Älykellot jakavat ihmiset kahteen leiriin. Rannekelloihin puristisesti suhtautuvat eivät älykelloille useinkaan lämpene, paitsi kiihtyneen pulssin kautta. Toiset taas suhtautuvat älykelloihin uteliaasti, sillä teknologia avaa uusia mahdollisuuksia sujuvampaan kommunikaatioon. Luokittelen itseni näistä kahdesta ryhmästä ensimmäiseen, mutta tartuin siitä huolimatta – tai juuri siksi, haasteeseen ja otin TAG Heuerin uusimman älykellon jokapäiväiseen elämääni. Tämä artikkeli on tarina kellosta, johon luottaa myös itsenäinen salainen palvelu nimeltä Kingsman.
TAG Heuer Connected Modular 45
Ranteeseeni päätyi TAG Heuerin uusin älykello, mallinimeltään Connected Modular 45. Vaikka olen testannut aiemmin muutamaa älykelloa, joissa on ollut käytännössä sama ohjelmisto sisällä, on TAG Heuerin kohdalla tunne erilainen. Tämä on hyvä osoitus siitä, mikä merkitys brändillä on.
TAG Heuer Connected Modular 45 eroaa aiemmista älykelloista sillä, että se näyttää nimenomaan TAG Heuerilta, eikä geneeriseltä älykellolta. Tämän näennäisesti pienen, mutta itselleni merkityksellisen seikan ansiosta annoin älykellolle mahdollisuuden.

Älykellon rajoitteet
Älykelloissa, kuten myös TAG Heuerissa, on omat rajoitteensa. Näistä suurin on ehdottomasti käyttöaika, joka on TAG Heuerin lupauksen mukaan 25 tuntia, mutta omassa käytössäni käyttöaika vaihteli vajaasta vuorokaudesta lähes kahteen vuorokauteen. Akun kestoon vaikutti luonnollisesti se, miten paljon kelloa räpelsin ja miten usein käytin sitä älypuhelimen kautta.
Kun Connected oli synkronoitu ilmoittamaan kaikista puheluista, viesteistä, statuspäivityksistä ja muista syötteistä, päätyi se lähes tyhjällä akulla laturiin päivän päätteeksi. Rajoitetummalla käytöllä kellon akku tyhjeni vajaan kahden päivän aikana.
Suosittelemme
Itsenäistä älykelloa etsivälle TAG Heuer Connected Modular 45 ei ole paras valinta, sillä tämän hetken trendin mukaisesti siitä saa eniten irti älypuhelimeen kytkemällä.


TAG Heuerin toinen sananmukaisesti isompi rajoite on fyysinen koko (45 mm), sillä se ei sovi kaikkein pienimpiin ranteisiin. Omassa ranteessani TAG Heuer on lievästi ylikokoinen ja tämän huomasin rannekkeen kohdalla, jota en meinannut saada tarpeeksi kireälle. Onneksi testikäytössä ollut älykello oli niin kevyt, että se pysyi paikallaan hieman löysemmälläkin rannekireydellä.
Älykellon monipuoliset mahdollisuudet
TAG Heuer Connected tarjoaa konseptina kehittyvän teknologian mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Siinä missä mekaaninen kellokoneisto on ja pysyy, on Connected toista maata. Kelloa ohjaava Android Wear -ohjelmisto kehittyy koko ajan, joten älykellon “äly”, eli käyttökokemus ja -toiminnallisuudet kehittyvät vauhdilla. Näin esimerkiksi integroituminen erilaisiin sosiaalisen median palveluihin on kehittynyt huomattavasti. Android Wearin lisäksi älykelloon suunniteltujen sovellusten määrä kasvattaa jatkossa Connectedin käyttöarvoa.


Yksi älykellojen käytetyin perustoiminnallisuus on eittämättä kellotaulujen vaihtaminen lennosta. Tunnokkaan kosketusnäytön – joka on ollut aiemmin testaamieni älykellojen akilleen kantapää – ansiosta kellotaulun vaihtaminen tapahtuu jouhevasti. Valmistajan valmiiden kellotaulujen lisäksi käyttäjä voi suunnitella oman kellotaulunsa ja määritellä esimerkiksi haluamiaan toimintoja (askelmittaus, päivämäärä, kaksoisaika) kellotauluun.
Toisin kuin ensimmäisen sukupolven Connectediin, tähän versioon TAG Heuer ei ole luvannut mekaanisen koneiston vaihtomahdollisuutta kahden vuoden jälkeen. Sen sijaan Modular 45:seen voi ostaa mekaanisen Calibre 5 -koneiston.
Käytännön kenttätyössä testattu
Kuten mainitsin, kuulun vahvasti kellomaailman puristeihin, joille mekaaninen rannekello on “se juttu”. Digitaalisaatio on kuitenkin tosiasia, joten päätin ottaa härkää sarvista ja testata Connectedia viikon ajan työssä ja vapaa-ajalla. Tämä päätös oli silmiä avaava.
TAG Heuer Connected osoittautui omassa työn ja vapaa-ajan limittäisessä maailmassa varsin toimivaksi ratkaisuksi. Erityisen toimivaksi koin puheluiden ja viestien kulkeutumisen ranteeseen, josta oli esimerkiksi kokouksessa tai auton ratissa nopealla vilkaisulla nähtävissä vaatiiko se toimenpiteitä.
Tällä tavoin vähensin puhelimeni jatkuvaa vilkuilua – joka on tunnistamani huono tapa – ja olin hieman keskittyneempi mm. kokouksissa. Itse asiassa huomasin testijakson aikana, että puhelimeni kulki entistä useammin äänettömänä taskunpohjalla sen sijaan, että se olisi ollut kädessäni tai pöydällä katseeni ulottuvilla. Sosiaalisen median narkkarille TAG:in älykello toi käyttöön taas toisenkin käden.
Connectedin käyttö vähensi huomattavasti kännykän turhanpäiväistä seuraamista. Asian huomasi positiivisessa mielessä myös perheeni.
TAG Heuer Connectedia käytetään sulavasti kännykkäsovelluksella ja kellon kosketusnäytöllä. Kosketusnäytön esteettisenä haittana ovat sormenjäljet, jotka näkyvät etenkin kellotaulun ollessa pimeänä. Asian saa ratkaistua kantamalla mukanaan puhdistusliinaa, jolla voi samalla siistiä älypuhelimen näyttöä.
Ensimmäinen tyylikäs älykello
Kuten aiemmin mainitsin, olen tutustunut muutamiin markkinoilla oleviin älykelloihin. Näiden kellojen suurin puute omasta mielestäni on se, että ne ovat ensisijaisesti kellon näköisiksi muotoiltuja “rannetietokoneita”, kun taas TAG Heuer tuntuu ja näyttää rannekellolta. Tässä fiiliksessä TAG Heuer on ottanut kehitysaskelia ensimmäisen sukupolven Connectediin nähden.

