Yhdysvaltojen ainoa Ford Cortina GT Wagon on löydetty

Auto on niin harvinainen, että moni ei tiedä sellaista koskaan olleenkaan.

Harvinainen helmi Euroopan Fordin autoteollisuuden historian hämäristä on löydetty odottamattomasta paikasta – Yhdysvalloista! Hagertyn “Barn Find Hunter” YouTube-sarjan uusimmassa jaksossa esitellään Ford Cortina GT -farkku, jollaista ei koskaan tuotu virallisesti Yhdysvaltoihin. Cortina GT -farmariautolla on kuitenkin mielenkiintoinen paikkansa autoteollisuudessa.

Amerikkalaisille tuttu ja turvallinen Ford F-150 on oletusarvoisesti myydyin ”sinisen ovaalin” tuotemerkki, mutta kaukana rapakon takana Cortina oli Britannian myydyin ajoneuvo 1970-luvulla. Vain muutama tuhat Cortinaa toimitettiin asiakkaille Yhdysvaltoihin, sillä malli kävi epätoivoista taistelua sikäläisten asiakkaiden sydämistä. Olemassa oli toki myös urheilullisempi versio, Ford Cortina Lotus, mutta se oli yksi monista Euroopan Ford-malleista, jotka eivät koskaan päässeet Amerikkaan saakka.

Cortina GT Wagon toimi aikanaan Cortina GT:n farmariversiona, ja täydensi mallistoa tavallisen Cortinan ja tehokkaan Lotus Cortinan välillä. Konepellin alla on 1,5 litran polttomoottori, joka on varustettu kaksikurkkuisella kaasuttimella. Perhekiituri tuottaa 78 heppaa maksimitehoa, mikä on 18 hevosvoimaa enemmän kuin porrasperäinen Cortina 1500 -malli.

Valitettavasti ainoa Yhdysvalloista löydetty Cortina GT -farkku näyttää joutuneen ajan hampaiden järsimäksi. Autosta puuttuu tällä hetkellä useita osia, mutta onnekseen se ei ole kärsinyt isoista ruosteongelmista. Vaikka nykyisen omistajan suunnitelmia ajoneuvon suhteen ei kerrota videolla, on rohkaisevaa tietää, että tämä harvinainen malli on nyt tallessa ja huomion keskipisteessä.

Löytö on todella merkittävä, sillä ilmeisesti farmariversiota ei koskaan ollut tarkoitettu tavallisten asiakkaiden ostettavaksi, sillä Ford kokosi vain kourallisen autoja erityisesti Kenian poliisivoimille. Huhujen mukaan Ford on kuitenkin saattanut lähettää viisi vasemmalta puolen ajettavaa autoa Kanadan kuninkaalliselle ratsupoliisille, vaikka näiden autojen taustat ovat edelleen epäselvät. Jotain auton ainutlaatuisuudesta kertoo, että jo pelkät valokuvat Cortina GT Wagon -mallista ovat harvinaisia.

Suosittelemme

Mielenkiintoista on myös, että nyt yksi näistä ajoneuvoista löydettiin pennsylvanialaisesta navetasta muutama vuosi sitten, ja sen uskotaan olevan sama auto, joka esitellään alta löytyvässä “Barn Find Hunter” -jaksossa. Moiset ”latolöydöt” ovat useimmiten melko tavanomaisia ja vähemmän arvokkaita autoja. Tällä kertaa löydön harvinaisuus on ainakin aivan omissa sfääreissä.

LähdeCarbuzz
  • Avainsanat
  • GT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Nissan haluaa valmistaa sähköajoneuvoja halvemmalla käyttäen Teslan menetelmää

Nissan haluaa valmistaa sähköajoneuvoja halvemmalla, ja Teslan tunnetuksi tekemä Gigacasting-menetelmä vaikuttaa hyvältä idealta japanilaisyhtiönkin mielestä.

Kaikkien aikojen nopeimmin kiihtyvä tehdas-Mersu esiteltiin – kaksiovisen AMG GT:n pistokehybridiversio pyyhkäisee nollasta sataan 2,8 sekunnissa

Mercedes-AMG esitteli Kiinan maaperällä Shanghain autonäyttelyssä kaksiovisen GT-mallistonsa lippulaivan, jonka koko mallinimi on pitkä kuin nälkävuosi. GT 63 S E Performance kiihtyy kuitenkin sitäkin lyhyemmässä ajassa nollasta sataan.

Tesla takaisinkutsuu miltei 4000 Cybertruckia pohjaan juuttuvan kaasupolkimen vuoksi

Cybertruckin kaasupolkimen päällyste voi irrota estäen polkimen normaalin toiminnan, mikä voi aiheuttaa tahatonta kiihdyttelyä.

Lähes 1000 hevosvoiman täyssähköinen Alfa Romeo Stelvio on tulossa lähiaikoina – polttomoottoriversiokaan ei ole enää poissuljettu

Alfa Romeo on uudistamassa mallistoaan kovaa vauhtia. Tonalen ja juuri esitellyn Milanon jälkeen vuorossa ovat seuraavan sukupolven Giulia sekä Stelvio, jotka siirtyvät samalla sähköön.

Tyyliniekan uusimmat