuer Connected Modular 45 -älykello.

Älykellon rajoitteet

Älykelloissa, kuten myös TAG Heuerissa, on omat rajoitteensa. Näistä suurin on ehdottomasti käyttöaika, joka on TAG Heuerin lupauksen mukaan 25 tuntia, mutta omassa käytössäni käyttöaika vaihteli vajaasta vuorokaudesta lähes kahteen vuorokauteen. Akun kestoon vaikutti luonnollisesti se, miten paljon kelloa räpelsin ja miten usein käytin sitä älypuhelimen kautta.

Kun Connected oli synkronoitu ilmoittamaan kaikista puheluista, viesteistä, statuspäivityksistä ja muista syötteistä, päätyi se lähes tyhjällä akulla laturiin päivän päätteeksi. Rajoitetummalla käytöllä kellon akku tyhjeni vajaan kahden päivän aikana.

Itsenäistä älykelloa etsivälle TAG Heuer Connected Modular 45 ei ole paras valinta, sillä tämän hetken trendin mukaisesti siitä saa eniten irti älypuhelimeen kytkemällä.

Suosittelemme

TAG Heuer Connected Modular 45 on isokokoinen rannekello, joten se soveltuu parhaiten vähän isompaan ranteeseen.
TAG Heuer Connected Modular 45 on isokokoinen rannekello, joten se soveltuu parhaiten vähän isompaan ranteeseen.
TAG Heuerin ranneke ja lukko on vankkaa tekoa.
TAG Heuerin ranneke ja lukko on vankkaa tekoa.

TAG Heuerin toinen sananmukaisesti isompi rajoite on fyysinen koko (45 mm), sillä se ei sovi kaikkein pienimpiin ranteisiin. Omassa ranteessani TAG Heuer on lievästi ylikokoinen ja tämän huomasin rannekkeen kohdalla, jota en meinannut saada tarpeeksi kireälle. Onneksi testikäytössä ollut älykello oli niin kevyt, että se pysyi paikallaan hieman löysemmälläkin rannekireydellä.

Älykellon monipuoliset mahdollisuudet

TAG Heuer Connected tarjoaa konseptina kehittyvän teknologian mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Siinä missä mekaaninen kellokoneisto on ja pysyy, on Connected toista maata. Kelloa ohjaava Android Wear -ohjelmisto kehittyy koko ajan, joten älykellon “äly”, eli käyttökokemus ja -toiminnallisuudet kehittyvät vauhdilla. Näin esimerkiksi integroituminen erilaisiin sosiaalisen median palveluihin on kehittynyt huomattavasti. Android Wearin lisäksi älykelloon suunniteltujen sovellusten määrä kasvattaa jatkossa Connectedin käyttöarvoa.

TAG Heuer Connected Modular 45:n ilme muuttuu nopeasti kellotaulujen avulla.
TAG Heuer Connected Modular 45:n ilme muuttuu nopeasti kellotaulujen avulla.
TAG Heuerin Android Wear -sovelluksella voi vaihtaa kellotaulun lennosta myös älypuhelimella.
TAG Heuerin Android Wear -sovelluksella voi vaihtaa kellotaulun lennosta myös älypuhelimella.

Yksi älykellojen käytetyin perustoiminnallisuus on eittämättä kellotaulujen vaihtaminen lennosta. Tunnokkaan kosketusnäytön – joka on ollut aiemmin testaamieni älykellojen akilleen kantapää – ansiosta kellotaulun vaihtaminen tapahtuu jouhevasti. Valmistajan valmiiden kellotaulujen lisäksi käyttäjä voi suunnitella oman kellotaulunsa ja määritellä esimerkiksi haluamiaan toimintoja (askelmittaus, päivämäärä, kaksoisaika) kellotauluun.

Toisin kuin ensimmäisen sukupolven Connectediin, tähän versioon TAG Heuer ei ole luvannut mekaanisen koneiston vaihtomahdollisuutta kahden vuoden jälkeen. Sen sijaan Modular 45:seen voi ostaa mekaanisen Calibre 5 -koneiston.

Käytännön kenttätyössä testattu

Kuten mainitsin, kuulun vahvasti kellomaailman puristeihin, joille mekaaninen rannekello on “se juttu”. Digitaalisaatio on kuitenkin tosiasia, joten päätin ottaa härkää sarvista ja testata Connectedia viikon ajan työssä ja vapaa-ajalla. Tämä päätös oli silmiä avaava.

