Volvo lopettaa kaikkien dieselmallien tuotannon vuoden 2024 alkuun mennessä

Dieselkäyttöiset Volvot olivat vielä vuonna 2019 myydyimpiä, kun vuoteen 2024 ne poistuvat kokonaan mallistosta.

Ruotsalaislähtöinen autonvalmistaja jätti New Yorkin ilmastoviikon aikana seuraavan virallisen lausunnon: “Vain muutaman kuukauden kuluttua valmistuu viimeinen dieselkäyttöinen Volvo-auto, mikä tekee Volvo Cars -yhtiöstä yhden ensimmäisistä vanhoista autonvalmistajista, joka ottaa tämän askeleen.”

Volvo mainitsi syiksi markkinoiden muuttuneen kysynnän, tiukemmat päästömääräykset ja keskittymisensä sähköautoihin tärkeimpinä syinä rohkealle päätökselleen. Vaikka dieselmoottorit tuottavat vähemmän CO2-päästöjä verrattuna bensiinimoottoreihin, ne päästävät enemmän typen oksideja (Nox) ilmakehään, millä on negatiivinen vaikutus ilmanlaatuun.

Volvon uusimman, ja viimeiseksi jääneen 2,0-litraisen nelisylinterisen turbodieselmyllyn teho on versiosta (D3, D4, D5) riippuen 148-232 heppaa. Dieselmoottoria on ollut saatavana yhdellä tai kahdella turboahtimella, ja se sai jopa kevyen hybriditekniikan ympäristövaikutusten parantamiseksi.

Volvo myöntää, että diesel-tekniikka oli aikoinaan heidän “leipä ja voi” Euroopassa, mutta nyt se on korvattu sähkö- ja plug-in-hybridiautoilla. Muutos on ollut raju, sillä dieselkäyttöiset Volvot olivat vielä vuonna 2019 valmistajansa myydyimpiä malleja, mutta vain kolme vuotta myöhemmin niiden osuus Volvon maailmanlaajuisesta myynnistä vuonna 2022 oli enää vain 8,9 %.

Kuva: Volvo.

Elokuulta 2023 saatujen uusimpien myyntitietojen mukaan sähkömallien osuus Volvon myynnistä oli 33 %, ja loput 67 % oli polttomoottorikäyttöisiä ajoneuvoja. Yleisellä tasolla dieselkäyttöisten autojen osuus Euroopan markkinoilla putosi 14,1 prosenttiin heinäkuussa 2023, kun se vuonna 2015 oli vielä yli 50 prosenttia!

Suosittelemme

Volvo on luvannut muuttua täysin sähköautojen valmistajaksi vuoteen 2030 mennessä, ja pyrkii samalla hiilineutraaliuteen vuoteen 2040 mennessä. Jo viime vuonna yhtiö lopetti uusien bensiini- ja dieselmoottorien kehittämisen, mikä vahvistaa valmistajan päätöstä käytännössä.

Tässä yhteydessä Volvo Carsin toimitusjohtaja Jim Rowan totesi, että “Sähköiset voimansiirrot ovat tulevaisuutemme ja polttomoottoreita parempia, sillä ne tuottavat vähemmän melua, vähemmän tärinää, pienemmät huoltokustannukset asiakkaillemme ja ei lainkaan pakokaasupäästöjä. Olemme nyt täysin keskittyneet luomaan laajan valikoiman premium-tason täyssähköautoja, jotka tarjoavat kaiken, mitä asiakkaamme odottavat Volvolta, Samalla uudet automme ovat keskeinen osa vastaustamme ilmastonmuutoksen torjunnassa.”

Kuva: Volvo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tältä näyttää maailman kevein Toyota Land Cruiser 70

Kuvassa ei ole maailman vahvimmat miehet, vaan klassisen maastoauton uutuusmallin yksityiskohtainen ja täysikokoinen versio, joka on taitavasti valmistettu styroksista.

Toyota esitteli pienen sähkö-SUV:n konseptin – Volvo EX30:n kilpailija tulee myyntiin jo ensi vuonna

Toyota järjesti Brysselissä Euroopan markkinoille suunnatun tilaisuuden, jossa tuotiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen vanhan mantereen asiakkaiden makuhermoon iskevä pieni sähkö-SUV. Tällä hetkellä kyse on vielä tutkielmasta, mutta autoa voidaan odottaa myyntiin jo ensi vuonna.

Vihdoinkin uusi Lancia – täyssähköinen Ypsilon esitellään helmikuussa

Lancialla on hieno historia, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista tuskien taivalta perinteikkäälle italialaismerkille. Lancia on myynyt ainoastaan Italiassa pahasti ikääntymään päässyttä Ypsilonia, mutta tilanteeseen on luvassa helpotusta jo pikapuoliin.

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Tyyliniekan uusimmat