Tähän vaikuttaa paitsi voimakas tunneside TAG Heuerin brändiin, myös se tosiasia, että älykellon suunnittelussa näkyy pitkä historia ja ymmärrys siitä, miten kello muotoillaan niin, että se siinä yhdistyy funktionaalisuuden lisäksi haluttu muotokieli. Kun Connected Modular 45:sta katsoo, tunnistaa sen TAG Heuerin (ja miksipäs ei myös Zenithin ja Hublotin) nykymuotoilun tuotteeksi.
TAG Heuer Connected Modular 45 on varsin massiivisen kokoinen kello, joten se soveltuu – etenkin pukukäytössä – parhaiten ruista omaavaan ranteeseen. Vaikka tänä päivänä sporttisiakin kelloja käytetään formaalissa pukeutumisessa, on TAG:in älykello omimmillaan vapaa-ajalla ja arkipuvun kanssa. Ehkä myös smokin kanssa, jos haluaa tietoisesti venyttää tyylin rajoja.

TAG Heuerin älykellon sallin myös suomalaisille poliitikoille – etenkin kansainvälisisiin yhteyksiin, jos vaihtoehtona on tilanteeseen täysin sopimaton sykemittari. 🙂
Pilke silmäkulmassa sanoen TAG Heuerin suurin puute on Kingsman: Kultainen kehä -elokuvasta tuttujen toiminnallisuuksien ja sovellusten puute, joten oman elämänsä agentille kello on enimmäkseen hyvä kommunikaatioväline – ja älykelloksi tyylikäs valinta ranteeseen.

Kuriositeettina mainitsen vielä TAG Heuerin valtavan panostuksen älykellonsa markkinointiin, joka näkyy mainiosti toteutettuna yhteistyönä uusimmassa Kingsman: Kultainen kehä -elokuvassa. Älykellolla on elokuvassa merkittävä rooli ja vilahtaapa valkokankaalla myös kaksi muuta TAG Heuerin rannekelloa, nimittäin legendaarinen Monaco kahtena eri versiona.
https://youtu.be/GpLzcmmjkdY
Elokuva pyörii parhaillaan teattereissa ja voin suositella sitä lämpimästi, mikäli hyvät tyylit ja rennosti rullaava action kiinnostavat. Saman suosituksen saa myös alkuperäinen Kingsman: Salainen palvelu -elokuva.
Yhteenveto
TAG Heuer Connected Modular 45 on markkinoiden ensimmäinen kiinnostava älykello, jossa on onnistuttu lähentämään älykellon design mahdollisimman lähelle ns. oikeita rannekelloja. Ainoaksi rannekelloksi en Connectedia vielä valitsisi, mutta mikäli teknologian hyödyntäminen mm. navigoinnin, sosiaalisen median ja sähköpostien seuraamisen osalta kiinnostaa, on kyseessä hyvä lisä kellovalikoimaan. Perinteistä rannekelloa käyttämättömälle Connected on varteenotettava vaihtoehto ainoaksi kelloksi, kunhan pitää mielessä päivittäisen lataustarpeen.
TAG Heuer Connected Modular 45 on markkinoiden tyylikkäin älykello, jolle löysin sopivan käyttötarkoituksen mekaanisten rannekellojen rinnalle.
Tyylinsä puolesta Connected Modular 45 soveltuu hyvin suomalaiseen, hieman insinöörihenkiseen, sielunmaisemaan edustaen älykellojen Tyyliniekka-osastoa. Paremmalta se näyttää ranteessa, kuin tämän hetken kilpailijat – ja erityisesti rannetietokoneet.
TAG Heuer Connected Modular 45 -älykelloja myyvät hyvin varustetut TAG Heuerin jälleenmyyjät ympäri Suomea. Myynnissä on myös Kingsman Edition, jonka mukana tulee elokuvassa nähtävä versio kellosta kahdella rannekkeella, sekä valmiiksi asennettu Kingsman-kellotaulu.

TAG Heuer Connected Modular 45:n hinta on versiosta riippuen noin 1.600 eurosta ylöspäin, Kingsman-mallin hinnan ollessa noin 3.600 euroa. Mallistosta löytyy myös timanteilla koristeltuja malleja, joiden hinta kapuaa lähes seitsemään tuhanteen euroon asti.