TAG Heuer Connected osoittautui omassa työn ja vapaa-ajan limittäisessä maailmassa varsin toimivaksi ratkaisuksi. Erityisen toimivaksi koin puheluiden ja viestien kulkeutumisen ranteeseen, josta oli esimerkiksi kokouksessa tai auton ratissa nopealla vilkaisulla nähtävissä vaatiiko se toimenpiteitä.

Tällä tavoin vähensin puhelimeni jatkuvaa vilkuilua – joka on tunnistamani huono tapa – ja olin hieman keskittyneempi mm. kokouksissa. Itse asiassa huomasin testijakson aikana, että puhelimeni kulki entistä useammin äänettömänä taskunpohjalla sen sijaan, että se olisi ollut kädessäni tai pöydällä katseeni ulottuvilla. Sosiaalisen median narkkarille TAG:in älykello toi käyttöön taas toisenkin käden.

Connectedin käyttö vähensi huomattavasti kännykän turhanpäiväistä seuraamista. Asian huomasi positiivisessa mielessä myös perheeni.

TAG Heuer Connectedia käytetään sulavasti kännykkäsovelluksella ja kellon kosketusnäytöllä. Kosketusnäytön esteettisenä haittana ovat sormenjäljet, jotka näkyvät etenkin kellotaulun ollessa pimeänä. Asian saa ratkaistua kantamalla mukanaan puhdistusliinaa, jolla voi samalla siistiä älypuhelimen näyttöä.

Ensimmäinen tyylikäs älykello

Kuten aiemmin mainitsin, olen tutustunut muutamiin markkinoilla oleviin älykelloihin. Näiden kellojen suurin puute omasta mielestäni on se, että ne ovat ensisijaisesti kellon näköisiksi muotoiltuja “rannetietokoneita”, kun taas TAG Heuer tuntuu ja näyttää rannekellolta. Tässä fiiliksessä TAG Heuer on ottanut kehitysaskelia ensimmäisen sukupolven Connectediin nähden.

TAG Heuer Connected Modular 45:ssa on jämäkkä linkkulukko ja laadukas nahkapäällysteinen kumiranneke.
TAG Heuer Connected Modular 45:ssa on jämäkkä linkkulukko ja laadukas nahkapäällysteinen kumiranneke.

Tähän vaikuttaa paitsi voimakas tunneside TAG Heuerin brändiin, myös se tosiasia, että älykellon suunnittelussa näkyy pitkä historia ja ymmärrys siitä, miten kello muotoillaan niin, että se siinä yhdistyy funktionaalisuuden lisäksi haluttu muotokieli. Kun Connected Modular 45:sta katsoo, tunnistaa sen TAG Heuerin (ja miksipäs ei myös Zenithin ja Hublotin) nykymuotoilun tuotteeksi.

TAG Heuer Connected Modular 45 on varsin massiivisen kokoinen kello, joten se soveltuu – etenkin pukukäytössä – parhaiten ruista omaavaan ranteeseen. Vaikka tänä päivänä sporttisiakin kelloja käytetään formaalissa pukeutumisessa, on TAG:in älykello omimmillaan vapaa-ajalla ja arkipuvun kanssa. Ehkä myös smokin kanssa, jos haluaa tietoisesti venyttää tyylin rajoja.

TAG Heuerin älykello soveltuu mainiosti vapaa-ajan rientoihin.
TAG Heuerin älykello soveltuu mainiosti vapaa-ajan rientoihin.

TAG Heuerin älykellon sallin myös suomalaisille poliitikoille – etenkin kansainvälisisiin yhteyksiin, jos vaihtoehtona on tilanteeseen täysin sopimaton sykemittari. 🙂

Pilke silmäkulmassa sanoen TAG Heuerin suurin puute on Kingsman: Kultainen kehä -elokuvasta tuttujen toiminnallisuuksien ja sovellusten puute, joten oman elämänsä agentille kello on enimmäkseen hyvä kommunikaatioväline – ja älykelloksi tyylikäs valinta ranteeseen.

