Quantcast

Yhdysvaltain armeijan auto olisi voinut näyttää tältä ilman Hummeria

Kaikki tietävät Yhdysvaltain armeijan käyttämän ison sotilasajoneuvo Hummerin. Jos auton valinta olisikin aikanaan kohdistunut toisin, se olisi vounut olla Teledyne Continental Cheetah.

Vuonna 1979 Yhdysvaltain armeija laati suunnitelman nimeltä ”High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle”, joka tunnettiin lyhyesti HMMWV-kirjainyhdistelmänä. Tarkoitus oli saada armeijan asettamat vaativat toiveet täyttävä sotilasajoneuvo, ja haasteeseen vastasikin kourallinen yrityksiä. Vaikka AM Generalin ehdotus oli lopullinen voittaja, myös Teledyne Continental -niminen yritys tarttui mahdollisuuteen esittelemällään Cheetah-ajoneuvolla.

Cheetahin suunnittelusta vastasi Mobility Technology International, joka oli Chryslerin tytäryhtiö. Jos autosta tulee mieleen ”Rambo-Lambona” tunnettu Lamborghini LM002, niin tämä ei ole mikään ihme. Sama firma oli nimittäin vastuussa myös vuonna 1977 esitellystä Lamborghini Cheetah -mallista, joka oli näin molempien autojen esikuva.

Suosittelemme

Cheetahissa oli alun perin 5,9-litrainen V8-bensiinimoottori ja Chryslerin kolmivaihteinen automaattivaihteisto, mutta armeija halusi diesel-käyttöistä tekniikkaa. Tämän johdosta Cheetah sai 6,9 litran V8 dieselmoottorin, josta oli vastuussa International Harvester. Myös Chryslerin vaihteisto sai kyytiä, ja se korvattiin General Motorsin kolmivaihteisella automaattivaihteistolla.

Tarinan lopulliset vaiheet ovat armeijatyyliin hieman hämärän peitossa, kun Teledyne Continentalin kerrotaan saaneen tarjouksen 11 prototyypin rakentamisesta, jotka ilmeisesti sisälsivät niin pehmeäkattoisen, ambulanssimallin kuin aseistetunkin version. Prototyypit toimitettiin lopulta armeijalle, ja testattiin vuonna 1982. Yritys ei kuitenkaan onnistunut saamaan tuottoisaa sopimusta valtion kanssa, ja niinpä autot haihtuivat historian lehdille.

Nyt Teledyne Continentalin Cheetah on jälleen valokeilassa, koska Mecum huutokaupaa yhden näistä ajonevuoista tammikuussa. Autosta ei ole etukäteen saatavissa paljoa yksityiskohtia, mutta julkisuuteen on kerrottu tästä vuoden 1981 mallista löytyvän alumiinirungon, sekä oliivinvihreän maalipinnan, joka eroaa mustista lokasuojan levityksistä.

Tässä nimenomaisessa autossa on myös putkimainen etupuskuri, jäähdyttimen ja ajovalojen suojarauta, neliveto ja musta pehmytkatto, jossa on myös kankaiset ovet. Tätä kaikkea yhdistää kulmikas kori, mustat astinlaudat, lavaosa, sekä viisipuolaiset vanteet, jotka on kääritty Goodyear Wrangler GS-A -renkaisiin. Mecum ei ole esittänyt autosta hinta-arviota, mutta Cheetah myydään ilman hintavarauksia, ja se herättää erityisesti militariaa keräävien varman kiinnostuksen.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.