TAG Heuerin älykello on merkittävässä roolissa Kingsman: Kultainen kehä -elokuvassa. Kuva: TAG Heuer
TAG Heuerin älykello on merkittävässä roolissa Kingsman: Kultainen kehä -elokuvassa. Kuva: TAG Heuer

Kuriositeettina mainitsen vielä TAG Heuerin valtavan panostuksen älykellonsa markkinointiin, joka näkyy mainiosti toteutettuna yhteistyönä uusimmassa Kingsman: Kultainen kehä -elokuvassa. Älykellolla on elokuvassa merkittävä rooli ja vilahtaapa valkokankaalla myös kaksi muuta TAG Heuerin rannekelloa, nimittäin legendaarinen Monaco kahtena eri versiona.

Elokuva pyörii parhaillaan teattereissa ja voin suositella sitä lämpimästi, mikäli hyvät tyylit ja rennosti rullaava action kiinnostavat. Saman suosituksen saa myös alkuperäinen Kingsman: Salainen palvelu -elokuva.

Yhteenveto

TAG Heuer Connected Modular 45 on markkinoiden ensimmäinen kiinnostava älykello, jossa on onnistuttu lähentämään älykellon design mahdollisimman lähelle ns. oikeita rannekelloja. Ainoaksi rannekelloksi en Connectedia vielä valitsisi, mutta mikäli teknologian hyödyntäminen mm. navigoinnin, sosiaalisen median ja sähköpostien seuraamisen osalta kiinnostaa, on kyseessä hyvä lisä kellovalikoimaan. Perinteistä rannekelloa käyttämättömälle Connected on varteenotettava vaihtoehto ainoaksi kelloksi, kunhan pitää mielessä päivittäisen lataustarpeen.

TAG Heuer Connected Modular 45 on markkinoiden tyylikkäin älykello, jolle löysin sopivan käyttötarkoituksen mekaanisten rannekellojen rinnalle.

Connected on markkinoiden tyylikkäin älykello.

Tyylinsä puolesta Connected Modular 45 soveltuu hyvin suomalaiseen, hieman insinöörihenkiseen, sielunmaisemaan edustaen älykellojen Tyyliniekka-osastoa. Paremmalta se näyttää ranteessa, kuin tämän hetken kilpailijat – ja erityisesti rannetietokoneet.

TAG Heuer Connected Modular 45 -älykelloja myyvät hyvin varustetut TAG Heuerin jälleenmyyjät ympäri Suomea. Myynnissä on myös Kingsman Edition, jonka mukana tulee elokuvassa nähtävä versio kellosta kahdella rannekkeella, sekä valmiiksi asennettu Kingsman-kellotaulu.

TAG Heuer Connected Modular 45 Kingsman Edition.
TAG Heuer Connected Modular 45 Kingsman Edition.

TAG Heuer Connected Modular 45:n hinta on versiosta riippuen noin 1.600 eurosta ylöspäin, Kingsman-mallin hinnan ollessa noin 3.600 euroa. Mallistosta löytyy myös timanteilla koristeltuja malleja, joiden hinta kapuaa lähes seitsemään tuhanteen euroon asti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Oris X Bracenet – kalaverkkoa kellotauluun

Bracenet-järjestön ja Oris-kellomerkin yhteistyön tuloksena syntynyt Aquis Date -malliston sukeltajankello on ainutlaatuinen teos, jonka kellotaulu on valmistettu merenpohjasta kerätyistä kalastusverkoista. On arvioitu, että vuosittain...

Esittelyssä TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche

TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche juhlistaa Carrera-kellomallin ja Porsche 911 -automallin kuuden vuosikymmenen mittaista taivalta.  Sveitsiläiskellovalmistaja TAG Heuer tunnetaan useista ikonisista kellomallistoistaan, joista tänä...

Älykellon ranneke täydentää tyylisi

Kello on paljon enemmän kuin pelkkä ajanmittari. Se on myös osa yksilöllistä tyyliä. Älykellot ovat tuoneet perinteiseen kelloon modernin ulottuvuuden sekä uutta monipuolisuutta. Yksi...

Grand Seikon 9S-kaliiperin juhlamallisto täydentyy kahdella GMT-mallilla

Vuosi 2023 on Grand Seikolle juhlavuosi. Vuonna 1998 julkaistiin Grand Seikon kehittelemä 9S-koneistosarja, joka lopullisesti sinetöi Grand Seikon maineen horologiseen kärkikaartiin koneistonvalmistuksen osalta. Tätä...

Tyyliniekan uusimmat